Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Rododendronowy ogród II. 23:50, 08 sie 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Iwonko juz za późno na nawozy doglebowe. Mozna opryskac dolistnymi ale myślę ze u Ciebie to nie jest chloroza tylko to samo zjawisko jakie wczoraj tu pokazywałam czyli że urosly nowe przyrosty bo było dużo deszczu. One sa jasne bo jeszcze młodziutkie , jak sie zestarzeja to zciemnieją ale jest pewien problem bo wyrosły jak było duzo deszczu a teraz jest sucho i np u mnie podsychaja wiec trzeba podlewac. Na takich pędach często tworza sie pąki które nie zakwitają bo nie zdąża sie w pełni wykształcic i wiosną lepiej je zerwac by roślina rosła dalej. Szukałam zdjec ale nie moge tak szybko znaleźc. W kazdym razie nie martw sie tym i co najwyzej podlewaj jesli nie bedzie deszczu.

Dzięki, znalazłam wczorajszego twojego posta.
Bogdzia napisał(a)

U mnie mogłoby byc więcej bo co kilka dni i tak podlewamy ale nie narzekam , nie jest źle. Po deszczu nawet rodki zaczeły drugi raz w tym roku rosnac a potem deszcz przestał padac albo padał mało i przez to musze podlewac bo schną te nowe przyrosty.Tak wyglądaja nowe drugie juz w tym roku przyrosty.

Sama nie wiem. Jutro obejrzę, czy to są u mnie drugie Będę podlewać,bo pod nie kiepsko deszcz pada...
Pokażę nasz ogród 23:42, 08 sie 2016

Do góry
Asiu, masz bardzo ładny, dojrzały ogród. Nic nie musisz zmieniać. Wszystko bujne.
Szkoda tych anabelek za ławką. Może za mało światła miały?
Życie w wiejskim ogrodzie 23:36, 08 sie 2016

Do góry
Przemku, czy buraczki na zaprawy można już zbierać?
Przypominam się o nasionka trawek. Tych rocznych.
Chcesz ode mnie nasionka maków takich pełnych?
Ogródek Iwony II 23:22, 08 sie 2016

Do góry
Przemku, róże po pierwszym kwitnieniu wystrzeliły w górę, wiosną będzie już co podwiązywać. Najbardziej boję się odplątywania i przesadzania New Dawn, musi iść na tą pergolę, bo na trejażu po dwóch latach zrobiła się wielka, nie mieści się, a to nie koniec... Muszę poczekać co najmniej do września, więcej chyba nie dam rady z czekaniem ...
Napracowałam się ja z tymi chodniczkami i pan, co je kładł. Zbyszek sobie wyjechał do pracy, bo mu się urlop skończył. No cóż, tak to jest,jak w delegacji się pracuje ... Czasami nie lubię takiej rozłąki, szczególnie, jak są męskie rzeczy do zrobienia... A ja nie jestem z tych stworzeń, co wszystko zrobią... Choć ostatnio śruby w pergolę udało mi się wkręcić za pomocą wkrętarki. Ale szybko oddałam. Wolę pędzlem machać
Ogród Ani :) 23:14, 08 sie 2016

Do góry
Dziewczynki, poczytałam, aż strach być waszym klientem hi, hi
Na Toszkowe rady przyszłam i się już pogubiłam w zapamiętywaniu. Musze Toszkę wyszukać i skopiować i wydrukować, bo zginę normalnie

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:13, 08 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jak skomponowałaś trzcinniki z różami?
Możesz choć narysować

Iwonko Fałszywy alarm Trzcinniki będą same samiutkie na brzozowej ... jak oczywiście wyrośnie coś z tych maleństw
Ogródek Iwony II 23:06, 08 sie 2016

Do góry
Aniu, dziękuję

Jolu, zaraz zerknę. Ciągle mi po głowie chodzi to nawadnianie, głównie linia na rabatach. Wszystkiego nie dam rady. Tyle rzeczy już zaplanowanych ...
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 23:00, 08 sie 2016

Do góry
L00zak napisał(a)
Moja nowa rabata różana
Jeszcze nie dokończona, macie jakieś pomysły na przód ???

To jest kamień na rabacie, czy gazety różom do czytania dałeś? Nie bardzo widzę...
pomiędzy możesz dać szałwię. Albo perłówkę: Melica Ciliata. Sprawdź.
Tak wygląda połączenie:

Na brzegu u mnie dałam żurawki. A że wkurzał mnie przestój przekwitniętych róż, dołożyłam w odpowiednim kolorze jeżówki.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:53, 08 sie 2016

Do góry
L00zak napisał(a)

Michaś, czy to jest trzcinnik?

Udanego urlopu
Wątków nie nadrobisz, niemożliwe
Rododendronowy ogród II. 22:42, 08 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, przyszłam z zapytaniem, a trafiłam na ślicznego pazia. Rok temu też u Ciebie był, pamiętam, jak sie zachwycałam

Bożenko, do kiedy nawozić rododendrony? Bo teraz one chyba pąki zawiązują.
A ja na dodatek zauważyłam, że jeden na listkach wygląda, jak niedożywiony. Ma jasne listki i blaszki wzdłuż ciemniejsze...( chloroza? ). Zrobiłam mu dolistny oprysk nawozem płynnym do rh , wydaje się, że jest lepiej, planuję powtórzyć ...

Iwonko juz za późno na nawozy doglebowe. Mozna opryskac dolistnymi ale myślę ze u Ciebie to nie jest chloroza tylko to samo zjawisko jakie wczoraj tu pokazywałam czyli że urosly nowe przyrosty bo było dużo deszczu. One sa jasne bo jeszcze młodziutkie , jak sie zestarzeja to zciemnieją ale jest pewien problem bo wyrosły jak było duzo deszczu a teraz jest sucho i np u mnie podsychaja wiec trzeba podlewac. Na takich pędach często tworza sie pąki które nie zakwitają bo nie zdąża sie w pełni wykształcic i wiosną lepiej je zerwac by roślina rosła dalej. Szukałam zdjec ale nie moge tak szybko znaleźc. W kazdym razie nie martw sie tym i co najwyzej podlewaj jesli nie bedzie deszczu.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:38, 08 sie 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Hortensja bukietowa Kyushiu
]

Aniu, jeśli to ona, to ja mojej dam drugą szansę. U ciebie ładna jest z tymi koralikami kwiatów
Rododendronowy ogród II. 22:34, 08 sie 2016

Do góry
Bogdziu, przyszłam z zapytaniem, a trafiłam na ślicznego pazia. Rok temu też u Ciebie był, pamiętam, jak sie zachwycałam

Bożenko, do kiedy nawozić rododendrony? Bo teraz one chyba pąki zawiązują.
A ja na dodatek zauważyłam, że jeden na listkach wygląda, jak niedożywiony. Ma jasne listki i blaszki wzdłuż ciemniejsze...( chloroza? ). Zrobiłam mu dolistny oprysk nawozem płynnym do rh , wydaje się, że jest lepiej, planuję powtórzyć ...
Ogródek Iwony II 22:18, 08 sie 2016

Do góry
Dominiko, koło zostaje na miejscu, chyba, żeby Zbyszek miał mnie pogonić
Nie odważyłabym się, a to było pytanie ironiczne z jego strony
Kiedy sadziliśmy w nim buka, zastanawiałam się nad wielkością. To jest buk kolumnowy Dawyck Purple. Na taki wybór oboje się zdecydowaliśmy...

Lubię, gdy jest choć troszkę inaczej, jak u wszystkich
Gdybym jednak miała go zabrać ze środka kola, wylądowałby na prostokątnej rabacie obok koła. Jednak muszę to skonsultować, sama decydować nie chcę.
Na końcu tego chodniczka jest rabata z drugim bukiem, jego starszym bratem:

http://www.futuregardens.pl/buk-pospolity-dawyck-purple-fagus-sylvatica.html
Co do kolorów w ogrodzie - to rzecz gustów, a o nich się nie dyskutuje.
Ogród tworzymy dla siebie i dla małżonka, trzeba się też z jego gustami liczyć. Ja lubię niebieski, różowy, fioletowy, żółty, limonkowy, bordowy, ...
Zbyszek czerwony, żółty, pomarańczowy... Więc mamy kolorowy ogród.
Podobnie, jak ty staram się rabaty trzymać w tonacjach, nie zawsze się udaje, czasami w sezonie wychodzi, że nas coś gryzie
Zdjęcia sprawiają, ze zatrzymujemy w kadrze to, co chcemy pamiętać... Ja robię fotki nie tylko temu, co się udało, ale także temu, co chciałabym zmienić...
Dojrzałam do tego, by "uspokoić" rabatę wschodnią przed domem. Nawet się zastanawiałam, czy dosadzić więcej anabelek, wczoraj zrobiliśmy sobie obchód ogrodu, także przed płotem, żeby zobaczyć, jak wszystko wygląda także od strony ulicy. Kawałkami nadal jest misz-masz, w tych miejscach, gdzie mi się coś nie udało, np. padły róże, a nie dosadziłam następnych. I bardzo dobrze, bo będzie okazja na poprawki.
Zbyszek zaproponował, by dokupić rododendronów i zrobić rabatę rododendronową. Pomyślałam sobie i doszłam do wniosku, że Nova Zembla mogłaby mieć więcej miejsca, niż obecnie, więc we wrzeniu dwa krzaczki przesadzę wzdłuż rabaty. Są dwuletnie, więc najmniej szkody będą miały. I będą mogły sobie swobodnie rosnąć.
Hortensjada 21:42, 08 sie 2016

Do góry
Piękne hortensje. Właśnie chciałam się zapytać o nawożenie, ale padło już to pytanie, poczekam więc na odpowiedź.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:40, 08 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

musiałam wygooglować, znalazłam jakieś tłumaczenie.
Twardy orzech do zgryzienia
Czy ktoś doświadczony polecił ci skuteczną walkę?
Trzymam kciuki, by byłą skuteczna.

Ana, twoje Vanilki są niby na słońcu, ale tam chyba też pada cień. Mogłabyś sprawdzić, jeśli to możliwe, w jakich godzinach masz tam słońce? Wiosną moje bym chciała przenieść na zachodnią stronę domu i nie wiem, czy mogę o tym myśleć, by lepiej rosły? Czy może dać je zupełnie na słońce? ale obawiam się, ze wtedy je będzie przypalać w upalne lato.

Czy twoje już się przebarwiają?

mam pomoc IPO, on zdiagnozował, zalecił miksturę, czy skuteczną to się okaże. Bez walki się nie poddam
Jutro zerknę czy vanilki mają cień i kiedy, ale jak mi się wydaje to od 8 tam juz jest słońce i jest do wieczora, za nimi jest świerk ale czy daje im cień? Jutro popatrze
Moje małe królestwo 21:26, 08 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Terenia, a dziurę do rurki kto ci przewiercił? Nie mów, ze masz tak zdolnego męża? I jak tam prace nad kamieniem?

Iwonka dziurkę wiercił Janek,ale ma odpowiedni sprzęt kamień dziś już jest już wbetonowany, pompka tez już czeka myślę,że wkrótce będzie wielkie otwarcie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:03, 08 sie 2016

Do góry
Luki, depresję zostaw w domu i wyjdź do ogrodu. Oby słonko tylko było ( jutro, bo dziś to już raczej księżyc . )
Trzymam kciuki za poprawienie humoru. A kysz siło depresyjna...

Do raju daleko - u Ewy 21:01, 08 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, fajny ten nowy awatarek. Czytam, ze dopiero wróciłaś, troszkę ci zazdroszczę tych podróży, ale ja się kiedyś zawezmę i też pojadę daleko
Bardzo ładne zrobiłaś fotki Gosi ogrodu.
Wiesz, znowu mi siadł autofocus, musiałam dać aparat do naprawy...

Avatarek jest z podróży - a szczegółowo z Wiednia. Zrobiłyśmy sobie z Gosią cudną wycieczkę, a właściwie Gosia mnie na nią zabrała i pokazała uroki miasta. Pochwalę się tutaj nasadzeniami. Co ciekawe bardzo dużo roślin jednorocznych Ale kompozycje śliczne

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:57, 08 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dobrze myślałaś. Latam z nimi i szukam najlepszego ustawienia. Na schodach najlepiej mi pasują. Tylko ja mam jeszcze dwie inne. Drogie, jak nie wiem co, tłoczone w stylu angielskim: prezenty od rodziny i znajomych. Zupełnie z innej bajki... W końcu obie wylądowały na tarasie i stoją przy drzwiach tarasowych po bokach.
I weź sobie człowieku wymyśl styl. Jeden prezent wszystko zmienia

Czytam, że szkółka będzie Fajnie.
Idę dalej czytać

Iwonko i u mnie takie prezenty się pojawiały, które nijak nie pasowały ale teraz już mamy zasadę kupowania prezentów zgodnie z wolą obdarowanego

Zawsze możesz przemalować donice
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:41, 08 sie 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
no cudnie nie jest

mam zdiagnozowane dzisiaj Cylindrocldium buxicola... na obwódce wrocławskiej... jutro zaczynam walkę... oby udaną...

musiałam wygooglować, znalazłam jakieś tłumaczenie.
Twardy orzech do zgryzienia
Czy ktoś doświadczony polecił ci skuteczną walkę?
Trzymam kciuki, by byłą skuteczna.

Ana, twoje Vanilki są niby na słońcu, ale tam chyba też pada cień. Mogłabyś sprawdzić, jeśli to możliwe, w jakich godzinach masz tam słońce? Wiosną moje bym chciała przenieść na zachodnią stronę domu i nie wiem, czy mogę o tym myśleć, by lepiej rosły? Czy może dać je zupełnie na słońce? ale obawiam się, ze wtedy je będzie przypalać w upalne lato.

Czy twoje już się przebarwiają?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies