Hej Aga
Przekaż synowi że jego "pomarańcza" zrobiłą furrorę
Piękne masz ozdoby a wianek z dzwonków bardzo mi się podoba.
Ja wybieram sie z rodzinką na http://mhk.pl/aktualnosci/wiadomosc/1269
Obyśmy wytrwali przy tym mrozie
Kasiu to jest dzieło sztuki ... i wiem co piszę ... jak tak patrzę na komorowskie i wrocławskie "lepienie wianków wespół zespół" to marzą mi się świętokrzyskie ... co ty na to ... może za rok ... hmmm???
Boćku,a ty piszesz z Afryki czy jak ?
Częstotliwością nie grzeszysz,ale jak już wtargniesz to z klasą
Cudny wynalazek pierwszy i bardzo ładny wianek świąteczny
Pozdrawiam
Afryka... no wszystko moge powiedziec o mojej wsi, ale Afryka to to nie jest
Martek, juz sie stawiam do kata i poklecze na jezyku. Obiecuje poprawe
Kochani, zgodnie z obietnicą specjalnie dla Was, wianek z witek brzozowych krok po kroku
Szukacie brzozy, która ma opadające w dół do ziemi giętkie gałązki. Wybieracie takie o długości ok. 100- 120cm i dwie grubości: te grubsze do 0,4 cm na wianek; cieńsze, bardziej wiotkie- do owijania wianka, zamiast drucika (kilka sztuk).
Dzielicie je na 3 mniej więcej równe części.
I zaplatacie ciasno w tradycyjny warkocz. Wyrównujecie go łapkami, żeby był bardziej obły w kształcie, jakieś tam wystające nieestetycznie gałązki wplatacie wgłąb lub docinacie sekatorem.
Następnie formujecie koło, wykorzystując jako wzorzec np. słomiany podkład.
Następnie ciasno związujecie dookoła tymi cieńszymi witkami brzozowymi. Grubszą końcówkę gałązki wplatacie głęboko w wianek, a resztą owijacie dookoła.I zakańczając znów wplatacie wgłąb wianka. Wygląda to bardziej estetycznie, zwłaszcza z bliska, niż drucik florystyczny, nawet jeśli jest brązowy.
A następnie formujecie ładny kształt korzystając z czegoś okrągłego, np. piłki do siatkówki. Ja skorzystałam z lampionu.
W sumie mogłoby tak zostać, ale ten wianek będzie dla kogoś bliskiego, bo nie ma nic fajniejszego, niż własnoręcznie wykonane prezenty
Boćku! Pierwszy wianek przepiękny. Jak już kiedyś pisałam, stanowczo nadużywam słowa "piękny" na ogrodowisku, więc żeby się nie powtarzać. Masz ode mnie PRZEpiękny!
Witaj Boćku śliczny Ci on ... kręci nas to samo ... mój z getry nie nadaje się do pokazania , ale czekam na wsparcie .... i wtedy pochwalę się swoim "tyż" mam nadzieję buziaki
Madzia, dzieki Juz czytalam u Madzenki jakie zakupy poczynilyscie. Napewno zrobicie cudenka, juz sie moge doczekac, zeby popatrzec na Wasze rekodzielo
Bociuś Tytus marźnie w doopkę i nóżki ale woli na krótki spacer iść niż się długo ubierać
Wianek w Tk zakupiony z powodu kolorów a ja do rękodzięła się nie nadaję zobaczę co mi się uda na wiankowaniu
Jak pięknie wygląda ogród w słońcu i śniegu Zreszto co ja mówię Twoj ogród zawsze wygląda pięknie A tę choinkę masz na tarsie? i wianek z kolorowych bąbek cudny, gdzie będzie wisiał? Zazdraszczam Wam tych wianków. Chyba w przyszłym roku też sprobuję skrzyknąć podlasianki na wianki
Lecę do Ani zobaczyć przepis na cytrynówkę
Aniu choinka stoi orzed drzwiami wejściowymi i widzę ją przez przeszloną część drzwi z domu. A że mam jedną całą ścianę na przedpokoju to widzę ją nawet siedząć przy stole w jadalni tak sobie przyspieszyłam święta
Zwołuj podlasianki na wiankowanie, koniecznie!
Jak pięknie wygląda ogród w słońcu i śniegu Zreszto co ja mówię Twoj ogród zawsze wygląda pięknie A tę choinkę masz na tarsie? i wianek z kolorowych bąbek cudny, gdzie będzie wisiał? Zazdraszczam Wam tych wianków. Chyba w przyszłym roku też sprobuję skrzyknąć podlasianki na wianki
Lecę do Ani zobaczyć przepis na cytrynówkę