Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Moja działka na Dębowym Lesie 01:16, 29 sty 2016

Do góry
Aniu, obejrzałam hosty i lilie i wogóle cały ogród, jestem zachwycona na pewno powiększę kolekcję host, mam tylko 23 odmiany, oczywiście lilie już mam na liście zakupowej,bo mam tylko kilka u siebie w tym dwie białe drzewiaste, które są u mnie pierwszy rok,pięknie kwitły,ale jedną niestety złamał mi wiatr
PS. ładnego koteczka wypatrzyłam w Twoim ogrodzie a ja kociara jestem
Ogród z łezką II 23:01, 28 sty 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Koniec świata!!!!! Lile będziesz sadzić Nie mam pytań Jak będą kwitły, to wtedy się z tymi różowymi przypomnij, to oznaczę. Z tymi białymi nie będzie kłopotu, bo je w jednym miejscu w kupie mam.

Leniuchowania???Jak pracuś teraz jestem najintesywniejszy w roku!
Impreza za tydzień dopiero I to Madzia będzie grała główne skrzypce. Ostatecznie moich jest tylko dwóch solenizantów, jej trzech

Toż ja wiem, że Ty w pracy się nie lenisz, ale ogród za chwilkę się zbudzi i musisz być gotowa.

Lilie zasadzę dla Ciebie, cobyś nie mówiła, że nie jestem reformowalna. Ostróżki też posadzę
Ogród Cioci cz. 3 21:53, 28 sty 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Wpadam na słowo cudowny letni widok Twojej rabaty lilia bordowa mi wpadła w oko

Ula lilie kupowała już jako porośnięte sadzonki w kwiaciarni po 3 zł.
Blaski i cienie nowego życia 21:44, 28 sty 2016

Do góry
Pachnie wiosna U mnie niestety powietrze masakra codziennie normy przekroczone ale jutro jade podycham lepszym powietrzem A pachnącą lilie Ula dostaniesz ode mnie Pozdrawiam
Do raju daleko - u Ewy 21:24, 28 sty 2016

Do góry
Chodziłam do Ani i Kasi, czytałam, oglądałam i dziś zamówiłam lilie!
Ogród z łezką II 21:17, 28 sty 2016

Do góry
Też uwielbiam lilie, w poprzednim ogrodzie miałam jakieś giganty 1,5m. ale niestety bez zapachu. Teraz kupuję cięte do wazonu aby choć trochę poczuć tą urzekającą woń.

Pozdrawiam Kasiu
Moja działka na Dębowym Lesie 20:56, 28 sty 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

O, to połączenie bardzo mi się podoba Chyba dosadzę lilie do hortensji
Moja działka na Dębowym Lesie 20:13, 28 sty 2016

Do góry
Piękne masz Aniu lilie i jak dużo gatunków. U mnie orientalne natychmiast by wymarzły wiec ich nie kupuję.
Ogród z łezką II 19:59, 28 sty 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

U mnie nigdy lilii nie jest za dużo, ale chętnie się z Tobą podzielę Małgosiu. Rozumiem, że jest Ci obojętnie jakie? Postaram się pamiętać, ale nie zaszkodzi jak mi się w sierpniu, zaraz na początku, przypomnisz. Bo, że mam wykopać będę pamiętała...gorzej z tym komu mam wykopać!

Kasia zawsze mówiła, że nie lubi dalii, lilii, ostróżek i innych takich kwiatów Dalie w tym roku już u niej były, chce lilie...ciekawe kiedy do ostróżek się przekona

Ja uważam,że każdy ogród z liliami jest dużo piękniejszy.
Ja mam ich juz sporo.a i tak co roku kilka dokupię
pozdrowionka
Ogród z łezką II 19:58, 28 sty 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Kasia zawsze mówiła, że nie lubi dalii, lilii, ostróżek i innych takich kwiatów Dalie w tym roku już u niej były, chce lilie...ciekawe kiedy do ostróżek się przekona

Musi w tym roku . Jak można nie lubic ostróżek ??????
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 19:10, 28 sty 2016

Do góry
Lilie masz zaklepane Małgosiu, napisałam u siebie.

Moje róże plewię siedząc na tyłku...nawet taką podkładkę sobie kupiłam Tylko tam mogę plewić w ten sposób, mam je wzdłuż dojazdu do garażu, a tam wybrukowane, to w dupsko nie ciągnie wilgoć
Ogród z łezką II 18:59, 28 sty 2016

Do góry
Gocha napisał(a)
Kasieńko jakbyś przypadkiem jakiś lilii miała za dużo i nie mieściłyby się w ogródku to ewentualnie byłabym chętna zaopiekować się nimi. Ziemię swoim 3 sztukom szykowałam dobrą - do dołka wsypywałam kompost piach ziemię normalną i torf. i chyba nie narzekały za bardzo. Chyba jeszcze kilka muszę kupić na wiosnę . U Ciebie lilie są piękne i nawet nimi zaraziłaś Kasię z ZG. Buziaki

U mnie nigdy lilii nie jest za dużo, ale chętnie się z Tobą podzielę Małgosiu. Rozumiem, że jest Ci obojętnie jakie? Postaram się pamiętać, ale nie zaszkodzi jak mi się w sierpniu, zaraz na początku, przypomnisz. Bo, że mam wykopać będę pamiętała...gorzej z tym komu mam wykopać!

Ogród z łezką II 18:52, 28 sty 2016

Do góry
Kasik napisał(a)

Te lilie poproszę zaznaczyć dla Kasi.

I ten śnieg poomiataj, poszukaj swoich ciemierników i szykuj się do wiosny.

Tu już nie ma leniuchowania.

Po imprezie nie będzie już żadnych wykrętów.

Koniec świata!!!!! Lile będziesz sadzić Nie mam pytań Jak będą kwitły, to wtedy się z tymi różowymi przypomnij, to oznaczę. Z tymi białymi nie będzie kłopotu, bo je w jednym miejscu w kupie mam.

Leniuchowania???Jak pracuś teraz jestem najintesywniejszy w roku!
Impreza za tydzień dopiero I to Madzia będzie grała główne skrzypce. Ostatecznie moich jest tylko dwóch solenizantów, jej trzech
Moja działka na Dębowym Lesie 18:44, 28 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Aniu muszę się wkońcu zdecydować i kupić
Masz rację, wydaje mi się, że te lilie wszędzie pasują

Pasują pasują wszędzie .Oto kilka moich przekładów

MirellaB napisał(a)
Ania, a czy te wysokie lilie wymagają podwiązania, czy sztywno stoją?
Te drzewiaste, nie sa od razu takie wysokie jak podają w opisach.W pierwszym roku, wszystkie są niższe >
a kiedy takie będą sama nie wiem.
Moje niektóre, do patyczków podwiązuję.a w większości, radzą sobie same, są sztywne.Musisz i sama będziesz wiedziała, obserwowała w miarę ich wzrostu.
Czy jest taka potrzeba czy też nie aby ich gdzieś lub do czegoś podwiązać.
To mogę być w połowie i tylko podpórki, bo po co całe. Zresztą same zobaczysz u siebie

Moja działka na Dębowym Lesie 16:27, 28 sty 2016

Do góry
Ania, a czy te wysokie lilie wymagają podwiązania, czy sztywno stoją?
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 15:42, 28 sty 2016

Do góry
Tak Basiu, dobrze widzisz. Te lilie były z malinami. Tych malin na tej rabatce już nie ma, ale lilie dalej tam są. Tym razem między Irysami i tawułą. To są lilie bulwkowe, takie co mają w kątach liści nowe bulwki na następne życie. Rozsiały mi się, i mimo, że wykopałam główny klon i przeniosłam gdzie indziej z tych maluchów, nowe roślinki wyrosły. Te lilie są u mnie od 1980 roku. Od początku ogrodu.

Dla Ciebie inna lilijka bardziej rasowa.

Moja działka na Dębowym Lesie 13:54, 28 sty 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Minimum 10- 15 cm odległość.
Jak masz ochotę to możesz po kilka odmian.Mi to wszystkich się chce.to zazwyczaj kupuje po jednej rożnych,Czasami po 2
Przypomnij mi to kiedyś już latem pokażę wam jak przycinam je po przekwitnięciu.I często i szybciej puszczają dzieci małe.Szybciej się rozrastają w cebule
Ja lilie dosadzam wszędzie dosłownie.Miedzy liliowce, między róże, między różne kwiatowe.Nawet między żurawki i i hortensje .obok borówek , jeżówek . gdzie tylko mam miejsce.Wszędzie cudnie wyglądają
Zresztą na moich zdjęciach często widać,że rosną obok innych roślin

Aniu muszę się wkońcu zdecydować i kupić

Masz rację, wydaje mi się, że te lilie wszędzie pasują
Moja działka na Dębowym Lesie 13:37, 28 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Dzięki Aniu za podpowiedź. Wybieram i przebieram

Napisz mi jeszcze proszę:

* jakie odległości zachować między cebulami podczas sadzenia
* czy lepiej kupić po jednej sztuce, czy kilka sztuk jednej odmiany
* co w towarzystwie lilii najlepiej posadzić?

Zamęczę Cię tymi pytaniami, ale ja do tematu podchodzę bardzo poważnie

Minimum 10- 15 cm odległość.
Jak masz ochotę to możesz po kilka odmian.Mi to wszystkich się chce.to zazwyczaj kupuje po jednej rożnych,Czasami po 2
Przypomnij mi to kiedyś już latem pokażę wam jak przycinam je po przekwitnięciu.I często i szybciej puszczają dzieci małe.Szybciej się rozrastają w cebule
Ja lilie dosadzam wszędzie dosłownie.Miedzy liliowce, między róże, między różne kwiatowe.Nawet między żurawki i i hortensje .obok borówek , jeżówek . gdzie tylko mam miejsce.Wszędzie cudnie wyglądają
Zresztą na moich zdjęciach często widać,że rosną obok innych roślin
Moja działka na Dębowym Lesie 13:25, 28 sty 2016

Do góry
jona napisał(a)
Z cebulami w sklepach ogrodniczych też niestety zdarzają się pomyłki. Natomiast z bylinami kupowanymi w doniczce to całkiem inna sprawa. Wszystko widać: wielkość rośliny i jej kondycję. Niestety tu też bywaja pomyłki w nazwie odmian.
Chyba nabrałam ochoty na nowe lilie . Czy są jakieś odmiany nadające się lepiej do doniczek?

Asiu, dokładnie tak jak piszesz.Ja to wszystko juz przerobiłam na własnej skórze i kieszeni
ale nie wszędzie w ogrodniczych dostaniemy to co chcemy, co poszukujemy..
Dlatego i rożnych szkółkach też można
Ja lili w doniczkach nie sadziłam i sadzę .Nie mam w tym doświadczenia.Wiem,że lepiej rosną w gruncie.Nawet te co niby do doniczek się nadają.Wiec tak robię.
Ale tutaj jest napisane:
http://sklep.cebulekwiatowe.pl/pol_m_SEZON-JESIEN_Bulwy-cebule-klacza_Lilia-Lilium-_Azjatycka-doniczkowa-539.html
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:23, 28 sty 2016

Do góry
u kogo słonko było ,to mu fajnie, u mnie nie było i nawet się na to nie zanosi

Haniu ,czy ja dobrze widzę ,że te lilie to są w duecie z malinami?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies