Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 00:40, 13 gru 2016

Do góry
Na rok następny kolor greenery!
Cóż to za kolor jest do cholery?
W kolorach tęczy szukam, wertuję
katalog farb, chociaż nic nie kupuję,
Oglądam kredki u wnusia na biurku,
głowa mnie boli od tego frasunku!
Do netu lecę, wpisuję dane,
i co widzimy moje kochane?
to nic innego jak nasza zieleń!
Greenery wymyślił chyba jeleń?
Dla niego trawa jest taka miła,
co jeszcze zieleni nie straciła!
A renifery wprost gardzą taką,
wolą chrobotki z tundry szarawe
ponad soczystą zieloną trawę!
No i bądź mądry, określ odcienie,
Ja pozostanę przy mej zieleni!
Przy tej wiosennej z gałązki brzozy,
dzisiaj je wstawiam do wody,
pokażą listki nim miną mrozy!

Ogród w remoncie 15:00, 12 gru 2016

Do góry
Bogdiu to zdjęcia tej mojej brzozy na dziś

Ja rozumiem żeby uciąć te grube konary blisko pnia ale zostawić jakąś gałązkę(może być cienka?)i skierować ją do góry celem podwyższenia drzewka . Z czasem z gałązki zrobi się konar . Dobrze zrozumiałam czy jestem blondynką?
Ogród w remoncie 14:26, 12 gru 2016

Do góry
Asiu pytalas o formowanie i ciecie brzozy. U mnie sa dla Ciebie zdjecia i objasnienia jak ja to robiłam.
Ptasi gaj 19:43, 11 gru 2016

Do góry
Tak jak pisalam mam 4 tys m, ale 2,5 to jest zagospodarowane a 1,5 jest ale staram sie miec tez troche dziczy o ile tak mozna nazwac posadzone brzozy, sosny, modrzewie, lisciaste,wrzosowisko, suche oczko z kamieniem no i ta gorka z dereniami i berberysami.
Duzu roboty, ale ja to lubie. Jak wszystko zrobione siadamy wieczorem nad oczkiem i patrzymy na nasze dzielo a wieczorem na gwiazdy lub samoloty ktore ustawiaja sie na kregi.
Ptaki spiewaja i to jest raj na ziemi.
Ogród w remoncie 18:03, 11 gru 2016

Do góry
Pomyśl o tawułach w żywopłocie. Wiosną mnóstwo pięknych kwiatów, a jesienią się przebarwią. Krzewuszki też by się nadawały. Moje faworytki to pęcherznice. Derenie są też niezłe i jest ich duża różnorodność. Na dodatek zimą ich młode pędy mają wspaniały kolor.
Są też odmiany śnieguliczki o różowych owocach. Nie są tak ekspansywne jak te białokulkowe, a na dodatek o tej poże roku wiszą na nich różowe owocki.
Ale problemem jest taki żywopłot zimą. Goły się robi. Dlatego fajnie byłoby go trochę wymieszać z iglastymi.

Mam brzozę Youngi, ale nic jej nigdy nie cięłam, ma jeden przewodnik.
Twoja pewnie miała w założeniu utworzyć parasol i na tym ostatnim zdjęciu wygląda ciekawie.
Zwykłe brzozy tnę nielitościwie, gdy mi coś w nich przeszkadza i nic im się złego nie dzieje. Myślę, że Youngi też to przeżyje, szczególnie taka już zasiedziała. Musisz tylko starannie obmyślić co uciąć. Może dałoby się jedną z głównych gałęzi trochę postawić do pionu.
Ptasi gaj 00:53, 08 gru 2016

Do góry
Juz jestem w łozu ale z tabletem. Pisze drugi raz cos przycisnelam i kilka zdjec zniknelo i znowu od poczatku.
Niedaleko Piaseczna.
Trawy piekne sama sie nimi zachwycam. W zeszla zimę troche wymarzly, ale nadrobily i rozrosły sie.

Ten ogrod zrobiony w 2013 roku, niektore nasadzenia wczesniejsze brzozy maja 7 lat ale szybko urosly. Tuje brabanty 8 lat. W 2010 i 11 r. polowa stala w wodzie ok 80 tui i wyginelo. Mam ponad 200 tui trzeba bylo dzialke oslonic od wiatru. Sosny tez 8 lat mialy przyrosty ponad pol metra.

Ponizej zdjecia

Rok 2016

Po burzy 2015 r. W zeszlym roku byl piekny pazdziernik.
Ptasi gaj 23:15, 07 gru 2016

Do góry
Witam się ☺Masz dorosły już ogród, trawy ,brzozy iglaki pięknie. Będę zaglądać ☺
Pszczelarnia 12:52, 05 gru 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Wiało u Ciebie???U mnie stopiło śnieg i znów jest zielono.

Nie wiało, jest cudownie:

Jak z ilustracji książki "Sekretne życie drzew" (o tym, że niektóre gatunki drzew są "stadne"):

Nie ma w tej książce ważnej informacji, dlaczego tak trudno innym gatunkom, zwłaszcza świerkom rosnąć przy brzozach. Myślimy, że chodzi o to, że brzozy zabierają wilgotność ze ściółki. Nie jest to problem w przypadku ekosystemów leśnych. O wiele większym problemem jest tzw. "chłostanie". Otóż brzoza szybciej rośnie do góry ale podczas podmuchów wiatru chłosta świerki, tak że te tracą swoje przewodniki i boczne gałęzie. Tak to mniej więcej wygląda. Mieliśmy niesamowitego gościa w Pszczelarni - dendrologa i gleboznawcę z Kanady i tak wiele się dowiedziałam.

Dla wszystkich lubiących naturalne krajobrazy, kilka kroków od mojego domu:

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:50, 04 gru 2016

Do góry
Poodpowiadam potem. Teraz tylko napisze ze cukier zastępuje ksylitolem ( uzyskiwany z brzozy)
Równie dobry jak cukier tylko z drozdzami nie współpracuje
Nie kupuje żywności przetworzonej i używam mąki ipelnoziarnistej, rownież takie makarony i kasze
Wszystkim polecam taka dietę
Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 10:53, 02 gru 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Do wyboru masz dwie ciekawe brzozy: wyższą (do 5 m) Doorenbos i szczepioną Youngii. Te pierwsze najciekawszy efekt dają w grupie 3-5-7 sztuk, te drugie sadzi się jako solitery, czyli pojedynczo.
Na forum sporo dziewczyn ma u siebie rabaty z brzoza Doorenbos
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2341
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=391
projekt i wykonanie Danusi (moja ulubiona rabata )

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1361-berberys-berberis
i kilkustronicowy watek poświęcony brzozie Doorenbos

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3351-brzoza-doorenbos-betula-utilis-doorenbos

Rabata powinna być atrakcyjna cały rok.
W Twoim przypadku do podsadzenia brzóz można by wykorzystać
wiosną cebulowe (przebisniegi, krokusy, narcyzy), wrzośce
latem rozchodniki
jesienią rozchodniki, wrzosy
całorocznie trawy- głównie kostrzewy, owsica wieczniezielona. Jeśli rabata będzie podlewana i będzie lepsza gleba to rozplenice i miskanty Morning Light.
Dodać dla jesiennych barw berberysy Orange Rocket lub red Roket, zimozielone kosodrzewiny Pumilo i Wintergold. Iglastą kolumnę Można w to wkomponować też niewielkie astry alpejskie lub krzaczaste.
Tam byłoby świetne miejsce na wrzosowisko pod brzozami. Warunki są idealne.
Wrzośce kwitłyby wiosną, a wrzosy mają też odmiany atrakcyjne z liści np. zimą przebarwiaja sie na czerwono.

Bardzo mi się podobają zestawienia ,które zaproponowałaś, ale chyba tylko wrzosy lub jeszcze rozchodniki( zależy które ) dałyby efekt naturalistyczny, o który chodzi.
Moja "przyziemna" :) pasja 09:43, 02 gru 2016

Do góry
bleebla napisał(a)

Trawy na pewno piękne wybierzesz.
Ja natomiast nie mogę oderwać oczu z 2 planu. Ta kłosownica z białymi nóżkami brzóz + horki. Mniam, wygląda to jak namalowane.

Kłosownice też wiążesz czy zostaje tak jak jest?

Kłosownicy nie wiążę. Zostaje na zimę zasuszona i bardzo wczesną wiosną trzeba ją ściąć, bo szybko rusza.

Brzozy już się zrobiły bardzo fajne, ładnie się ta biel odcina na tle traw , jestem z tego bardzo zadowolona, bo nie czekałam tak długo, jak się obawiałam .
Jak to wszystko ogarnąć? 20:43, 01 gru 2016

Do góry
TeresaK napisał(a)
Asiu, jesteś pewna, że chcesz przesłonić horyzont cisami?
jestem.bo cisycmsja rosnąć tylko do wysokości płotu czyli do 1,5 metra.caly front działki dom i taras leżące na przeciwległym końcu działki ibpolozonensa znacznie wyżej zatem horyzont będzie widać zawsze.
Tu już bardzo nieaktualne zdjecie ale brzozy mam na widocznym w oddali końcu działki na całej szerokości.i widać też dokatbsiegs płot zatem i Cisy kiedyś.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=1165
Jak to wszystko ogarnąć? 20:23, 01 gru 2016

Do góry
Nie przeszłam przyznam całej debaty o zywoplocie.ale też mam podobny zagajnik na południowym krańcu działki i szeroki krajobraz dalej i właśnie dzis rozwiozlam tambobornik nanorzekopsny teren pod Cisy.sadzic będę wiosna.myślę że brzozy na tle cisów fajnie beda swiecic szczególnie zimą
Od nowa ... na przekór wszystkim 19:13, 01 gru 2016

Do góry
Agatek napisał(a)

hihi to i tak więcej niż ja
ja tylko gałązki brzozy zebrałam na wianek i tyle, nic się więcej nie dzieje
o widzisz przypomniałaś mi o gałązkach, muszę jutro w pracy pozbierać jak coś jeszcze zostało, bo moja szefowa ma manię zbierania, co spadnie to do wora pakuje
Z Pszenicznej ... 18:43, 01 gru 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A może zrobić wydzieloną przestrzeń, coś na kształt wgłębnika wśród drzew z piwoniami i trawami? A tam gdzie dostojny kasztanowiec, to żwir jak na podjeździe?

Jak się sprawdza podjazd, już dobrze ubity?

Ewa podjazd ubity od samego początku zagęszczarką. Sprawdza się dobrze, nie ma śladu po deszczu, kałuże się nie robią. Tylko kasztany muszę wybierać ręcznie, ale liście to kosiarką zjechałam Liści z brzozy nawet nie było widać za bardzo. Liczę że reszta zgnije do wiosny

Od nowa ... na przekór wszystkim 18:16, 01 gru 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Iwonka, ja nie wiem, kiedy Wy dziewczyny to wszystko ogarniacie
Mnie chyba jakiś marazm dopadł, jedyne co ze Świętami współnego zrobiłam, to lampeczki na bateryjki kupiłam
Pozdrawiam.

hihi to i tak więcej niż ja
ja tylko gałązki brzozy zebrałam na wianek i tyle, nic się więcej nie dzieje
Moje ogrodowe marzenia... 14:31, 01 gru 2016

Do góry
W miejscach na rabaty oprócz zaznaczonych ślie,wierzby i brzozy muszą się znaleźć pęcherznice diabolo,bez nigra,i miskanty.Rabaty mają być bardzo trawiaste i połączone z bylinami.Jakimi to już mam problem z doborem.Bo raz myślę tylko o jednej kolorystyce a potem zmieniam zdanie.I nie bardzo wiem jak to dobrać żeby ciągle coś kwitło i wiosenny pustostan zanim to wszystko popuszcza.Więc jakiś szkielet z zimozielonego czegoś przydałby się.Zawsze coś możecie doradzić☺
Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 14:14, 01 gru 2016

Do góry
Szaro dziś i smutno, w głowie mi pobrzmiewa Kołysanka:

Drzewa bez liści, kwiaty bez woni,
Daj mi odpocząć na twojej dłoni.
Kwiaty bez woni, drzewa bez liści,
Niech mi się zdaje, że rzeczywiście.
Uwiędły kwiaty, uwiędły drzewa,
Niech już naprawdę nikt się nie gniewa.
Drzewa uwiędły, jesień len przędzie,
Niech mi się zdaje, że tak już będzie.

(Iwaszkiewicz)

Brzozy wyglądają, jakgdyby na coś czekały.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies