Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 21:34, 30 lis 2016

Do góry
Izus moje klony młode- 2 letnie...
Świeczniki z brzozy super...uwielbiam brzozowe ozdoby
Podwórkowa rehabilitacja 17:08, 30 lis 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Ha, ha, ha.

Julce gratulacje bo foty cudne.

Dziękuję przekazałam, ucieszyła się

Iwk4 napisał(a)
Renia, nie gniewaj się, ale ty tak nie umiesz kotów fotografować, jak twoja córcia.
Super Gratuluję
I jeszcze raz dziękuję za brzozy

Iwonko ja się nie gniewam ja jestem dumna mama
Brzozy mają właściwości lecznicze. Mam nadzieję, że te, choć na fotografii, przyniosą ukojenie i wywołają uśmiech, gdy zajdzie taka potrzeba

zoja napisał(a)
super zdjęcia

Dziękuję - widziałam Twoje bombki urocze i oczywiście pazurki

GorAna napisał(a)
Czytam o katalogowaniu roślin....ja dotychczas zdążyłam zrobić tylko porządek a tulipanami, a gdzie reszta?
Muszę się za siebie wziąć
Zdjęcia Córci piękne, rośnie Ci konkurencja w fotografowaniu

Pozdrawiam Reniu

Aniu Ty masz ilości hurtowe tych tulipanów. Ja w ziemi mam zakopanych łącznie z 1000 cebulek. To 1/100 Twoich? Biorąc pod uwagę, że przybyszowe masz na kosze
Do tego krzyżykowanie najpiękniejsze jakie kiedykolwiek widziałam.
Dziękuję w imieniu Julii

lojalna_ napisał(a)
Wow coreczka umiejetnosciami po mamie obdarzona ))

Zas uczta dla oczu ))))

Czyli nie zanudzam w martwym sezonie cieszę się.

Pada śnieg u mnie a u Was?
Coś jeszcze, coś więcej... 07:52, 30 lis 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Z Małopolski jesteś i choinek nie ma u Was? Jak to tak?

no bo ja akurat w takim miejscu gdzie jak okiem sięgnąć to wierzby i brzozy i Dunajec

ale jak rusze dupę trochę dalej no dalej dalej to znajdę..
tylko ruszyć muszę
Podwórkowa rehabilitacja 00:51, 30 lis 2016

Do góry
Renia, nie gniewaj się, ale ty tak nie umiesz kotów fotografować, jak twoja córcia.
Super Gratuluję
I jeszcze raz dziękuję za brzozy
Podwórkowa rehabilitacja 19:56, 28 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A ja szukam zdjęć na ścianę. Jak znalazł

Na ścianę Iwonko to proponuję brzozy
Bije od nich taki spokój. Moje ulubione plus słońce i mgła.

To mam na tapecie laptopa
Tu ma być ogród :) 14:38, 28 lis 2016

Do góry
Matylda napisał(a)

A co ile masz te brzozy posadzone? Co 2,5 m?

Nie mam ich w równych odstepach posadzonych, najmniej chyba około 2m najwięcej niecałe 4m.
Gdybym teraz sadziła to mniej więcej co 5 m bym zrobiła odstępy. Taka rabata robi wrażenie jak jest duża.
Tu ma być ogród :) 11:44, 28 lis 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Dokładnie, robiąc ta rabatę teraz brzozy posadzilabym w znacznie większych odlaglosciach od siebie, a sama rabata byłaby dwa razy większa.

A co ile masz te brzozy posadzone? Co 2,5 m?
Moje początki- i brak doświadczenia :) 11:41, 28 lis 2016

Do góry
Dziękuje, choć mi jeszcze daleko żeby było pięknie, ale mam nadzieję, że kiedyś będzie. Brzozy będą tak jak się kończą derenie, bo tutaj jest maleńki buk, którego ledwo widać, choć zobaczę jak mi wyjdą odległości z brzozami, więc od tego zależy gdzie się skończą.
Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 10:13, 28 lis 2016

Do góry
Jest gorzej! jestem potwornie uczuona na brzozy, a mimo tego je kocham, mam już kilka a za ogrodzeniem całe zagajniki.
Już się umówiłam z mężem, że na imieniny kupi mi odkurzacz do liści.
Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 09:28, 28 lis 2016

Do góry
Ha, w projektowaniu zdalnie kiepsko mi idzie, ale na temat brzóz mogę to i owo powiedzieć Jeśli pedantka z Ciebie i nie lubisz bajzlu to zastanów się dwa razy - brzozy śmiecą masakrycznie - sezon zaczynasz od żółtego pyłku WSZĘDZIE (wanna, parapety, podłoga), kotki, potem łuski (nawet w gaciach miewam), a potem liście. Sezon śmiecenia skończył się u mnie dopiero teraz - dopiero od kilku dni nic już z nich nie spada.
Poza tym, są oczywiście magiczne i zdobią niesamowicie, a w towarzystwie wrzosowiska i cebulowych efekt będzie niesamowity
Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 20:02, 27 lis 2016

Do góry
Rytla napisał(a)
Dziękuję!

Na pewno Elegancja nie jest moim imieniem, ale juz uroczy brzozowy trójkącik brzmi dla moich uszu jak muzyka.

Jest to dość nasłoneczniony kawałek, z kuchennego okana widzę wschód, tak, że jasno od rana do popołudnia, bo od południa też nic nie zasłania.
Zmierzajmy zatem wesoło i dziarsko w we wskazanym kierunku, czyli w stronę układu naturalistycznego. I niech cos kwitnie, koniecznie.
Potrzeby silnego zasłaniania się od drogi nie czujemy, ot tyle, żeby się trochę mniej pyliło, bo to droga gruntowa i pewnie jeszcze długo taką pozostanie.

Do wyboru masz dwie ciekawe brzozy: wyższą (do 5 m) Doorenbos i szczepioną Youngii. Te pierwsze najciekawszy efekt dają w grupie 3-5-7 sztuk, te drugie sadzi się jako solitery, czyli pojedynczo.
Na forum sporo dziewczyn ma u siebie rabaty z brzoza Doorenbos
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2341
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=391
projekt i wykonanie Danusi (moja ulubiona rabata )

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1361-berberys-berberis
i kilkustronicowy watek poświęcony brzozie Doorenbos

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3351-brzoza-doorenbos-betula-utilis-doorenbos

Rabata powinna być atrakcyjna cały rok.
W Twoim przypadku do podsadzenia brzóz można by wykorzystać
wiosną cebulowe (przebisniegi, krokusy, narcyzy), wrzośce
latem rozchodniki
jesienią rozchodniki, wrzosy
całorocznie trawy- głównie kostrzewy, owsica wieczniezielona. Jeśli rabata będzie podlewana i będzie lepsza gleba to rozplenice i miskanty Morning Light.
Dodać dla jesiennych barw berberysy Orange Rocket lub red Roket, zimozielone kosodrzewiny Pumilo i Wintergold. Iglastą kolumnę Można w to wkomponować też niewielkie astry alpejskie lub krzaczaste.
Tam byłoby świetne miejsce na wrzosowisko pod brzozami. Warunki są idealne.
Wrzośce kwitłyby wiosną, a wrzosy mają też odmiany atrakcyjne z liści np. zimą przebarwiaja sie na czerwono.
Tu ma być ogród :) 19:50, 27 lis 2016

Do góry
Matylda napisał(a)

A dlaczego chciałabyś przesadzić brzozę? Co Ci nie odpowiada? Odległość? Wypytuję, żeby uniknąć u siebie błędu.

Dokładnie, robiąc ta rabatę teraz brzozy posadzilabym w znacznie większych odlaglosciach od siebie, a sama rabata byłaby dwa razy większa.
Moje początki- i brak doświadczenia :) 16:12, 27 lis 2016

Do góry
Matylda napisał(a)

Już widzę brzozy wśród dereni oczami wyobrażni
Przyznaję że Twoja miejscowość obfituje w piękne ogrody i ma mocną reprezentację na O., naprawdę masz pięknie
Tu ma być ogród :) 17:15, 25 lis 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Zacznę wiosną, bo te mankamenty, których wcześniej nie widziałam teraz coraz bardziej mnie męczą. Na przesadzanie brzozy eM się nie zgodził, stwierdził, że lepiej kolejną dokupić i zrobić tą rabatę większą, także w tym kierunku pójdziemy.

Świdośliwy stoją, teraz jak wjeżdżam do bramy tam swój wzrok kieruję, a przy okazji ich sadzenia eM wpadł na rewolucyjny pomysł, ale na razie sprawa w toku, to ciiiii.

A dlaczego chciałabyś przesadzić brzozę? Co Ci nie odpowiada? Odległość? Wypytuję, żeby uniknąć u siebie błędu.
Tu ma być ogród :) 10:17, 25 lis 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Jak Ty zaczniesz szalec z brzoozwa to nie wiem gdzie sie to skoczy ? Jak SS ?

Zacznę wiosną, bo te mankamenty, których wcześniej nie widziałam teraz coraz bardziej mnie męczą. Na przesadzanie brzozy eM się nie zgodził, stwierdził, że lepiej kolejną dokupić i zrobić tą rabatę większą, także w tym kierunku pójdziemy.

Świdośliwy stoją, teraz jak wjeżdżam do bramy tam swój wzrok kieruję, a przy okazji ich sadzenia eM wpadł na rewolucyjny pomysł, ale na razie sprawa w toku, to ciiiii.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:29, 24 lis 2016

Do góry
Brzozy są wdzięcznymi obiektami do zdjęć, szczególnie gdy liście złotem się mienią.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:48, 24 lis 2016

Do góry
Brzozy moje osiedlowe różnie liścioe gubiły. Te z przsiągu już w październiku., a te zasłonięte od wiatru dopiero teraz się ich pozbyły.
Na zielonej... trawce :) 16:00, 24 lis 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Te to wiem, ale myślałam, że to druga tura sadzenia była.
A między brzozy coś dawałaś? Niesamowicie mi się ta Twoja brzozowa podoba, oglądając jej zdjęcia stwierdzam, że takie rabaty największe wrażenie robią jak są duże. Swoją mam za małą, coś z tym bedę musiała zrobić w przyszłym roku.

tzn to druga tura - bo pierwsza była we wrześniu

w brzozowy gaik ten mniejszy dawałam tulipany balladę, między stipami na tle niebieskich wydmuchrzyc powinny ciekawie wyglądać - ale nie dużo - kilka punktów tylko. Na za rok coś sobie muszę zostawić do obsadzania
Kiedyś będzie tu ogród 23:30, 23 lis 2016

Do góry
Baaaardzo przepraszam, ale jestem bez dostepu do internetu. Dzisiaj "gościnne występy.

roma2 napisał(a)
Aniu, brzozy podrosły i to sporo, ale przez cały sezon były nękane szkodnikami, albo zwijane w trąbkę liście, albo koronki wygryzane. Złamałam się i poleciałam chemią. Pomogło na robale, to jakiś grzyb się przypętał. Zbieram liście i palę. Od wiosny będę pryskać "Mazanowymi" preparatami. Mam nadzieję, że jak sie na dobre zadomowią, przestaną chorować. Także widoki mam aktualnie "nyndzne".

kurczę, u nas w okolicy w ostatnich latach też brzozy chorują. Tyle że tu głównie problem z tymi 'korniczkami'. A od wiosny i ja szykuję się na "Mazanowe" mikstury.

Iwk4 napisał(a)
Dobrze, że kabelek znalazłaś. Bo zdjęcia cudne Aniu zrobiłaś.

Tu też będzie sadzenie cisów...
Aj, widzisz Iwonko, jak kabelek się znalazł to inne problemy....Było sadzenie cisów... ale niestety nie wszystkie jeszcze w miejscu docelowym a zimą ponoć straszą.....

Anabell napisał(a)
Aniu - u mnie od cisów do trawnika 8 kroków, było już ciemno i metrówka w domu.
+ cisy sadziłam 1 m od siatki. Między siatką a cisami jest miejsce tylko na strzyżenie.

Mój kabelek od aparatu fotograficznego znalazł się, w tym tygodniu pod ciuchami do prasowania, nie ma winnego kto go położył.
zrób zdjęcia cisów
Ciekawa jestem ceny
Ja w końcu posadziłam 60cm od podmurówki, jakoś będzie się trzeba przeciskać do ciecia.
zdjęcia zrobiłam cisom (i nie tylko) ale i tak nic z tego.....
Na zielonej... trawce :) 23:06, 23 lis 2016

Do góry
AngelikaX napisał(a)
a takie:

Merlose - 100szt
Virichic - 100szt
Picture - 100szt
Spring Green - 100szt

virichic trochę zostało na jutro - moja maluda miała już dość świeżego powietrza.

Marketowe to kiedyś biedronkowe czosnki kupowałam, potem w sklepie interentowym dobierałam i też uważam że wielkością się nie różniły.

Te to wiem, ale myślałam, że to druga tura sadzenia była.
A między brzozy coś dawałaś? Niesamowicie mi się ta Twoja brzozowa podoba, oglądając jej zdjęcia stwierdzam, że takie rabaty największe wrażenie robią jak są duże. Swoją mam za małą, coś z tym bedę musiała zrobić w przyszłym roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies