Madzia wiśnie byly takie takie bo przed samą zimą kupilam, a raczej standardowo są po ok 200 zł. I już rosna u mnie od listopada 2010 r. Tydzień temu wyciagnęłam im paliki, a co niech walczą z wiatrem
Magda jak jeszcze raz zamieścisz ten projekt to się zastrzelę
Donicę pure masz, kula Twoja pewnie ładniejsza, wiśnię widziałam u Kulasa! Wiśnie były po ponad 200 zl a ja takie same jesienią dwa lata temu u nich na wyprzedaży za 120 zł kupiłam.
Marzenko dzisiaj dotarła kula ma 80 cm wysokości trochę jest jednak za niska do tej donicy, ale na razie może być, jak już sezon się w szkółkach rozkręci to może coś mi wpadnie w ręce... wiśnie za 120 zł to super cena, ale ponad 200 zł to chyba bardzo podrożały ? ... będę szukać okazji
Projekt na brudno już powstał, było trochę korekt i spacerek po ogrodzie też był, omawianie trwało dwie i pól godziny - to dużo jak na mnie, ale inwestorka wymagająca hehe.
Teraz będzie przerysowywanie do wersji docelowej.
No i właśnie, wracam do tematu. Narysowłam odręcznie taki sobie prymitywny projekt, ale w pełni oddaje stan faktyczny. Nie naniosłam tylko kierunków, ale tam gdzie jest brama, to mniej więcej północny zachód, z naciskiem na północny. Chodnik-podjazd prowadzi do domu i dalej do garażu. Troszkę niekształtna ta moja działeczka . Wymiary, upraszczając do powiedzmy kwadratu, to mniej więcej 10m x 15m (długość chodnika to około 10 metrów). Zrezygnowałam z pomysłu tworzenia czegoś na środku i pomyślałam, żeby zrobić coś w miejscu pytajników. Czyli, przed tujami chcę nasadzić jakieś krzaczki, roślinki i zasypać korą (tylko jaka szeroka ta "rabata" powinna być, aby nie szpeciła?) . Wzdłuż chodnika z obydwóch stron jakieś miniaturki iglaków??? Tylko nie wiem czy to w formie rabaty wzdłuż chodnika, czy pojedyncze krzaczki w trawie. Oczywiście planuję obrzeża trawnika w ostry kant )) I nie wiem, czy połączyć rabatę przed tujami z tą wzdłuż chodnika? Będę baaardzo wdzięczna za pomoc każdemu, kto zechce tutaj zajrzeć i podzielić się swoimi uwagami. Bo ja raczej z projektowania to średnio zdolna jestem...
Piękny projekt dla Ciebie aniu zrobiła Syla, mnie najbardziej podoba się ten ostatni, jednak dałabym tak jak piszesz po lewej stronie coś bordowego, duży kamień fajnie by wygladał zwłaszcza przy kloniku, bo on trochę urośnie.
Pomiedzy rozplenicami wiosną łan krokusów i tulipany żeby nie było smutno
Safoya -dziękuję, że zaglądasz
Ja dlatego wlaśnie pytam Was o poradę Wszystko jeszcze czeka na projekt i obsadzenie...
Tak pomyślałam, że chyba zurawki cotronelle zastapię ostrokrzewem Golden Gem....szybko się rozrasta??
a ja dziś pojechałam do szkółki w Smętowicach (przy granicy niemieckiej), zrobiłam 100 km i wróciłam....chora Jakie tam są bonzaie, cisy, bukszpany!! ile drzew, roślin??? raj na ziemi...a jeszcze nie ma kwiatow i bylin!
Kupiłam śliwę wiśniową Pissardi szczepioną na wys.1,5 m na moje wrzosowisko (wygrała z wiśnią kiku shidare ze względu na te bordowe liście ), wielkiego Rh Nowa Zembla, 3 kępy kosmatki olbrzymiej, powojnika Błękitny Anioł i małą sosenkę do donicy na tarasie...bedę ją formować i się na niej uczyć
Magda jak jeszcze raz zamieścisz ten projekt to się zastrzelę
Donicę pure masz, kula Twoja pewnie ładniejsza, wiśnię widziałam u Kulasa! Wiśnie były po ponad 200 zl a ja takie same jesienią dwa lata temu u nich na wyprzedaży za 120 zł kupiłam.
.... Cały czas dumam nad Twoim przedogródkiem ..... Myślałam nad kulkami z cisa i bukszpanika (większe , mniejsze) i żywopłociku i może jakimś drzewkiem wysoko szczepionym ..... Podsadzić to wszystko żurawką ????? lub trzmieliną ?????
Narysuję to .... ale jak nie chcesz to nie będę Ci głowy zawracać i wątku zaśmiecać Buzialki i udanych zakupów !!!
Przy sadzeniu w ogródku zastosuj do ziemi piasek gruboziarnisty zmieszany z ziemią rodzimą .... Ja u siebie będę wysadzać lawendę na ten przykład i pomieszam ziemię z piaskiem podwyższając lekko rabatę ..... Matko kiedy ja to zrobię
Jeszcze jedno , masz małą działkę .... teraz na wiosnę możesz zastosować jednorazowo podlewając całą działkę wraz z trawą preparatem Biohumus , działa jak obornik ......Ja u siebie również to zrobię .... Działa fantastycznie na rozluźnienie gleby ..... No już uciekam pa
Dziękuję Ci Kochana za rady i za dobre chęci , że myślisz o moim ogródku ... zainspirowana tym widokiem , projekt 1 ze znanego już linku http://www.gardenbuilders.co.uk/section.php/431/1/recent_project_1
skonsultowałam się z "naszą" Magnolią, czy coś takiego może się udać u mnie i poczyniłam już pierwsze nasadzenia bukszpanów. Obiecuję zdjęcia Raczej nie będę bukszpanów niczym podsadzać, w żwirku cięszko sie sadzi ... jutro będę próbować ciąć je w kulki, koniecznie muszą być równiutkie , bo nie będzie zamierzonego efektu.
Drzewo wysoko szczepione też będzie i wybór padł na umbraculiferę z tego powodu między innymi , że przed wejściem w donicy będzie kulka na pniu z bukszpanu , też jest na tym projekcie z linku powyżej Mam nadzieję, że uda mi się osiągnąć w jakimś stopniu ten efekt
Asiu, witaj. Mam ogródek o prawie identycznych wymiarach, tyle, że pod Warszawą i naprzeciwko na razie pole.
Mój ma 9,5 m na 9,5 m bez tarasu. A taras jest właśnie taki jak pisałaś, że może zrobisz: na całą szerokość i prawie 4 metry długi. A Twój ogródek ma 13 metrów do ściany domu, czy do tarasu?
U mnie możesz zobaczyć stan obecny i projekt Danusi.
Ach, mój jest usytuowany odwrotnie - od wschodu.
No rozbawił mnie Twój mały planista - ogrodnik. Super Nawet rabaty wytyczył
Moja gwiazda też chciała na wymęczone przeze mnie rysunki nanieść swoje poprawki
Nika jakie wypociny! Fajny projekt. No i ta łeżka w rogu! Będzie fajnie
Dzisiaj wpadłam na pomysł jak zagospodarować rabatki przy samym wejściu do domu- oczywiście główne skrzypce będą tam grały bukszpany Ale na to muszę poczekać bo teraz czeka mnie tynkowanie a jakoś nie wierzę, żeby panowie nie zniszczyli mi roślinek więc wokół domu staram się nic nie sadzić.
Zabieram się za to za porządkowanie skarpy- za kilka dni może będę miała gotowy projekt to się podzielę i poproszę o sugestie. Choć dzisiaj mój małż stwierdził.... fajna ta nasza skarpa- podoba mi się ten artystyczny nieład i zrozum tu mężczyznę
Ewo, koncepcja bardzo mi się podoba, jestem pod wrażeniem że bezinteresownie wyłożyła tyle pracy i czasu w projekt.
Bardzo mi się podoba podział przestrzeni. Jeśli chodzi o orzecha to chcę zaryzykować, mój tato twierdzi że powinno się udać. Widoki na pola póki co na pewno zostaną nie przesłonięte (przedłużenie naszej działki należy do moich rodziców którzy nie planują sprzedaży). Na sąsiednich działkach być może wcześniej czy później ktoś będzie budować ale puki co nie będę się tym martwić. Warzywnik będzie trzeba przenieść w odbiciu lustrzanym ponieważ wzdłuż strony działki gdzie zaplanowałaś szklarnię i grządki jest dojazdowa droga nie utwardzona i trochę się tam kurzy ale ta zamiana myślę będzie bezproblemowa.
Jeszcze raz dziękuję i nie ukrywam że liczę na dalsze podpowiedzi☺ Już nie mogę się doczekać momentu kiedy będę mogła rozpocząć z sadzeniem…
Justi, mam nadzieję, że lada chwila dopracuję projekt i przynajmniej część roślin pójdzie w miejsca docelowe.
Witaj Bogusiu, śliczna niezapominajka. Wczoraj oglądała rabatkę u mamy, gdzie się nasiały niezapominajki, chyba jej skubnę trochę, bo je uwielbiam, mimo że się rozsiewają.