Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podwórkowa rehabilitacja 18:40, 20 sie 2022

Do góry
Kordina napisał(a)

Zaglądam do Twojego ogrodu a tu cud-miód, a te wyżej to moje ulubione kolorki, ogród przepiękny, gratulacje

Dziękuję
Witam artystkę witrażową.
Jeszcze raz przesyłam mój zachwyt i fotkę z mojego domu.
12 lat temu wymyśliłam sobie takie szybki do sosnowych drzwi wykonanych przez mojego ojca.
Szyby robił szklarz. Cały czas mi się to rękodzieło podoba

Zieleń, drewno i antracyt 18:38, 20 sie 2022

Do góry
Martko, trochę już nudne te moje zdjęcia, kompozycje ciągle te same.

Cafe au Lait ta nie-królewska jest dla mnie subtelniejsza w odbiorze, chociaż obie piękne.
Tarasowa, w tle ma żarówiastą kannę, oczywiście pomyloną (miała być zupełnie inna, o ciemnych liściach).

Chciałam zrobić zdjęcie kosmosów w różu i bieli, ale sporo jest w stanie przekwitu albo w pąkach. W tle żółwik z rdestami.

Bardzo lubię takie jednokolorowe rodzynki wśród nachyłka dwubarwnego.
Ogród prawie wymarzony … 18:36, 20 sie 2022

Do góry
Moje jeżówki nie poddały się -rosną .

I krzewuszka po raz drugi

I moja róża - różowo - czerwona . Tego roku tylko z jedną lodyżką

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 17:54, 20 sie 2022

Do góry
Z 50 sadzonek udało mi się ukorzenić 3 laurowiśnie. Mało, ale zawsze coś. Spróbuję jeszcze raz teraz pobrać sadzonki.

Próbuję też ukorzenić cisy. Może ktoś zerknie do wątku tematycznego i coś podpowie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/857-jak-rozmnozyc-cisy?page=13#post_1
Ogródek Kasipod 17:34, 20 sie 2022

Do góry
Jak rozmnożyć cisy 17:24, 20 sie 2022

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Odświeżę wątek, bo postanowiłam spróbować ukorzenić cis pośredni Hilli. W lipcu mocno przycięłam sadzonki i pozbierałam większe gałązki. Włożyłam je do pojemnika z wodą z zamiarem późniejszego posadzenia w doniczkach. Po ponad miesiącu wciąż są zielone, mają przyrosty, niektóre zaczęły wypuszczać korzonki takie jak na zdjęciach.
Proszę o radę, co najlepiej z nimi teraz zrobić. Posadzić do doniczek i zadołować? Czy lepiej bezpośrednio do ziemi w cieniu? Jakie podłoże im dać?
Czytam, że szanse na przyjęcie się tych cisów są małe, ale mimo wszystko spróbowałabym. Czy w przypadku sukcesu mogę posadzić je wiosną w docelowym słonecznym miejscu czy to będzie za wcześnie?

Nie prawda szanse na ukorzenienie są .
Obserwuj jeszcze ze trzy cm.igieł zamocz w ukorzeniaczu do zdrewniałych patyczkiem zrób głęboko dziurkę i posadź ostrożnie aby ukorzeniacz się nie obsypał.Podlej a potem z umiarem podlewaj . Mnie najwiecej cisów ukorzeniło się w samym piasku.
Powodzenia
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:22, 20 sie 2022

Do góry
Gorąco! Psi język powiewa jak czerwony szalik na wietrze .
Jak rozmnożyć cisy 17:17, 20 sie 2022

Do góry
Odświeżę wątek, bo postanowiłam spróbować ukorzenić cis pośredni Hilli. W lipcu mocno przycięłam sadzonki i pozbierałam większe gałązki. Włożyłam je do pojemnika z wodą z zamiarem późniejszego posadzenia w doniczkach. Po ponad miesiącu wciąż są zielone, mają przyrosty, niektóre zaczęły wypuszczać korzonki takie jak na zdjęciach.
Proszę o radę, co najlepiej z nimi teraz zrobić. Posadzić do doniczek i zadołować? Czy lepiej bezpośrednio do ziemi w cieniu? Jakie podłoże im dać?
Czytam, że szanse na przyjęcie się tych cisów są małe, ale mimo wszystko spróbowałabym. Czy w przypadku sukcesu mogę posadzić je wiosną w docelowym słonecznym miejscu czy to będzie za wcześnie?
Podwórkowa rehabilitacja 17:16, 20 sie 2022

Do góry
ryska napisał(a)

Zaglądam do Twojego ogrodu a tu cud-miód, a te wyżej to moje ulubione kolorki, ogród przepiękny, gratulacje
Ogródek Kasipod 17:10, 20 sie 2022

Do góry
Dzisiaj wróciłam z wakacji W trójmieście nie było mnie pewnie ok 10 lat, ale jestem nim zauroczona, a w szczególności Gdańskiem:, które jest przepięknym miastem, na pewno tu jeszcze wrócę

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:08, 20 sie 2022

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:28, 20 sie 2022

Do góry
I zostały takie tamy na koniec.

Niezmienny od jakiegoś czasu tercecik. Bardzo go lubię.

Spokojnego weekendu!
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:26, 20 sie 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Asiu to przegląd rabat

Pashmina to wiadomo… stąd:

Hortkowo-begoniowa jest przy scieżce wzdluz domu. W tamtym roku obsadzana. Na fotkach bajzel postrzyzeniowy i kopce kreta. Na szczescie zrobil dwa i poszedl

Kwiaty całkiem spore. Proszę wziąć pod uwage, że dłonie mam „man-size”

A biała rózyczka jest na rabacie przy lamelkach. No nie wygląda ona jeszcze tak, jak ma wyglądać, ale powoli dosadzam… tu już w ogóle burdel, ale w tym ukropie mi nie idzie robota

No to teraz już kumam!
Ta hortensjowo begoniowa jest piękna! Mniam…
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:23, 20 sie 2022

Do góry
W moim ogrodzie jako kolorystyczne akcenty dobrze sprawdzają się róże i hortensje. Choć są miejsca, w których i one miały kłopot z kwitnieniem ze względu na nadmiar zacienienia.

W okolicach tarasu trzeba było zrobić wycinkę katalp. Bardzo zacieniały to miejsce.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:15, 20 sie 2022

Do góry
Tu, na wprost ścieżki, rosną dwa derenie jadalne, a po prawej jarząb pospolity.

Faktem jest, że choć drzewka niewielkie, to jednak cienia w ogrodzie coraz więcej. Bylinowe łany odeszły w zapomnienie. Zostały akcenciki.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:07, 20 sie 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
To jeszcze cztery ujęcia z kuchennych drzwi tarasowych .

Asia soczyście zielono jakby u Ciebie upałów nie było. Piękne kuchenne widoki sobie wymalowałaś łopatą.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:03, 20 sie 2022

Do góry
Podczytuję aktualnie wątek Iwonki ze wzgórza chaosu. Iwonka sporo pisze o swoich drzewach. Ma wiele wspaniałych okazów.
O swoich drzewach chciałabym myśleć, że są wysokie. Czasem mi się takowymi wydają , ale zdjęcia dobitnie uświadamiają mi, że 8-10 lat dla drzew to tyle, co nic.
Graby Fastigiata na zapłociu w towarzystwie pokrytego nasiennikami klona Ginnala. Klon był podkrzesywany, grabów nigdy nie cięłam.

Klon ściętolistny rośnie na rabacie odgradzającej ogród ozdobny od warzywnika. Kiedy przy nim stoję, to wydaje mi się wysoki. Też był tylko podkrzesywany.

A na tym zdjęciu widać jego pień od strony ogrodu ozdobnego.

Najwięcej drzewek rośnie w nieformowanym żywopłocie wzdłuż zachodniej granicy. Na zdjęciu jest morwa. Widać klona strzępiastokorego i kawałek śliwy wiśniowej.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 15:59, 20 sie 2022

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:38, 20 sie 2022

Do góry
Marta, po Twoim wpisie stan liczebny turystów W Rzymie zdecydowanie się zwiększy.
Dzisiaj osiągnęłam stan zerowej wydolności. W nocy spałam ledwie 4 godziny, w dzień mnie lekko ścięło, wilgotność powietrza też nie poprawia samopoczucia. Może to był szczyt kryzysu i będzie lepiej.
Wczoraj wykorzystałam sprzyjającą aurę i oczyściłam trochę róż, kolejny raz przycięłam rukolę i wieloletni szczypiorek. W worach wylądowały suche badyle po pysznogłówkach. Robię miejsce dla astrów, bo już zaczynają kwitnienie.

Na róże nie mogę narzekać.

LO umila pobyt na tarasie.

Meidiland wzbogaciła swym kwieciem zegarową.

Bonica panoszy się na skarpie.

Kimono

Mary Rose w objęciach rozchodników.

Ptasi gaj 15:34, 20 sie 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Pogoda jest fatalna. Wilgotność bardzo wysoka, więc ciężko znosimy gorąco. Za to roślinom w to graj. Na szczęście nie tylko chwasty są zadowolone

Siedzę na dworze przy oczku na szczęście jest wiaterek. Miało padać i guzik. W Wawie eM mówi spadło rano kilka kropli.
Znowu trzeba podlewać. Na Śląsku ulewy u nas Słońce pali nie do wytrzymania.

Posadziłam dzisiaj rano bodziszki Rosanne w słońcu coś mi się wydaje,że trzeba będzie przesadzić do półcienia. Na to słońce się nie nadają.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies