Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Basi 23:35, 27 wrz 2020

Do góry
Basiu piękne fotki. Co to za roślina która kwitnie na murku na niebiesko na tle trawy.
Żarnowiec piszesz też tak myślałam ale zazwyczaj kojarzył.mi się z wysokim to jakiś płożący.
Masz bardzo elegancki ogród.
U mnie nie ma takiej elegancji uszytej na miarę. Taki lekki bałagan roślinny. Deszczyk padal ponad dobę to trawy się uginają.

Jeszcze wracam już poprzednio miałam się zapytać. Czy u ciebie te bergenie kwitną? Pytam ponieważ mam też takie kolosy liście jak u dyni i nie kwitną. Żeby nie te piękne lśniące liście już by ich nie byli u mnie nie kwitną a kiedyś kwitły i to ładnie.
Z trzech krzaków namnozylam sporo teraz czekam na kwitnienie.
Ptasi gaj 23:25, 27 wrz 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Elu, u mnie to żółte o które pytałaś to żarnowiec. Kwitnie wiosną bardzo obficie. Polecam go, jest bezproblemowy.

Też mi przyszedł do głowy zarnowiec,ale jakiś dziwny.
Ogród Basi 22:55, 27 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Basiu przy okazji oglądania przyrządu eM zaczęłam oglądać wstecz powiedz mi co to za roślina ta żółta nie mogę się dopatrzeć bardzo efektowna smagliczka czy tojeść rozeslana a może jeszcze coś innego.

Przyrząd bardzo pomysłowy ostra tarcza to wszystko tnie.

Przywołuje twoja wiosnę

Elu, to żarnowiec. Ładnie kwitnie wiosną, nie sprawia kłopotów, nie choruje. Ja po kwitnieniu go przycinam. Rośnie bezproblemowo.
Ptasi gaj 21:57, 27 wrz 2020

Do góry
ElaS napisał(a)

Bardzo ładny widok.
Uwielbiam krzewuszki. W tym roku kwitły tylko raz i to wszystkie. Z reguły powtarzają kwitnienie. Wiosną mocno dostały od przymrozków, kilka musiałam całkiem ściąć, króciutko. Może w przyszłym roku obsypią się kwiatkami.

Mnóstwo krzaków które chciałabym miec, ale nie mogę właśnie przez przymrozki. Może znajdę gdzieś fotkę jakie były piękne krzewuszki pod płotem następnego roku przyszedl mroźny wiatr i wszystko do wyciecia.
To jest właśnie centralna Polska gdzie może być w połowie maja nawet mróz tak jak w tym roku -7 nawet tulipany zmroziło.

Dzięki za odwiedziny
Pozdrawiam
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:49, 27 wrz 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
No i z ostatnich zakupów, marzyłam o grujeczniku i jest...

przymiarki były i posadzony na dereniowej, na wiosnę mu towarzystwo muszę wymyślić

Dereniówka jeszcze nie widziałam u ciebie piękna jest. Jak ja go lubię mam kilka dereni białych elegantisima te twoje chyba też. Nie przebarwiają się jesienią specjalnie, ale za to lato są piękne zimą też bardowie gałązki.
O ile się nie mylę sosny tam masz posadzone i bardzo dobrze.
Ja za moimi posadziłam tamaryszek francuski.
Ptasi gaj 21:41, 27 wrz 2020

Do góry

Bardzo ładny widok.
Uwielbiam krzewuszki. W tym roku kwitły tylko raz i to wszystkie. Z reguły powtarzają kwitnienie. Wiosną mocno dostały od przymrozków, kilka musiałam całkiem ściąć, króciutko. Może w przyszłym roku obsypią się kwiatkami.
Ptasi gaj 21:36, 27 wrz 2020

Do góry
Rosa napisał(a)
Wszystko bujne i piękne a żwirowisko i alejka brzozowa najpiękniejsze. Elu przy stawach pasowałyby miniaturowe irysy 0 z nimi roboty. A widzę, że na wdzięczne liliowce też masz sporo miejsca. Jest jeden warunek, musisz przyjechać i sama sobie wykopać ☺. I uprzedzam u mnie maseczki są przeciwskazane. Podaj emaila to wyślę zdjęcia.
Pozdrawiam serdecznie

Ewo ty mnie nie podpuszczaj. Niczego już nie chce koło wszystkiego jest robota bez roboty niczego nie ma.
Jutro przedzwonie dzisiaj przyjechałam po 20tej.

To twoje rosliny. Gaura zimuje u mnie bez problemu ma mnóstwo siewek. Ostatnio pojechały siewki do Mirki chyba widac. Dobrze jej w tym miejscu.

Ptasi gaj 21:32, 27 wrz 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
O widzę Elu, że spotkanie z Mireczką było fajne te spotkania i rozmowy o naszych wspólnych pasjach trawiszcza masz przepiękne, czytam, że jeszcze dokupić chcesz, masz tego miejsca mnóstwo, jest gdzie sadzić ja już się ograniczam, bo dzielić i wysadzać jest ciężko, ja już bez chłopa tego nie ruszam, jak chciałam rozplenicę podzielić to nawet nie drgnęła... pozdrawiam
u nas dzisiaj chłodno, kominek odpaliłam...

U nas też chłodno i przez ponad dobę deszcz padał. Kominkiem tez podpalam chociaż wieczorem. Rano jak wstajem od podłogi chłodno bo mam gres który dobry na upały.
Może jutro usiądę do komputera i podzwonie czy jeszcze coś tam mają te sesliery bym jeszcze kupiła jak ładne. U mojego sąsiada ogrodnika też dużo traw, ale te już mam. Jeszcze podjęte w kilka miejsc. Bo wiosna to byle co jeszcze nie wyrośnięte. Będę robiła przesadzenia więc materiału nigdy nie za duzo.

EM już nie chce specjalnie pomagać oprócz koszenia mówi, że nie ma czasu bo musi pracować na moje fanaberie i sama muszę te robótki robić co on kiedyś.
Mirka była, ale krótko bo mówiła,że remont robi. Wiesz jak to jest każdy się się gdzieś spieszy. Pracuje to każda wolna godzina cenna aby coś zrobić w domu.
Trawy rozsądzać to tragedia bez drwala ani rusz. Ponieważ drwali teraz coraz mniej więc przycinam dookoła aby nie rosły w szerz i kupuje nowe.

Trawy od deszczu powyginane na wszystkie strony kłody zlepione. Może się podniosą. Deszcz potrzebny więc nie psiocze. Kiedyś jesień ta gorsza musi nadejść
U ciebie już ładnie wszystko dobrze rozplanowane. Ja chętnie bym co nieco przerobiła, ale sił brak.

Dębowe zakątki 20:07, 27 wrz 2020

Do góry

A ty gdzie tyle nazbierałes tego to twoja produkcja. Ładnie się ogląda takie zbiory.
Ja to nie mam ręki do warzyw. Aniu dobrze wiedzieć teraz sobie nie chce głowy zawracać, ale ok stycznia lutego przyjdę po porady może i ja się wezmę za produkcję papryki którą lubię. Wychodzą mi tylko dynie i cukinię to już coś.

Pozdrawiam

Elu, te wszystkie papryczki to moje własne z nasion.
Mam sporo krzaczków. II jeszcze pełno mam na krzaczkach owoców.
Oczywiście będę je przerabiała. Papryki w nowym miejscu, nowym warzywniku ( od ubiegłego roku ) rosną i obficie plonują.co cieszy.
Ogólnie warzywa dobre zbiory dały. Tylko pomidorki w tym roku mi zaraza zjadła.
Dziękuję i ja pozdrawiam
Wymarzony sielankowy ogród..... 14:30, 27 wrz 2020

Do góry
Monia witam

Pięknie nadal podziwiam już nie chce powielać fotek ale ta z ogólnym widokiem rewelacyjna. Ciągle sobie przypominam twoje początki. Tak wszystko pięknie wyszło ze wprost nie do uwierzenia.

Kupię seslery piszesz, że sztywne. Dalie też piękne robią kolor jesienią

Miłej miedzieli

Ostatnio Elu właśnie wspominałam początki, rozszalały się roślinki, ja też już dorosłam troszku ogrodowo, podoba nam się bardzo, jeszcze parę miejsc mam, ale powoli ogarniamy, nie ma pośpiechu pozdrawiam

Wymarzony sielankowy ogród..... 13:08, 27 wrz 2020

Do góry
Monia witam

Pięknie nadal podziwiam już nie chce powielać fotek ale ta z ogólnym widokiem rewelacyjna. Ciągle sobie przypominam twoje początki. Tak wszystko pięknie wyszło ze wprost nie do uwierzenia.

Kupię seslery piszesz, że sztywne. Dalie też piękne robią kolor jesienią

Miłej miedzieli
Ogród Basi 12:38, 27 wrz 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)

Basiu przy okazji oglądania przyrządu eM zaczęłam oglądać wstecz powiedz mi co to za roślina ta żółta nie mogę się dopatrzeć bardzo efektowna smagliczka czy tojeść rozeslana a może jeszcze coś innego.

Przyrząd bardzo pomysłowy ostra tarcza to wszystko tnie.

Przywołuje twoja wiosnę
Za drzwiami do ogrodu... 10:15, 27 wrz 2020

Do góry
Jak to bywa z pisaniem zamiast "przycinaj" wyszło "przycinam platana aby się zagęścił....". Nigdy nie miałam platana i nie chce bo to olbrzymie drzewo z piękna kora i tylko tyle. U nas ich na Ursynowie bardzo dużo są rozłożyste i luźnymi koronami a takie mi się nie podobają.
Więc piszę aby od młodości go ciąć aby go zagęścić. Później wyrastają długie, rozlozydte, łyse, grube konary i jak tu ciac.
No i jesienią liście duże i szare niezbyt kolorystyczne.

Posadziłam kilka lat temu klon jawor i brzydki jesienią już bez liści najchętniej bym go wycięła i tak zrobię. Posadzę zwykłego klona ładnie przebarwiają ego. Mam bzika na tle liści kolorowych bo jesień musi być kolorowa a nie szara.

Nie przerażaj się odnośnie tego co napisałam o platanie może będzie ładnie rósł, ale zawsze trzeba trzymać rękę na pulsie jak to mówią.

Bardzo mi się podobają twoje obwódki to granit taki elegancki już o rabatach nie wspomnę jak wszystko współgra ze sobą.

U nas dobrze podlalo prawie całą noc rzęsisty desz więc z tego się ciesze. W piątek wysialam nawóz jesienny na trawnik. Trochę później w tym roku o 2-3 tygodnie. Zastanawiałam się czy w ogóle nawiezc bo taki gęsty i zielony trudno będzie jeszcze ładniejszy a korzonki się będą cieszyły

Miłej niedzieli
Ptasi gaj 09:43, 27 wrz 2020

Do góry
Kasia dla mnie te wszystkie klony azjatyckie niepewne. Przed chwilą czytałam o tym ussuryjskim może warto spróbować. U mnie nie tyle mróz klonom palmowym szkodzi co wiatr wschodni, zachodni i ciągle przeciągi. Można go dostać jutro będę dzwoniła do jednej szkółki.
Nawet krzewuszki musiałam przesadzić za tuje bo marzły na początku nie wiedziałam co się dzieje. Jesienią piękne sierpien wrześń drugie kwitnienie, a wiosna przycinalam zmarznięte badyle.

Oddech złapały w zeszłym roku

Klon mandżurski też ladny, ale musi być od początku dobrze prowadzony. Mam szpaler z mandzurskiego na osiedlu od drogi. Wyrosły prawie duże drzewa dołem łyse a czapa gęsta. W zeszłym roku cisy posadzili pod nimi.
Wiosna ma zielone listeczki z ogonkami czerwonymi i kwitnie ładnie. Jesienią przepiękne kolory od cytryny do rozu, amarantu.
Ptasi gaj 22:41, 26 wrz 2020

Do góry
CD

Po prawej dzwonek zmienia kolor

Ależ mi się ten obrazek podoba
Za drzwiami do ogrodu... 22:24, 26 wrz 2020

Do góry

To kolosy z natury, ale u ciebie zdrowe te kolosy. U mnie w tym roku grasuje plamistość na palcach jednej ręki można policzyć które bez plamistosci. Nawet z atestem.

Przycinam platana aby się zagęścił bo szybko rośnie i ma luźna koronę.
A kiedy sądzisz te wrześniowe lilie może ja też w przyszłym roku posadzila we wrześniu też potrzebny zapach

Elu, moje róże w tym roku też kiepskie i niektóre sterczą gołe bez żadnego listka. Ale New Dawn jakoś zachowała większość liści

Dawno u siebie pokazywałaś platana? Chętnie bym zobaczyła.
Lilie sadziłam w lipcu , chyba gdzieś w połowie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:48, 26 wrz 2020

Do góry
No tak nie potrzebnie ciągnęłam temat tego klona, ale chciałam pomoc w rozszyfrowaniu.
Ptasi gaj 14:53, 26 wrz 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Elu, a masz klony ussuryjskie? Bo te na zdjęciach to chyba inne?

Basiu nie wiem o co chodzi.

Wytłumaczę na wątku pani Danusi ktoś pytał jak się nazywa drzewo które pokazała. Danusia odpowiedziała, że nie wie, ale prawdopodobnie "Brandywine". Ponieważ mam 2 sztuki to pokazałam jak wygląda u mnie jeszcze nie zmienia koloru.
Przy okazji pokazałam Red sunset.

10 październik 2019

Jeżeli chodzi o klon ussuryjski nie mam ale jest piękny liście osmiopalcowe bardzo wcięte. U mnie wydmuchow i klony japońskie się nie uchowaj.

Do raju daleko - u Ewy 11:52, 26 wrz 2020

Do góry

Chodzi mi o tą hortensje na tej focie w lewym rogu na tle drabinki to wanilla... ona jest na pniu? Czy tam rośnie jeden krzak czy więcej bo bardzo ladna gęsta.

Tu rosną trzy Vanilla Fraise na pniu. Na tych zdjęciach może będzie lepiej widać. Zdjęcia z ubiegłego tygodnia.

Tak wygląda korona z bliska

Ptasi gaj 11:33, 26 wrz 2020

Do góry
Klony o pięknych jesiennych liściach

Klon Red sunset

Klon "Brandywine"

Wyższy urósł ponad metr w tym roku i niższy ok 20 cm

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies