Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Sylwii od początku :) 22:56, 09 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Mialam już się siłą oderwać od ogrodowiska ale zobaczyłam, że wróciłaś!. Sama się na karnym jeżyku posadzę
Pokaż tę opaloną buźkę !!!

żartowałam z tą opalenizną ja nie lubię się opalać godzina 2.00 w nocy przed wyjazdem z hotelu oczywiście mam zdjęcie bo Kuba się aparatem bawił no i przez przypadek jest jedno

Mój mały raj na ziemi :) 22:54, 09 sie 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
ale za to limki w "dolinie hortensji" są coraz większe i kwitną ślicznie

Anula hortensje przy leżaczku świetne, te przy ławeczce obłędne...ale skąd Ty tego giganta żurawkowego wytrzasnęłaś?
Co to za odmiana?
Może już pisałaś, ale ja nie doczytałam
Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 22:51, 09 sie 2012

Do góry
zielonastrefa 22:49, 09 sie 2012

Do góry
a teraz moje kamienie nie mogłam się ich doczekać.
Część z nich poszła na naznaczenie do końca rabaty północnej, w zamian za inne kamienie, które tam nie pasowały

a część do towarzystwa do mojego Chopina z patyczka, z tamtego roku jak się rozwinęły wszystkie pąki to nie mogłam wytrzymać i go przyniosłam z doniczką na taras, do białej donicy mam go pod ręką i pod okiem Nie wiem czy te na tarasie tam zostaną, ale póki co, to nie mam dla nich innego miejsca. Muszę je jeszcze tylko wymyć, bo są jeszcze trochę brudne

Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 22:49, 09 sie 2012

Do góry

Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 22:48, 09 sie 2012

Do góry

Zielony Punkt - ogród Finki 22:48, 09 sie 2012

Do góry
Krok po kroku moje kanciki:

1. Koszę trawnik na 1poziomie noża (trawniki w punkcie zawsze koszę tak nisko)

2. Zostawiam brody przy kancikach, omijam to kosiarką.

3. Przestawiam nóż na poziom 4.

4. Wjeżdżam dwoma kółkami na rabatkę a dwa zostają na trawniku i na tym wyższym nożu koszę brzegi kancika

5. Brzeg trawnika jest już przycięty do poziomu całego trawnika, ale efektu wciąż nie ma...

6. Do akcji wkraczają półksiężyc i nożyce i zabawa się zaczyna...

7. Najpierw nożycami przycinam brzeg równiutko...

8. Przycięte, ale widać, że poniżej zaczęła przerastać na rabatę trawa, trzeba to usunąć !!!

9. Półksiężycem nacinam na całej długości brzeg , zwróćcie uwagę na ogranicznik na półksiężycu, jest skierowany w kierunku trawnika, zapewnia to podparcie całego narzędzia na murawie i w ten sposób brzeg jest nacięty na jednakowej głębokości

10. Odwracam półksiężyc (ogranicznik teraz w kierunku rabaty) i odhaczam to co jest nacięte, powstaje pożądany rowek...

11. Pozostaje zgarnięcie ręczne resztek ściętej i przerośniętej trawy i podgarnięcie ziemi na rabatę, zadanie ułatwi nam podkładka pod kolana

12. Efekt końcowy to co lubię najbardziej !!!

UWAGI:

- opisane powyżej czynności pokazują odświeżenie kancików, które robię pierwszy raz od wiosny. Zatracił się w tym czasie rowek i ogólna linia brzegu. Do tej pory po każdym koszeniu wystarczyło jedynie przyciąć nożycami wystającą trawę na rabacie. Dlatego do tej czynności nie trzeba się schylać. Odświeżenie kantów jak miało miejsce powyżej trwa troszkę dłużej, ale nie jest bardzo absorbujące i wymaga na koniec schylenia się, żeby usunąć resztki trawy.

Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 22:46, 09 sie 2012

Do góry
Nie każdy lubi zdjęcia w trakcie jedzenia.Przyznam szczerze,że i ja za nimi nie przepadam i chyba wpadłam w jakiś automatyczny odruchW trakcie jednak były różne rozmowy i można było w końcu uchwycić niektóre osoby z bliska jak np.Roberta ))))Przymrużcie proszę oko
Niech to będzie ode mnie dla wszystkich ciężko pracujących na tą miłą zabawę mały hołd
Wszystko było pyszne widzicie to prawda ...?

ogrodoweimpresjejolki 22:45, 09 sie 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Na sąsiedniej działce "ustrzeliłam" aparatem takiego tygrysa

...a może to ryś z lata z radiem? ja bym wysłała im tę fotkę
Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 22:44, 09 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)
O tak.. myślę, że Irenka to większa aparatka
Wstawiłam to foto na swoim wątku... ale tu też wstawie... miejsce które sie Wam podobało 2,5 miesiaca temu tak wyglądało.....

Nie ma oka, tylko dziura z wybranaziemiapod rh..... nie ma trawnika, rabat i różanki... itp itd...
Dzięki spotkaniu była motywacja aby nie robić tego jak reszty 2 lata tylko 2 miesiące
Miałaś niezłe tempo Aniu, jesteś wszechmocna
Ogród Leny. 22:43, 09 sie 2012

Do góry
Lena napisał(a)
Ewo Tiarelki rosną u mnie raczej w słońcu tylko rano mają tak:

.

Jak to ślicznie się prezentuje.....
ogrodoweimpresjejolki 22:43, 09 sie 2012

Do góry
Na sąsiedniej działce "ustrzeliłam" aparatem takiego tygrysa

Mój ogród 22:42, 09 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)

To jest teren polodowcowy, mimo że w centrum Polski, wszędzie górki i pagórki, drogi polne jeszcze jak dawniej piaszczyste i kilka jezior w okolicy. Do niedawna była jeszcze chałupa pokryta strzechą, ale właściciel pokrył ją blachodachówką. Nowoczesność, chociaż czasami nieładna wdziera się wszędzie.
Tu widać wyraźnie jezioro, zdjęcie robiłam z góry. Mam fajną trasę spacerową , idzie się cały czas polną drogą, w właśnie w którymś momencie widać jezioro z góry.

Dzisiaj kupiłam rozplenicę japońską w Netto, cena 10 zł. To moje ostatnie podejście do rozplenicy. Jeżeli zmarznie, zrezygnuję z tej pięknej trawki. Zdjęcia nie zrobiłam, zrobię jej już fotkę w ogrodzie.

Widok piękny, okolica wspaniała. Mieszkałam kiedyś we Włocławku jako młoda dziewczyna, ale tego jeziora nie kojarzę, chociaż wiem, że okolice są tam ładne.
Oj, wróciły wspomnienia...
Nie kojarzysz Elu bo to dosyć daleko od Włocławka Bożenko jeziorko bardzo malownicze, piękne masz widoki w tym rekreacyjnym światku
Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 22:42, 09 sie 2012

Do góry
O tak.. myślę, że Irenka to większa aparatka
Wstawiłam to foto na swoim wątku... ale tu też wstawie... miejsce które sie Wam podobało 2,5 miesiaca temu tak wyglądało.....

Nie ma oka, tylko dziura z wybranaziemiapod rh..... nie ma trawnika, rabat i różanki... itp itd...
Dzięki spotkaniu była motywacja aby nie robić tego jak reszty 2 lata tylko 2 miesiące
zielonastrefa 22:40, 09 sie 2012

Do góry
to moje nowe krawędzie -półokrąg przy różance pociągnęłam dalej i połączyłam go łagodnie z krawędzią wzdłuż tuj. Teraz to już jedna linia Fajniej byłoby widać linię gdyby trawa była świeżo skoszona, a nie parę dni temu. Może jutro to poprawię, a jak nie to w sobotę.

niestety przez tę suszę trawnik nie wygląda tak jak powinien
ogrodoweimpresjejolki 22:37, 09 sie 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Dobry wieczór

To jeszcze nie śnieg moja liatra dzisiaj wyglądała tak

Ślicznie się przyozdobiła, ja takie obrazki nazywam "naturalna kompozycja"
Ogrodnik mimo woli 22:36, 09 sie 2012

Do góry
Hanuś...zong też piękny

Dla tych co byli pokażę fragment ogrodu z maja .....
Tak było jeszcze niedawno..... jakieś 2,5 miesiaca temu Ci co byli widzą zmiane ....

Ogródek Hanusi po zimie 22:36, 09 sie 2012

Do góry
Haniu, niech Ci roślinki rosną do nieba
i pogoda będzie jak trzeba

Mój ogród 22:35, 09 sie 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
To jest teren polodowcowy, mimo że w centrum Polski, wszędzie górki i pagórki, drogi polne jeszcze jak dawniej piaszczyste i kilka jezior w okolicy. Do niedawna była jeszcze chałupa pokryta strzechą, ale właściciel pokrył ją blachodachówką. Nowoczesność, chociaż czasami nieładna wdziera się wszędzie.
Tu widać wyraźnie jezioro, zdjęcie robiłam z góry. Mam fajną trasę spacerową , idzie się cały czas polną drogą, w właśnie w którymś momencie widać jezioro z góry.

Dzisiaj kupiłam rozplenicę japońską w Netto, cena 10 zł. To moje ostatnie podejście do rozplenicy. Jeżeli zmarznie, zrezygnuję z tej pięknej trawki. Zdjęcia nie zrobiłam, zrobię jej już fotkę w ogrodzie.

Widok piękny, okolica wspaniała. Mieszkałam kiedyś we Włocławku jako młoda dziewczyna, ale tego jeziora nie kojarzę, chociaż wiem, że okolice są tam ładne.
Oj, wróciły wspomnienia...
Ogródek Hanusi po zimie 22:34, 09 sie 2012

Do góry
Haniu, gratulacje z kolejnej, siódmej już seteczki
Kwiatuch dla Ciebie:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies