Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Mirka 08:41, 16 lut 2017

Aniu O litrze napisałam u siebie.Widzę że plany wiosenne zakupowe się klarują.

edit:wiadomo że chodzi o liatrę
sylwia_slomc... 09:03, 16 lut 2017

hankaandrus_44 napisał(a)
Aniu pytałaś u mnie o selery.
Patentu nie mam, ale kiedyś moja ciocia radziła mi podcinac selery w lipcu przy bulwie skośnie w dół Dookoła bulwy, Obcinamy wtedy wszystkie drobne korzonki i roślina buduje większyą bulwe a nie utrzymuje mase korzeni. I cos w tym jest,

Warto posadzic seler trochę wyżej na grządce, i drugim sposobem jest stopniowe odsłanianie bulwy. Chyba to jest tez dobry sposób, bo jak patrzysz na selera ze sklepu, to on ma korzonki dopiero na dole bulwy, a górą cała bulwa jest od nich wolna,

Możesz spraktykować oba sposoby i w przyszłości wybrać wygodniejszy dla Ciebie,Życze dużych zbiorów.

Por sadzimy natomiast w dole,i stopniowo ,przy odchwaszczaniu podsypujemy dobrą ziemią. Na koniec sezonu mamy pory grubości dziecięcej rączki, O ile ich wcześniej nie zjemy!

Hanuś zastanawiam się nad tym co napisałaś bo mieszkam w bardzo rolniczym( warzywnym) terenie i u nas rolnicy, ani nie podcinają korzeni selerom, ani nie zasypują porów, a wszystko grube i wielkie i selery i pory, jedyne co robią to sypią sporo nawozów i opryskują na robaka oraz dolistnie... jakimiś witaminami, ale tego zdradzić nie chcą....wiem, że często. Zarówno seler jak i pory nie są siane w grunyt tylko wcześniej do ogrzewanych szklarni w palety po jednym, nasionku.....nasiona kosmicznie drogie, niektóre to nie wiem czy po kilkadziesiąt groszy za nasionko by nie wyszło. Takie podrośnięte z bryłą ziemi sadzą w grunt, a jesienią plony gigantów. Myślę, że karmienie i długiii sezon ( szklarnia jeszcze zimą) powoduje te rozmiary. No i codzienne podlewanie cysternami wody.

takie moje sąsiedzkie obserwacje

Nigdy Twoich technik nie próbowałam, ale pewnie gdyby to bardzo miało mieć wpływ na plony to u nas wiedzieliby pierwsi i od dawna stosowali....każdy patrzy jak najwięcej zarobić, a najlepiej więcej niż sąsiad
anka_ 14:02, 16 lut 2017

Kasya napisał(a)
A ceny sztywno detaliczne czy można negocjować ?
Magnolie maja ładne ?
O kurczę i co ja mam ci napisać.... Negocjować nie lubię i nigdy jakiś hurtowych ilości nie kupowałam, więc nie wiem. Co do magnolii....jakby to ująć- wiadomo jest, że jakąś specjalną miłością do nich nie pałam .... Ostatnio jak byłam to był cały plac nimi zastawiony, wg mnie ładne ...

Mirka napisał(a)
Aniu O litrze napisałam u siebie.Widzę że plany wiosenne zakupowe się klarują.

edit:wiadomo że chodzi o liatrę
Mirko czytałam, dziękuję...

sylwia_slomczewska napisał(a)
....
takie moje sąsiedzkie obserwacje

Nigdy Twoich technik nie próbowałam, ale pewnie gdyby to bardzo miało mieć wpływ na plony to u nas wiedzieliby pierwsi i od dawna stosowali....każdy patrzy jak najwięcej zarobić, a najlepiej więcej niż sąsiad
Sylwio nie wszystkie sposoby z warzywnika sprawdzają się przy uprawie hurtowej. Ekonomia wchodzi w grę. Wyobrażasz sobie, że na hektarze upraw wchodzi ekipa i odsłania bulwy? W warzywniku mając kilka/kilkanaście szt można się bawić. Jak sama piszesz tam idą tony nawozów- tego przy własnej uprawie sobie nie wyobrażam. Co do porów to u nas w okolicy rzadko sadzone, ale wiem że wyredlane (obsypywane) były....
Generalnie jak spoglądam na wielkouprawowe plantację warzyw czy owoców to ilość chemii mnie przeraża. Liczy się tylko pieniądz.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Filomena 15:48, 16 lut 2017

Dzięki Aniu
anka_ 16:00, 16 lut 2017

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 16:00, 16 lut 2017

mirkaka 09:52, 20 lut 2017

anka_ napisał(a)
Witaj serdecznie Elu. Pierwsza fotka jest z ogrodu Asi, która niestety nie udziela się już na forum, czego ogromnie żałuję. Dzięki niej ogarnęłam technicznie teren, co nie bardzo mi wychodziło. Ogród dopiero powstaje, jeszcze dłuuuga droga przede mną, ale wiem w jakim kierunku idę a to dla mnie już dużo....

Moje brzozy zaczynają pokazywać kolorki....

Świetne ujęcia tych brzózek
07_Rene 10:47, 20 lut 2017

anka_ napisał(a)
Kurczę, nie spać całą noc przez faceta którego się nawet nie zna... ty to Adnrzeju masz moc...

Ale od początku...
Od jakiegoś czasu, po pierwszym zachłyśnięciu się forum i chęci posiadania ogrodu takiego pięknego, równego jak ktoś, zaczęłam sobie zdawać sprawę, że w tym wszystkim zgubiłam gdzieś siebie. Pisałam niedawno, że mój ogród, może (napewno...) nieidealny ma żyć. I wiedziałam w którą stronę chcę iść. Miałam jednak kawał działki, który nie bardzo wiedziałam 'jak ugryźć'. Chciałam las, taki zwykły, sosnowy, ale jakoś nie pasowało mi to do końca. Ale dzisiaj ( hmm... wczoraj) trafiłam na wątek Andrzeja. I przekonałam się jakie cuda można mieć pod sosnami. Bo jak można się nie zakochać w takich widokach
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/128/1286262/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/128/1286264/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/128/1286267/original.JPG

I nagle wszystkie części układanki zaczęły do siebie pasować. Mam w głowie obraz ogrodu, żebym ja jeszcze umiała to przelać na papier...

Bardzo się cieszę, że wiesz już jak to wszystko ma wyglądać.
Różaneczniki pod sosnami to super pomysł.

Podobnie ma Marzena, nie wiem czy znasz jej wątek
O!

anka_ 16:13, 20 lut 2017

mirkaka napisał(a)
Świetne ujęcia tych brzózek
Dziękuję Mirko. Cieszy mnie, że zaczyna być je widać. Mam nadzieję, że młodsze szybko je dogonią.

07_Rene napisał(a)
Bardzo się cieszę, że wiesz już jak to wszystko ma wyglądać.
Różaneczniki pod sosnami to super pomysł.

Podobnie ma Marzena, nie wiem czy znasz jej wątek
O!
Renatko fajnie, ze jesteś po przerwie. Pomału wyklarował mi się obraz całości. Nie chodzi oczywiście o dokładny rozkład danych roślinek, ale wizję całości. Cieszy mnie to bardzo, bo będę mogła... założyć trawnik... Choć trzyma mnie jeszcze jeden nierozwiązany problem- pomost...
Wątek Marzenki oczywiście znam i mam w obserwowanych (ach ten murek... ten słup...). I masz rację, rodki przy sosnach ma piękne.
anka_ 16:19, 20 lut 2017

Zaczęłam siewy i odkryłam w moich 'skarbach' takie oto nasienniki- wie może ktoś co to za jedne?

Tu maleńkie nasionka w środku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies