Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:48, 03 lut 2016

Do góry
Zauważyłem, że na forum panuje nowy wirus, owsik ogrodowy wiosenny i niektórych mocno już złapało. Ja na szczęście w porę się zaszczepiłem i najwcześniej prace zacznę pod koniec lutego jak pogoda na to będzie pozwalać.

Powoli zaczynam się rozglądać za drzewami i potrzebnymi roślinami na wiosnę, kilka już znalazłem i będzie trzeba w połowie marca zacząć to ogarniać, na szczęście nie będzie tego dużo. Trzeba zaplanować rozbudowe nawadniania i policzyć co mi potrzebne. Poza tym na pierwszy ogień będzie wielkie przesadzanie i zmiana przedogródka, ale szału nie będzie, zostaną tam posadzone wszystkie liliowce trochę rozrzuconych zimozielonych , lilie, magnolia i miskant Malepartus prawdopodobnie

Podjazdu nie będzie, za to powstanie taras ze schodami do domu, zawsze to coś i do tego nowe ogrodzenie frontowe i w jego przypadku idę na pewny kompromis, ale chyba będzie dobrze

Odganiam od siebie wszystkie oferty, które teraz atakują z każdej strony. Zamówiłem tylko planowane lilie Jeszcze mam chęć na piwonie, ale poczekam bo w moim standardowym punkcie bylinowym ma być sporo odmian, więc poczekam na stacjonarne zakupy.

Projekt mebli gotowy, trzeba tylko kupić stal i zacząć spawać no i materiał by do maja wszystko było uszyte, mamuśka będzie miała co szyć
Ogrodowe przygody 23:05, 02 lut 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)
Iwonko, zakochuje się w róży Artemis. Jest cudna, Ty mnie do niej przekonałaś. Zamówiłam kolejne róże: Miss Fine, Nostalgie, Lavender ice i trzy piwonie. Dzisiaj zrobiłam sobie rozeznanie w moich gruntach i stwierdziłam, ze jeszcze parę różyczek zmieszczę

Ładne zakupy, ja chcę kupić kilka Kordesa. Codziennie zastanawiam się nad odmianami
Do tego jeszcze po głowie chodza mi lilie.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:08, 02 lut 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

jeszcze trochę i będą
Zetnij i mało podlewaj, prawie nic.Albo możesz ją wyjąć z doniczki w woreczek foliowy z małymi dziurkami i za kilka dni też dać do lodówki.I nie podlewać już wcale .A W maju do gruntu
Aha najważniejsza rzecz. lilie jak kupuję często mają kiełki już , ja aby je spowolnić.
Wkładam do szuflady do lodówki.I czekają tam do maja do posadzenia.W między czasie tylko ich przybywa i przybywa.Tylko rodzice trzeba zaznaczyć, aby tego nie zjedli

Aniu nie rozumię
Reasumując - mam obciąć łodygi, cebule włożyć do woreczka z dziurkami i do ludówki, a w maju do gruntu?
Piszesz, że za klilka dni dać do lodówki czyli wyciągnięte cebule mam trzymać np.na talerzu kilka dni?

Aniu miłości do jeżówek we mnie nie zaszczepisz tak jak do lilii
Nie specjalnie przepadam za nimi, ale nabędę kilka dla koloru
Twoja kolekcja ich jest bardzo ładna

Moja działka na Dębowym Lesie 19:59, 02 lut 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
ileż Ty masz tych jeżówek????

Hmm na razie 15 odmian z dwoma NN
ale jak znam siebie to jak spotkam taką co nie mam to kupię.
I tak jak lilie, upycham je gdzie się da
To jeszcze Alba

8. Hot Lava w rzeczywistości, jest bardziej krwisto czerwona
Rododendronowy ogród II. 19:33, 02 lut 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
To już, już!

Ja się w dalie "obkupiłam" . A tu i tam czytam, że Ty jeszcze piwonie masz na uwadze.

We Wroc. widziałam już całe poletko kwitnących ranników. Cudny widok, nigdy ich w takiej masie w nie widziałam. Bardzo musiały się rozrosnąć, bo nie sądzę, żeby ktoś tyle ich tam posadził.

Dalie piękne rośliny ale ja juz ich nie mam . Trudne jest przechowywanie i eMa trudno do sadzenia i wykopywania namówic a i miejsca brak. Piwonii też nie mam gdzie sadzic ale jakąś piękną jedną czy dwie mam ochotę kupic.No i zamówiłam juz lilie i róże .
Moja działka na Dębowym Lesie 19:18, 02 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Aniu dzisiaj w hurtowni ogrodniczej byłam i żadnych cebul nie mieli.

Napisz mi proszę co mam zrobić z liliami, które mam w doniczce, a już przekwitły. Obcięłam kwiaty zwiędłe i co dalej, co z tymi łodygami i cebulami? Potrzebuję ta doniczkę na nowe roślinki

jeszcze trochę i będą
Zetnij i mało podlewaj, prawie nic.Albo możesz ją wyjąć z doniczki w woreczek foliowy z małymi dziurkami i za kilka dni też dać do lodówki.I nie podlewać już wcale .A W maju do gruntu
Aha najważniejsza rzecz. lilie jak kupuję często mają kiełki już , ja aby je spowolnić.
Wkładam do szuflady do lodówki.I czekają tam do maja do posadzenia.W między czasie tylko ich przybywa i przybywa.Tylko rodzice trzeba zaznaczyć, aby tego nie zjedli

5. Jeżówka Cranberry Cupcake- jedna z pierwszych - w różnej fazie wzrostu

Moja działka. 17:54, 02 lut 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Podziwiałam lilie

Przyjazny ogród 16:48, 02 lut 2016

Do góry
Lilie mam tylko w kilku gatunkach, prawie niezauważalne, prawie wszystkie posadzone w trawach , bardziej dominują liliowce i te podkreślają swoją obecność.
Ewo, nie wiem czy inwestować w sadzenie lilii u siebie, gdzieś dusza ciągnie w innym kierunku.

Haniu, w zasadzie kolorowo jest tylko krótkimi etapami tj. jak kwitną irysy, piwonie, liliowce, jeżówki z innymi letnimi, ogólnie jest zielono

Moja działka na Dębowym Lesie 13:29, 02 lut 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Piękne lilie, jeszcze do posiadania ich nie dojrzałam. Nie wiem kiedy to nastąpi ale za to Trytoma w zeszłym roku mnie oczarowała. Mus ją mieć. Pozdrawiam cieplutko!

A ja od początku,co roku jakąś kupowałam lilię.Tylko na początku miałam tylko dwie małe rabaty do kwiatów. które na przyszły rok powiększyłam o 100%.
A potem po kolei, kawałek trawnika znikał i nowa rabata.I nowe roślinki.a teraz od 3 lat tylko upycham gdzie się da.chociaż w tamtym roku jeszcze nowa rabatę rozrobiłam
Trytyomy są piękne.I na wiosnę tanie zawsze są w biedronkach.
Dziękuję i pozdrawiam cieplutko
Ogród, mydło i powidło. 13:28, 02 lut 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ja też uwielbiam powojniki.
A wszędzie też prawie możne je wepchnąć
Mnie lilie, hosty, róże dawno urzekły .
Teraz mnie wzięły trawy
Czyli mamy tak samo.Boisz się co jeszcze-- hmmm wszystko co ładne,czego jeszcze nie mamy

Dokładnie tak jak piszesz Aniu, powojniki wszędzie można wepchnąć jak nie na drzewo, to puścić jako okrywowe . A hosty i lilie to w dużej mierze u Ciebie zgapione .

Kasiek - niezastąpiona jesteś!

Olga80 - Montany Kasi są cudowne, nie jednego już ogrodomaniaka nimi zaraziła .
Moja działka na Dębowym Lesie 13:21, 02 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Poczytaj na stronie 271, Ania mi opisała, zadałam m.in.to samo pytanie

MirellaB napisał(a)
Aniu kupiłam wczoraj lilie. Na początek 7 sztuk Moja mama też kupiła
To fajny początek już kolekcji liliowej jest zamówiony.A siedem to ponoć szczęśliwa liczba
Wysyłka za 30 dni dopiero

To na ryzyko większych mrozów , nie wysyłają w lutym.Tylko od marca zaczynają
Przyjazny ogród 11:40, 02 lut 2016

Do góry
Rododendrony kwitną tylko raz, a Twoje łany stale w kwiatach albo w kolorach! Podglądam, Lilie w trawach nieźle się wpasowują.
Przyjazny ogród 10:23, 02 lut 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Wszystkie opinie jakie znalazłam to pozytywne
U mojego Pana Bylinowego będzie z 50 odmian piwonii wiosną.. jak tylko dostanę ofertę to ci ją podrzucę

Itoh sobie kupiłam jesienią, mam nadzieję, że będzie rosła jak należy.. inaczej mnie szlag trafi. Trochę kosztowała.

Aniu, pamiętaj o mnie w sprawie oferty.

Mariusz, Twoje irysy i piwonie oraz ta łanowość nasadzeń - zachwycają po prostu. I jeszcze lilie. To takie charakterystyczne rośliny dla Twojego ogrodu.

Ogród Mirelli 21:57, 01 lut 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Śnieg u mnie znikł, ale ten wiatr, ciut zimno.
ale cóż to luty, przecież
CO - to gdzie byłaś ???Be goni kilka kupiłabym.
Amarylisy mam dwa i już w doniczce listki puszczają
Myśle,że już w połowie lutego pojawią się w sprzedaży lilie

Duży mieli wybór begonii i bardzo ładnie na obrazkach wyglądały, piękne kolory
Sama się zastanawiałam czy trochę nie kupić. Może jeszcze kupię, takie ładne były jak u Any-Art pod hortensjami ni czerwone ni różowe śliczne

Jutro do hurtowni ogrodniczej jadę to tam zobaczę za liliami
Moja działka na Dębowym Lesie 21:29, 01 lut 2016

Do góry
Piękne lilie, jeszcze do posiadania ich nie dojrzałam. Nie wiem kiedy to nastąpi ale za to Trytoma w zeszłym roku mnie oczarowała. Mus ją mieć. Pozdrawiam cieplutko!
Ogród Mirelli 21:17, 01 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Aniu to pogoda Cię nie rozpieszcza. U mnie tak sobie, ale bez śniegu

Byłam dzisiaj w CO, ale cebul lilii jeszcze nie mieli. Pewnie jak będą to coś dokupię. Mieli dużo cebul begonii i amarylisów.

Oczywiście hiacynty kupiłam. Tym razem w kolorze karminowym. W tym roku jestem nastawiona na niebieskie, ale karminowych jeszcze nie miałam

Śnieg u mnie znikł, ale ten wiatr, ciut zimno.
ale cóż to luty, przecież
CO - to gdzie byłaś ???Be goni kilka kupiłabym.
Amarylisy mam dwa i już w doniczce listki puszczają
Myśle,że już w połowie lutego pojawią się w sprzedaży lilie
Ogród Mirelli 20:58, 01 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Dominika ja specjalnie na lilie nie zwracałam uwagi, a teraz to się zmieniło

Byłam i napisałam
okey dzięki i doszła kolejna wersja
Ogród Mirelli 20:56, 01 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
to fakt u niej te lilie są the best - ja też dzięki niej postanowiłam trochę swoje lilie "rozbudować"

zerknij do mnie i powiedz która wersja lepsza ???

Dominika ja specjalnie na lilie nie zwracałam uwagi, a teraz to się zmieniło

Byłam i napisałam
Ogród Mirelli 17:39, 01 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
W tym roku została we mnie zaszczepiona miłość do lilli
I to wszystko za sprawą dziewczyny, na której wątek weszłam przypadkiem
To dzięki Ani "Moja działka na dębowym lesie" pokochałam te kwiaty
Ania w piękny sposób przedstawia ich urodę
W ogrodzie mam tylko lilie św.Józefa, oczywiście pamiątkowe z mojego rodzinnego domu
Wczoraj zamówiłam kilka odmian lilii i liczę, że latem będę się cieszyła ich urokiem
to fakt u niej te lilie są the best - ja też dzięki niej postanowiłam trochę swoje lilie "rozbudować"

zerknij do mnie i powiedz która wersja lepsza ???
Ogród Mirelli 15:55, 01 lut 2016

Do góry
W tym roku została we mnie zaszczepiona miłość do lilli
I to wszystko za sprawą dziewczyny, na której wątek weszłam przypadkiem
To dzięki Ani "Moja działka na dębowym lesie" pokochałam te kwiaty
Ania w piękny sposób przedstawia ich urodę
W ogrodzie mam tylko lilie św.Józefa, oczywiście pamiątkowe z mojego rodzinnego domu
Wczoraj zamówiłam kilka odmian lilii i liczę, że latem będę się cieszyła ich urokiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies