Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam gdzie mgły i róże mieszkają...

Tam gdzie mgły i róże mieszkają...

Gardenarium 15:06, 15 lip 2011

Safoya napisał(a)
Hehe tylko kiedy on urośnie Otulę, otulę...już nie będę ryzykować

No i tutaj byś się zdziwiła, moje rosna ponad pół metra a nawet więcej. Można trozszkę większe posadzić i dać im dobre warunki i będą rosły, zobaczysz. Świerk sebski nie lubi kwaśnego podłoża, to wyjątek w iglakach. Nie lubi też za głebokiego posadzenia.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:16, 15 lip 2011

Ana napisał(a)

Ja posadziłam tojeść rozesłaną u siebie, ale w takim pasie z bukszpanami otoczonym kostką granitowa - mam nadzieję, że nigdzie dalej nie przejdzie - a rośnie dość szybko

Safoya - świerki srebrne rosną dość szybko, mam jednego u siebie trzeci rok i jest ze 4 razy większy niz prz kupnie

Tojeść jak włazi już na kostkę lub poza granice jej wyznaczone, można uciąć, nie pozwolić jej łazić gdzie się tylko podoba.

Radzimy Safoyce sadzić świerki serbskie (Picea omorika) a nie srebrne czyli kłujące (Picea pungens). To całkiem dwa różne gatunki, których nie można mylić. Świerk kłujący choruje i się obsypuje, a serbski zachowuje stare gałęzie do późnych lat. Chyba że je obetniemy

Od lat zaprzestałam sadzić świerki kłujące na rzecz wdzięcznych świerków serbskich.
Obydwa dość silnie rosną, tylko kłujący dodatkow wszerz, a serbski zachowuje dość wąski pokrój i za to go uwielbiam

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:26, 15 lip 2011

Jeszcze odnośnie aparatu fot. Także cykałam cyfrówką, ale ponieważ po części zaczynam też na tym zarabiać od jakiegoś czasu (pisma ogrodnicze) - zainwestowaliśmy z Roninkiem także w Canon 5D Mark II - (klub Canona witamy) i np. zdjęcia końcowe "ogrodowy salon" robiłam nim całkiem samodzielnie, metodą prób i błedów).
Jednak swierdziłam, że robiąc tysiące zdjęć kwiatów i schylając się ciąglę - urwę sobie szyję z powodu wagi tego aparatu i dokupiłam mniejszą cyfrówkę Canon 600D.
Nie dałabym rady latać po angielskich ogrodach ze statywem i osprzętem. Dokupię jeszcze jakieś dodatkowe obiektywy do mojego małego Canona z czasem i wydaje mi się będzie nieźle. Lustrzanka to jednak lustrzanka, zwłaszcza, że już miałam Minoltę dawno temu i była różnica. Tak sobie myślę, że człowiek nigdy nie jest za stary, żeby się czegoś nowego nie nauczyć..

Teraz robię tak: biorę do Anglii Wicia albo Michała i oni robią dużym, a ja małym..

Instagram Ogrodowiska
Marta 00:13, 16 lip 2011

Witam! Super masz ogródek, a zdjęcia śliczne robisz. Mam pytanko odnośnie róż wysypanych żwirkiem. Czy żwir masz pod samą różą, czy tylko obok i jak je kopczykujesz na zimę jeśli jest pod nimi żwirek? lub jakoś inaczej okrywasz? Pozdrawiam
Lena 13:07, 16 lip 2011

Witaj Safoya
Zakochałam się w Twoim ogrodzie....bajka! Jest piękny tylko masę zdjęć nieczynnych....szkoda
Porwała mnie jego lekkość,duża ilość zwiewnych ziółek,lawendy ,fantastyczne róże i ukształtowanie terenu oryginalne .Taras z meblami,donicami i cudnymi dodatkami genialny-wszystko to co lubię-BRAWO
Safoya 20:29, 22 lip 2011

Witam po małej przerwie. Niestety moja mama już wyjechała, więc mam mniej czasu na forum i ogród. Jednak bardzo mnie odciążała. Nie próżnuję jednak i staram się wykorzystywać drzemki młodszego

Witam! Super masz ogródek, a zdjęcia śliczne robisz. Mam pytanko odnośnie róż wysypanych żwirkiem. Czy żwir masz pod samą różą, czy tylko obok i jak je kopczykujesz na zimę jeśli jest pod nimi żwirek? lub jakoś inaczej okrywasz? Pozdrawiam

Marta Dziękuję
Żwir polecam na płaski teren. U mnie obsypuje się ciągle na róże. Staram się, by pod saymi różami mieć wolą przestrzeń, ale nie bardzo mi wychodzi. Ostatnio okorowałam niektóre krzaczki delikatnie i jest jakby lepiej. Na pewno okopczykuje róże ziemią. W tym roku zimowały bez okrycia.

Safoya ja już próbowałam wapnowania gleby ze skrzypem. Po wapnowaniu na wiosnę przeleciałam go bofixem(bo zostało trochę po trawniku) a potem za parę dni rundapem. No niby wysechł, ale widzę, ze odrasta- ze skrzypem łatwo nie będzie-u mnie kotwi się w pokładzie gliny i ma w nosie wszelkie niedobory.Czytałam kiedyś, ze opryski tępiące najlepsze efekty przynoszą wiosną, kiedy rozwój jest intensywniejszy. Powoje, to mój drugi przeciwnik- rośnie jak szalony pod świerkami, kłącza ma chyba do samego piekła.Oprócz tego jest jeszcze chrzan, brrrr. Musisz zastosować wyższe stężenie preparatów jeśli chcesz ograniczyć rozwój tego badziewia-na butli jest chyba napisane jak stosować na trudne chwasty. I przekopuj, rozluźniaj glebę, żeby się zwapnowała głęboko i napowietrzyła.Ja na swojej górce trochę tego nie dopilnowałam(chciałam ekologicznie) i teraz po obsadzeniach nic sensownego nie da się już zrobić, dlatego w innym mocno zachwaszczonym miejscu wyciągam już armatę.

Myszorku łczę się z Tobą w bólu. Kopałam i u mnie też wszędzie rozłogi głeboko w glinie. Nie ważne jaką ziemię nawiozę to skrzyp i tak wyłazi. Powój i kłącza do samego piekła - jak trafnie napisałaś Dziękuję Ci za cenne rady. Chyba rokopię nową różową rabatkę. Nie radzę sobie tam z powojem.

Witaj Safoya
Zakochałam się w Twoim ogrodzie....bajka! Jest piękny tylko masę zdjęć nieczynnych....szkoda
Porwała mnie jego lekkość,duża ilość zwiewnych ziółek,lawendy ,fantastyczne róże i ukształtowanie terenu oryginalne .Taras z meblami,donicami i cudnymi dodatkami genialny-wszystko to co lubię-BRAWO

Lena baaaardzo Ci dziękuję za przemile i motywyjące słowa Mam uśmiech od ucha do ucha, chociaż zdaję sobie sprawę, że jeszcze sporo pracy mine czeka.

Nie, ma delikatne te korzenie, fajnie się ją rozmnaża. Posadzonkuj sobie i będzie za dwa lata ładny dywan, zapora dla chwastów. Ja też ją mam w ogrodzie. Inne zadarniające polecane to bodziszek korzeniasty, irgi, trzmieliny. Hosty w dużych ilościach jakie nie zimozielone

Danusiu każdą twoją radę wprowadzam w życie Mam już kilkadziesiąt sadzonek na rozsadniku.

Jeszcze odnośnie aparatu fot. Także cykałam cyfrówką, ale ponieważ po części zaczynam też na tym zarabiać od jakiegoś czasu (pisma ogrodnicze) - zainwestowaliśmy z Roninkiem także w Canon 5D Mark II - (klub Canona witamy) i np. zdjęcia końcowe "ogrodowy salon" robiłam nim całkiem samodzielnie, metodą prób i błedów).
Mam 50% udziału w tym aparacie jednak stwierdziłam, że robiąc tysiące zdjęć kwiatów i schylając się ciąglę - urwę sobie szyję z powodu wagi tego aparatu i dokupiłam mniejszą cyfrówkę Canon 600D.
Nie dałabym rady latać po angielskich ogrodach ze statywem i osprzętem. Dokupię jeszcze jakieś dodatkowe obiektywy do mojego małego Canona z czasem i wydaje mi się będzie nieźle. Lustrzanka to jednak lustrzanka, zwłaszcza, że już miałam Minoltę dawno temu i była różnica. Tak sobie myślę, że człowiek nigdy nie jest za stary, żeby się czegoś nowego nie nauczyć..

Teraz robię tak: biorę do Anglii Wicia albo Michała i oni robią dużym, a ja małym..

Och uwielbiam mojego Canona! Faktycznie szyja mnie czasem boli Wszystko jednak staram się robić z ręki. Statyw stosuję tylko do pracy. Danusiu polecam Ci obiektyw makro. Fantastycznie się fotografuje zbliżenia kwiatów.

Mam zdjęcia!
Safoya 21:03, 22 lip 2011

...
Sebek 21:08, 22 lip 2011

Ja po prostu nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia - mistrzowskie

Piękne widoki, a róże przepiękne
jotka 21:08, 22 lip 2011

Safoya napisał(a)
Wczoraj dziecko mnie obudziło o 4 rano. Taki widok zastałam:

i dla takich widoków warto żyć
anetawi 21:21, 22 lip 2011

jotka napisał(a)