Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 14:06, 13 cze 2022

Do góry
Dla takich widoczków warto się było wiosną pomęczyć

Krzewuszki coś słabo kwitną, może w przyszłym roku będzie lepiej.

Leonardo mnie nie zawodzi rzetelny gość

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 14:03, 13 cze 2022

Do góry
Weekend zleciał nie wiadomo kiedy
W piątek skosiłam trawę i to w zasadzie wszystko co udało mi się przez weekend zrobić, a nie przepraszam, ogarnęłam część przedpłocia jeszcze
Przed, w trakcie i po

Mam nadzieję, że kartony chociaż trochę powstrzymają wysyp chwastów, dookoła jeszcze są jakieś łąki, nie koszone, wszystko lata i mnie wykańcza
Ogrodowe wariacje 13:39, 13 cze 2022

Do góry
Taki stojak na kilka ziolek sobie nabyłam będzie na tarasie oczywiście

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:29, 13 cze 2022

Do góry
Padron

Pomidory już niedługo

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:26, 13 cze 2022

Do góry
Moj plac zabaw

Szparagi z nasion

Rabarbar

Łubin

Jarmuż trzecia proba, zobaczymy ile zjedzą ślimaki

Osiedlowy ogródek 13:24, 13 cze 2022

Do góry
Kokesz napisał(a)
Śliczną szałwię widziałam, chyba jakaś jednoroczna? Farinacea?
Cena zabójczą, za duzą doniczkę 18 euro

I piękny kolor pelargonii, nie umiem go określić

Piękna ta szałwia omączona. U nas też bywa. Choć w tak pięknym lawendowym kolorze nie widziałam. Kiedyś ją u siebie wysiewałam. Niebieską. Jednoroczna jest faktycznie. Ale dość długo kwitła. Nie wysiała się niestety a nasion nie umiałam zebrać.
Super wycieczka.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:17, 13 cze 2022

Do góry
Bodziszek wspanialy I miskant memory

Tu miejsce na truskawki, tylko przekopać z kompostem I didać ramę z desek po budowie

Eden Rose

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:16, 13 cze 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Do szczytu jeszcze daleko, ale u mnie najwięcej jest róż parkowych i okrywowych. One tworzą dość mocne plamy koloru.
Nowa pergola jest szersza niż poprzednia. Wysadziłam z niej dwie pnące róże, bo wcześniej rosły tam cztery. Dwa lata temu tak zarosły wejście do warzywnika, że musiałam korzystać z bocznych dojść.
Tak to bywa, kiedy człowiek straci rozum przy różyczce ogrodowej. Pergolę trzeba było wymienić, bo straciła pion i poziom.

Jak ja to rozumiem
Ja posadziłam przy jednej stronie bramki dwie Lykkefund Kto przy zdrowych zmysłach sadzi razem dwa ramblery dorastające do 8m każdy, na wejściu do ogrodu?. Obecnie pracuję nad projektem rozbudowy pergoli, tudzież mocowaniach do pobliskich sosen i do budynku, bo nie da się niemal pod nią przejść. Na szczęście to róża bezkolcowa
Żeby sprawie dodać pikanterii, po drugiej stronie bramki posadziłam Ghislaine de Geligonde, czyli kolejnego potwora. Na szczęście chyba jej się nie podoba bo nie rośnie Inaczej musiałabym wyciąć.

Swoją drogą widoczek pokazałaś przepiękny
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:15, 13 cze 2022

Do góry

Kapusta mutant

Penstemony

Ogród do odnowy 13:05, 13 cze 2022

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Goś, to przetacznik kłosowy Knallblau. Takiego samego odkryłam u siebie w weekend. Nie pamiętałam że kupiłam, tym bardziej gdzie sadziłam. Zaskoczyła mnie ta ciemna, niebieska plama pod wieczornikami Wiosną omal nie wypieliłam bo myślałam że jakaś pokrzywa

Pięknie kwitną derenie, doczekałaś się
Bardzo podoba mi się też połączenie amsonii z paprociami.
Ogród do odnowy 12:55, 13 cze 2022

Do góry
violaskom napisał(a)
Gosia znam Twój ogród, często oglądam zdjęcia, chociaż nie zawsze pozostawiam po sobie ślad. Dzisiaj dopiero odkryłam jaką masz gęstą ścianę zieleni. Nie sądziłam, że tych drzew jest takie bogactwo, albo z roku na rok stają się większe i gęściejsze. Wygląda to imponująco. Zachwycają mnie te fotki robione w większej perspektywy, one pokazują piękno całego ogrodu. Oczywiście same zdjęcia robisz po mistrzowsku. Na różaneczniki patrzę z zazdrością. Piękne kolory, odmiany i takie zdrowe. Moje ledwie żyją, zdziwiona byłam, że miały chociaż parę kwiatów. A i jeszcze kukliki. Zawsze podziwiałam te pomarańczowe, wysokie, ale te żółte na tle bordowych liści wyglądają cudnie. Ja od paru sezonów zakochana jestem w pełniku Golden Queen. Porobiłam dużo sadzonek i jak byś chciała, to chętnie się podzielę.

Nie pogardzę tym pełnikiem, widziałam to cudo u Ciebie w ogrodzie Piszą, że potrzebuje wilgotnego podłoża, jak radzi sobie u Ciebie w środku rabaty i to w pobliżu szałwii?

Z roku na rok różne siewki na sąsiednich działkach rosną coraz wyższe. Nikt się tym nie zajmuje a u mnie nasadzenia nastawione na słońce zaczynają cierpieć

rododendrony i azalie szaleją w tym roku zupełnie bez pomocy... taki klimat w tym roku
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:52, 13 cze 2022

Do góry
April napisał(a)

Na zdjęciu nie razi. Może w realu tak.
Ja z takimi trudnymi kolorami jak np Leonardo da Vinci sadziłam róże wielokolorowe typu Eden Rose, żeby nie było tak jednoznacznie. Nawet dobrze to wygląda. Choć jeszcze w tym roku chwilę potrwa zanim się rozwiną. U ciebie to już niemal szczyt sezonu różanego.
A Laguna nie przeszkadza przy przechodzeniu przez bramkę? Ona taka kolczasta...

Do szczytu jeszcze daleko, ale u mnie najwięcej jest róż parkowych i okrywowych. One tworzą dość mocne plamy koloru.
Nowa pergola jest szersza niż poprzednia. Wysadziłam z niej dwie pnące róże, bo wcześniej rosły tam cztery. Dwa lata temu tak zarosły wejście do warzywnika, że musiałam korzystać z bocznych dojść.
Tak to bywa, kiedy człowiek straci rozum przy różyczce ogrodowej. Pergolę trzeba było wymienić, bo straciła pion i poziom.

Ogród do odnowy 12:48, 13 cze 2022

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

A wiesz, że moje serce mi mówi, że trawnik powinien być właśnie taki jak u Ciebie? Bo wtedy on jest właśnie naturalny, przyjazny. Tylko ciągle z tym sercem wygrywa moje zamiłowanie do porządku. Ale kiedyś będę miała z koniczyną, bo taki jest najlepszy
Zdjęcia robisz po prostu mistrzowskie. Jest w nich tajemniczość, dyskretny urok, no magia, choć nie lubię tego słowaMasz zresztą tyle cudnych okazów, że dobrze, że masz taki talent.

Dawno nie chodziłam po takim dywanie jak u Ciebie, może z czasem wysieje się i u Ciebie koniczyna

Przydałyby się umiejętności magiczne

a to malutka koniczynka, której coraz więcej mam w rabatach i na szczęście na trawniku też

Ogród do odnowy 12:45, 13 cze 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Zachwycam się kwitnieniem dereni I wszystkim innym u Ciebie też
P.S. Koniczyna w trawniku podobno dobra jest, ja sobie chwalę, szczególnie jak susza jest

Gosia, co to jest to niebieskie na ostatnim zdjęciu? Przetacznik?
Wy wszystkie macie inną porę roku niż ja, dlatego chyba mam problem z rozpoznawaniem roślin

Derenie dają popis w tym roku

To niebieskie, tak to coś z rodziny przetaczników, nieustannie zapominam

już znalazłam - przetacznik pagórkowy - Veronica teucrium 'Knallblau'

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:35, 13 cze 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Tak w sumie sama nie wiem. Troszkę może i podobna ta moja. Mimo, że wśród herbacianych to wcale mnie nie razi

Najważniejsze, że się podoba. Nazwa to sprawa drugorzędna.

Zieleń, drewno i antracyt 12:16, 13 cze 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Ja lubię czasem różne niespożywcze rzeczy w L. kupować, ale nie wszystkie. Moja mama kupiła tam kiedyś myjkę do okien i użyła jej jeden raz

Magara, ten kolaż to nie miał (po raz kolejny ) ćwiczyć Twojej asertywności, tylko pokazać rzeczywiste wielkości i kształty kwiecia. Często po zdjęciach w necie wyobrażałam sobie, że kwiat jest dużo większy, niż ten, który się potem na krzaczku pokazywał
Na pokuszenie dla Ciebie jeszcze raz maki wschodnie deszcz im jak widać nie straszny

Piękne maki. Pewnie mają tam sporo słońca.
Ja nie mam ręki do maków. Wschodnie u mnie zanikają. Wysiałam maki od Magduśki, super wzeszły ale do kwitnienia to jeszcze sporo czasu. Może te mi się w końcu udadzą.
W Kruklandii 11:51, 13 cze 2022

Do góry
Juzia napisał(a)

No powiem ci Juzia że jestem zaskoczona jak szybko u ciebie zrobiło się gęsto i bardzo gęsto. I bardzo przytulnie przez to.
A na fotce to moja ulubiona perspektywa w twoim ogrodzie
No i te twoje brzozy, no cudnie się prezentują. Ja na swoją brakującą ciągle poluję. W międzyczasie dokupiłam trzy derenie....
Ogród przydomowy - Hosty 11:44, 13 cze 2022

Do góry
April podbija las... 11:39, 13 cze 2022

Do góry
April napisał(a)

I co tu pokazywać?

No takie kąciki przy ławeczce pokazywać!

Mnie coś ostatnio kolory denerwują, więc ja jestem bardzo za takimi obrazkami
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 11:13, 13 cze 2022

Do góry
Witajcie.

Potrzebuje waszej porady

- Trawnik z października 2021
- Koszony na 45 mm / nawodnienie automatyczne 1 x dziennie (oczywiście jak nie pada)
- Nawóz rozsypany z siewnika ręcznego (z korbką) w kwietniu 2022 - Substral Osmocote Do Trawnika Extra długo działający do 6 m-c

I teraz pytanie - czemu trawnik ma "wypalone" plamy ?

Zastanawiam się czy to nie jest wina nawozu, który miał długo działać ale jakoś nie działa....
Czy mogę teraz dać nawóz np. Polifoska 6 ?

Jakieś pomysły co można z tym zrobić ? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies