Berberysów nie rozmnaża się przez podział, nie mają też odrostów, rozmnażamy przez ukorzenianie sadzonek (patyczków) albo może nawet i odkłady można zrobić z takich co dadzą się przygiąć do ziemi.
Witam wszystkich serdecznie, podgladam Was od jakiegos czasu dzis postanowilam sie odezwac, przepraszam za brak polskich znakow, mieszkam jak tytul wskazuje w UK; rok temu zamieszkalismy w w domku szeregowym; zarowno dom jak i ogrod byly w oplakanym stanie, ale powoli ograniamy, do tej pory koncentrowalismy sie na wnetrzu teraz czas na ogrod; zostal wyczyszczony, ziemia przekopana i ubita ponownie pod trawe; teraz czeka nas nawiezienie czarnej ziemi (Szefowa zdaje sie zwie ja kartoflowa) a potem rozwiniecie trawy; M jest zwolennikiem trawnika od plotu do plotu ja jednak chcialabym torche roslin przy tarasie i wzdluz plotu; roslin mam niewiele pomyslow jeszcze mniej; nie bede oryginalana jak powiem, ze zarowno kule bukszpanowe jak i hosty i zurawki podobaja mi sie bardzo wiec chcialabym je gdzies umiescic; ogord jest dosc sloneczny, slonce wstaje po stronie lewej i zachodzi po prawej, latem swieci dosc dlugo, taras jest nasloneczniony caly dzien, zato dol ogrodu jest zacieniony przez drzewa sasiada;
moze ktos mialby ochote podzielic sie jakims pomyslem? bylabym wdzieczna, pozdrawiam ewa
Lenka muszę jeszcze raz o czosnki bo znalazłam w jednym ze sklepów ,ale one kwitną w pół kola nie całe czy to były by te ?Bo jak przyglądam się temu na zdjęciu to one nie są chyba też pełną kulką ?A ty się ze mną masz )))))))))
Pojeździłam dzisiaj po moich szkółkach i niestety trawek tam nie uświadczysz a jak już coś mają to nie potrafią powiedzieć co to jest
Kupiłam trzy żurawki bo więcej nie było i dwa bukszpany
Popracowałam dzisiaj nad moją rabatką i przedstawiam wam rezultat oczywiście jeszcze nie końcowy ,ale już jest lepiej
A może z bukszpanem i wtedy dać jeszcze szpaler na łuku?
Czy ta azalia pasowała by w tym roku ,tam jest najwięcej słońca.Za azalią posadzę hortensję pnącą
Cis przesadzony
tak to by wyglądało ,brakuje czegoś w tan powstały kącik i jeszcze coś do przodu.
Czekam na wasze opinie
Wydaje mi się, że samemu trudno wyprowadzić taki szpaler. Trzeba mieć wiedzę i doświadczenie cięciu. Są sprzedawane duże drzewa szpalerowe już odpowiednio uformowane. Nie jest to tania sprawa. Nie chce tu podawać linków, ale jak wpiszesz drzewa szpalerowe to ci wyskoczą odnośniki.
To jest odmiana Champion, która właśnie dojrzewa w połowie września Bardzo je lubię, są twarde, soczyste, kwaskowe i "strzelające", czyli takie jak lubimy
Pozostałe dwie jabłonki to jedna bardzo wczesna owocująca w tym samym czasie co papierówka i odmiana bardzo późna, która zbieramy dopiero w październiku i jemy w zimę
Dzisiaj kolejny dzień pełen wrażeń Pojechaliśmy rano z Danusią na Bronisze - szaaaaleństwo zakupowe - pełne auto Ja sobie kupiłem dwa podkłady na wianki, dendrobium za 10 zł, potem w ogrodniczym berberysa na wymianę A Danusia - 4 hortensje, bukiet lewkonii, a do zimozielonego 4 stożki bukszpanowe (śliczne i tanie ) i 2 wrzośce Zawieźliśmy, ustawiliśmy i pojechaliśmy - do ogrodu z lustrem To był szok . Prawdziwy ogrodowy cadillac! Cudnie tam na każdym cm kwadratowym A potem pojechaliśmy jeszcze do 2 centrów ogrodniczych ( a może 3?) - no i znów wróciliśmy z pełnym autem - tym razem to już przesada - wypchane po brzegi Kupiłem sobie żurawki na front - fliczne A reszta do zimozielonego - w końcu oprawa szklanej kuli musi być tak samo piękna jak samo ciurkadełko
Niedobrze, to trochę tak, jak zły sen, który się właśnie spełnił. Mam podobnie, działki na przeciw mojego tarasu właśnie zostały podzielone, kto wie, co z tego wyniknie? Cokolwiek postanowisz (może już postanowiłaś?) nie będzie łatwo. Byłabym za ekranami formowanymi z drzew liściastych.
Napisz coś o tym, jak i może pokaż trawy?
Pozostaję pod wrażeniem róż i mgieł.
Irenko, ciągle dosadzasz? Teraz lekkiej pracy a potem efektów pięknych życzę, choć uważam, że ogród już pęka w szwach.Pozdrawiam.
pięknie pożyczyłaś, bo fakt, praca nie lekka ale wiosną...um będzie chyba ładniej jak tej wiosny
Weroniko, jak bys zobaczyła go na żywo, uwierz sama byś stwierdziła, że full miejsca na sadzenie i nadal nie jest przeładowany, bo ja lubie tez otwarta przestrzeń
buziaki
zostawiam złocień, i uciekam na chwile, obiadu nie ma, a M. głodny wróci!!
Krytykować nie będę bo mi się radzo podoba szpaler z horti. a wrzosowisku brakuje jakiegos mocniejszczego koloru, dobrze by było jakies jaskrawsze wrzosy dosadzić.
Wow, cudnie! Fajnie że są nowe zdjęcia! Ta furtka i tajemniczy ogród za nią - bajka
pozdrawiam!
Dzięki, mam nadzieję, że pogoda pozwoli na robienie nowych, aktualnych zdjęć.
W tej chwili pada! Od wczoraj, i cieszy mnie to bardzo!
Mam parę miejsc w ogródku, gdzie nic na dłużej nie może zagościć.
To miejsce na końcu mojej ścieżki, z tzw. rondem. Rondo było od samego początku, a wokół niego to różnie. Były warzywa, drzewka owocowe, kanny, ostatnim pomysłem były róże.
Kila lat temu posadziłam dookoła ronda tuje, które próbuję ciąć. W tej chwili te tuje są jedynym stałym elementem, czekającym na jakiś pomysł. Rondo ma dwie osie, powiedzmy:widokowe, przecinające się w miejscu donicy. Oglądając relacje z wyprawy do Anglii, pomyślałam o zrobieniu tu sielskiego ogródka, trochę bylin, trochę cebulowych i ziół. Co myślicie?
Resztki różanki. Nie lubię czerwonych róż, ale te, cieszą się chyba należnym im uznaniem.
Żadne inne nie wyglądają teraz u mnie równie malowniczo.