Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 15:26, 15 lip 2011

Do góry
Jeszcze odnośnie aparatu fot. Także cykałam cyfrówką, ale ponieważ po części zaczynam też na tym zarabiać od jakiegoś czasu (pisma ogrodnicze) - zainwestowaliśmy z Roninkiem także w Canon 5D Mark II - (klub Canona witamy) i np. zdjęcia końcowe "ogrodowy salon" robiłam nim całkiem samodzielnie, metodą prób i błedów).
Jednak swierdziłam, że robiąc tysiące zdjęć kwiatów i schylając się ciąglę - urwę sobie szyję z powodu wagi tego aparatu i dokupiłam mniejszą cyfrówkę Canon 600D.
Nie dałabym rady latać po angielskich ogrodach ze statywem i osprzętem. Dokupię jeszcze jakieś dodatkowe obiektywy do mojego małego Canona z czasem i wydaje mi się będzie nieźle. Lustrzanka to jednak lustrzanka, zwłaszcza, że już miałam Minoltę dawno temu i była różnica. Tak sobie myślę, że człowiek nigdy nie jest za stary, żeby się czegoś nowego nie nauczyć..

Teraz robię tak: biorę do Anglii Wicia albo Michała i oni robią dużym, a ja małym..
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 15:16, 15 lip 2011

Do góry
Ana napisał(a)

Ja posadziłam tojeść rozesłaną u siebie, ale w takim pasie z bukszpanami otoczonym kostką granitowa - mam nadzieję, że nigdzie dalej nie przejdzie - a rośnie dość szybko

Safoya - świerki srebrne rosną dość szybko, mam jednego u siebie trzeci rok i jest ze 4 razy większy niz prz kupnie

Tojeść jak włazi już na kostkę lub poza granice jej wyznaczone, można uciąć, nie pozwolić jej łazić gdzie się tylko podoba.

Radzimy Safoyce sadzić świerki serbskie (Picea omorika) a nie srebrne czyli kłujące (Picea pungens). To całkiem dwa różne gatunki, których nie można mylić. Świerk kłujący choruje i się obsypuje, a serbski zachowuje stare gałęzie do późnych lat. Chyba że je obetniemy

Od lat zaprzestałam sadzić świerki kłujące na rzecz wdzięcznych świerków serbskich.
Obydwa dość silnie rosną, tylko kłujący dodatkow wszerz, a serbski zachowuje dość wąski pokrój i za to go uwielbiam
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 15:06, 15 lip 2011

Do góry
Safoya napisał(a)
Hehe tylko kiedy on urośnie Otulę, otulę...już nie będę ryzykować

No i tutaj byś się zdziwiła, moje rosna ponad pół metra a nawet więcej. Można trozszkę większe posadzić i dać im dobre warunki i będą rosły, zobaczysz. Świerk sebski nie lubi kwaśnego podłoża, to wyjątek w iglakach. Nie lubi też za głebokiego posadzenia.
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 15:04, 15 lip 2011

Do góry
Safoya napisał(a)
Martek Jotka narzeka, że mają dominujące kłącza.

No właśnie a propos... dostałam dzisiaj od znajomego worek powyrywanej pasychandry (runianki japońskiej) i się przeraziłam. Jakie to ma ogromne rozłogi! Czy ta roślina nie jest agresywna?

Nie, ma delikatne te korzenie, fajnie się ją rozmnaża. Posadzonkuj sobie i będzie za dwa lata ładny dywan, zapora dla chwastów. Ja też ją mam w ogrodzie. Inne zadarniające polecane to bodziszek korzeniasty, irgi, trzmieliny. Hosty w dużych ilościach jakie nie zimozielone.
Mój kawałek raju 14:56, 15 lip 2011

Do góry
Z pesteczki raczej nie powtórzą tych cech spłaszczonego owocu. Tak myślę głośno..

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=281
Agnieszkowy ogródek 14:53, 15 lip 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)

Te nasadzenia na dole są ok. dereń ładnie przyciety. Jodła wydaje mi sie niepotrzeba, a może po obu stronach zamiast jarzębin posadź kuliste wiśnie "Umbraculifera"?
Ogród Sylwii od początku :) 14:50, 15 lip 2011

Do góry
Sebciu, u mnie lało do drugiej po południu, Teraz słoneczko i patrzę, czy aby trawa daje się kosić już
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:16, 15 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pelargonia też nietypowa jako kwiat cięty. Sebcio się wypowie pewnie, które stały najdłużej.

Pelargonie miewałam w wazonie, szczególnie te ostatnie kwiaty przed zimą, jak już je przygarniałam przed zimnem do domu. Stały nawet dość długo
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:14, 15 lip 2011

Do góry
Pelargonia też nietypowa jako kwiat cięty. Sebcio się wypowie pewnie, które stały najdłużej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:13, 15 lip 2011

Do góry
Fajnie Jolu, cieszę się, to wielka przyjemność mieć z Wami kontakt, choćby wirtualny
Dziś jest nowy artykuł o piwoniach, zajrzyjcie jakie portrety tych cudownych kwiatów zamieściłam

Zachwycające piwonie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:11, 15 lip 2011

Do góry
Sebek wykazuje także, jak widać, zdolności florystyczne
U Justyny 13:09, 15 lip 2011

Do góry
Ja bym jednak trzymała się nazwy "magiczna altana" niż "imprezownia" - dużeo lepiej brzmi - wszystkiego najlepszego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:05, 15 lip 2011

Do góry
ana_art napisał(a)

Aeonium arborescens "Schwarzkopf" - bardzo okazałe drzewko

prześliczne, ono jest chyba szczepione na pniu? to chyba rodzina kaktusów? szukałam w necie i widać tam takie kaktusy ae z pojedyńczymi kwiatostanami. Czy kupiłaś takie cudo?

Nie, on nie jest szczepiony. Tak go się wyprowadza, przycinając odpowiednio. Stare listki zamierają i trzeba je obrywać, tworzy się goła łodyga, więc co jakiś czas się tnie. Eonium należy do sukulentów, jednak kaktusem nie jest.

Miałam takie okazy, teraz mam zielony.

Wróć na stronie z początku historii mojego starego ogrodu, taki okaz należał do mojej kolekcji "czarnych roślin".
https://www.ogrodowisko.pl/watek/267-ogrod-babci-jasi?page=2
A zielony wygląda tak:

Nasz przydomowy ogródek 12:53, 15 lip 2011

Do góry
Po remoncie dopieścisz ogród i zapomnisz o zniszczeniach Ciekawe czy będzie dziś finał ocieplania?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:52, 15 lip 2011

Do góry
Prześlicznie, a hortensje w tych donicach - bosko. Swoją drogą te donice są u nas na forum popularne, kilka osób je posiada
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:20, 15 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

prześliczne, ono jest chyba szczepione na pniu? to chyba rodzina kaktusów? szukałam w necie i widać tam takie kaktusy ae z pojedyńczymi kwiatostanami. Czy kupiłaś takie cudo?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:40, 15 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Odnośnie jaśminowca, znalazłam stronkę wg której oznacza, że są to dwa różne jaśminowce. Ciekawe, który ładniej pachnie http://www.botanica.org.uk/Plants/Ornamental/philadelphus.html

opis Sybille wg automatu tłumaczącego
"Często nie widać w tych dniach, niestety wydaje się być jednym z tych zapomnianych odmian, które powinny myślę, że być szerzej sadzone z pięknym pachnące kwiaty białe z purpurowymi centrum barwione na wyginając oddziałów."

I Belle...

"Ten tradycyjny krzewów liściastych jest sprawiedliwie słynie słodkie pachnące kwiaty białe w czerwcu i lipcu. 2m wysokości, 2,3 m szerokości. Twardych śliwek po kwitnieniu najlepsze wyniki."

Wkleiłam tak jak tłumaczyło, przepraszam za styl.

Lecę do roboty

Danusiu pisałaś mi o tych truskawkach i poleciałam wąchać mój. Poezja! Mój pachnie poziomkami! Ma jasno zielone prawie zółte, ostro zakończone listki i bardzo zwarty pokrój.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:35, 15 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Nie no rewelacja. Pięknie to coś wyglada.
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:21, 14 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
1. Smaragd nadaje się na żywopłot ponieważ dość wąsko rośnie, cięcie raczej tylko górą poziomo, boki niekoniecznie

2. Na róże dobre są clematisy niekoniecznie pnące, mogą być odmiany bylinowe.

3. Różaneczniki i wrzosy można rozweselić hostami o najbardziej białych liścicach i niewysokich, turzycą "Evergold", wrzoścami o żółtcy igiełkach i różowych kwiatach, albo wrzosami ale w wesołych kolorach.

np. takimi

4.Trawy miskanty i rozplenice (Pennisetum), nie rozłażą się rosną "fontannowo", ponadto "trawiaste" są turzyce (Carex) i konwalniki o czarnych liściach (Ophipogon)

5. Moja ulubiona lista drzew: duże: platany, tulipanowce, buki. Pozostałe: miłorzęby, śliwy wiśniowe, jabłonie ozdobne, klony palmowe, wiąż "Wredei", grujecznik japoński, klon "Royal Red" i "Drummondii", brzoza himalajska i papierowa. No i oczywiście Prunus "Umbraculifera"

Danusiu zaskoczyłaś mnie z tymi niskimi clematisami Nie miałam pojęcia o ich istnieniu.
Zaraz sobie przeanalizuję twoją listę drzewkową. Już widzę, że mam cztery odmiany z niej, także się cieszę. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję
Cztery łapki - zwierzęta domowe 22:48, 14 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

jak nie lubię kotów to ten mi się podoba...

no i mój Rudek też-wrócił do nas!to chyba przeznaczenie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies