Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 08:50, 18 sie 2012

Do góry

Witaj Irenko, próbowałam na "800" coś napisać, ale marny internet tu nad morzem mnie wyrzucił.
Podziwiałam Twoje fotki i loty do Rzeszowa, W-wy, ogród też. Ja daleko w Twoim cieniu moja "80" przy Twojej "800' mówi sama za siebie. Z pozdrowieniami moje hortensje.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:30, 18 sie 2012

Do góry
No i najmniejsze:

I tu jeszcze spojrzenie na hosty:

I w czasie kwitnienia

Kaktusy Dawida. 08:22, 18 sie 2012

Do góry
Wczoraj zakwitły moje stapeliowate. Co prawda mam ich niewiele, ale bardzo je lubię.

Pierwszy raz kwitnie Trichocaulon cactiforme. Tuż po zakupie ułamał mu się stożek wzrostu i mam teraz roślinę "drzewkowatą"

No i kolejny rok ma kwiaty Huernia schneideriana

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:21, 18 sie 2012

Do góry
Zacznijmy od największych host:

Tę niestety uwielbiają ślimaki i często mi ją podgryzają:

Pogaduchy skowronków 08:19, 18 sie 2012

Do góry
Dzień dobry. Bezchmurne niebo i ciepełko cieszy od rana. Dzisiaj będzie przycinanie kancików wg. instrukcji Finki. Jesteśmy po spacerze z pieskiem i każdy z nas zajmie się swoimi zajęciami. Pozdrawiam skowronki. Wczoraj nie było czasu na koszenie bo pierwszy raz odwiedziła nas wnusia. Była wielka radość .

Zielony chaos u Dawida 08:17, 18 sie 2012

Do góry
Ja lubię ten świerk i też ne rozumiem dlaczego niektórzy nie. U mnie nigdy nie było z nim problemów. Rośnie sam sobie bez żadnych ingerencji.

Zdjęcia wczoraj rozkwitniętych mieczyków.

Żółty kupiony jako Yellow Hybrid, czyli po prostu żółty, ale z falbankami na płatkach.

Kolejny z serii niebiesko fioletowych - 'Passos'

No i kolor, który nie wiem skąd się wziął.

Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:08, 18 sie 2012

Do góry

Marzenko a czy oprócz magnolii (chyba) jeszcze coś rośnie w tej super kwadratowej obwódce?
Kaktusy Dawida. 08:07, 18 sie 2012

Do góry
tengel27 napisał(a)
Danusiu, w sezonie stoją we własnej konstrukcji ze starych okien i folii - nic specjalnego, ale na szczęście mają tam chyba dobrze. W przyszłym sezonie folię zastąpię poliwęglanem.

A kiedy mnie najbardziej interesuje jakie konkretnie warunki trzeba im stworzyć? W końcu niewiele o tym napisałaeś,a najlepiej jakbyś mógł to pokazać. Ja na razie robię zdjęcia kaktosow w ogrodach botanicznych. To jedno z nich obiecanie na innym watku
Mam nadzieję, że również tym zdjęciem sprawię przyjemność Danusi
Pozdrawiam serdecznie.eve
Zielony chaos u Dawida 07:56, 18 sie 2012

Do góry
tengel27 napisał(a)
Ten świerk rósł tam od dawna... chyba coś ok. 10 lat. Kupiony jako maleńka roślina. Przy przeróbkach postanowiłem go wogóle nie ruszać. A zanim wyrośnie na olbrzyma to może mi się koncepcja ogrodu jeszcze zmieni

Pytam o Twoje doświadczenia z tą rośliną. Poniżej moja 'conica' rosnie u mnie 15 lat i ma się dobrze, ale nie bardzo wiem dlaczego jest to roślina, na którą... wiele osób, jakby to najdelikatniej napisać niezbyt dobrze reaguje
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 06:56, 18 sie 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Doczekałam się pierwszych kwiatuszkow hortensji Great Star, którą kupiłam jako niemowlaczka - była małusieńka...

chyba już jeden z ostatnich liliowców w tym roku

zagęścił się przywrotnik

brunnera Jack Frost pokazuje swoje wdzięki

Piękna ta ostatnia kompozycja i wspaniałe obrzeże z żurawek pod hortensjami. Gratuluję doczekania efektu. A z tym skrzypem i współczuję chociaż ja bardzo cenię skrzyp (nie w ogrodzie)-leczył w okładaach moje bóle, wyleczył w rodzinie cystę na jajniku ( zniknęła po miesiącu okładów), podobno likwiduje guzy, m.in. nowotworowe. Tyle z medycyny niekonwencjonalnej. Ja mam go na szczęście pod dostatkiem ale poza ogrodem. On lubi wilgotne podłoże, u mnie na suchym nie rośnie...(odpukać).
Moja największa pasja - ogród 04:27, 18 sie 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)
i jeszcze kilka ujęć świerka

Kasik, nie ukrywam, że nie zainteresował mnie świerk, tylko pies.
Czy to mieszkanic, czy tylko może gość z wizytą u Ciebie?
eve
Mój kawałek raju II 02:34, 18 sie 2012

Do góry
Mój kawałek raju II 01:57, 18 sie 2012

Do góry
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 01:18, 18 sie 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
a oto mój sukces - małe horti ukorzenione w ubiegłym roku w gruncie ze złamanej gałązki
co więcej, rosną ) są to albo Lime albo Grandi ) ale raczej Lime )

Brawo Kasiu, a te połączenie budlei z ta przebarwiającą się horti,śliczne. Ja mam problem z podagrycznikiem to jest takie świństwo jak Wasz skrzyp
Mój kawałek raju II 01:13, 18 sie 2012

Do góry
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:54, 18 sie 2012

Do góry
Szybka relacja z początku przymierzania roślin. Rozstawiłam berberysy, wystarczy te 50 szt co mam. Na zdj. stoją bliżej linii brzegowych, później troszkę przesunęłam bliżej środka. Później zabrałam się za sadzenie tawuł Goldmound i tak zeszło do ciemnego. Zadecydowałam, że tawuł jeszcze trzeba dokupić, będzie lepszy efekt, a tak zostanie długo pusty środek. I tyle, jutro dalszy ciąg sadzenia. Przyjemna robota i efekty jakieś widać. Sąsiad co kilka dni się zatrzymuje i podziwia. Dziś wszyscy zaglądali, bo wyraźnie już widać jakieś linie (węże ogrodowe) no i doniczki z roślinami sie pojawiły.

Kiedyś będzie tu pięknie ... 00:45, 18 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Przed chwilą weszłam no forumogrodnicze bo szukałam informacji o cięciu.... i aż mnie odrzuciło jakim tonem ludzie udzielają tam odpowiedzi...
O Boziu jak dobrze, ze jest ogrodowisko
Przepraszam za ten komentarz ale nie mogłam sobie odmówić

No nie?.. Sami fajni ogrodomaniacy!
Mój kawałek raju II 00:44, 18 sie 2012

Do góry
Dzięki Dianko

A teraz moje nieszczęsne mieczyki i to wszystko co można pokazać, ciekawa jestem czy cebule też są porażone, bo trzeba będzie wszystko wywalić
Zielony galimatias 00:42, 18 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Jeśli chcesz znać moje zdanie, to proszę....
No ja bym pociągnęła rabatę łagodną linią za taras, po to, żeby bardziej związać dom z ogrodem. Mnie osobiście nie podobają się tarasy zupełnie oderwane od ogrodu, nawet jeśli są na tym samym poziomie, co trawnik.
Aby była dobra komunikacja z ogrodem położyłabym płaskie łupki serycytowe, a całość wypełniła jasnym żwirem kwarcytowym. Żwirowa rabata ładnie podkreśli taras i będzie stanowiła wg mnie, takie bardziej płynne przejście do właściwej części ogrodu.
Ev, jak dla mnie ogród z łagodnymi liniami, delikatnymi zakolami, łuczkami

Anitko... bardzo chcę znać Twoje zdanie
Trafiłaś chyba w sedno - czyli w to, czego ja nie potrafiłam ubrać w słowa - związanie domu z ogrodem! O to mi chodziło w rabacie okołotarasowej.. tylko nie bardzo wiem, o co chodzi z tymi łupkami i żwirem?... gdzie miałby być, bo się pogubiłam..... Wizja żwiru i łupków nęcąca.. ale gdzie? jak?

A jeśli chodzi o projekt w skali, to już go kiedyś robiłam.. bo ktoś mi podpowiedział, żeby tak zrobić - ale raczej średnio mi to pomogło w ustaleniu kształtu rabat...

Ale mi pomogło
Wysłałam Ci dwa warianty projektu kwadratowy i okrągły. Ja głosuję za okrągłym
Mam nadzieję, ze Ci maila ne zapchałam

Madżenko, dla Ciebie nawet skrzynkę wyczyszczę, żebyś miała miejsce
Otrzymałam.. oba śiczne! ... Odpisałam Długo trwało, ale trawiłam...
znaczy fale trawiłam...
Jesteś wielka kobieto!
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 00:39, 18 sie 2012

Do góry
Witam,

To mój pierwszy post na forum- w końcu zdecydowałam się wystartować
Od kilku miesięcy śledzę ogrodowisko i korzystam z waszych porad.Są bezcenne a forum jest dla mnie kopalnią wiedzy.
A więc, moje ukochane bukszpany chorują.Poniżej ich marny widok.Proszę o pomoc w identyfikacji choroby.Podejrzewam, że może być to przędziorek bukszpanowiec lub roztocza.
Inne bukszany posadzone na innej rabacie miesiąc temu mają białe końce i zaczynają blednąć, nawet lekko żółkną.Co to? czy możliwe że brakuje im boru?
Liczę na waszą pomoc i z góry dziękuję

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies