Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

sylwai 23:24, 22 lut 2017

Sebek napisał(a)
Jak dla mnie za mało ścięłaś hortki - położą Ci się...
Jak one młode to ciachnij nad trzecim oczkiem lub też pierwszym nad zeszłorocznym cięciem - ja swoje w zeszłym roku ściąłem radykalnie i zagęściły się pięknie, więc... nie bój się

No właśnie,tez czytałam ze nad trzecim oczkiem trzeba ciachac,pędy bedą wtedy sztywniejsze i ładnie się zagęści.Chyba zrobie jak Sebek radzi.
AngelikaX 07:59, 23 lut 2017

Sebek posłuchałam rady jakiej udzielił mi Pan przy zakupie, ale takze wydają mi się liche te gałązki - zrobię jak piszesz
AngelikaX 08:01, 23 lut 2017

Iwk4 napisał(a)
Witaj Angeliko. Wczoraj przyszłam od Reni obejrzeć firanki i przepadłam na długi wieczór. Jeszcze wszystkiego niezobaczyłam, ale utknęłam w trakcie oglądania fotek... Masz pięknie. Świetnie zrealizowane nasadzenia. Ścieżka ze żwirku fajnie eksponuje podział ogrodu. Zazdroszczę ci lasku brzozowego. Gdyby nie drzewa owocowe, dziś też bym posadziła brzozy. Ciekawa jestem wiosny
Pozdrawiam serdecznie

Cześć Iwonka dziękuję, miło mi Cię gościć - zapraszam
kasia_c 08:30, 23 lut 2017

AngelikaX napisał(a)
Sezon ogrodowy w szkółkach się jeszcze nie rozpoczął, więc póki co nabyłam tylko nawozy do trawnika i lawendy poczekają jeszcze troszkę ale SĄ

A czym nawozisz lawendę?
Ja też już czekam na zakupy roślinne i doczekać się nie mogę.
Ja postanowiłam za radą Madzenki posypać trawnik dolomitem na start (bo chyba mam trochę kwaśną ziemię). A Ty jakiego nawozu na trawnik używasz?
beata_m 09:25, 23 lut 2017

Hej Angelika z wielką przyjemnością wczoraj obejrzałam sobie Twój wątek i Twój ogród niesamowity kawałek dobrej roboty!!! piekne wnętrza kochana i już nie wspomnę i pomyśle z kręgiem kibicuje mocno, nawet miałam Ci pisać, namiar na firmę co robi takie duże kręgi ale temat już rozpracowałaś. Pozdrawiam serdecznie
AngelikaX 10:20, 23 lut 2017

Hej Beata dziękuję Ci bardzo - fajnie poczytać takie pochwały - od razu cieplej na sercu się robi

również pozdrawiam

ps. wysłałam do Ciebie priv
AngelikaX 10:29, 23 lut 2017

kasia_c napisał(a)

A czym nawozisz lawendę?
Ja też już czekam na zakupy roślinne i doczekać się nie mogę.
Ja postanowiłam za radą Madzenki posypać trawnik dolomitem na start (bo chyba mam trochę kwaśną ziemię). A Ty jakiego nawozu na trawnik używasz?

Kasiu mam specjalny nawóz dedykowany do lawendy (agrecol)

Trawnik naworzę też Agrecolem - szybki efekt dywanowy. Najbardziej mi pasuje - eM raz zrobił "po swojemu" kupił jakiś inny i była kicha

ps. Mam też dedykowany do hortensji z tej samej firmy (ale został mi z ubiegłego sezonu )
Makao_J 11:17, 23 lut 2017

Od samego początku tnę swoje hortki bardzo krótko. Aż poszłam sprawdzić ale faktycznie nad 3 oczkiem. I usuwam całkowicie gałązki cieńsze niż ołówek.
I pewnie dlatego moja hortka nie jest tak wysoka góra 150 cm bo jeśli chce się mieć wyższe to trzeba ciąć wyżej.
anetta 11:40, 23 lut 2017

AngelikaX napisał(a)

Kasiu mam specjalny nawóz dedykowany do lawendy (agrecol)

Trawnik naworzę też Agrecolem - szybki efekt dywanowy. Najbardziej mi pasuje - eM raz zrobił "po swojemu" kupił jakiś inny i była kicha

ps. Mam też dedykowany do hortensji z tej samej firmy (ale został mi z ubiegłego sezonu )

Angeliko kiedy pierwsze nawożenie stosujesz. Areacje też robisz przed nawożeniem??
AngelikaX 11:54, 23 lut 2017

Zawsze przed pierwszym nawożeniem działamy z wertykulatorem i zależy od pogody jest to końcówka marca, początek kwietnia mniej wiecej - jednego roku nawet pamiętam, że to druga połowa kwietnia dopiero - chodzi o to by gleba nie była zbyt mokra

Z tym, że robimy nie tylko areacje ale też wertykulację - u mnie bardzo gęsty trawnik filcu po zimie jest naprawdę sporo

W ubiegłym (normalnie sprawdziłam date kiedy to było) to 2 kwietnia był - od razu po daje nawóż i podlewam - sprawdziłam foto z 16 kwietnia był już zieloniutki