Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 21:31, 07 sie 2016

Sebek napisał(a)
U mnie bukszpany idento - będę się posiłkować odkurzaczem, signum i... czymś tam jeszcze - zapomniałem
skąd się to wzieło nie wiem bo ja od conajmniej 2 lat żadnego nowego buksa nie sadziłam...
ana_art 21:33, 07 sie 2016

malgra napisał(a)

Odwiedzam Cię ciągle nie wpisując się, bo cóż, nie będę powtarzać tego co inni już napisali, ale dzisiaj nie mogę... , no masz Kobieto dar do kompozycji ogrodowych, nie ma co. Lilie z krwawnikiem. Pęknie!!! Pozdrawiam mocno i chcę żebyś wiedziała, że zawsze podziwiam Twoje dokonania.
Dziękuję, pięknie wyglądają to prawda dumam co im jeszcze dać do kompletu w przyszłym roku
noemi 21:33, 07 sie 2016

O ja … Ana opisuj plisss czym będziesz walczyć powodzenia w walce , trzymam kciuki ….

ana_art 21:53, 07 sie 2016

noemi napisał(a)
O ja … Ana opisuj plisss czym będziesz walczyć powodzenia w walce , trzymam kciuki ….

nie dziękuję. jeden środek zamówiłam dzisiaj przez net. Jutro jade szukać reszty. Muszę przyciąć wszystko i spryskać tym co mi IPO zapodał.
a po powrocie mówiłam że nie zdązyłam w lipcu przyciąć bukszpanów i już ciąć nie będę żeby nowe przyrosty nie przymarzły
ana_art 21:53, 07 sie 2016

z drugiej strony patrząc to lato jest dziwne... na okrągło pada.. pierwszy raz mam też liście róż w plamach
noemi 22:37, 07 sie 2016

To fakt, że lato dziwne może coś przeniosłaś na narzędziach do cięcia … ja tylko raz w sezonie tnę , bo jak kiedyś cięłam wiosną i latem , to mi bardzo chorowały …wiem, że Twoje po zimie były brązowe … może były osłabione

Ktoś mówił. że może czekać nas taka sytuacja, że buksy będą tak chorować … oby jednak nie .

ana_art 22:53, 07 sie 2016

noemi napisał(a)
To fakt, że lato dziwne może coś przeniosłaś na narzędziach do cięcia … ja tylko raz w sezonie tnę , bo jak kiedyś cięłam wiosną i latem , to mi bardzo chorowały …wiem, że Twoje po zimie były brązowe … może były osłabione

Ktoś mówił. że może czekać nas taka sytuacja, że buksy będą tak chorować … oby jednak nie .

w tamtym roku ciełam dwa razy, i te brązowe to były przymrożone nowe przyrosty. Bo pod koniec września czy na początku października był przymrozek. W tym roku stwierdziłam że jeśli nie zdążę przyciąć drugi raz do końca czerwca to nie tnę i tak miało być...NIc nie wskazywało na chorobę jeszcze 3 tygodnie temu oglądałam dokładnie bo rok wcześniej przedziorki były i teraz nie chciałam przeoczyć. Nawet miodówki w tym roku nie miałam... echhhh
Madzenka 19:59, 08 sie 2016

Ana czy na tych buksach cos sie pokłada ? Niestety deszczowe lato wywołuje tę chorobę.juz raz ja przetobiłam. Mam dobrą informacje, źe część moich obwódek w kwadratach jest z tej uratowanej partii. Też był z nimi problem w deszczowe gorące lato.
elaela 20:32, 08 sie 2016

Ana czym będziesz ratować swoje bukszpany, mam to samo na swoich, na razie usunęłam chore liście, popryskałam i podlałam topsinem
Iwk4 20:41, 08 sie 2016

ana_art napisał(a)
no cudnie nie jest

mam zdiagnozowane dzisiaj Cylindrocldium buxicola... na obwódce wrocławskiej... jutro zaczynam walkę... oby udaną...

musiałam wygooglować, znalazłam jakieś tłumaczenie.
Twardy orzech do zgryzienia
Czy ktoś doświadczony polecił ci skuteczną walkę?
Trzymam kciuki, by byłą skuteczna.

Ana, twoje Vanilki są niby na słońcu, ale tam chyba też pada cień. Mogłabyś sprawdzić, jeśli to możliwe, w jakich godzinach masz tam słońce? Wiosną moje bym chciała przenieść na zachodnią stronę domu i nie wiem, czy mogę o tym myśleć, by lepiej rosły? Czy może dać je zupełnie na słońce? ale obawiam się, ze wtedy je będzie przypalać w upalne lato.

Czy twoje już się przebarwiają?