Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Ana 23:03, 23 mar 2012

Syla, Joanka - dzięki Jak mam kryzys ogrodowy to wychodze na taras popatrzeć na te moje krokusiki i dobry humor wraca od razu

właśnie siedzę i szukam inspiracji na rabaty frontowe....znów wiosną na bank nie zdążę obsadzić wszystkich...ech...

Może pomożecie, co?
Ana 14:59, 24 mar 2012

No ładnie, ja tu o pomoc błagam a tu nic

No ale zasięgnę porady - a pierwszy rzut chciałabym skończyć rabatę vis'a vis tarasu - tę z krokusami wlaśnie.

Teraz wygląda tak:

Ana 15:07, 24 mar 2012

Mam do zagospodarowania parę roslinek z innych miejsc:

żurawki marmelade - 2 szt - ale chciałabym je podzielić na kilka mniejszych, bo pięknie podrosły od tamtego roku - myslę, że wyjdzie z nich 5 szt.

4 turzyce Evergold - 3 większe podzielę na 2, czyli będzie ich razem 7

Małą kosodrzewinę na pniu (baaardzo wolno rosnie - mój okaz ma ok 7 lat i jakieś 50 cm wysokości )

Generalnie rabata jest po południowej stronie, ale thuje są już wysokie i dają dużo cienia...nie wiem jak mam ja traktowac i jakie rośliny dawać - światło- czy cieniolubne....

Ana 15:10, 24 mar 2012

Zrobiłam taki projekcik mały, ale coś mi w nim nie gra...

3 miskanty kleine silberspinne za modrzewiem (jeden już tam jest, ale teraz ścięty i go nie widać) poradziła mi jesienią Danusia, żurawki citronellki też...

A ten berberys tam pasuje? A może różowa azalia japońska albo karłowy biały rożanecznik Impeditum album (też mogę przesadzić z innej rabaty)?
arcobaleno 19:41, 24 mar 2012

Anno ! Pieknie ta kostka wygląda!
A na rabatę dałabym zdecydowanie więcej kwitnących - jeśli zacieniona to moża właśnie hortensje? I azalie? Żeby dłuuugo było kwitnąco

Kurcze - wszyscy tu o tych żurawkach a ja jakoś ich nie lubię...
Ana 20:44, 24 mar 2012

Martuś, hortensjową dużą rabatę mam z innej strony, chociaż nie powiem - te kwiaty zawsze będa mnie kusić Ja żurawki lubię za to, że są dekoracyjne cały rok - nawet zimą dobrze się trzymały...na razie planuję "szkielet", bedą pomiędzy nimi kwitnące - teraz są krokusy, wyłazi jedna szachownica cesarska...jesienią jakieś astry może, w przyszlyj roku tulipany i czosnki ozdobne
Safoya 17:07, 27 mar 2012

Widzę, że działasz już ostro Zapowiada się pracowity i piękny sezon.
Aniu nie jestem przekonana do zestawienia geometrycznego miskantów z drzewkiem na nodze. Coś tam nie gra. Mogę oczywiscie nie mieć racji.

Kostka piękna!
Ana 17:29, 27 mar 2012

Safoya -dziękuję, że zaglądasz
Ja dlatego wlaśnie pytam Was o poradę Wszystko jeszcze czeka na projekt i obsadzenie...

Tak pomyślałam, że chyba zurawki cotronelle zastapię ostrokrzewem Golden Gem....szybko się rozrasta??

a ja dziś pojechałam do szkółki w Smętowicach (przy granicy niemieckiej), zrobiłam 100 km i wróciłam....chora Jakie tam są bonzaie, cisy, bukszpany!! ile drzew, roślin??? raj na ziemi...a jeszcze nie ma kwiatow i bylin!

Kupiłam śliwę wiśniową Pissardi szczepioną na wys.1,5 m na moje wrzosowisko (wygrała z wiśnią kiku shidare ze względu na te bordowe liście ), wielkiego Rh Nowa Zembla, 3 kępy kosmatki olbrzymiej, powojnika Błękitny Anioł i małą sosenkę do donicy na tarasie...bedę ją formować i się na niej uczyć
Syla 17:41, 27 mar 2012

Ana 17:44, 27 mar 2012

Syla PIĘKNIE!!!

Tylko tam jest jeszcze klon palmowy Butterfly (teraz jak się przypatrzysz to między krokusami wudac czerwone galązki - ale chyba może zostac między żurawkami, co?

A to drzewo to modrzew na pniu