Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród średniowieczny i nie tylko 18:59, 25 lip 2012

Do góry
Otóż i bukszpany już posadzone i 24 żurawki w doniczkach i mnóstwo nowych poprawionych kancików. Ta mobilizacja to ze względu na spotkanie w Rzeszowie hahah, bo może ktoś zechce zajrzeć i do Przemyśla i co wtedy??? a tak ogród będzie choć trochę ogarnięty.
Najpierw kanciki

przed i po tylko w odwrotnym kierunku
Blaski i cienie nowego życia 18:57, 25 lip 2012

Do góry
Karolinko-miło mi Ciebie poznać. Rozumiem że pochodzisz z okolic. Moja mama mieszkała w Oświęcimiu przez młodzieńcze lata. A ja mieszkam przy trasie Bielsko-Cieszyn.
Zaczekam na te Rh Cunn.White w Pisarzowicach-przed 15września planują dużą akcję więc chyba będą.
A jeśli chodzi o te wrzośce od sąsiadki to pokażę Ci co zrobiłam Rzeczywiście były zabiedzone i zaniedbane w tym roku, bo rabata ich szła do likwidacji więc sąsiadka w niej nawet nie plewiła.

nie dawałąm tego zdjęcia na ogrodowisko, bo to taka prowizorka.
Dlaczego? Nie mamy rynien i odwodnienia wokół domu, więc deszcz z dachu leci na ten teren. Ponieważ było ochydnie zapragnęłam trochę umilić ten skrawek przy wyjściu z salonu do ogrodu. I..... ułożyłam kamienie z naszych wykopalisk sprzed 7 lat i tam te roślinki znalazły miejsce. Są trochę uschnięte i zbyt wyrośnięte. Nie wiem co będzie dalej. Ale mają duże nasłonecznienie a codziennie je podlewam.
A z przodu poprawiłam zaniedbany budową trawnik i dosiałam trawkę. Teraz czekam aż wzejdzie. Wiesz, że czasem prowizorki bywają najdłużej

Tak było przed:

A tak jest teraz:

I coś nowego:

Dzięki za propozycje. Jak by coś daj znać na PW. Pozdrawiam Cię. I zaglądnę do Ciebie.
Ogród w Alei Lipowej... 18:56, 25 lip 2012

Do góry
...kupiłam 2 kordylinki, jedna jakoś klapnęła i musiałam dokupić nastepną

....było tez takie ciacho kawowo-bezowe

i pomidorek wydał owoce

Puste pole z wysepką kwiatową 18:55, 25 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
powrzucaj więcej fotek z ogrodu, pooglądam sobie

...pooglądaj sobie... Ale prezentacja do kitu, bo już od wczoraj podeschło i widać tę moją ohydną białą ziemię...

Ogród w Alei Lipowej... 18:52, 25 lip 2012

Do góry
Parę takich fotek z ogródka, wszystko rośnie jak na drożdżach a nawet już przerasta lub przekwita...lato w pełni

kulafona sama obcinałam, było trudno, ale chyba się udało, leżałam na szczycie w pewnym momencie

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 18:50, 25 lip 2012

Do góry
Dzisiaj mierzyłem się z kancikami, zobaczcie jak wyszły.

tutaj tylko po zewnętrznej - reszta jutro

i zestaw narzędzi w trakcie pracy.
Nasz przydomowy ogródek 18:45, 25 lip 2012

Do góry
Witam, ketmia piękna, zajrzę jeszcze, aby zobaczyć mamuśkę i siostrę w pełnym rozkwicie, a to moja młodziutka dla Ciebie.

Ogródek Hanusi po zimie 18:43, 25 lip 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Piękne spotkanie miałyście. Miło pooglądać Wasze radosne buzie. Ogródek rzeczywiście uroczy, a z Froda porządny gospodarz
Zaciekawiło mnie to co na zdj. poniżej. Co to jest Haniu?
Pozdrawiam.

Agnieszko,to są nie wyrośnięte owoce pigwy właściswej/cydonia oblonga/.W tej chwili jeszcze małe ,ale za 1,5miesiąca będą wielkości jabłek antonówek.Są jeszcze odmiany o kształcie gruszek.
Ogród Sylwii od początku :) 18:43, 25 lip 2012

Do góry
myślałam nad posadzeniem go w tym miejscu

Ogrodnik mimo woli 18:41, 25 lip 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Twoje ptaszki na głazch skalnych świetne

a ten zestaw roślinny bardzo mi się podoba...
czy to obok hortensji Limelight rośnie mieczyk fioletowy ? a obok miskant ...jaki ?

Przylecą ptaki do każdej wody..byle troszkę krzaczków było w pobliżu.. no i niestety nie daja sie blisko podchodzić.. trzeba z oddali je obserwować....
I obiecane nowe fotki z ogrodu..

I ja się dołączam do zachwytów nad tym zestawem. Wyjątkowo uroczy.
Ogrodnik mimo woli 18:40, 25 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Przylecą ptaki do każdej wody..byle troszkę krzaczków było w pobliżu.. no i niestety nie daja sie blisko podchodzić.. trzeba z oddali je obserwować....

Aniu, Twój "wiejski" ogródek (za płotkiem) jest oszałamiający Jest cudny!
Co robisz, że tojad u ciebie się nie pokłada? Mój dostał podpórki a pomimo to pochylony jak starzec

Wsiowy ogród za rok idzie do poprawki cały.. niestety aby uporządkowac to co tam mam..to trzeba wykopać wszystko... i wszystko na nowo..... jakoś w tym roku nie zdecydowałąm się na ten krok.. a muszę.... bo z daleka to jakoś wygląda, fragmentami też... ale jest tam misz-masz.. niskie z tyłu, wysokie z przodu, cieniolubne na słońcu i odwrotnie.... Taka pierwsza grządka gdzie sadziłam wszystkie zakupione chciejstwa... i wyszło jak wyszło..... Ale faktem jest, że lubię ten mój wsiowy ogród z jego brakami..i niedoskonałosciami... jest nieobliczalnym
nieprzewidywalny, zmienny i kolorowy..... więc napewno zostanie u mnie.... nawet jak będzie totalnie niemodny..... odpowiada dla mojego szlonego charakterku... Nawet w tym roku chciałąm go jeszcze o 1 metr poszerzyć i wydzielić w przyszłosci kwatery.... nawet M się zgodził.. ale rozsądek wziął górę... JA nie mam czasu oporządzić tego co mam..... jak będę mieć czas... to poszerzę, a na razie nie będę skazywać kolejnych roślin na traktowanie po macoszemu.....
No i wyszedł elaborat..

Tojad się nie pokłada, bo jest osaczony innymi rołśinami z każdej strony...i go inne rośliny trzymaja na baczność... siedzi jak w autobusie z czasów PRL w godzinach szczytu...
Pszczelarnia 18:31, 25 lip 2012

Do góry
Czas bieli i fioletów?
Rozpoznajecie te pierwiosnki?

Tojady.

Powojnik, który potrzebuje szpilek do namiotów.

Werbena - jakżeby inaczej "przy Danusi".

Ogrodnik mimo woli 18:29, 25 lip 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Twoje ptaszki na głazch skalnych świetne

a ten zestaw roślinny bardzo mi się podoba...
czy to obok hortensji Limelight rośnie mieczyk fioletowy ? a obok miskant ...jaki ?

Wszystko trafione.. jest to miskant ..ale jaki nie mam pojęcia.... bo jak je kupowąłam i sadziłam, to nie zbierałam nazw... Rósł w innym miejscu. przesadziłam w nowe....Dosadziłam jakieś nowe.... których nazwy potrafięustalić, bo mam zapisane co zamawiałam
Nie mam głowy do nazw i nawet nie walcze z tym by zapamiętać...
Funkie - Hosta 18:21, 25 lip 2012

Do góry
paco napisał(a)
To ma być gęstwina???
Gęstwina to jest na poniższym zdjęciu;

Też chcę taką gęstwinę!!!
Ogród Sylwii od początku :) 18:20, 25 lip 2012

Do góry
proszę uprzejmie

tulipanowiec ... mój ci on

Ogrodnik mimo woli 17:46, 25 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)

Aniu, Twój "wiejski" ogródek (za płotkiem) jest oszałamiający Jest cudny!
Co robisz, że tojad u ciebie się nie pokłada? Mój dostał podpórki a pomimo to pochylony jak starzec
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:45, 25 lip 2012

Do góry

O raju ile kwiatów - kupiłaś z tyloma?
Rewelka

Illle czosnków - no dziękuje za prezent

Też czekam na fotorelację

Funkie - Hosta 17:45, 25 lip 2012

Do góry
To ma być gęstwina???
Gęstwina to jest na poniższym zdjęciu;

A wracając do tematu. To najprawdopodobniej zbyt duża wilgotność podłoża powiązana ze zbyt głębokim posadzeniem hosty. Trzeba jej odkryć szyjkę korzeniową, aby podłoże (pewnie mocno wilgotne) nie dotykało łodyżki liściowej. Na zdjęciu widać w zaznaczonym miejscu brązowiejącą (gnijąca) łodygę.

Niepokojące są również zniekształcenia na pionowym (zaznaczonym) liściu, niestety rozdzielczość zdjęcia nie pozwala na stwierdzenie co to jest, czy zniekształcenia spowodowane warunkami atmosferycznymi, czy też coś groźniejszego?
Ogród Leny. 17:35, 25 lip 2012

Do góry
O wow..Mira aż tyle tego masz?Szok - idę do Ciebie, szukać w fazie kwitnienia - dzięki

Marzenko dziękuję i jak zawsze śliczny obrazek z Twojego ogrodu

Asiu szkoda że nie pomyślałam i nie złożyłam niespodziewanej wizyty
Może następnym razem...dziękuję

Aniu,Urszulo serdeczne dzięki i dla Was kwiat Kobei pnącej,którą miałam dwa lata temu

Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 17:27, 25 lip 2012

Do góry
Witam gorąco,

Do tej pory wydawało mi się, że Ogrodowisko będę tylko podglądać, czytać i zachwycać się Waszymi ogrodami ......................... i oczywiście jak już będę mądra i zaczerpnę inspiracji to uporządkuję swój ogród. Stało się jednak inaczej. Niestety nie umiem poradzić sobie sama, dlatego próbuję prosić Was o pomoc.
Pragnienie posiadania pięknego ogrodu towarzyszy mi od 7 lat. Rozpoczynając byłam pełna entuzjazmu i zapału ale po jakimś czasie okazało się, że to wcale nie jest takie łatwe.
Zaczęłam dawno temu od Gardenarium, o którym dowiedziałam się z TVN Meteo, potem dowiedziałam się o Ogrodowisku. Stwierdziłam, że z taką pomocą założenie ogrodu będzie proste ................... ależ się pomyliłam
Coraz bardziej zaczęłam zatracać się najpierw w Gardenarium a teraz w Ogrodowisku. Siedzę godzinami, dniami, ...... i zamiast mieć mnóstwo pomysłów mam galimatias w głowie. Mąż i córki najpierw się ze mnie śmieli, że wyszkolę się na ogrodnika ale po długim czasie okazało się, że ani nie jestem ogrodnikiem ani nie mam pomysłów co do ogrodu. Takie uczucie jest straszne kiedy naprawdę mam zapał do pracy i pustkę w głowie.
Zaczęłam i ............... stanęłam w miejscu.

Będąc pod ogromnym wrażeniem Waszych zjawiskowych ogrodów liczę, że uda mi się podyskutować z Wami na temat mojego.
Prawdopodobnie duży potencjał tego ogrodu mnie przerósł

Pozdrawiam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies