Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:11, 23 lut 2016

Gardener27 napisał(a)
Ciekaw jestem jak Ci wykiełkują nasiona agapantów, cudowne lilie
Ja w tamtym roku kupiłem kłącza w markecie Niestety nie zakwitły
Obecnie budzą się do życia i mam cichą nadzieję że w tym sezonie zaszczycą mnie swymi kwiatami

Też jestem ciekawa Ja to sobie poczekam na kwiaty, nawet jeśli skiełkują. Ale co tam
margaretka3 10:14, 23 lut 2016

mira napisał(a)

Dzieki za raport
Podobno hastata sie łatwo rozsiewa wiec ciekawa jestem czy znajdę siewki
Ja tez mam w planie siać rutewke orlikilistna ale czytałam art Basi i na razie do lodówki na miesiąc i w kwietniu siać sialas kiedys juz ja

Miro, a co Ty - spać nie możesz??? O takiej godzinie na forum??
Pierwszy raz sieję rutewkę, czytałam o stratyfikacji i że długo kiełkuje. Muszę sprawdzić różne sposoby. Może da radę i bez przechłodzenia. No zobaczę, sporo nasion mi jeszcze zostało.
margaretka3 10:16, 23 lut 2016

Milka napisał(a)
Gosiu, slysze ze zasiewy ida pelna para, podziwiam, bo ja tylko do gruntu sieje, nie lubie tych donic w domu.
Co do drzew, wybor fajny, zwlaszcza czeremcha mnie zachwycila, pachnaca i taka polska

Irenko, każdy ma swój ulubiony sposób siania Też nie lubię, ale jest przynajmniej czym rączki zająć. Chociaż... nie, lubię, lubię, przecież ciągle nad tymi doniczkami teraz wysiaduję Jak kwoka nad pisklakami!

Czeremcha będzie - niepodważalnie
margaretka3 10:19, 23 lut 2016

Konieczki napisał(a)
A mi chyba moje trytomy padły po ostatnich śniegach (mam nadzieję że jednak może coś się ostanie - mam do tych kwiatów ogromny sentyment)

Gosiu a jak długo mam czekać aż nasionka mi puszczą kiełki (wiesz ja blada twarz w tej materii jestem - te wysiane od Cienie nic a nic nie puszczają)

Aż zajrzę do mojej trytomy w ogrodzie... No fakt, że potwornie mokro było ostatnio...
A co tam wysiałaś? Wszystkie nasionka? Na trawy to trzeba trochę poczekać, Iwonce (żabce) dwa tygodnie kiełkowały.
sylwia_slomc... 12:56, 23 lut 2016

margaretka3 napisał(a)

Taki czas, że można wreszcie siać
Skoczyłam, ale ceny... z choinki się urwali. Nic nie kupiłam, jedynie ciekawe nasionka kwiatów zakupiłam (jakbym nasionek miała mało...)

Nasionkom to i ja się nie opieram ........najtaniej wychodzą
Konieczki 14:30, 23 lut 2016

Gosiu wysiałam rozplenice i jeżówki
alinak 23:02, 23 lut 2016

Gosia poczytałam i wpadłam w zachwyt nad twoimi zielonymi raczkami do wysiewów.
Już u siebie ubolewałam nad kompletnym braku talentu do wysiewów w domu.
Tu jednak nie o talent chyba też chodzi tylko o umiejętne podlewanie,a ja straszny obibok jestem w tym względzie.
tulucy 23:13, 23 lut 2016

Przyszłam się oficjalnie przywitać
Też zaczynam przygotowania, nasionka w lodówce część, a część zaczynam siać będę zaglądać, bo podziwiam umiejętności i efekty
mira 23:18, 23 lut 2016

margaretka3 napisał(a)

Miro, a co Ty - spać nie możesz??? O takiej godzinie na forum??
Pierwszy raz sieję rutewkę, czytałam o stratyfikacji i że długo kiełkuje. Muszę sprawdzić różne sposoby. Może da radę i bez przechłodzenia. No zobaczę, sporo nasion mi jeszcze zostało.

pilnuję siewek

mam taką obserwację, próbowałam kiełkowanie z zamiar sprawdzenia, wyrzucenia i wysiania jak będzie ok
no ale jak wykiełkowały na ligninie to mi było żal wywalić więc dałam ligninę do ziemi i mi pięknie rośnie np. tak wieczornik damski, czekam na liście właściwe i pikuję - jak myślisz czy z takich podpędzonych nasion coś będzie?
pytam bo sprawdzałam lwie paszczki i mam już pełno pękniętych i się zastanawiam czy z nimi teraz do doniczki nie przjść tak mi żal wywalić
jak sadzis
mira 23:39, 23 lut 2016

Kurcze to źle zrobiłam bo tej ligniny się nie daje? co a ja to przelozyłam z ligniną brrr tak myślałam że coś źle robię, może jutro zrobię zdjęcia, w sobotę będę mieć czas na moje siewki i będę działać