Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Funkcjonalność forum 23:43, 16 lip 2011

Do góry
wawik napisał(a)
Małe moje pytanko: dlaczego muszę się logować za każdym wejściem na forum?

Nie wiem, ale ja ustawiłam sobie loguj automatycznie i nie muszę się logować za każdym razem. Admin niech się wypowie.
Ogrodowa biżuteria i ogrodowe dodatki, ozdoby 23:41, 16 lip 2011

Do góry
Jakie śliczne, rzuć i niech leżą tak, jak spadną, będzie bardziej naturalnie wyglądało.
Tagetes - aksamitka 23:39, 16 lip 2011

Do góry
Wysoka aksamitka o kremowych kwiatach

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:34, 16 lip 2011

Do góry
Kochani, swego czasu, bo prawie rok temu w sierpniu Ogrodowisko stawiało pierwsze kroki, a Was tutaj jeszcze nie było.

Napisałam serię artykułów o planowaniu, projektowaniu i zakładaniu ogrodów. W wolnej chwili bardzo Was proszę o przeczytanie i napisanie komentarza pod artykułami - nie w wątku, czy są one w jakiejś mierze Wam pomocne. Ponieważ mam mieć wykłady na ASP na te tematy, komentarze posłużą do dyskusji studentom. Studenci odwiedzą także mój ogród. Liczę na współpracę i dziękuję bardzo już teraz

oto link do tej serii:
Jak zaprojektować i założyć ogród
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:28, 16 lip 2011

Do góry
Gosiu, jak zakwitnie koniecznie pokaż te nowe hortensje i opisz swoje spostrzeżenia w wątku hortensjowym. To będzie wskazówka jakie kupić.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:25, 16 lip 2011

Do góry
gaby3003 napisał(a)
Danusiu pomocy, co pożarło mi te różne i czym to zwalczyć

gąsienice obżarły i poszły sobie. Jeśli są opryskaj tradycyjnie Mospilanem, a jeśli nie ma to oberwij pożarte liście i polej nawozem dla róż. Zabudują się.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:22, 16 lip 2011

Do góry
gaby3003 napisał(a)
co powiesz o tej hortensji anabell rózowej

Jest bardzo delikatna, powiem jednak że bardziej podoba mi się stara biała, ale wiadomo dlaczego. Po prostu lubię białe
Ogród zapachów u Jasi 20:54, 16 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Witaj Poziomko
Dołączam do grona zachwycających się klematisem. A koszyczek na bramce cudowny!

I taką krytykę lubię
Pozdrawiam Jasia

Jasiu i za te wypowiedzi już Cię lubimy od samego początku

I ja Was bardzo lubię. Mimo że nie miałam swojego wątku i nie byłam zalogowana na Ogrodowisku to i tak przyjechałam na święto róży - ta nie podpisana w czarnej kurtce to ja.

Ogród zapachów u Jasi 20:42, 16 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Co teraz sadzisz Jasiu w ogrodzie? Czy sporo róż kwitnie po tych deszczach?

Witam Danusiu, nareszcie mój komputer zaczął ze mną współpracować.
Wczoraj zaczełam uzupełnienia obwódkę z bodziszków na różance.
U nas była straszna susza więc deszcz był wybawieniem dla wszystkich roślin.
Nieprzerwanie z róż kwitnie Balerina,Ghislaine de Féligonde, Pink Grootendorst, Tommelise, powtarza kwitnienie Newada,kończy kwitnąć The Pilgrim , ale Cottage Rose ma nowe pąki.
Miłą niespodziankę sprawiła wisteria, zakwitła ponownie i koło ławeczki pachną wspólnie z clematisem ( jest to zapach znacznie subtelniejszy niż mieszanka modraka i budleji skrętolistnej )

Pozdrawiam Jasia

ps Brakuje nam jeszcze jednej sąsiadki.

Ell masz na myśli?

Tak, myślę że jak nastaną długie jesienne wieczory to uchyli rąbka tajemnicy i pokaże swój ogródek z prawdziwie angielskim trawnikiem, a może napisze wiersz?
Ogród średniowieczny i nie tylko 17:07, 16 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pokażesz efekty pielenia? A najlepiej przed i po Będzie widać lepiej Twoją pracę

Niestety nie zabrałem aparatu a już po pieleniu ( u nas się mówi po plewieniu ) Zresztą wstyd mi było pokazywać takie zarośnięte grządki
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:53, 16 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Co do tego Marto, zdania są podzielone. Ja tak naprawdę sama nie wiem kto ma rację. Ja sadzę w nie kwaśną. Nawożę Florovitem, a nie Pinivitem.
W katalogu roślin szkółkarzy jest napisane, że bukszpan dobrze rośnie cytat: "w glebie przeciętnej, obojetnej do wapiennej, zasobnej w humus". kto ma rację?

Ale wiadomo mi, że rośnie nawet na piachach i nic mu nie dolega.

Dziękuję Danusiu czyli jak mu fajnie to nie zmieniać ...
Cis - Taxus 16:51, 16 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Można z Fastigiata też zrobic, ale to bedzie najdroższa wersja, bo jest wąski i w dodatku najwolniej rośnie, a żeby kupić duże - to majątek.

Najlepiej siewki T, baccata albo T. media "Hicksii".
Hilli jjest grubszy i droższy zawsze był.

Skorzystam z rad ,dobrze się składa bo miałam przed dom kupować konike z racji ,że jedna jest lub cisa,ale już sobie obmyśliłam ,że raczej przeniosę tego białego świerka i obsadzę z obu stron cisami .Strasznie lubię różne jałowce ,ale Danusia ty chyba zawsze je odradzasz z racji chorób???
System automatycznego nawadniania 14:40, 16 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
System nawadniania kropelkowego to po prostu oddzielne sekcje z linią kroplującą, którą rozkłada się na rabatach mniej więcej co 0,5 metra, otaczając większe drzewa i krzewy dookoła. Potem przypina się je szpilkami i gotowe. No jeszcze kora lub inna ściółka. W jedną sekcję można wpiąć około 150 m linii kroplującej.

Czy np. na rabatkę o szerokości 140 cm.wystarczą 2 nitki? i jak ma się to do warunków zimowych?
Dla starych ogrodów linia może być zwykła, tańsza oczywiście.

Według wstępnych moich wyliczeń potrzebuję około 150 m - i jakie były by koszty takiego zachciejstwa?
Ogród coli 10:11, 16 lip 2011

Do góry
Mogłaś oprysk rozrobić za mocny. Wiem, trudno to rozszyfrować jak podają na ulotce. Ale lepiej słabszy niż a]za mocny. Trzymaj się I nie poddawaj
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 10:05, 16 lip 2011

Do góry
Niektóre chwasty (pokrzywa) mogą zdziałać wiele dobrego. Pokazuj Wawik te chwasty
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 10:02, 16 lip 2011

Do góry
Nagarniałam kopczyki z kory jak przyszły mrozy jesienne, wiosną rozgarniałam, żeby bryła korzeniowa szybciej rozmarzła a teraz to nawet już nic nie robię, ale one rosną w dużej grupie i za murem.
Radzę zrobić od strony wiatru kołki i matę słomianą (połowkę) umocować. Włóknina może być także i kopczyk z kory.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:59, 16 lip 2011

Do góry
Ładne kompozycje i trwalsze niż wiele kwiatów balkonowych.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 09:57, 16 lip 2011

Do góry
Co do tego Marto, zdania są podzielone. Ja tak naprawdę sama nie wiem kto ma rację. Ja sadzę w nie kwaśną. Nawożę Florovitem, a nie Pinivitem.
W katalogu roślin szkółkarzy jest napisane, że bukszpan dobrze rośnie cytat: "w glebie przeciętnej, obojetnej do wapiennej, zasobnej w humus". kto ma rację?

Ale wiadomo mi, że rośnie nawet na piachach i nic mu nie dolega.
Taras z drewna egzotycznego 09:51, 16 lip 2011

Do góry
Jak ze wszstkim w donicach może zmarznąć. Ja traktuję je jako jednoroczne. Ale możesz przed zimą wyjąć je z ładnych donic, wsadzić do plastikowych i przykopać gdzieś w gruncie, okryć korą lub matą słomianą. Kilka mi przetrwało w krzakach (cisach) za samochodem). Tam jest zacisznie. Stały na wierzchu nawet
Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 09:48, 16 lip 2011

Do góry
Limelight powinna przeżyć.

Piszę powinna no bo to zależy od miejsca gdzie będzie zimowała.

Moje hortensje ogrodowe niektóre przetrwały zimę schowane w krzakach w zacisznym miejscu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies