Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:05, 15 lip 2011

Do góry
ana_art napisał(a)

Aeonium arborescens "Schwarzkopf" - bardzo okazałe drzewko

prześliczne, ono jest chyba szczepione na pniu? to chyba rodzina kaktusów? szukałam w necie i widać tam takie kaktusy ae z pojedyńczymi kwiatostanami. Czy kupiłaś takie cudo?

Nie, on nie jest szczepiony. Tak go się wyprowadza, przycinając odpowiednio. Stare listki zamierają i trzeba je obrywać, tworzy się goła łodyga, więc co jakiś czas się tnie. Eonium należy do sukulentów, jednak kaktusem nie jest.

Miałam takie okazy, teraz mam zielony.

Wróć na stronie z początku historii mojego starego ogrodu, taki okaz należał do mojej kolekcji "czarnych roślin".
https://www.ogrodowisko.pl/watek/267-ogrod-babci-jasi?page=2
A zielony wygląda tak:

Nasz przydomowy ogródek 12:53, 15 lip 2011

Do góry
Po remoncie dopieścisz ogród i zapomnisz o zniszczeniach Ciekawe czy będzie dziś finał ocieplania?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:52, 15 lip 2011

Do góry
Prześlicznie, a hortensje w tych donicach - bosko. Swoją drogą te donice są u nas na forum popularne, kilka osób je posiada
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:20, 15 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

prześliczne, ono jest chyba szczepione na pniu? to chyba rodzina kaktusów? szukałam w necie i widać tam takie kaktusy ae z pojedyńczymi kwiatostanami. Czy kupiłaś takie cudo?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:40, 15 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Odnośnie jaśminowca, znalazłam stronkę wg której oznacza, że są to dwa różne jaśminowce. Ciekawe, który ładniej pachnie http://www.botanica.org.uk/Plants/Ornamental/philadelphus.html

opis Sybille wg automatu tłumaczącego
"Często nie widać w tych dniach, niestety wydaje się być jednym z tych zapomnianych odmian, które powinny myślę, że być szerzej sadzone z pięknym pachnące kwiaty białe z purpurowymi centrum barwione na wyginając oddziałów."

I Belle...

"Ten tradycyjny krzewów liściastych jest sprawiedliwie słynie słodkie pachnące kwiaty białe w czerwcu i lipcu. 2m wysokości, 2,3 m szerokości. Twardych śliwek po kwitnieniu najlepsze wyniki."

Wkleiłam tak jak tłumaczyło, przepraszam za styl.

Lecę do roboty

Danusiu pisałaś mi o tych truskawkach i poleciałam wąchać mój. Poezja! Mój pachnie poziomkami! Ma jasno zielone prawie zółte, ostro zakończone listki i bardzo zwarty pokrój.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:35, 15 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Nie no rewelacja. Pięknie to coś wyglada.
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:21, 14 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
1. Smaragd nadaje się na żywopłot ponieważ dość wąsko rośnie, cięcie raczej tylko górą poziomo, boki niekoniecznie

2. Na róże dobre są clematisy niekoniecznie pnące, mogą być odmiany bylinowe.

3. Różaneczniki i wrzosy można rozweselić hostami o najbardziej białych liścicach i niewysokich, turzycą "Evergold", wrzoścami o żółtcy igiełkach i różowych kwiatach, albo wrzosami ale w wesołych kolorach.

np. takimi

4.Trawy miskanty i rozplenice (Pennisetum), nie rozłażą się rosną "fontannowo", ponadto "trawiaste" są turzyce (Carex) i konwalniki o czarnych liściach (Ophipogon)

5. Moja ulubiona lista drzew: duże: platany, tulipanowce, buki. Pozostałe: miłorzęby, śliwy wiśniowe, jabłonie ozdobne, klony palmowe, wiąż "Wredei", grujecznik japoński, klon "Royal Red" i "Drummondii", brzoza himalajska i papierowa. No i oczywiście Prunus "Umbraculifera"

Danusiu zaskoczyłaś mnie z tymi niskimi clematisami Nie miałam pojęcia o ich istnieniu.
Zaraz sobie przeanalizuję twoją listę drzewkową. Już widzę, że mam cztery odmiany z niej, także się cieszę. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję
Cztery łapki - zwierzęta domowe 22:48, 14 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

jak nie lubię kotów to ten mi się podoba...

no i mój Rudek też-wrócił do nas!to chyba przeznaczenie
Cztery łapki - zwierzęta domowe 22:41, 14 lip 2011

Do góry

Cztery łapki - zwierzęta domowe 22:40, 14 lip 2011

Do góry

Cztery łapki - zwierzęta domowe 22:29, 14 lip 2011

Do góry
Kocie migawki z Anglii

Róże w naszych ogrodach 22:28, 14 lip 2011

Do góry

"Keep Smiling"

Róże w naszych ogrodach 22:27, 14 lip 2011

Do góry
Rosa floribunda "Pomponella"

"Patricia Kent"

"Warm Wisches"

"Rosemary Harkness"

Róże w naszych ogrodach 22:24, 14 lip 2011

Do góry
Raczej Zbyszku już taka będzie pokłębiona

cd.

"Charles Darwin"

"Sunset Boulevard"

"Port Sunlight"

"Darcey Bussel"

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 22:16, 14 lip 2011

Do góry
1. Smaragd nadaje się na żywopłot ponieważ dość wąsko rośnie, cięcie raczej tylko górą poziomo, boki niekoniecznie

2. Na róże dobre są clematisy niekoniecznie pnące, mogą być odmiany bylinowe.

3. Różaneczniki i wrzosy można rozweselić hostami o najbardziej białych liścicach i niewysokich, turzycą "Evergold", wrzoścami o żółtcy igiełkach i różowych kwiatach, albo wrzosami ale w wesołych kolorach.

np. takimi

4.Trawy miskanty i rozplenice (Pennisetum), nie rozłażą się rosną "fontannowo", ponadto "trawiaste" są turzyce (Carex) i konwalniki o czarnych liściach (Ophipogon)

5. Moja ulubiona lista drzew: duże: platany, tulipanowce, buki. Pozostałe: miłorzęby, śliwy wiśniowe, jabłonie ozdobne, klony palmowe, wiąż "Wredei", grujecznik japoński, klon "Royal Red" i "Drummondii", brzoza himalajska i papierowa. No i oczywiście Prunus "Umbraculifera"
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 22:08, 14 lip 2011

Do góry
Znalazłam pytanie Safoi i postanowiłam wkleić w jej wątku:

1. Czy mogę użyć thuji smaragd na żywopłot cięty? Mam okazję nabyć ją tanio od wujka mojego męża. No i generalnie jakiej odmiany najlepiej użyć?
2. Jakie pnącze mogę bezpiecznie posadzić za róże? Ścianka jest niewysoka i nie chcę niczego co musiałabym wiecznie ograniczać.
3. Mam kłopot z zakątku rodondrenowo wrzosowiskowym. Oprócz wiosny i jesieni w zasadzie jest ponure, ponieważ nic tam nie kwitnie. Czym mogę je rozweselić latem?
4.Jakie "bezpieczne" gatunki traw i paproci polecasz? Chodzi mi głównie o takie, które nie zdominują mi ogrodu i dobrze zimują
5.Czy posiadasz jakąś ulubioną listę gatunków drzew liściastych, które polecasz do nasadzeń? Chodzi mi oczywiście o ładne i niekłopotliwe rośliny.

Mam mnóstwo pomysłów nasadzeń w moim ogrodzie, ale wszystko stopniowo. Mam tylko jedną parę rąk.
Będę Ci wdzięczna za podpowiedzi
Taras z drewna egzotycznego 19:32, 14 lip 2011

Do góry
W te skrzynie, co jest wiciokrzew a drugiej nie ma - posadź hortensje Limelight plus pachysandra na dole.
Taras z drewna egzotycznego 19:31, 14 lip 2011

Do góry
Za dużo chyba miskanta.
Róże w naszych ogrodach 19:27, 14 lip 2011

Do góry
NN

Śliczne ma coś w środku

Róże w naszych ogrodach 19:24, 14 lip 2011

Do góry
Jazz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies