Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatki i rabatki u Elizy

Kwiatki i rabatki u Elizy

eliza3 16:47, 05 paź 2012

bogumila_bienko napisał(a)
Piękne,jesienne fotki ogrodu.Ładnie to pokazujesz.Pozdrawiam.

Ja też Cie pozdrawiam Bogusiu
eliza3 16:51, 05 paź 2012

asc napisał(a)
Miłego dnia........ bo ja z rewizytką wpadłam
A pęcherznice.... rośnie jak głupie do nieba pomimo cięcia.. i jak sienei zetnie gdy kwitnie siewki są w całym ogrodzie...W przyszłym roku zaczynam ciąć... dwukrotnie....

Masz rację, u mnie też pełno siewek, ale wobec niektórych mam już plany, niech tylko trochę podrosną
Mala_Mi 16:59, 05 paź 2012

eliza3 napisał(a)

Miłego dnia........ bo ja z rewizytką wpadłam
A pęcherznice.... rośnie jak głupie do nieba pomimo cięcia.. i jak sienei zetnie gdy kwitnie siewki są w całym ogrodzie...W przyszłym roku zaczynam ciąć... dwukrotnie....

Masz rację, u mnie też pełno siewek, ale wobec niektórych mam już plany, niech tylko trochę podrosną

U mnie planów na nie ma..... tzn jeden plan - nie powolić im się rozsiewać... ale lubię pecherznice I te kfiatki z owockami też... wiec nie ścinam, potem klnę jak to pielę, obiecuję za rok... i ....potem żal......
eliza3 17:01, 05 paź 2012

Byłam dziś na spacerku i co nazbierałam... ? Nie wiem po co mi tyle kasztanków, ale nie mogłam się oprzeć ich urodzie....

eliza3 17:04, 05 paź 2012

Aniu, u mnie wysiewają się tylko zielone, a bordowe wcale, a wolałabym mieć więcej ciemnych w ogrodzie. Nie wiem od czego to zależy ?
Bogdzia 19:46, 05 paź 2012

Elizko zrób sadzonki w przyszłym roku bo w tym to już może za późno a możesz spróbowac i w tym. Zetnij gałązki takie ok 15cm oberwij dolne listki i w ukorzeniacz i do doniczek, jak bys jeszcze postawiła na ciepłym podgrzewanym parapecie to sukces pewny. ach jeszcze zapomniałam napisac że do momentu ukorzenienia przykryj połową plastikowej butelki zeby był odpowiedni mikroklimat. No i trzeba podlewac żeby miały wigotno.Tak można równiez rozmnażac inne krzaki np hortensje wszelkiego rodzaju.
Bogdzia 19:48, 05 paź 2012

Ja tez nie umiem przejśc koło kasztanów, są takie piekne że też muszę zabrac do domu. Podobno zdrowo jest nosic w kieszeniach i w wolnej chwili brac w dłonie , lub trzymac pod łóżkiem.
agata_chrosc... 20:00, 05 paź 2012

a ja ciagle sie za kasztanami oglądam, żeby z dzieckiem kasztanowe ludziki zrobić i wcale ich tu nie ma a te Twoje piekne, taki symbol jesieni
eliza3 20:07, 05 paź 2012

Bogdzia napisał(a)
Elizko zrób sadzonki w przyszłym roku bo w tym to już może za późno a możesz spróbowac i w tym. Zetnij gałązki takie ok 15cm oberwij dolne listki i w ukorzeniacz i do doniczek, jak bys jeszcze postawiła na ciepłym podgrzewanym parapecie to sukces pewny. ach jeszcze zapomniałam napisac że do momentu ukorzenienia przykryj połową plastikowej butelki zeby był odpowiedni mikroklimat. No i trzeba podlewac żeby miały wigotno.Tak można równiez rozmnażac inne krzaki np hortensje wszelkiego rodzaju.

Tak zrobię, próbowałam ukorzenić tego lata w błotku, bo podobno też tak można, ale nie puściły korzonków, więc spróbuję tak jak Ty radzisz, już mi się zdaje, że to lepsza metoda. Dziękuję.

Co do kasztanków to jest w nich coś magicznego, ja zawsze mam kilka w torebce i kieszeni.. a może to ta magia tak dobrze na nas działa...?
Przetacznik 20:09, 05 paź 2012

po co CI te kasztany? Żeby dłonie w nie zanurzać, to takie przyjemne, ja też czasem podnoszę z ziemi, żeby chwilę potrzymać... z dzieciństwa to chyba zostaje , pozdrawiam : )