Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

...uDany ogród 08:33, 26 sty 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
mocne wejście ogród jak zaczarowany, botaniczny i z ciezka praca w tle.
zczątek ceglanej ściezki mnie oczarował, a brzozy ze starego ogrodu...oj już wiem po co swoje posadziłam
pieknie
i witam wśród pozytywnie zakreconych wnetrzarsko. ja co prawda zakrecona w inna strone ale również

Witam serdecznie w moim ogrodzie
Bardzo się cieszę, że moja wizja ogrodu Ci się podoba. Mam wielką nadzieję, że w tym roku ogród znacznie się zmieni właśnie za sprawą ceglanej architektury.
Cegły zamówione już przebieram nogami
Zapraszam

...uDany ogród 23:12, 25 sty 2017

Do góry
mocne wejście ogród jak zaczarowany, botaniczny i z ciezka praca w tle.
zczątek ceglanej ściezki mnie oczarował, a brzozy ze starego ogrodu...oj już wiem po co swoje posadziłam
pieknie
i witam wśród pozytywnie zakreconych wnetrzarsko. ja co prawda zakrecona w inna strone ale również
Mały ogród pod Wrocławiem 14:50, 25 sty 2017

Do góry
Wiem, że na zdjęciach nie widać za wiele, ale obiecuje że na wiosnę zrobię lepszę ujęcia.

powyższe zdjęcie pokazuje lewą stronę domu, gdzie widać buka zielonego pendule szczepionego na pniu.Myślę, że pozostałe nasadzenia opiszę przy okazji lepszych zdjęć.

Zdjęcia poniżej pokazują tył ogrodu. Chcieliśmy mieć na początek sporo trawnika ze względu na małe dzieci, także jest około 300 m2 trawnika, który jako jedyny element "zieleni" nie był wykonywany moimi rękami-jednak przy obowiązkach związanych z pracą i małymi "potworkami" nie czułem się na siłach przewieść 50 ton ziemi, rozgarnąć, instalować system nawadniania etc. Na zdjęciach widać 2 miesięczny trawnik-mam nadzieję że na wiosnę wygram walkę z chwastami i ładnie się rozwinie. Obok tarasu posadzona jest morwa biała pendula (podobały nam się liście i ma bardzo smaczne owoce) podsadzona lawendą i 4 szt. Gracka. Po prawej stronie zasadziłem żywopłot z buka czerwonego-takie samo rozwiązanie zastosował sąsiad-mamy nadzieję na ładny żywopłot choć w sumie będę miał około 100 mb żywopłotu z graba/buka także czeka mnie trochę pracy, ale chyba warto Na tyłach ogrodu mam zasadzone 4 brzozy doorenbosa, śliwę wiśniową (nie widać na zdjęciu) oraz 3 szt. Planany Alphens Globe (moje marzenie ) widać na ostatnim zdjęciu. Po lewej okaz zasadzony w trakcie budowy i obok nowe nasadzenia, ogłowione tak żeby się lepiej przyjęły. Od czasu zdjęć posadziłem jeszcze w trawniku buka zielonego kolumnowego i przy ścieżce z lewej strony buka czerwonego kolumnowego. Z prawej strony tam gdzie widać korę dosadziłem brzozę long trunk i planuje wykonanie na wiosnę 3 szt. skrzyń na warzywa/zioła. Mam problem z zagospodarowaniem obszaru koło platanów no i oczywiście widzę koniecnzość wprowadzenia poprawek pozostałych rabatach, ale mam nadzieję, że mogę liczyć na Waszą pomoc Ja jestem zielony, ale sporo czytam zarówno forum jak i inne źródła, męczę Panie z Botanika we Wrocławiu i zauważam że ogród sprawia mi dużą przyjemność, także z niecierpliwością czekam na wiosnę. Towarzyszy mi też mały niepokój i ciągle pytanie-czy się przyjmie/czy przeżyję pierwszą zimę
...uDany ogród 17:11, 24 sty 2017

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Piękny ten widok . Z resztą wszystkie zdjęcia bardzo ładne .

Dziękuję bardzo
Uwielbiam brzozy, to najpiękniejsze polskie drzewa

Lilak węgierski Josikaea

Kiedyś będzie tu ogród 17:08, 24 sty 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Anka napisze wieczorem, bo ty mi kadzisz a ja widze, u ciebie tez piekny ogrod po 2 stronach, wiec najpierw musze zajrzec co tam masz.
Witaj serdecznie Elu. Pierwsza fotka jest z ogrodu Asi, która niestety nie udziela się już na forum, czego ogromnie żałuję. Dzięki niej ogarnęłam technicznie teren, co nie bardzo mi wychodziło. Ogród dopiero powstaje, jeszcze dłuuuga droga przede mną, ale wiem w jakim kierunku idę a to dla mnie już dużo....

Moje brzozy zaczynają pokazywać kolorki....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:49, 23 sty 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
Małgoś napiszę już u Ciebie o montanie.
U mnie rósł w dwóch miejscach, raz przy domku gospodarczym, miał podporę to zarósł jedną ścianę, wtedy absolutnie niczym go nie okrywałam, może nogi jedynie zasypałam liśćmi. Którejś zimy zmarzł, ale przycięłam go na zero i po roku się odbudował. Potem przeniosłam go na siatkę i tutaj rośnie od kilku lat dopiero, ma bardziej zacisznie, bo za domem. Nie okrywałam nawet nóżek.
Jak coś zmarznie, są suche gałązki to wycinam, po lecie to jeden gąszcz się robi tak rośnie. Pakuje się na brzozy w górę i na floksy na dole
Raz kwitnie zjawiskowo, raz trochę mniej, ale zapach wyczujesz czy tak czy tak Będzie Pani zadowolona. Ja sobie kupię tego co ma Krysia przy domu
Bynajmniej taki mam plan

To pocieszające co piszesz że odbija nawet po przemarźnięciu. A już całkiem mnie cieszy jego żywotność. Czekam na to kwitnienie....uch, czekam....
A ten u Krysi to jak się nazywa ?

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 17:56, 23 sty 2017

Do góry
rewq napisał(a)
W tych inspiracjach podobają mi się brzozy. Pasowałyby ścieżki z cegły...
(Ja nie jestem ani troche konsekwetna w kolorach)
Macham

Rustykalne ogrody i ścieżki bardzo mi się podobają ale do mojego domu i jego otoczenia niestety zupełnie nie pasują.Dziękuję za odwiedziny i życzę powodzenia
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:54, 23 sty 2017

Do góry
Małgoś napiszę już u Ciebie o montanie.
U mnie rósł w dwóch miejscach, raz przy domku gospodarczym, miał podporę to zarósł jedną ścianę, wtedy absolutnie niczym go nie okrywałam, może nogi jedynie zasypałam liśćmi. Którejś zimy zmarzł, ale przycięłam go na zero i po roku się odbudował. Potem przeniosłam go na siatkę i tutaj rośnie od kilku lat dopiero, ma bardziej zacisznie, bo za domem. Nie okrywałam nawet nóżek.
Jak coś zmarznie, są suche gałązki to wycinam, po lecie to jeden gąszcz się robi tak rośnie. Pakuje się na brzozy w górę i na floksy na dole
Raz kwitnie zjawiskowo, raz trochę mniej, ale zapach wyczujesz czy tak czy tak Będzie Pani zadowolona. Ja sobie kupię tego co ma Krysia przy domu
Bynajmniej taki mam plan
...uDany ogród 16:16, 23 sty 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
50 wpisów od mojego wczorajszego to jak rajd Paryż-Dakar
Fajny spacerek mi sprawiłaś.

Dan, też proszę BARDZO podpisuj rośliny. Jestem wzrokowcem i nazwy muszą mi się kojarzyć z wyglądem. Inaczej zapamiętam.

Kasiu cieszę się, że wybrałaś mój ogród na spacer. Ja właśnie wróciłam z obchodu.
Jelonek dalej buszuje jak u siebie:/

Będę podpisywała wszystkie , które znam po imieniu
Też tak zapamiętuję.

Brzozy moja miłość

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:07, 23 sty 2017

Do góry
W tych inspiracjach podobają mi się brzozy. Pasowałyby ścieżki z cegły...
(Ja nie jestem ani troche konsekwetna w kolorach)
Macham
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:43, 23 sty 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Nie planuję niczego ciąć wczesniej niz za miesiąc. Wg prognoz wrócą mrozy do nas jeszcze i dopiero od polowy lutego ma byc cieplej
Poza tym nie mam aktulnie czasu na ogród w weekedny , choroby rodziców nie wybieraja dogodnych terminów
Jesli się uda to w przyszla sobotę, gdyby nadeszło ocieplenie, przytnę brzozy.

Na ciecie traw i krzewów jeszcze jest zdecydowanie za wczenie. Zwlaszcza, że u nas mają wrócić mrozy do ok 10 stopni w nocy, a pewnie w innych częściach kraju będzie zdecydowanie zimniej

Styczen to czas odpoczynku dla ogrodnikow. Pod koniec stycznia warto pomyslec o drzewach owocowych i brzozach

Miłego odpoczynku
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:16, 22 sty 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Na razie nie w głowie mi ogród

Wracamy właśnie na obiadek do Babci

No jak sie jest w takim miejscu to się nie dziwię Miłego pobytu

PS Moje brzozy jeszcze młode to nie bedę na razie ich przycinać ... dzięki za info
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:05, 22 sty 2017

Do góry
Marta ma 100% racji. Koryguje delikatnie brzozy gdy są łyse i widać gdzie są za gęste właśnie jak tylko Ustąpią silne mrozy , ale na tyle jest zimno, ze jeszcze nie zdążą ruszyć soki. Wg prognoz z tydzień u mnie ostatni gwizdek. Potem bedzie już na sporym plusie.
Latem przycinam je rownież gdyż maja za długie witki i przykrywają mi bukszpany.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:10, 22 sty 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Marzenko,
A czemu przycina się brzozy?

O brzozach piszą, że nie znoszą przycinania i duże rany goją się kilka lat. Drobne cięcia krygujące są konieczne dla naszych potrzeb
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:03, 22 sty 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Marzenko,

Koryguje, by nadać kształt, usunąć to, co rosochate.
A w styczniu - by nie płakały, bo później zaczną krążyć soki (bardzo zresztą zdrowe, więc warto łapać do butelki).
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:53, 22 sty 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Nie planuję niczego ciąć wczesniej niz za miesiąc. Wg prognoz wrócą mrozy do nas jeszcze i dopiero od polowy lutego ma byc cieplej
Poza tym nie mam aktulnie czasu na ogród w weekedny , choroby rodziców nie wybieraja dogodnych terminów

Na ciecie traw i krzewów jeszcze jest zdecydowanie za wczenie. Zwlaszcza, że u nas mają wrócić mrozy do ok 10 stopni w nocy, a pewnie w innych częściach kraju będzie zdecydowanie zimniej

Styczen to czas odpoczynku dla ogrodnikow. Pod koniec stycznia warto pomyslec o drzewach owocowych i brzozach

Marzenko,
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:57, 21 sty 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies