Piszesz że się marszczą to pokaż. Zmarszczka zmarszce nie równa. U mnie będą opadać i się zwijają to już jesień więc w różny sposób rośliny reagują na zimne noce. Niestety jesień już jest i trzeba się z tym pogodzić.
Moje trzcinnik rosną w półcieniu. Na wzrost ma wszystko znaczenie.
Pisałaś tylko, że w pracy korona,ale o kwarantannie nic nie pisałaś.
Ja już z domu nie wychodzę od dziś. Tak się boje jak nigdy raczej do odważnych należę,ale jak sobie.poglowkuje co by było jak bym się zarazila to włosy mi dęba stoją wiesz z Mają.
EM zabroniłam do pracy jeździć od jutra. Może pracować w domu.
Ale się uchachalam kurza stopa, czytam raczej ze zrozumieniem. Coś mi się pomerdało nie doczytalam, że to o psie i o sierści i nad dębem to mnie zmyliło.
Czy on powoli rośnie tak jak piszą np jaki ma przyrost roczny tak na oko.
Przepraszam, że marudzę pytam o deba.
Asiu to trzcinnik krótkowłosy calamagrostis brachtricha. Bardzo dekoracyjny, lubię go sięga ok 1 metra. Nawet zimą ładnie wygląda delikatne kwiaty zmrożone. Polecam, zastanawiam się, cze jeszcze nie kupić na jedna rabatę, ale czekam na paczkę z trawami i jestem ciekawa takiej trawki jak miskant maloklosowy "Nanus variegatus",też ładny przynajmniej na fotkach wys ok 80 cm .
Te na focie lewej kupiłam w zeszłym roku były mniejsze trzeba było zmieścić w samochodzie 4 sztuki. Ten po prawej u mnie 3 lata ale były raz wyższe pieńki miały spore. W tym roku bardzo ładnie urosły. W przyszłym wiosna utne im końcówki pędów aby się zagęściły i steznialy tak mi poradził ogrodnik.
Widział te dęby w szkółce we Włoszech jak oni to robią poprostu ucinają końcówki ok 10 cm i wyrastają boczne pędy.
Też to możesz zrobić za rok po przesadzeniu. Przewodnik zostawiasz i tylko boczne ucinasz.
Kasiu ja wszystko wiem. Na Fejsie nie jestem bo to nałóg chodziłabym spać nad ranem. Nie wiem czy mam prawdziwego Gracka czy nie mam go drugi sezon.
Na fotkach liście w powiększeniu są bardzo wąskie. Dla mnie to obojętne czy będzie kwitła czy nie, ale chciałabym wiedzieć jaki ma kwiat.
U Malkul efekt jest piekny. To też zależy od oświetlenia i taki kolor ostry. Również od gęstości nasadzen, jak długo rośnie.
Moje mają odstęp między sobą ok 1,5 metra i mają zwisające wąskie liście.
Wiosna będę je przesadzać w inne miejsce bo za wysokie i zakrywają Memory.
Mam też Morning light, ten jest trochę niższy bo przesądzony ale też bardzo ładny.
Tak Aniu to jest dąb błotny o którym była mowa już się ładnie przebarwia..ma takie charakterystyczne wcięcia głębokie i lśniące liście.
To mlode Dąbki możesz je przesadzic nawet teraz czy trochę później aby się nacieszyć liscmi.
Elu poczytałam o kulkowaniu, tylko nie wiem czy teraz jesienią czy wiosną, piszą różnie. Pięknie to wygląda jak wypuszcza tyle odnóżek z kwiatami. Zobaczę czy moja jest na tyle giętka.
W kwestii Gracka odesłałabym cię do odpowiedniej dyskusji na Trawy Ozdobne na facebooku, ale ty chyba tam nie zaglądasz, więc skopiuję kilka ważniejszych tekstów napisanych przez tych, którzy dużo wiedzą o trawach – zawodowi ogrodnicy i szkółkarze: „...jak trafisz na prawdziwego 'Gracillimusa', to szansa że zakwitnie jest mała. Co nie znaczy, że nie zakwitnie wcale. Po prostu wymaga bardzo długiego okresu ciepłej pogody. Wówczas zakwita pod koniec października lub w listopadzie. I często nie rozwija kwiatów w pełni.
Podobnie jest z miskantem 'Morning Light' i miskantem olbrzymim (miscanthus x gigenteus). Także trzcina raweńska (Erianthus/Saccharum ravennae) kwitnie bardzo późno i często kwiatów nie zdąży wypuścić.
W naszym klimacie nie zdąży też zakwitnąć lasecznica trzcinowata.
Na 99% nie kwitnie imperata 'Red Baron' (ale już dzika forma może zakwitnąć)."
W szkółkach panuje generalnie bałagan w odmianach, kupowanych do rozmnożenia przypadkowo, otrzymywanych z siewu (!). Są powielane błędy w nazewnictwie i opisach. Jeden robi błąd, a potem reszta lawinowo taki opis (bo np. ładny) przepisuje. Po prostu tragedia. Odmian miskantów jest w tej chwili ponad 400 i wiele ma tak minimalne różnice, że nawet fachowcy mają problem z określeniem do jakiej odmiany dana sadzonka należy.
Jeden ze szkółkarzy kupił osttatnio... „do produkcji miskanty 'Gracillimus' z trzech teoretycznie pewnych, profesjonalnych źródeł. Z dwóch zakwitły i każde nieco inaczej.
To wskazuje, że sprzedano siewki niewiadomego pochodzenia, a nie prawdziwą odmianę.
Tylko jeden egzemplarz nie kwitnie i spełnia wszystkie opisywane cechy 'Gracillimusa'.
Więc w handlu nieustalonych siewek czy źle oznaczonych odmian jest mnóstwo.
Ale są tacy, którzy mimo bujnych kęp, kwiatów nie doczekali się nigdy lub bardzo późno w ograniczonym stopniu - to wskazuje, że jednak istnieją prawdziwe Gracillimusy.”
Jeżeli chodzi o niskie dalie kolnierzykowe i nie kolnierzykowe to sieje. Np te. To są dalie wysiewane w połowie maja
Jednak te większe trzeba sądzić z byle. Uważam, że te mniejsze w rownie piękne nie trzeba ich podwiązywać i nie trzeba się męczyć z przezimowaniem, kwitną bez przerwy. Są nasiona np. Legutko.
Powracając do tematu kwitnięcia Gracilimusa.. Zerwałam jedno zdzblo trawy tego po lewej stronie i sprawdziłam czy ma kwiaty. Okazuje się, że jednak przy sprzyjających warunkach może zakwitnąć. A już myślałam, że guzik z kwitnięcia.
Wszystkie grubaski powinny zakwitnąć o ile mrozu nie będzie