Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:13, 22 cze 2015

Do góry
Gosiaczku ta szałwia faktycznie śliczna, a powojniki wyglądają zjawiskowo . Jak tak patrzę na tę pogodę dziwaczną to strasznie się cieszę, że taka piękna pogoda się nam u Ciebie udała . Buziaki
Makowo na Kociewiu 22:10, 22 cze 2015

Do góry
Zaczyna lawenda, kocimiętka przekwita

Genie robi się zielona

szałwia w kulkach na wejściowej inaczej na rabacie Ewy

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 21:57, 22 cze 2015

Do góry
Warmia napisał(a)
A to ci historia z tym pieskiem. Oby się udało, trzymam kciuki
Kompozycja fajna, tylko mi się wydaje, że ta doniczka troszkę mała jak na te roślinki.

tak, ciut za bardzo szałwia się rozrosła, dobrze, że donica głęboka
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:51, 22 cze 2015

Do góry
Znalazłam cyt.
"W momencie gdy szałwia omszona kończy kwitnienie, ścinamy wszystkie kwiatostany, nawozimy i czekamy na kolejne kwitnienie jesienią"
Sorki za zamieszanie ale można sie juz pogubić w tych kwiatkach i wątkach hehehe
Bajkowy ogród Weroniki 21:04, 22 cze 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Uwielbiam takie mnóstwo kwiatów i dążę do tego u siebie
Czy ta szlwia ma taki niebiesciutki kolor czy tak wyszło na zdjęciach ?

Szałwia ma taki kolor jak na zdjęciu.

Peonia SARA BERNHARDT pomimo deszczu wygląda nieźle.

Scięłam różowe goździki, została popielata obwódka.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:51, 22 cze 2015

Do góry
Marzeno mam pytanie opiniotwórcze - masz tyle odcieni róż, że uznałam, że jesteś najlepszą Adresatka moich wątpliwości (przepraszam ze u Ciebie).

Czy rozrózniasz i odseparowujesz (czy nie) dwa odcienie fiolet - Jeden własciwy jaki ma np lawenda, szałwia, przetaczniki i druga bardziej sliwkowa, którą ma większość żurawek.

pytam bo ma taką rabatę gdzie mam róże Novalis, wydmuszyce piaskową (kolory obu są zimne i płowe i to mi pasuje), do tego nasycone fioletowe przetaczniki i własnię żurawkę "Sugar Plum" - powinna byc ona stalowa, ale wydaje mi się zbyt cieła, sliwkowa. I nie wiem co powinna (czy zurawkę właśnie) z tego zestawu wywalić bo rabate będę prawdopodobnie przebudowywać. A może właśnie wydmuszyce i przetaczniki powinny wylecieć?

Tu widac to miejsce (żuraki są po podziale)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=159
Moja "przyziemna" :) pasja 20:42, 22 cze 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Kurcze, Jagoda, rewela po prostu! Różowa szałwia czad! Normalnie szczena w dół

Szczena to jeszcze ok, gorzej, jakby co innego
Moja "przyziemna" :) pasja 20:41, 22 cze 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
A moje jeżówki mi chyba ślimaki wpierdzieliły ...chociaż ich nie widzę...ślimaków ...a i jeżówek już mało co zostało

Rabata przecudniasta ,a szałwia różowa cudo .
Tez w tym roku kupiłam sobie różową ,tylko że na niebiesko zakwitła

Mnie ślimaki podjadały, ale przegoniłam je niebieskimi granulkami. Teraz jest ok. Czasem prysnę Mospilanem antyopuchlakowo.

Niebieska też piękna .
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:58, 22 cze 2015

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
muszę się odnieść choć zaliczyłam tylko 585 jak na razie ...

Madżenka przede wszystkim stworzyłas miejsce daleko poza "chelsea" nawet ... daleko "w sensie" (obezwładnia mnie to okrslenie ... nie wierzę, że sama użyłam ) ... zatem w sensie oni są w tyle ...

szalejąca wśród kulek i z panorama kulek (ten berberys ma kłaczki do obciachania denerwująco sterczą ) stipa musi być zmutowana albo pasiesz ją czymś tajemniczym bo wyjątkowo "roztyta" ... aspiryna to samo ..

róże ... cała jestem w sznitach po sobotnim podwiązywaniu dam - poczuły grawitację ... ale jak zyć bez róż ... muszę pedantycznie przeanalizować Twoje z nich kolaże bo wyglądają zjawiskowo w tandemach kolorystycznych ... nadal mnie złości mój James ... u mnie postanowił być "innom" różą ... daje mu rok ... dobrze, że choć pachnie
...

szałwia tworzy piękne kolorystyczne plamy ... Tytuskowi w nich do twarzy

i lawenda ... gdy nabyłam pierwsze sześciopaki wyczytałam na karteczce okreslenie "lawenda żywopłotowa" ... obśmiałam jak niegdyś carex (co w moim mniemaniu błędnie został okrzyknięty turzycą ... oj było się ignorantka ) ... ironizowałam iż lawenda nie może być "żywopłotowa" ... no bo jak ... po kilku latach stwierdzam ktoś wiedział co pisze ... moja viva minimalnie podcinana zaiste stanowi żywopłot ... tyle, ze pokładający się ciut ale jak prawie metrowe kłosy ? kwiaty ? (co ma lawenda? ) ... mają się nie pokładać ? ...

wciąż pieszczę w pamięci obrazki róż i ogrodu idealnego i lecę na 586 ...

Izabelo vel Konstancjo
Ten wpis wymaga indywidualnej odpowiedzi. Uprzedzam, ze jesli bedziesz znikać z forum nie będę focić!!!

Chelsa hi hi
Berberys juz po fotkach został natentychmiadt obcięty!!! Jak mogł tak niesforne kłaczki jak peryskopy wypuscić! Ja sie zapytowuje jak mógł poza wyznaczona mu geometrie wyskoczyc?
Towja lewenda Izabelo jest z pewnością lawnedą żywopłotową..... I przez nieuwagę podobnie wyglądająca obok posadziłam , ktora takowa nie jest... A tak podobnie w koszyczku z Obi wygladała...
Buziam, ścskam i Leosia wypatruje
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:53, 22 cze 2015

Do góry
Warmia napisał(a)
Aniu, ja bym mimo wszystko szałwię posadziła do gruntu, ponieważ ona niedługo będzie przekwitać. Nawet jeżeli ją przytniesz, to ona odbije, ale już nie tak obficie, żeby rosnąć samotnie. Ja bym w doniczkę posadziła np. lobelię, bo kwitnie długo i po przycięciu bardzo ładnie powtarza kwitnienie. Szałwia w tej doniczce nie poszaleje, a w gruncie ma szansę jeszcze w tym roku ładnie się rozkrzewić. Posadzić ją można przy różach. Zajrzyj do Przemka, jego róże z szałwią wyglądają pięknie.

Martuś tak zrobię. Widzę, że będzie się dusiła. To nie nie był dobry pomysł. Jeszcze w tym tygodniu wsadzę ją w grunt.
U Przemka byłam i zachwyciło mnie to połączenie, nie wspomnę już o warzywniku. Rewelacja!
Moja "przyziemna" :) pasja 19:53, 22 cze 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Zdjęcie do pinerest'a, jak z ChFS - cudnie!
Nie na piszę nic nowego - pieknie u Ciebie!

zniknie szałwia, będzie trochę nudniej
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:24, 22 cze 2015

Do góry
To czekamy na fotki

Szałwia , przetaczniki lubia sucho i patelnie. Od nadmiaru wody łapią maczniaka. Trawy z zasady jak to trawy musza mieć wilgotno ale nie nadmiernie mokro, ale od suszy zasychają. Trzeba to wyposrodkować
Kwiatki i rabatki u Elizy 18:03, 22 cze 2015

Do góry
Kasik napisał(a)
Lawenda poszalała, oj poszalała, no i zapewne zabójczo pachnie.

Szałwie są piękne- w tamtym roku kupiłam, ale je zamęczyłam właśnie w lawendzie. Pare dni temu kupiłam 20 sztuk dodałam swoje trzy co sie ostały i poszły na nowa rabatkę. Poczekam na efekty jak u Ciebie

Pozdrawiam

Lawenda i szałwia podobne kolorystycznie, ale lepiej im osobno.
Lawenda nie lubi konkurencji, dlatego dałam jej dużo wolności pod południowym murem, odwdzięczyła się.
Kwiatki i rabatki u Elizy 17:51, 22 cze 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Szałwia i żylistek imponujące. Jukki też bedą imponujace jak zakwitna. Pozdrówka.

Jak zwykle czekam na juki, uwielbiam jak kwitną, są takie egzotyczne.
Tu ma być ogród :) 09:57, 22 cze 2015

Do góry
Czy moja szałwia kupiona za jedyne 3 zł/szt jako nn mogłaby się okazać Caradonną?

Może jakieś wprawne oko wychwyci na tych zdjęciach i prośba do Kasi (siakowej) - wrzuć zbliżenia swojej.
Czy u Caradonny łodygi są całe purpurowe, czy na dole zielone, a potem przechodzą z zieleni w lekką purpurę, by tam gdzie rozpoczyna kwitnąć być już całkiem w kolorze purpury?
Bo tak właśnie jest w przypadku tej mojej.

A tu jeszcze jedna nowość, której nie pokazywałam - trzmielina oskrzydlona

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:09, 22 cze 2015

Do góry
Aniu, ja bym mimo wszystko szałwię posadziła do gruntu, ponieważ ona niedługo będzie przekwitać. Nawet jeżeli ją przytniesz, to ona odbije, ale już nie tak obficie, żeby rosnąć samotnie. Ja bym w doniczkę posadziła np. lobelię, bo kwitnie długo i po przycięciu bardzo ładnie powtarza kwitnienie. Szałwia w tej doniczce nie poszaleje, a w gruncie ma szansę jeszcze w tym roku ładnie się rozkrzewić. Posadzić ją można przy różach. Zajrzyj do Przemka, jego róże z szałwią wyglądają pięknie.
Ogródek Anity 09:02, 22 cze 2015

Do góry
Ta szałwia! miodzio

Anitko jak nie przyjadę w sobotę, nie obrazisz się? Nadal nie wiem czy M wyjeżdża znowu do Niemiec (on też jeszcze nie wie..) a Młodej mi żal, bo nadal zdezorientowana bo nas na zmianę nie ma co chwilę

pozdrówka!
k.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:46, 22 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

a to z all zupelnie przypadkowo znaleziona Pani, przesympatyczna, komunikatywna, nie chciała sprzedać niekwitnącego małego przetacznika niebieskiego bo tylko takie jej zostały, przesyłka swietnie zabezpieczona, kazda roslinka w tubie kartonowej, szałwia caradonna w rózowych doniczkach i jeszcez jeden przetacznik gratis

A dasz namiar?
Ogródek Anity 08:41, 22 cze 2015

Do góry
szałwia mnie zachwyciła, w naturze tez taki ciemny fiolet?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:59, 22 cze 2015

Do góry
babka napisał(a)
Zakupy poczyniłaś superaśne, oczywiście szałwii najbardziej Ci zazdroszczę. Ja mam embargo po wpadce z przetacznikami. Muszę przeczekać by nie zaognić

a to z all zupelnie przypadkowo znaleziona Pani, przesympatyczna, komunikatywna, nie chciała sprzedać niekwitnącego małego przetacznika niebieskiego bo tylko takie jej zostały, przesyłka swietnie zabezpieczona, kazda roslinka w tubie kartonowej, szałwia caradonna w rózowych doniczkach i jeszcez jeden przetacznik gratis
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies