Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W ogródku Martki 14:46, 20 kwi 2022

Do góry
Oraz kolejne tadammm, wczoraj odbyła się próba kozy, gdyż komin jest, efekt bardziej niż zadowalający. Atmosfera zrobiona w 100%, 8kW to odpowiednia moc cieplna, na jesienno-zimowe "sesje" będzie w sam raz. Już wiem, że nie należy wkładać zbyt dużo drewna. Tym sposobem w chłodny, pochmurny dzień z 12 temperatura wewnątrz skoczyła wczoraj na 24

Haniu, wirtualna relacja z odpalenia kozy zdarzyła się szybciej niż przypuszczałam

Pozdrawiam wszystkie Ogrodomaniaczki
W ogródku Martki 14:46, 20 kwi 2022

Do góry
Jeszcze aktualne zdjęcia rabat przy domu na prośbę Aciaz, na razie nie spodziewajmy się spektakularnych widoków, bez kancików, bez traw, bez kolorów, ale mimo to prośbę spełniam Co będzie, jak eksplodują róże...???? Jest ich tu 14

A także tadammm, rabata przy oranżerii z dosadzonymi już do róż zimozielonymi. Przesadziłam też w to miejsce Derenia cousa Milky Way. Trawy i byliny czekają w donicach, niestety pogoda nie zachęca do działań na szerszą skalę.

W ogródku Martki 14:45, 20 kwi 2022

Do góry
Co kwitnie? Narcyzowo i emperorowo się zrobiło, rolę irysków przejmują krokusy wielkokwiatowe.

Co jeszcze nie kwitnie? a mogłoby w sumie? Tulipa turkestanica, u Antracytka już zachwycają od dawna.

Do góry
Liści jeszcze nie ma, czekam na ten moment wyjątkowo niecierpliwie.
Klon Pixie zbiera się...

Orange Dream też dopiero...

"Dzika" rabata też łysa i w fazie budowy.

Klon Katsura ma kolorki.

Kolorowo także u Skeeters Broom.

Graby jeszcze potrzebują...

O bukach i ambrowcach nawet nie wspominamy, wiemy, że na te przed majem nie ma na co liczyć

Do góry
Nabytki posadzone, ale jeszcze w prowizorycznym otoczeniu, czeka mnie "dorobienie" rabat ze względu na inne priorytety przypadnie to zapewne na maj-czerwiec

Bez Black Beauty

Jarząb "Granatnaja"

Świdośliwa Lamarcka

Bez czarny Obelisk

Do góry
Co tam w ogródku u Martki w końcówce kwietnia? Miesiąc zleciał nie wiadomo kiedy, nie byłam zbyt pilna w pracach, muszę wyznać. Za moment majówka, drzewa nadal gołe, cebulowe zabawiają, ptaki uprawiają akrobacje i przylatują po suchą trawę do swoich gniazd (nie do końca wyczesany trawnik po wertykulacji sprzyja ) Dzieje się, a jest to dopiero początek tego wielkiego szczęścia, które za moment eksploduje w ogrodach i naszych sercach

Wschody poczynione pod koniec marca udały się, nie udało się ruszyć maczkom, słabo także marchew Dara (tylko kilka nasion ruszyło) i penstemon też słabo. Pozostałe mają się dobrze, choć w domu było im za ciepło.

Największy problem jest z wyrywną cukinią, chce do gruntu, za moment zakwitnie?

Wykiełkowały "kleszcze" czyli Euphorbia characias

Bupleurum

Kosmosy Cupcakes, trochę wyciągnięte, ale nie poddają się.

Sałaty też dają radę.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:44, 20 kwi 2022

Do góry
Tę Susan od dołu, wszystkie boczne gałęzie po kwitnieniu usuwam

białe szafirki słabo się rozrastają

tu zmora, perz i czosnki gówkowate do usunięcia
zarastają szafirki, je zresztą też stąd zabiorę i dam gdzies na brzeg rabat

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:42, 20 kwi 2022

Do góry
szykują się Susan, mam 1 starą, 2 młode i 4 najmłodsza ma 1 pąk

m. Genie powoli rusza

gwizda
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:40, 20 kwi 2022

Do góry
zejdzie tu długo

kaukaskie rozchodniki w wiadrze, ciągle brak czasu do posadzenia i nie wiem gdzie

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:37, 20 kwi 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
A niech mąż sobie wymyśla, całkiem fajne ma pomysły

Tak, czasami ma jak przeczyta to opr będzie, że nie doceniam pomysłów.

no i tu mąż działał
wyciął te moje buksy, potem ja te ścinki skracałam do odpadów, dziś zaczęłam przy samej ziemi wycinać, ale się rozpadało.

tam jest 5 róż Chopin, rozczarowały mnie i mąż je wywali, zostanie 8 limek i oczywiście drzewa miłorzęby, wkoło hortek zamiast buksów, dam hakonki, a mąż w środku chce mieć fotel do podziwiania

wszystko trzeba przedtem oczyścić, odplewić, mam nadzieję, ze będzie nieźle, gdyby nie ćma, nie byłoby tego
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 14:36, 20 kwi 2022

Do góry
Odebrałam też dziś zamówione miskanty. Nic tylko sadzić

Początki niedoświadczonej ogrodniczki 14:36, 20 kwi 2022

Do góry
Dzień dobry,
Po wybudowaniu domu czas zabrać się na zagospodarowanie terenu wokół niego. W tym nowym dla mnie wyzwaniu chciałabym skorzystać z doświadczenia innych
Działka zlokalizowana jest w pobliżu lasu.
W tym roku planujemy posadzenie roślin przy ogrodzeniu w celu odgrodzenia się od sąsiada i moze przy ogrodzeniu od drogi oraz nasadzenia w rabatkach przed domem i w donicy.
Wzdłuż ogrodzenia chciałabym coś zimozielonego, więc pewnie będę musiała zdecydowac się na tuje, mimo tego że tuje nie pasują za bardzo do leśnej działki. Ale jaką odmianę najlepiej wybrać? Może z czymś połączyć? Chciałabym też posadzić coś co osłoni mi altankę śmietnikową, ale ponieważ rosną tam wysokie drzewa iglaste i kilka liściastych to musi być coś co nie wymaga słońca i będzie całoroczne, może jakiś świerk, lub kilka w tym rogu?
Załączam zdjęcia. Na pierwszym z nich widać też rabatkę przed domem (są dwie takie) a na drugim donicę przed wejściem, ona jest pod dachem - czy tu dadzą radę hortensje? Z tej strony domu jest południowy zachód.
Proszę o podpowiedź, jak zagospodarować donicę, rabaty i co nasadzić przy ogrodzeniu.
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:32, 20 kwi 2022

Do góry
portrety, inne jeszcze pąki nie rozwinęły

kameilia prawie
Czas na zmiany 14:32, 20 kwi 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Z prostymi liniami moje wzory to ogród Wioli, ogród Johannki, ogród Wiann, ogród Judith i ogród Olcimanolci.

Jeśli potrzebujesz wiedzy o ziemii, roślinach itd to Milka, Sylwia, Alicja, Ela, Anda i Mirka. Maja duze ogrody od lat. Wprawdzie w innym stylu niż ja ale wiedze którą się dziela nie znajsziesz czasem w żadnej książce.

A Sylwie już masz na wątku.

Możesz popatrzec kto do mnie przychodzi i łatwo znajdziesz te ogrody.

Jest tu jeszce wiele ogrodniczek i których nie wymienilam a służą pomocą.

Ty robisz rewolucje po latach a ja po 2 latach w zeszlym roku przesadzilam wszysko co miałam.

Trzymam kciuki. I czekam na foto Twojich cisów

Dziękuję bardzo za wszystkie wskazówki i wskazanie tęgich głów ogrodniczych

Przesadzenie wszystkiego na Twoim terenie to dopiero było wyzwanie - chylę czoła.

OPERACJA CIS zaplanowana jest na drugą połowę przyszłego tygodnia, także mam jeszcze „chwilę” na przygotowanie się. Jak tylko zagoszczą w moim ogrodzie zamieszczę zdjęcia, jak znam życie będę chciała je zaraz przyciąć

A tu zdjęcie z lotu ptaka - 2014 rok
Końcówka okresu kiedy jeszcze udawało się utrzymać ogród w ryzach.

I kolejne sprzed cięcia z tego okresu obrazujące trudności z włożeniem stopy by móc dostać się do roślin

I moje cisy za płotem W GLINIE w trakcie cięcia, które kiedyś znajdowały się na miniaturowym przedogródku na froncie domu, a które naszczęście zostały przesadzone.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:31, 20 kwi 2022

Do góry

pąki na hortensji pnącej

kupiłam sobie kalie, stoi na zewnątrz
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:27, 20 kwi 2022

Do góry

są pąki na powojniku montany Malyeen
mocno je skróciłam, bo zrobił się bajzel, taka sama praca czeka mnie z innymi, bo zdominowały buki trikolor

pączkują pęcherznice na pniu, rosną w donicach
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:22, 20 kwi 2022

Do góry
olciamanolcia już po, ale dzięki

Wacław oooo, to super, gratki

Agatorek Aga dzięki za miłe słowa święta fajne, z kuchnią wegańską i śródziemnomorską, bo tak moje dzieciaki i wnuki jedzą, więc się pod nich nastawiłam

Rocika Asiu dzięki po świętach chciałam coś robić, co zaczęłam, ale leje, zimno. Fajnie, że nie tylko u mnie taki trawnik, większość osób ma dywany, ale mój po zimie i nic nie robieniu i tak nieźle wygląda, po koszeniu będzie ładniej, równiej.

tu koło kratki mąż chce 1 okienko z lustrem dać, wymyśla, jak siedzi i podziwia, a że luster od groma, to czemu nie.

z daleka fajnie będzie odbijać

w kolrze bladego różu będzie

i głogownik
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:16, 20 kwi 2022

Do góry
Kasya napisał(a)

Cudny ten Twój taras, tak sobie posiedzieć, popatrzeć na ogród, żeby tylko w końcu zrobiło się ciepło.
Pozdrawiam poświątecznie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:09, 20 kwi 2022

Do góry
Joku u mnie tez było fajnie, na luzie, dokładnie, tak jak chciałam

Alija
mój trawnik rośnie sam sobie, bez żadnych zabiegów, dziki, teraz zielenieje, jeśli suszy nie będzie i co tydzień koszony, obleci. Jedynie obleciałam całość i wyplewiłam wszystkie mlecze, ale kurdybanek i inne rządzą.

KasiaBawaria Kasiu byłam dziś u ciebie i widzę wiosna jest.

Lidkadzięki, minęły, nawet aura była do zniesienia.

daszumDanusiu dzięki, wprawdzie po już

mąż tak siedział na ławce i mówi, nie ma komu czytać ta dziewczynka i przeniósł tu żabę- królewicza

azalie już pączkują i listki ogrodowych hortek

kończą LM
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 14:00, 20 kwi 2022

Do góry
Od rana pada deszczyk, więc żeby nie marnować czasu, wybrałam się na zakupy do szkółki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies