Kaśka ja spróbuję ... w moim przekładzie szanowni rodzice Boćka są ludźmi szacownymi i wyrażającymi swe emocje i opinie wprost i bez poziomów czyli zrozumiale dla większości entelegetnego społołeczeństwa ... córka ich Kasia natomiast wielobiegunowo postrzegająca otaczający świat wraz z tym wszystkim co potrafi sobie wyobrazić w swoim przekładzie dociera tylko do postrzegających inaczej ...
Mama z Marysią,,, nudzą się, a może zgorszone...hmmmmm ????
Nie, nie nudzą się.......... a trawki w tle miodzio
Fajne fotki Martek.... czy mogę je skopiować i wydrukować mamie???
Jaka nuda, jakie zgorszenie. My tylko obserwowałyśmy poczynania Marzenki, która chciała zamoczyć nóżki i z obawy przed zabrudzeniem białych spodenek nie mogła usiąść na kamieniach. Ja miałam w torebce foliową reklamówkę i ją poratowałam. W ogóle Aniu z Twoją Mamą świetnie nam sie rozmawiało i odpoczywało w cieniu tych pięknych traw. Nie przypuszczałyśmy, że Marta nas podgląda. Ciekawe gdzie Ona stała z tym aparatem. Pozdrów Mamę o demnie.
Aniu pytanie co najmniej dziwne ...
Nie robiłam ich dla siebie,szkoda,że jednak jest ta słoneczna mgła ...
Tess to jednoroczna roślinka, ale bardzo wdzięczna dziękuję w imieniu róż, ale zajrzyj do innych naszych forumowiczów, oni to mają piękne choćby Ania DS, czy Wandzia czy Danusia moje to dopiero takie sobie
Nie malwa?
Tak mi się wydawało, że do malwy niepodobna, ale zamieszczona było po tekście: Lilie już się kończą Malwy też to sądziłam, że to malwa. choć taka mało malwowa Tym bardziej, że tu już ktoś pokazywał malwę, co wcale, ale to wcale nie wyglądała jak malwa
Mama z Marysią,,, nudzą się, a może zgorszone...hmmmmm ????
Nie, nie nudzą się.......... a trawki w tle miodzio
Fajne fotki Martek.... czy mogę je skopiować i wydrukować mamie???
Jaka nuda, jakie zgorszenie. My tylko obserwowałyśmy poczynania Marzenki, która chciała zamoczyć nóżki i z obawy przed zabrudzeniem białych spodenek nie mogła usiąść na kamieniach. Ja miałam w torebce foliową reklamówkę i ją poratowałam. W ogóle Aniu z Twoją Mamą świetnie nam sie rozmawiało i odpoczywało w cieniu tych pięknych traw. Nie przypuszczałyśmy, że Marta nas podgląda. Ciekawe gdzie Ona stała z tym aparatem. Pozdrów Mamę o demnie.
Jak to można nazwać praca to popracowałam godzinkę, bo potem znowu lało zrobiłam także kilka zdjęć, kwitnie powtórnie magnolia Messel, pierwszy raz od kilku lat, bardzo w tym roku urosła widać,że deszczowa pogoda jej służy Ann też tak kwitła w kwietniu a oprócz tego ma teraz pełno takich garbusków jakby owocniki, czy ktoś wie co to jest? kwitnie śniedek Chopin pod brzoskwinią ma chyba z 2 m, po lewej werbena równa z nim werbena rozsiała się na cały różany kącik, to ta od Danusi
a na tym zdjęciu, rośnie werbena i też będzie kwitła, której nasiona dostałam z Anglii, nie mogłam doczekać się kiedy wykiełkuje, więc po jakiś 2 m-cach wywaliłam ziemię z pojemnika za tuje, za jakiś czas patrzę a tam poletko werbeny w takim cieniu, ale się ucieszyłam
No to Ci werbenka niespodziankę zrobiła
A podoba mi się jeszcze śniedek Saudersa u Ciebie.. Ja mam śniedka baldaszkowatego, ale poodbno bardzo się rozrasta, kupiłam żeby pozarastało puste miejsca jak bylinka, ciekawe czy tak będzie.. bo podoba mi się - z powodu koloru
Ewa nie tyle się rozrasta co tworzy ładne kępki, nie jest zbyt ekspansywny przynajmniej u mnie
Tess to jednoroczna roślinka, ale bardzo wdzięczna dziękuję w imieniu róż, ale zajrzyj do innych naszych forumowiczów, oni to mają piękne choćby Ania DS, czy Wandzia czy Danusia moje to dopiero takie sobie
z lotu ptaka
niestety padły mi żurawki ! muszę coś tam dosadzić i przesunąć do przodu trzmielinę
wypadnie też jasna hosta, bo mi tam nie pasuje..... nie wiem dlaczego....drażni mnie, zostanie tylko ciemna
no i zrobił się tam bałaganik....
