Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatki i rabatki u Elizy

Kwiatki i rabatki u Elizy

vita 19:39, 23 paź 2012

Ja kiedyś przeczytałam o takiej metodzie: przed chłodami (na przykład teraz) wyjąć z donic całe rosliny.
Przyciąć korzenie na ok. 10 cm, oberwać wszystkie liście. Posadzić do skrzynki, podlać i przechowywać w plusowej temperaturze. Parę razy zastosowałam, już w lutym, po przeniesieniu do widnego miejsca puszczają nowe listki, wtedy robi się sadzonki. A i z matecznej rosliny jest jeszcze pożytek.
Chyba, że nie masz pomieszczenia z plusową temperaturą zimą? Garaż, nieogrzewany nie jest najlepszy.
eliza3 19:48, 23 paź 2012

vita napisał(a)
Ja kiedyś przeczytałam o takiej metodzie: przed chłodami (na przykład teraz) wyjąć z donic całe rosliny.
Przyciąć korzenie na ok. 10 cm, oberwać wszystkie liście. Posadzić do skrzynki, podlać i przechowywać w plusowej temperaturze. Parę razy zastosowałam, już w lutym, po przeniesieniu do widnego miejsca puszczają nowe listki, wtedy robi się sadzonki. A i z matecznej rosliny jest jeszcze pożytek.
Chyba, że nie masz pomieszczenia z plusową temperaturą zimą? Garaż, nieogrzewany nie jest najlepszy.

No właśnie w garażu zdarza się minus, a w domu zdecydowanie za ciepło, już próbowałam, jak nic z tego nie wyjdzie płaczu nie będzie, wiosną kupię nowe
kasik778 19:56, 23 paź 2012

eliza3 napisał(a)
Ostatnie ciepłe dni sprzyjały pracom w ogrodzie. Zwykle więcej przerabiam wiosną, ale stwierdziłam, że grzech nie wykorzystać sprzyjającej aury i złapałam za łopatę.
Postanowiłam poszerzyć rabatę i zrobić miejsce na rododendrony i wrzosy, które posadzę w przyszłym sezonie. Na razie pozostawiłam darń i zobaczę wiosną, albo ją wytrzepię z ziemi i wyrzucę, albo pozostawię i przykryję korą. Z czasem powinna się stracić, widziałam już taką metodę, ale sama się zastanawiam, a może jeszcze poszerzyć?

Elizo poszerz trochę, więcej ślicznych rh ci się zmieści no i będzie miejsce na obwódki np z żurawek albo wrzosów
eliza3 20:11, 23 paź 2012

Kasiu chodziłam koło tej rabatki jak pies koło jeża i coś mi nie pasowało w takim razie klamka zapadła, jutro będę poszerzać
Mala_Mi 20:49, 23 paź 2012

Też lubię pelaśki Jedyne kfiatki w skrzynkach jakie mam..
A rh ....za blisko..zdecydowanie.... dziurę możesz obsadzić czymś co się "wykruszy" jak rh sie rozrośnie... np jednoroczne... byle nie sadzić na korzeniami..... ja posadziła np wrzosy czy tiarelki.. i jak rh będą się powiększać, to ja będę w porę wydzierać inne nasadzenia Bogdzi Alfred to olbrzym i po 10 czy 11 latach..... widziałam osobiście, ale dalej nie wierzę, że mój też będzie taki wielki
Sorki za zaśmiecanie wątku.. ale to trzeba zobaczyć... z ludźmi dla porównania.... mój taki nigdy nie będzie... niemożliwe.... ale rezerwę pozostawiłam.... Mój Alfredzik ma 60cm.... przeżyłam SZOK!
To jest JEDEN krzak!!!

kasik778 20:52, 23 paź 2012

Aniu ja też jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby moje rh kiedykolwiek tak urosły choć kto wie? cuda się zdarzają
marzena 21:13, 23 paź 2012

bardzo fajnie bedzie rabata z rh wyglądać na takim zielonym tle
ale dziewczyny czujne... dobrze Ci radzą czyli poszerzanie ?
eliza3 21:28, 23 paź 2012

asc napisał(a)
Też lubię pelaśki Jedyne kfiatki w skrzynkach jakie mam..
A rh ....za blisko..zdecydowanie.... dziurę możesz obsadzić czymś co się "wykruszy" jak rh sie rozrośnie... np jednoroczne... byle nie sadzić na korzeniami..... ja posadziła np wrzosy czy tiarelki.. i jak rh będą się powiększać, to ja będę w porę wydzierać inne nasadzenia Bogdzi Alfred to olbrzym i po 10 czy 11 latach..... widziałam osobiście, ale dalej nie wierzę, że mój też będzie taki wielki
Sorki za zaśmiecanie wątku.. ale to trzeba zobaczyć... z ludźmi dla porównania.... mój taki nigdy nie będzie... niemożliwe.... ale rezerwę pozostawiłam.... Mój Alfredzik ma 60cm.... przeżyłam SZOK!
To jest JEDEN krzak!!!

Aniu dziękuję za zdjęcie i oczywiście za cenne rady, bardzo piękny Alfred i bardzo piękne dziewczyny, chociaż nie znam Was osobiście to bardzo lubię do Was zaglądać i lubię Wasze ogrody, przecież wiecie...
eliza3 21:30, 23 paź 2012

marzena napisał(a)
bardzo fajnie bedzie rabata z rh wyglądać na takim zielonym tle
ale dziewczyny czujne... dobrze Ci radzą czyli poszerzanie ?

Dziękuję Marzenko, jak to dobrze, że możemy sobie pomagać w rozterkach ogrodowych
eliza3 21:33, 23 paź 2012

kasik778 napisał(a)
Aniu ja też jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby moje rh kiedykolwiek tak urosły choć kto wie? cuda się zdarzają

Jak widać na załączonym obrazku, trzeba cierpliwie czekać, a się spełni...