Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

ewsyg 15:01, 20 lut 2016

Napia napisał(a)

Pewnie masz rację i zależy to od warunków i odmiany.
Moje kwitną ładnie, ale po kwitnieniu już nie wyglądają tak ładnie i własnie zastanawiam się, co posadzić pomiędzy nimi, by latem ta rabata też się dobrze prezentowała. Może na razie w tym roku trochę je podkarmię, tylko nie wiem, co się daje bodziszkom. Muszę wygooglać, bo kompostu nie mam aż tyle.

Agnieszko posadź jeżówki lub róże Cóż innego ja mogę doradzić

Napia 16:28, 21 lut 2016

To wiśnia japońska Amanogawa, kolumnowa. Mam cztery posadzone w szpalerze, jeszcze młode, ale mam nadzieję, że za kilka lat będą pięknie wyglądać.
Napia 16:38, 21 lut 2016

ewsyg napisał(a)

Agnieszko posadź jeżówki lub róże Cóż innego ja mogę doradzić

Wiem, że kochasz jeżówki i róże ale tu niestety za mało na nie miejsca, bodziszki posadzone za blisko, by dało się tam jeszcze wcisnąć róże lub jeżówki

A tak rabata wygląda późnym latem.

Może lilie?
Napia 16:42, 21 lut 2016

Wczoraj wreszcie trochę popracowałam w ogrodzie i porobiłam kilka zdjęć. Wiosna przyszła też do mnie i mam nadzieję, że już zostanie

Mój pierwszy krokus - jeszcze niezdecydowany.

Napia 16:43, 21 lut 2016

Przed wejściem także czuć wiosnę

Napia 16:47, 21 lut 2016

Z pewnym opóźnieniem posiałam pierwsze rośliny - kobeę jasną i fioletową, lobelię, trwę cytrynową i akant. Zobaczymy. co z tego wyjdzie
Przycinałam wczoraj werbeny i mam wrażenie, że większość z nich przeżyła, więc podaruję sobie wysiew w tym roku. Podobnie ze stipą. A'propos, czy stipę się przycina czy wyczesuje? Ktoś może pamięta?
Napia 17:03, 21 lut 2016

I właśnie zjadło mi wszystko, co napisałam, grrr....

W weekend miałam też czas pomyśleć, jakie zmiany wprowadzić w ogrodzie w tym roku. Na pierwszy ogień idzie przód, który powstał przypadkiem i właściwie bez głębszego namysłu. Teraz mniej więcej wygląda tak

I jeszcze zdjęcie sprzed dwóch lat, które pokazuje, że tu łyso jest po prostu.

Napia 17:09, 21 lut 2016

Po obu stronach ścieżki, ale nieco jednak odsunięte, mają zostać posadzone drzewka na pniu - po trzy z każdej strony. Myślę o dębach błotnych green dwarf, które nie rosną zbyt mocno, ale tworzą z czasem ładne regularne kulk, które będą podsadzone różami lovely fairy. A przy samym wejściu stanie pergola obrośnięta różami, pewnie jasminą, bo mam jej w nadmiarze W tym roku pojawią się tylko drzewka, bo budżet mam ograniczony, a o różach będę musiała pomyśleć w przyszłym roku. O innych roślinach zresztą też
Czy macie jakieś doświadczenie z dębami tej odmiany? Ale taki mały szpaler bardzo mi się podoba
zabaewa 17:33, 21 lut 2016

Mam posadzone dęby czerwone - jesienią zeszłego roku. Te Twoje to coś podobnego tylko bardzo wolno rosnące albo szczepione na pniu. Z tego co wyczytałam to potrzebują sporo wody w podłożu - wszak to dąb błotny. Te moje niekoniecznie - może być bardziej uboga ziemia, choć u mnie wody akurat nie brakuje
Napia 17:38, 21 lut 2016

zabaewa napisał(a)
Mam posadzone dęby czerwone - jesienią zeszłego roku. Te Twoje to coś podobnego tylko bardzo wolno rosnące albo szczepione na pniu. Z tego co wyczytałam to potrzebują sporo wody w podłożu - wszak to dąb błotny. Te moje niekoniecznie - może być bardziej uboga ziemia, choć u mnie wody akurat nie brakuje

Piękne te dęby czerwone
Moje rzeczywiście kulki szczepione na pniu.
Czytałam, że mimo nazwy tolerują też lżejsze gleby. Na to liczę