a tu hosty się rozrosły, brzoza świetnie sobie radzi, trawa k/ławeczki rośnie
jeszcze tylko żurawki k/furtki musza podrosnąć i utworzyć dywan! ale coś je zżera! są dziurawe
no i żwirku muszę dosypać...........
Korzystając z okazji że na spotkanie planują przyjechać forumowicze i z bardziej odległych miejsc, lokalny patriotyzm nakazuje mi wspomnieć o ciekawym miejscu w pobliżu Ciechanowa i Pęchcina, a mianowicie Opinogórze, również jako obsolwent liceum którego patronem jest Zygmunt Krasiński http://literat.ug.edu.pl/autors/krasins.htm
miejsce to jest mi bliskie w pozostałości po posiadłości Krasińskich znajduje się obecnie Muzeum Romantyzmu, piękny zameczek, dwór, i nowe zabudowania folwaru położone w ponad 20 hektarowym parku, są pięknym miejscem do nastrojowych spacerów i odpoczynku. Obecnie cały zespół poddawany jest licznym pracom konserwatorskim i nabiera nowego blasku.
Więc jeśli ktoś z uczestników naszego zjazdu zechciałby zobaczyć to ciekawe miejsce to zachęcam bo warto! http://www.muzeumromantyzmu.pl/pl/
Tutaj można sobie przyblizyć trochę to miejsce jak również udac się na wirtualną wycieczkę
Ja wracając Pęchcina też na chwilkę tam podjechałem.
hrabia Zygmunt Krasiński ( urodzony w 1812 w Paryżu zmarł w 1859 również w Paryżu pochowany w kaplicy rodzinnej kościoła w Opinogórze) syn hrabiego Wincentego Krasińskiego i księżniczki Marii Urszuli Radziwiłówny.
Piękny ten jest!! A jaki wysoki?
Miałam też kanny,ale nie takie piękne jak Twoje.Były jakieś wyrośniete i miały mały kwiatostan
Aż kiedyś w zimie mi zapleśniały i juz nie mam ale takie żółte to jeszcze kiedyś upoluję
Celinko, bo te o wielkich liściach i małym kwiecie są najbardziej popularne, nie żałuj, że cię opuściły
ale za to limki w "dolinie hortensji" są coraz większe i kwitną ślicznie
postawiłam kupioną śliwę i ...spodobał mi się ten widok! może dać w bukszpan klonik? tylko czy da radę..... ale fajnie by tam wyglądał
to ja poproszę o miejscówkę na leżaczku Pieknie tam! Jak samotnia
A klonik czerwony na tle tej ściany faktycznie by pasowal - jak w ogrodzie z księżycową bramą
Piękny ten jest!! A jaki wysoki?
Miałam też kanny,ale nie takie piękne jak Twoje.Były jakieś wyrośniete i miały mały kwiatostan
Aż kiedyś w zimie mi zapleśniały i juz nie mam ale takie żółte to jeszcze kiedyś upoluję
ale za to limki w "dolinie hortensji" są coraz większe i kwitną ślicznie
postawiłam kupioną śliwę i ...spodobał mi się ten widok! może dać w bukszpan klonik? tylko czy da radę..... ale fajnie by tam wyglądał