Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowe zawirowania 21:12, 03 sie 2011

Do góry
Pierwszy raz na forum widzą chyba brzozę czerwonolistną, czy dobrze patrzę Krysiu?
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 20:46, 03 sie 2011

Do góry
Niezłe Ewciu te drobne zakupki

Ogrody coraz piękniejsze A tutaj wklejam Twojego Lubego Stasia, co już kordylinki ode mnie wiezie
Już odjechał Zdjątko całkiem "świeże".

Sosnowo 19:47, 03 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Coś mi się zdaje, że nie do uratowania ten wierzchołek, ale trzeba będzie wyprowadzić nowy, przywiązać. Zasmaruj, jak zacznie jednak usychać to obetnij i przywiąż do kijka. Radziłabym okręcić co cenniejsze okazy specjalną taśmą spiralną plastikową.

Niestety nie zdążyłam dziś kupić smarowidła, ale tez mi się wydaje, że wierzchołek trzeba jednak nowy wyprowadzić. Obserwuję, że gusty smakowe im sie zmieniają, więc juz sama nie wiem co zabezpieczać - kilka lat temu posmakowały w owocówkach, zimą w tujach i mięciutkich gałązkach cyprysika, wiosną azalie, latem wszystkie kwiaty kanny zostały zjedzone , ale żeby świerki ??? - tego jeszcze nie było!
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:18, 03 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ale aż się prosi o pas hortemsjowy, one kwiatostany mają aż do wiosny, ścinamy i tylko wczesnie w marcu jest trochę goło, podsadź cały pasek jedną lub dwiema odmianami tulipanów czy narcyzów i już, potem je zakryją hortensje. Pod hortensjami pachysandra. Nawet traw nie sadź. Ja bym tak zrobiła, albo ze 3 trawy posadzone co dwie hortensje I koniec, pamiętaj "lepsze jest wrogiem gorszego"

Miskant Gracillimus albo Silberspinne. Cienie źdźbła i wysoki.

Danuś, to ile tam jeszcze wejdzie tych hortensji tyle posadzić?? Co 1 m tak jak te 3, tak?? tulipany i narcyzy przed?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:15, 03 sie 2011

Do góry

Ana ten waski pasek pod oknem dobrze byłoby zrobić po kulkowemu, żeby było zimozielono.
Ale aż się prosi o pas hortemsjowy, one kwiatostany mają aż do wiosny, ścinamy i tylko wczesnie w marcu jest trochę goło, podsadź cały pasek jedną lub dwiema odmianami tulipanów czy narcyzów i już, potem je zakryją hortensje. Pod hortensjami pachysandra. Nawet traw nie sadź. Ja bym tak zrobiła, albo ze 3 trawy posadzone co dwie hortensje I koniec, pamiętaj "lepsze jest wrogiem gorszego"

Miskant Gracillimus albo Silberspinne. Cienie źdźbła i wysoki.
Przesadzanie piwonii 16:58, 03 sie 2011

Do góry
Krzewy wyższe mogą być podsadzone piwoniami. Sierpień to dobry czas przesadzania i dzielenia karp. Jednak jeśli nie chcesz mieć ich więcej, lepiej nie dziel. Przesadzaj z dużą bryłą i płytko, nie za głeboko bo tego nie znoszą. Nie lubią też podmokłych gleb.

Wszystkie mogą być ustawione w delikatnym łuku.
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 16:21, 03 sie 2011

Do góry
Grab najlepiej rośnie na glebach bogatych w próchnicę, gliniasto-piaszczystych, unika tylko gleb zakwaszonych i podmokłych lub zbyt suchych i ubogich w składniki odżywcze. Jest wytrzymały na czasowe zalewanie gleby przez wodę. Czyli podejrzenie, że została zalany by odpadało,
Grab jest drzewem klimatu umiarkowanego. Bardzo cierpi w czasie ciężkich zim i podczas wielkich upałów. Jest drzewem bardzo cienioznośnym, jeśli rośnie na tzw. "patelni" może to mu zaszkodzić.

Prawdopodobnie wystąpiłą choroba grzybowa – brunatna plamistość liści i pędów

Ze szkodników prawdopodobne są gąsienice, szpeciele i mszyce.
Zajrzyj też od spodu listków, czy nie ma tam "pajęczynek" - może to są przędziorki?

Jeśli nie widać śladów owadów a tylko te plamy na liściach - to grzyb.

Profilaktycznie opryskałabym go najpierw Topsinem na choroby grzybowe.
Inne: AMISTAR 250 SC. ARTEA 330 EC. BRAVO 500 SC. CHARISMA 207 EC. FALCON 460 EC
Bravo jest wycofane.

W książce o szkodnikach drzew liściastych znalazłam także szkodniki wgryzające się w pień drzewa, ale one powoduja zamieranie drzew.

Lista fungicydów na brynatną plamistość liści tutaj plus Topsin

Lista chorób http://docs4.chomikuj.pl/416893254,0,0,li.docx

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 15:27, 03 sie 2011

Do góry
Chcecie jeden wątek zdrowe różaneczniki, a drugi problemy z różanecznikami (choroby i szkodniki) ?

Magja załóż wątek Różaneczniki - choroby i szkodniki moderator przeniesie posty dot. chorób a zostawi piękne okazy co się chwalimy i pozostałe posty. Czy chcecie bardziej podzielić?
Napiszcie co, to podzielimy posty
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:14, 03 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Słuchajcie - odrobiłem zaległości

Jak to, masz megaszybki internet?

Nie - to ja jestem taki
Mój kawałek raju 11:01, 03 sie 2011

Do góry
Śliczne zdjęcie i moje ulubione "klimaty" Aniu
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:53, 03 sie 2011

Do góry
I seria pytan do Danusi

gardenarium napisał(a)

Zamiast budlei posadziłabym kolejną hortensję. Trzymałabym się nawet jednej odmiany: Limelight () albo na przemian "A" i "L", wszystkie białe, będzie elegancko Zamiast miskantów karłowych (przykryje je hortensja) dałabym właśnie wysokie, tej samej wysokości.

A czy może być ten jaśminowiec?? a jakie miskanty mi polecisz Dausiu?

gardenarium napisał(a)

Za lawendą daj dużo róż, pnące nawet dwie w jeden dołek, abo najlepiej rów wykop pod pergolą i nasyp super podłoża, poustawiaj na przemian róże z clematisami i dopiero zasyp. Zobaczysz jaki będzie efekt za dwa lata

Czy clematisy i róże mogą mieć tę samą ziemię? Jaką kupić, dawać obornik bądź kompost? Tam jest gleba gliniasta pomieszana z piachem i ciężka przykryta ok 15 cm wartswą czarnoziemu.

gardenarium napisał(a)

Ławeczka ślicznie usytuowana, po jej bokach postaw donice w kulami bukszpanowymi, będzie cudownie to wyglądało. kule duże Z ławeczki rozciągają się piękne widoki.

Taki właśnie jest plan Biało-orzechowa ławeczka i duże proste białe donice po bokach - albo z bukszpanem albo z żurawkami albo z hostami

gardenarium napisał(a)

Koło ciurkadełka wielka kula i dwie mniejsze w żwirku, posadzone w trójkcie nierównoramiennym, dodatkowo "rozsyp" jakieś byliny (jedna ale wiele sztuk). (Ophipogon)

no niestety u mnie nigdzie nie mogę dostać tej czarnej trawki ale jadę jeszcze do jednej szkółki ciut dalej - może tam się uda...ta kula za ciurkadełkiem to planuję klon palmowy dissectum, do tego żurawki electric lime i szukac tego ophipogonu??

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:46, 03 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Kreatywna z Ciebie dziewczyna

Danusiu, usłyszeć to od Ciebie to jak czek na milion dziękuję to dzięki Wam w moim ogrodzie drgnęło

Skłaniam się więc ku temu, aby rósł tam jasminowiec aureus...
Danusiu, wszystkie rady zanotowane, nad zmianą miskantów pomyslę, bo już jednego wsadziłam w tym tygodniu...tak się prezentuje ta rabata obecnie (nie patrzcie na bałagan proszę )

od frontu - póki co w kole stoi donica z modrzewiem, ktory docelowo powędruje na skarpę japońską. Przed kołem posadziłam już żurawkę Marmelade i 3 turzyce Evergold - generalnie na całej rabacie chcialabym tylko kolor biały i żółto-zielony, dla uspokojenia oczu Danusiu, chyba faktycznie dosadzę jeszcze żurawek ze 2 szt. tworząc trójkąt? i jeszcze 1 turzycę?
A pod trzmieliną dać 3 kule z bukszpanu, czy może spróbowac z tawułą japońską goldmound strzyżoną w kulki?

Dalej jest wolne miejsce - czy jaśminowiec aureus rośnie bardzo wysoki? tam jest okno kuchenne i nie chcę go zasłonić.
Miskant może być jednak ten wyższy - tak patrzę, że "wypada" w przerwie między oknami - jaki polecacie??

Kostka wzdłuż domu będzie przesunięta bliżej domu, to poszerzy rabatę

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:34, 03 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Słuchajcie - odrobiłem zaległości

Jak to, masz megaszybki internet?
Sosnowo 10:26, 03 sie 2011

Do góry
danuta_szagala napisał(a)

Coś mi się zdaje, że nie do uratowania ten wierzchołek, ale trzeba będzie wyprowadzić nowy, przywiązać. Zasmaruj, jak zacznie jednak usychać to obetnij i przywiąż do kijka. Radziłabym okręcić co cenniejsze okazy specjalną taśmą spiralną plastikową.
Sosnowo 10:22, 03 sie 2011

Do góry
danuta_szagala napisał(a)
Oby tylko świerk udało się uratować..., ponoć są jakieś maści na uszkodzenia, ale to chyba za duża powierzchnia.

Dendromal
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 07:40, 03 sie 2011

Do góry
Ana napisał(a)

Czy ta Budleja dawida będzie pasować koło okręgu i hortensji? czy lepiej wsadzić tam jaśminowca?

a czy zamiast początkowo planowanej donicy w żwirowym okręgu będzie pasować trzmielinka żółto-zielona na pniu?
Z przodu przed okręgiem posadziłam już 3 turzyce Evergold i żurawkę Marmelade

Zamiast budlei posadziłabym kolejną hortensję. Trzymałabym się nawet jednej odmiany: Limelight () albo na przemian "A" i "L", wszystkie białe, będzie elegancko
Za lawendą daj dużo róż, pnące nawet dwie w jeden dołek, abo najlepiej rów wykop pod pergolą i nasyp super podłoża, poustawiaj na przemian róże z clematisami i dopiero zasyp. Zobaczysz jaki będzie efekt za dwa lata
Ławeczka ślicznie usytuowana, po jej bokach postaw donice w kulami bukszpanowymi, będzie cudownie to wyglądało. kule duże Z ławeczki rozciągają się piękne widoki.

Koło ciurkadełka wielka kula i dwie mniejsze w żwirku, posadzone w trójkcie nierównoramiennym, dodatkowo "rozsyp" jakieś byliny (jedna ale wiele sztuk). (Ophipogon)
Zamiast miskantów karłowych (przykryje je hortensja) dałabym właśnie wysokie, tej samej wysokości.

Trzmielina na pniu, a pod nią trzy kulki z bukszpanu blisko pnia, no i żurawki - ok, tylko czy nie za mało jedna i trzy? Zobaczysz jak ustawisz

Kreatywna z Ciebie dziewczyna
Moj fioł na punkcie ogrodu.... 07:30, 03 sie 2011

Do góry
No i jeszcze muszę dodać o tesciowej - wydaje mi się, że dumna jest z pochwał i pozwoli Ci na wszystko Ale własny dom to jest to
Życzę abyś go miała Wtedy kolekcja się rozrośnie.
Moj fioł na punkcie ogrodu.... 07:24, 03 sie 2011

Do góry
ibizaa napisał(a)
az taki zły ten admin??? hihihi moze przymknie oko... w koncu to moje poczatki na tym forum aczkolwiek juz bede wiedziala ze nie wolno na raz tyle zdjec dodawac... choc w sumie zastanawia mnie dlaczego?

Chyba dlatego, że duża ilość zdjęć może się bardzo wolno otwierać u niektórych, ale u mnie ukazały się wszystkie naraz, więc chyba jest ok. O, wiem, trudno zacytować i zapytać o konkretną odmianę, bo jak tu wiedzieć która to w kolejności jest?
Takiej kolekcji to jeszcze "świat" nie widział, na wystawie u Królika narobiłam może więcej zdjęć chyba z 1500, ale podziwiam, i w jakim czasie zgromadziłaś tyle odmian i czy prowadzisz jakieś zapiski, która jak się nazywa?

Driakiew - Scabiosa 07:08, 03 sie 2011

Do góry
Bardzo ładna i delikatna w wyglądzie, w Anglii spotkałam nawet zielonkawe kwiaty.
Poszukam zdjęć przy okazji, to zaprezentuję
Mój ogród :) 07:07, 03 sie 2011

Do góry
Nic narazie nie wymyśliłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies