Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

iwonadm 21:18, 22 lut 2016

To lubię szok jakie piękne
bacowa 21:40, 22 lut 2016

Łukasz, mam parę lilii do przesadzenia, czy teraz można je wykopać i przesadzić na inne miejsce ?
Luki 21:56, 22 lut 2016

Iwonko w tym roku przybędą kolejne, chciałbym mieć gdzieś miejsce na 3 duże grupy azjatyckich, ale nie mam

Ewo jeżeli jest taka potrzeba to jak najbardziej, cebule dopiero się budzą i jest najmniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia pędu, ale mimo wszystko ostrożnie bo mogą mieć już większe pędy, które łatwo odłamać. U mnie straty tylko w cebulkach przybyszowych, które były wyżej i już spor pod ziemią urosły
bacowa 22:02, 22 lut 2016

Dzięki za info , będę to robić bardzo ostrożnie, pozdrawiam.
zszywka 23:04, 22 lut 2016

Takie kolory w taki dzień Od razu humor się poprawił
Nallar 17:27, 23 lut 2016

Odurzona zapachem Twoich lilii poszłam liczyć doniczki
o których napisałam u siebie.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4256-ogrodek-ewy?page=489#post_0
Kindzia 09:02, 24 lut 2016

Luki napisał(a)
Iwonko w tym roku przybędą kolejne, chciałbym mieć gdzieś miejsce na 3 duże grupy azjatyckich, ale nie mam

Ewo jeżeli jest taka potrzeba to jak najbardziej, cebule dopiero się budzą i jest najmniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia pędu, ale mimo wszystko ostrożnie bo mogą mieć już większe pędy, które łatwo odłamać. U mnie straty tylko w cebulkach przybyszowych, które były wyżej i już spor pod ziemią urosły

U mnie na południowej rabacie już jedna lilia azjatycka się pokazała nad ziemią...ciekawa jestem co z nią będzie...
A rabatę z setką lilii różnistych muszę przerobić gruntownie wiosną. Będę ostrożna, ale zdaję sobie sprawę z tego, że straty pokaźne będą...trudno.

Macham Łukasz
Kawa 09:05, 24 lut 2016

piękne te lilie
ja mam bordowe ale już wiem że muszę znaleźć miejsce dla innych
Luki 11:21, 24 lut 2016

Patrycja kolorki już coraz lepiej pogrupowane, ale jeszcze troszkę potrzeba przesadzania

Ewo już biegnę

Kasiu ja też wykopałem kilka z kłami a ziemią, ale te były najbliżej muru od południowej strony i płytko posadzone, chciałem je rozdzielić, ale cebula podzieliła się na kilkanaście mniejszych.
Najlepiej podważać szpadlem od dołu, ale nie zawsze cebula jest idealnie pod zeszłorocznym pędem, na szczęście tylko jedną uszkodziłem

Kamilo wysokie lilie warto sadzić na tyłach rabat z krzewami liściastymi czy bylinami. Zakwitną dają mnóstwo zapachu, a po przekwitnięciu ścinamy tyle by nie było łodyg widać
Kawa 12:14, 24 lut 2016

masz rację dlatego trzeba przemyśleć gdzie je upchnąć