Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w Holandii 19:36, 29 sie 2012

Do góry
No i na koniec kilka drobiazgów.
To wielkie coś, co zwisa nad bukszpanem to pięknotka. Przycięłam ją wiosną dość na ślepo bo jakieś sprzeczne informacje wyczytałam na ten temat i okazało się, że jednak dobrze jej to zrobiło. Ma taką ilość owoców, że kładzie sie pod ich ciężarem. Musze ja jakoś podnieść i umocować. Ależ to będzie widok już niedługo, jak te owoce-kuleczki zrobią się jasnofioletowe.

A tu już fioletowe astry. Obcięłam jakieś dwa tygodnie temu liście tawułek i tak odbiły, że zaczęły te astry zakrywać. Ciąć znowu czy może im to zaszkodzić? Oto jest pytanie

A tu zgrane trio - gaura, bukszpan i owies wieczniezielony choć tak naprawdę to jest raczej niebieskawy
Ogród w Holandii 19:28, 29 sie 2012

Do góry
Teraz etażerka. Może niektórzy pamiętają jak wyciągnęłam metalową etażerkę z kontenera na odpadki budowlane. Bardzo mi wtedy Ana i Weronika fajnie doradziły jak ją zagospodarować i oto pierwsza realizacja. Niestety nie udało mi się kupić dużo takich na prawdę starych doniczek - ledwie kilka. Ale te zwykłe, terracotowe, postarzy się, a prawdę mówiąc pewnie starczy im pobyt na zewnątrz przez jesień-zimę i się same zestarzeją Brak tabliczek z nazwami ziół i brak większej ilości samych ziół. Na razie dublerują je trzmielina i imperaty. Jest miniaturowa róża, ale ją akurat chcę tu zostawić jako akcent szlachetno-kolorystyczny. No i brak nozyczek na sznurku, któy to pomysł Weroniki zwłaszcza mnie zachwycił, ale nie miałam czasu za takim sprzętem się rozejrzeć. No bo to nie mogą przecież być byle jakie nożyczki i byle jaki sznurek Tło też ciągle kiepskie, ale to sytuacja tymczasowa więc spróbujcie sobie wyobrazić tam coś bardziej jednolitego i ładnegoNo i co myslicie? Tylko bez lukrowania, szczerze!

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 19:23, 29 sie 2012

Do góry
kolejny kawałek

i dla porówniania obecny widok
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 19:20, 29 sie 2012

Do góry
Ozz napisał(a)
cienkopis na papierze ksero

No tak... rysunek opanowany bardzo dobrze...umiejętność planowania też jest. Oj Ozz zakładaj szybko ogród na tym Twoim 1m2, bo naprawdę mocno ciekawa jestem
Ogród w Holandii 19:19, 29 sie 2012

Do góry
Oj pracowity był to dzień Mój szanowny małzonek razem z sąsiadem, wywieźli wszystkie ścięte thuje! To bardzo dobrze, bo strasznie zagracały. No i jest miejsce na kolejne ścięte thuje Natomiast ja w tym czasie wyciągnęłam cztery irysy i przesadziłam - dwa pod pigwę i dwa na tył rabaty różanej. A w ich miejsce wsadziłam białą The Fairy. No i powstała pierwsza, mocno niedoskonała przymiarka do ogrodowej etażerki. Szczegóły za chwilę.
Najpierw zmiany na rabacie różanej. Przycięta kłosówka i róża w miejsce irysów

i z drugiej strony

a tak sobie tę rabatę wyobrażam w przyszłości - wszystko na siebie zachodzi, jedno z drugiego wyrasta, gęsto, różnorodnie Na razie taki jeden mały kącik mi się zrobił. Ale będzie więcej

MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 19:13, 29 sie 2012

Do góry
cienkopis na papierze ksero
Puste pole z wysepką kwiatową 19:05, 29 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)

Elfowa kraina piękna i szczęścia Aż mi decho zaparło na chwilek parę.... i widzę w prześwicie widok w dal....... fajnie......

Też takie chcę...buuu kiedy takie będą u mnie???
Ogród... reni 19:00, 29 sie 2012

Do góry
Ale ładnie- widzę, że u Ciebie też pogoda słoneczna i nawet cień masz...ja do cienia to mam jeszcze daleko... przesyłam motylka mojego własnego ogrodowego
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:59, 29 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

a ja zobaczyłam te zdjęcia...po prostu w sierpniu, wszystko jeszcze piękniej wygląda, jest taka magia światła
niecierpkowe rozmowy i goździkowe pamiętam, dalej te kwiecia hołubię

Irenko sierpień jest dla mnie coraz fajniejszy ... faktycznie inne światło ... flora w pełnej krasie ... to nic, że coś tam już przekwitło ... nie wiem czym to tłumaczyć ale wydaje mi się dużo spokojniejszy ... i też nie wiem czy to kwestia wieku ale od zeszłego roku znacznie zyskała jesień ... istnieje domniemanie, ze wielka w tym zasługa przebarwiającego się energetycznie winobluszczu ... dyni ... i astrów ... bo pokręcona na tyle, że kocham wiatr i deszcz ... oczywiście osobno ... wiatr w ciepły jesienny dzień z babim latem a deszcz w dobrej kurtce i kaloszach ... a w kwiatach coraz częściej doszukuję się odzwierciedlenia cech ludzkich .. to taka zabawa ...

Lecę w kulki... 18:59, 29 sie 2012

Do góry
Aniu gratulacje!!!!
Ogródek Hanusi po zimie 18:56, 29 sie 2012

Do góry
Agatko,Witam,Właśnie wróciłam z ogrodu,ale dziś miałam gościa...mężową siostrę.Posiedziałam,poplotkowałam,borówką obdzieliłam.ale w ogrodzie nic nie robiłam,a tu..... czas rozpocząć prace polowe.
Lecę w kulki... 18:45, 29 sie 2012

Do góry
Aniu - gratuluję 200 - a widok wschodzącej trawki - to magia!

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:45, 29 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)
I niedługo będziesz miała kolejną towarzyszkę do kompletu JUż kawałek czeka na wysłanie... tylko adresa pilssss potrzeba, bo nie chce mi sie szukać, gdzie go zapsiałam....

moja ulubienica ... rany Ania to dopiero szaleństwo będzie ...
Ogródek Anity 18:34, 29 sie 2012

Do góry
a oto nowe nabytki:
( z niedzielnej Rolszansy)
jagoda goji

hortensje limelight

liliowce i borówki amerykańskie- tych ostatnich nigdy za wiele

i wsadzona już budleja dawida
Ogródek Anity 18:30, 29 sie 2012

Do góry
Jeżówki i wrzosy

także coś dla ciała
Ogródek Anity 18:26, 29 sie 2012

Do góry
Lato jeszcze a pewnie, jeszcze kwitnie to i owo

powojniki- malutkie, bo sadzone w tym roku, ale kwitną

rozchodniki

lawenda
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:10, 29 sie 2012

Do góry
c.d.

Marzy mi się Siedlisko.... 18:07, 29 sie 2012

Do góry
Ogród do odświeżenia 18:03, 29 sie 2012

Do góry
No i moje dzisiejsze prace

hosty pod jabłonką

tutaj z rozleniwionym nastolatkiem jabłoń w całej okazałości i chociaż podoba mi się bardzo taka zdziczała (daje też fajny cień w upały) to niestety muszę koniecznie ją jesieną przyciąć

no i przygotowana następna część rabaty, ale tutaj ma być ciurkadełko, no i problem z nasadzeniami obok, ale to już pewno wiosną.

Taraz tylko jesienią wkopiemy zbiornik i może uda mi się przykryć kamyczkami. Jak myślicie całą tę rabatę łącznie z hortensją ogrodową wysypać ...tylko aż dokąd? Z prawej wcześniejsza rabata (ta bez brzuszka) z żurawkami i Vanilką, a z lewej trawa i cień pod jabłonią, tam planuję leżaczek (ale tylko jeden) - tutaj jeszcze przed kopaniem rabaty

Ogród Dominiki 17:52, 29 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Domi gdy znajdziesz chwilę czasu proszę pokaż swoje wrzosowiska szukam inspiracji

Marzenko, wrzosowisko mam tylko jedno: to pod drzewkiem bonsai.

W pozostałych miejscach są pojedyncze sztuki na brzegach rabat jako najnizsze piętro, np. przed świerkami serbskimi.

Domi jedna rabata ale jaka
Jakie Ty rewolucje planujesz???? Czy u Ciebie może być jeszcze piękniej?
I kochana błagam pokazuj jakie cebulki zamawiasz, bo na pewno jakieś cuda znajdziesz
A czy możesz u mnie zerknąć na dyskusję o kolorze donic??? Będę dozgonnie wdzięczna
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie?page=621

Zamówiłam czarne ale nie wiem czy nie zamienić na biale.... Ciągle mam dylematy

Dominiko, i jak tu nie być twoją fanką!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies