Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Milka 14:03, 23 paź 2012

tak, ale te ambrowce...piękna aleja i ten pomysł gminy z lawendami, bomba, tego i u nas bym sobie życzyła
GabiK 14:26, 23 paź 2012

Zazdroszczę takiej alei - jest super.
popcorn 14:31, 23 paź 2012

Agata piekna jesien u Ciebie!! A aleja z ambrowcami - super!! I te lawendy - ciekawe czy jakakolwiek gmina w PL tak robi
agata_chrosc... 14:47, 23 paź 2012

irena_milek napisał(a)
tak, ale te ambrowce...piękna aleja i ten pomysł gminy z lawendami, bomba, tego i u nas bym sobie życzyła

Też bardzo mi sie ten pomysł spodobał, ale ja nie do końca jestem pewna czy to pomysł gminy był. Musze się dopytac, ale wydaje mi sie, że to jedna z sąsiadek zaatakowała gminę i gmina dała. Pewnego dnia przyjechały sadzonki, ta sąsiadka rozdzieliła równo po sąsiadach i wyobrazcie sobie, że nie było takiego, który by powiedział, "a w nosie mam wasze lawendy, sami sobie sadźcie" Wszyscy karnie posadzili, podlali, a ja , jako że lubię wiedzieć, to jeszcze doczytałam w swoim czasie, że one wapno lubią, no to im najpierw ziemię przygotowałam z tym wapnem. No mam nadzieję, że mnie nie zawiodą.
agata_chrosc... 14:47, 23 paź 2012

GabiK napisał(a)
Zazdroszczę takiej alei - jest super.

i właśnie teraz jest najładniejsza
agata_chrosc... 14:48, 23 paź 2012

popcarol napisał(a)
Agata piekna jesien u Ciebie!! A aleja z ambrowcami - super!! I te lawendy - ciekawe czy jakakolwiek gmina w PL tak robi

a zapytaj się w swojej co by powiedzieli, gdyby wokół drzew na Twojej ulicy coś posadzić. Ciekawe jak by zareagowali?
Przetacznik 15:14, 23 paź 2012

W Twoim ogrodzie tyle ciekawostek... Róże wspaniałe i te fioletowe kuleczki szczególne.
Inicjatywa sąsiedzka - bardzo mi się to podoba.
Zanim ja działkę kupiłam to zrobiłam taki projekt urządzenia ogrodu wypoczynkowego - sąsiedzkiego na naszym blokowym podwórku. Jest tu tyle emerytów kochających kwiaty, że każdy byłby szczęśliwy mogąc pogrzac się na ławce przy rabatce. Opisałam i wytłumaczyłam pomysł, spytałam sąsiadów o zdanie i znalazłam fundację, która mogłaby pomóc w realizacji. Już były oględziny terenu, już proszono o wybranie koloru ogrodzenia... i na tym się skończyło niestety...
Szkoda. Ale do podokiennego ogródka to mi ludzie przynoszą swoje sadzoneczki, cebulki... to wzruszające, tylko, że tu mało słońca i nic nie chce dobrze rosnąć a poza tym jedni przynoszą a inni wynoszą : ( nawet karmnik zabetonowany pod ziemią raz wyrwano, co mnie kompletni zadziwiło.
Myślę że taka wspólna lawenda cieszy całą Waszą ulicę. Wspólne poczucie odpowiedzialności i upiększenia : )
kaisog1 16:28, 23 paź 2012

Agata cudną w ogrodzie masz jesień ale to zdjęcie po prostu powaliło mnie na kolana.....

agata_chrosc... 19:16, 23 paź 2012

Przetacznik napisał(a)
W Twoim ogrodzie tyle ciekawostek... Róże wspaniałe i te fioletowe kuleczki szczególne.
Inicjatywa sąsiedzka - bardzo mi się to podoba.
Zanim ja działkę kupiłam to zrobiłam taki projekt urządzenia ogrodu wypoczynkowego - sąsiedzkiego na naszym blokowym podwórku. Jest tu tyle emerytów kochających kwiaty, że każdy byłby szczęśliwy mogąc pogrzac się na ławce przy rabatce. Opisałam i wytłumaczyłam pomysł, spytałam sąsiadów o zdanie i znalazłam fundację, która mogłaby pomóc w realizacji. Już były oględziny terenu, już proszono o wybranie koloru ogrodzenia... i na tym się skończyło niestety...
Szkoda. Ale do podokiennego ogródka to mi ludzie przynoszą swoje sadzoneczki, cebulki... to wzruszające, tylko, że tu mało słońca i nic nie chce dobrze rosnąć a poza tym jedni przynoszą a inni wynoszą : ( nawet karmnik zabetonowany pod ziemią raz wyrwano, co mnie kompletni zadziwiło.
Myślę że taka wspólna lawenda cieszy całą Waszą ulicę. Wspólne poczucie odpowiedzialności i upiększenia : )

tez mi się to podoba, ale to jest bardzo charakterystyczne dla Holandii - to są bardzo społeczni luzie, a Polacy wręcz przeciwnie - indywidualiści. JUż to widze - każdy pod "swoim" drzewem chciałby posadzić coś innego, a najlepiej nic bo to przecież sprawa zarządzającego drogą! ALbo spółdzielni, albo gminy, albo jeszcze kogoś innego.
agata_chrosc... 19:17, 23 paź 2012

kaisog1 napisał(a)
Agata cudną w ogrodzie masz jesień ale to zdjęcie po prostu powaliło mnie na kolana.....

Pewnie temu, kto te drzewa sadził byłoby przyjemnie pozdrawiam Gosiu!