Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 21:48, 24 paź 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Aniu,,,Twoje "podglądactwo" bardzo mi się podoba...
Miło mi Bogusiu bo jak już się wyprostuję z nad rabaty po skończeniu pracy to znowu kucam albo siadam, żeby podejrzeć co nieco i pstryknąć fotkę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:47, 24 paź 2012

Do góry
Agnieszko,gratuluję kolejnej setki...
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:44, 24 paź 2012

Do góry
ell napisał(a)
Bogusiu miło Cię gościć.

Teraz dopiero na zdjęciu widać, że wszystko woła o pomstę do nieba. - kanciki, nieskoszony trawnik.
....nic nie widzę ...
Rajski ogród Ani 21:42, 24 paź 2012

Do góry
Aniu,,,Twoje "podglądactwo" bardzo mi się podoba...
Postawić trawkę nad i... 21:39, 24 paź 2012

Do góry
To niech będzie coś z kuchni włoskiej, a właściwie toskańskiej

TORTELLI DI ZUCCA, czyli tłumacząc na nasze coś jak nasze pierogi z farszem z dyni

Składniki na tortelli:

3 jaja
300 g mąki pszennej

To razem mieszamy i przygotowujemy ciasto, jak na makaron. Wałkujemy i wykrawamy prostokąty.

Składniki na farsz:

500 g dyni
25 g startego parmezanu
1 jajo
250 g sera ricotta
gałka muszkatołowa (ilość wg uznania)
majeranek
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: 4 łyżki masła + parmezan do posypania+ kilka listów szałwii

Jak przygotować farsz:

Dynię czyścimy i obgotowujemy ją krótko w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do odsączenia, a następnie miksujemy. Dodajemy ricottę, parmezan, jajo, gałkę muszkatołową, majeranek, sól i pieprz.
Farsz wykładamy na 1 połowę prostokąta, drugą składamy w kwadrat, a brzegi sklejamy. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy , przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem, polewamy roztopionym masłem, dekorujemy listkami szałwii.

I taka historyczna ciekawostka na temat tego prostego dania

Danie to w Lunigianie było uznawane za danie dla bogaczy
To taka urokliwa miejscowość Toskanii bliżej wybrzeża morza Tyrreńskiego.

Smacznego Idę do lodówki, bo zgłodniałam

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:34, 24 paź 2012

Do góry
...podpis trafiony...też tak czuję.
Grembosiowo 21:32, 24 paź 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Pierwsze przymiarki roślinne ( a jeszcze ścieżka nie zrobiona )
Taki łuk chcę powtórzyć z drugiej strony ścieżki. Wymiary 320x130.
Żurawki są w rzeczywistości sporo jaśniejsze, ale chyba brakuje jeszcze jakichś kontrastowych odcieni.
Jak sądzicie?

Piekne Bukszpany, ale powinnać tam dać kontrast będzie zbyt monotonnie, chociaż to rzecz gustu ale ja bym dodała coś z innym kolorem liści, najlepiej tez zimnozielone.
Ogródek Hanusi po zimie 21:30, 24 paź 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Uwielbiam poranne widoki zza firanki.....

Pozwiedzałam teraz , pooglądałam i poczytałam troszkę. No i zdjęcia z tymi widokami oczywiście mnie zachwyciły, a mieszkać w takim miejscu gdzie zza firanki będzie taaaaaaki widok - bezcenne.

Grembosiowo 21:27, 24 paź 2012

Do góry
Zaimpregnowaliśmy cegły na płocie. Przybrały trochę ciemniejszy odcień, ale przynajmniej są porządnie zabezpieczone (mam nadzieję).
Ogródek Hanusi po zimie 21:26, 24 paź 2012

Do góry
Haniu , gratuluje wnusi .Wszystkim žycze zdrowia , małej najwiecej . Juž jest dobrze , trzymaj sie cieplutko , pa ..
W Gąszczu u Tess 21:25, 24 paź 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Wklejam sobie ku pamieci, wrzosowisko z ogrodu z lustrem .
Nie chciałam wrzosowiska u siebie, ale to jest takie cudne! więc - kto wie?

Oj, kusisz dziewczyno, kusisz...ja też nie chciałam wrzosowiska ale gdzie nie 'pójdę' tam piękne wrzosowiska widzę. U Kapiasów też narobiłam zdjęć - nie dało się oczu oderwać od tamtych wrzosów.
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:22, 24 paź 2012

Do góry
a to jeszcze jest taki miniaturowy dzwonek . mam go na skalniaku

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:21, 24 paź 2012

Do góry
Aniu... zawstydzona tym, że nadganiasz u mnie na bieżąco ..... (ja tego nie robię.. bo nie wyrabiam czasowo), że poczytałam więcej do tyłu... Troszkę uspokoić sumienie

Ja cebulek kupowanych nie liczyłam... wolę tego nie robić.... ale też jak zaczynałam zakupy to ..liczba rosła.. i tak co roku Tysiąc grubo przekroczyłam na pewno, ale większość to krokusy....

Dziwię się, że narcyzy Ci nie wyrosły.... może jakieś trefne cebule były... część mogło zmrozić... może za płytko sadzisz.. moja mama mieszka w Białymstoku gdzie jest podobny klimat jak u Ciebie (dopiero teraz przeczytałam , że jesteś z Łomży.... ostatnio tam byłam na weselu u kuzyna ... my prawie krajanki ) i wszystkie cebule posadzone jej zakwitły... czyli nie tylko zima była powodem... U mnie rosną bez problemu... jeden rok załatwiła mi wszystkie mucha narcyzowa, ale ona dopada kwitnące okazy... miałam tylko ze świeżych nasadzeń.. teraz profilaktycznie podlewam. Co roku mi puszczają narcyzy.. i co roku kwitną.. w zeszłym roku część zawiązało pąki kwiatowe.. i te już nie kwitły.. ale to tylko trochę..

A po drzewach łaziłam jak chłopak.. i zawsze miałam poobdzierane wszystko ... ale Anki tak już mają....
I dla Ciebie na dowód, że rosną i kwitną.. kilka umarzniętych nawet nie odczułam

Grembosiowo 21:21, 24 paź 2012

Do góry
I jeszcze takie ujęcie
Grembosiowo 21:17, 24 paź 2012

Do góry
Pierwsze przymiarki roślinne ( a jeszcze ścieżka nie zrobiona )
Taki łuk chcę powtórzyć z drugiej strony ścieżki. Wymiary 320x130.
Żurawki są w rzeczywistości sporo jaśniejsze, ale chyba brakuje jeszcze jakichś kontrastowych odcieni.
Jak sądzicie?

Ogród nad Rozlewiskiem 21:16, 24 paź 2012

Do góry

I kiedy wydawało się, że mgła ustępuje, nagle znowu zgęstniała

Słońce nie wyszło ani na minutkę
Mój jesienny ogród 21:12, 24 paź 2012

Do góry
Witajcie. Uff wszystkie paczki puściłem dziś hurtem, mogę spać spokojnie w sumie to i tak spałem snem kamiennym a zasypiam już kładąc się, jestem tak narobiony że o 22 zasypiam na stojaka przy maszynie. Jeszcze dwa tygodnie i będę miał wszystko w nosie, Nareszcie będę mógł się wyspać chyba przez pierwszy tydzień będę spał po 12 godzin, teraz śpię 4-5. Narobiłem dziś ostatnich zdjęć z liśćmi, po dzisiejszym mrozku już wszystko obleciało jeszcze z rana były a sypały się jak śnieg. Po wsadzałem dziś co przywiozłem w niedzielę i przy okazji kopania host do paczek podzieliłem sobie kilka.
Majka, fakt że dawno Cię nie było w nagrodę puściłem Ci pakę

Ogród nad Rozlewiskiem 21:09, 24 paź 2012

Do góry
Niedziela nad Rozlewiskiem zaczęła się tak:

Potem mgła trochę się przerzedziła. I widać już było nawet drzewa za Bugiem:

Rajski ogród Ani 21:06, 24 paź 2012

Do góry
i ponad nim

Rajski ogród Ani 21:03, 24 paź 2012

Do góry
Wczorajsze spojrzenie na ogród przez płot

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies