Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Bylinowa łąka 18:54, 13 wrz 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia, ale Ci roślinki nabrały masy przez ten sezon Ogród się wyłania już z trawy i to o ciekawym układzie trawiastych ścieżek i wyspowych rabat Domek super po malowaniu, moje klimaty, ten ciemny brąz na fundament to dobry kierunek

Farba na fundamenty już kupiona, ale w sobotę bawiliśmy się z tarasem. Niby nie tak dużo malowania, ale tyle zakamarków przez tą barierkę, że długo zeszło. A jeszcze chciałam posadzić hortensje kupione jeszcze w lipcu, bo to była może ostatnia okazja, żeby wjechać samochodem na działkę.

Magleska napisał(a)
Gosiu
domeczek Wasz śliczniutki
a i ogród już widać -kwiaty coraz większe i z dala już fajną rabatę widać

Madziu cieszę się, że malujemy. Przed zimą powinniśmy zdążyć. Jeszcze podłoga na tarasie nam została. Deski ryflowane, więc czyszczenia będzie najpierw sporo i nie wiem jeszcze czym pociągnąć. Ze dwa dni pewnie zejdzie.
Czekam już z utęsknieniem kiedy do kwiatków będę mogła wrócić.

greg66 napisał(a)
Gosiu ogórecznik wysiewałaś z nasion? świetnie wygląda i mam juz dla niego miejsce.

Grzegorz siałam z nasion i to późno, bo pod koniec czerwcu. Potem czekałam trochę aż sadzonki nabiorą masy na balkonie, bo bałam się, że malutkie ślimaki zjedzą. Po wsadzeniu do gruntu nabrały przyspieszenia. Teraz niektóre mają łodygi grube na 2 cm.
Szybko wschodzą, nasiona duże można spokojnie po dwa do doniczki. Na początku pierwsze liście prawie jak ogórki.

ElzbietaFranka napisał(a)

Jakie te twoje łany piękne. Deszcz popadał i wróciło wszystko do normy.

Domek przepiękny jak z filmu Disneya

Gosiu pozdrawiam

Elu domek i nam się podoba, więc musimy o niego zadbać. Z malowaniem jest trochę kłopotu, ale jak się wymarzył drewniany...
W łąkę ciągle coś dosadzam. Na szczęście mam już trochę roślin i mogę własne zasoby rozdzielać w nowe miejsca, bo inaczej chyba bym z torbami poszła.
A i tak przecież coś zawsze skusi.
Powiem ci, że z róż okrywowych jestem bardzo zadowolona. Kwitną i kwitną. Szczególnie odmiana Fortuna, która jak na różę bardzo mało kolczasta jest.
Te marketowe słabo rosną oprócz wielokwiatowej. Z tamtej chyba szpaler pod drzewami od wschodu zrobię.
Rdest zaczyna wchodzić na sąsiednie rośliny, w przyszłym roku muszę mu zostawić więcej miejsca. Rdest himalajski też ładnie się przyjął, mimo że podzieliłam go od razu na więcej sadzonek.

anabuko1 napisał(a)

Rabaty ci się powiększają. Ogród nabiera kolorów i masy.
Coraz ładniej wygląda.
Ogrom terenu, oj ogrom.
Będę podglądać jak świecznica ci zakwitnie. Ja jej nie mam. Jeszcze.
Pozdrawiam Gosiu

Aniu powiększają się powoli. Chciałabym szybciej, ale nie daję rady przygotować większego areału. A tu jeszcze inne rzeczy dochodzą i jak tak podsumuję, to tego czasu na ogród nie ma tak wiele.
Mamy różne chciejstwa i co roku coś przybywa. U Ciebie dalie czarują, ale u siebie ich nie będę wprowadzać. Wolę do ciebie zaglądać.
Tu narazie jest ściernisko... 08:58, 13 wrz 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Zaczynają świecznice.

Rudbekie dalej w pełnej krasie.

Witam Basiu

Nr wiem czy byłam u ciebie. Zobaczyłam piękny ogród dużo roślin dobrze współgrających ze sobą.
U mnie swiecznice wypuściły 4 cm kwiatostany i zatrzymały się mam 4 szt i wszystkie takie same. Mam też biele ale te śmigały już okwitły.
Bardzo ładne rudbekie jedne i drugie podwójne jak się nazywają. Sialas czy samosiejki od dawna. Może podasz nazwę.

Jeszcze o rozplenicach może ci się uda przezimować Rubrum u was zawsze ciepłej. Kupiłam Rubrum w zeszłym tygodniu posadziłam do donic chyba nie zaryzykuję i zabiorę do domu.
Jesienne kompozycje bardzo ładne
Kotlina Kłodzka zawsze piękna o każdej porze

Pozdrawiam milej niedzieli
Ptasi gaj 22:09, 12 wrz 2020

Do góry
Miałam dzisiaj gości Mirka z mezem.
Piękna cudowna pogoda szkoda, że krótko bo ciągle każdy gdzieś pędzi. Otrzymałam trawki i baptysje. Mirka też odjechała z roślinami. Nie wiem czy się podobało chyba tak inaczej wygląda ogród z fotek inaczej w realu.

Mirka nie różana więc nie było na ten temat dyskusji, ale były inne tematy.
Nie było fot jestem nie fotogeniczna nie lubię się focic co zrobić taka jestem.

Chociaż nóżki pokaże.

Piękna i bardzo pachnąca Munster Woody

Po lewej Queen of Sweden, ta po prawej bardzo ładna kolor pomarańczy fota nie wyszła.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:54, 12 wrz 2020

Do góry

Ekstrakt ze słomy jęczmiennej wlewam do oczka wodnego. Mam dokładna rozpiska ściągnęłam z netu. Na butelce opis po angielsku ściągany z Holandii a produkują w USA.
Ekstrakt zapobiega tworzeniu się glonów stabilizuje wodę. Mam krystaliczna wodę - odstukac - jak widziałaś na moich forach.
Butelka kosztuje ok 100 zl. Zamówiłam 3 butle będę miała na 3 lata za jedną przesyłką.
moje oczko ma ok + - 15 tys litrów więc 1 butla wystarczy.
Wstawię u siebie fotkę butelki na priv podam gdzie kupiłam

Dziękuję za kontakt odn chustawki jeszcze można ją rozłożyć sama radość. Jak postawie we brzozach to wstawać nie będę

Z glonami bitwa trwa, preparat zamówię i wiosną wykorzystam
Tymczasem odkurzacz zamówiony, co to da to nie wiem, eM postanowił, że potrzebny....
Mirkowy ogród (początki) 15:25, 12 wrz 2020

Do góry
Mirka dałam takie rośliny

Mydlnica

Taki dzwonek

Trzmieliny

Po prawej trzmielina po niżej tez

Trzmielina, po prawej winorośl japońska

Sezon 2017 u Hanusi 00:02, 12 wrz 2020

Do góry
Witam Haniu

Widzę, że przetwory zrobione. Jak borówki obrodziły umknęły mi foty.
Widzę, że już sie impreza skończyła i wraca normalność.
U nas cieplutko ale czuć jesień. Tydzień nie padało i znowu musiałam podlać rośliny w słońcu oklapłe szczególnie hortensje.

Oby jak najdłużej trzymała się ta piękna pogoda.

Pozdrawiam Haniu i zdrowia życzę
Ptasi gaj 23:40, 11 wrz 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Matko Elu trawiszcza powalają i brzozy.
Nie wspomnę o rudych rydzach. Zawsze jak widzę tak duże ogrody z laskiem to zazdroszczę troszkę Pozdrowienia

Małgosiu witam

Powiem szczerze lubię się urobić, ale już tego jest za dużo. Mały ogród mniej roboty. Chciałabym dużo roślin kwitnących, ale jak to wszystko obrobić.
Trawy, hortensje najmniej pracy. Róże trzeba przycinac, pryskać i jeszcze tak jak w tym roku klapa różana.

U ciebie to jak w raju. Wszystko równiutko po przycinane. U mnie trochę rozgardiasz, ale trudno. Nie zameczek się.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:32, 11 wrz 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ela
tych grzybków to Ci zazdroszczę
ja niestety nie znam się i sama nie chodzę zbierać -bom ślepak -prędzej zadepczę niż zobaczę

brzozy Twoje piękne -pomimo ,że śmiecą

Trawiasta -jak co sezon zjawiskowa
Miłego wieczoru

Ja się też nie znam na grzybach wszystko sprawdzam maślak jedyny taki dla mnie charakterystyczny. EM się zna ale ich nie jadą na wszelki wypadek tylko pieczarki i maślaki.
Brzozy piękne, ale jak się jesień zbliża mam ich dosyć. Ostatnie wichury fakt mi popalić cała działka w liściach. Dmuchawa, grabie w obrocie prawie każdy dzien. Jak nie zbierzesz jeden dzień to za trzy wklepane w trawe.
Mam jeszcze jedna trawiasta tylko nie udana. Nawet focic nie mogę tylko z boku bo pewnie Gracillimus a miał być Siux dużo niższy zasłania mi całą kompozycje.
Na wiosnę czeka przeróbka.

Też życzę dobrej nocy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:24, 11 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Co tu pisać - rewelacja.
Ptasi gaj 12:18, 11 wrz 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Masz wyjątkowo dobrą glebę Elu.
U mnie memory tak wielkie nie rosną. Mam dwie sztuki i każda inaczej rośnie. Ta w cieniu większa i wydaje mi się, że to miało związek z ubiegłoroczną suszą.
W przyszłym roku muszę im jakiegoś nawozu wiosną podsypać, żeby cieszyły, bo kwiatostany mają śliczne.

Podsyp Gosiu żebyś nie żałowała wybujają do 3 metrów .

Jednorazowo możesz podsypać aby ruszyly.
Ja też mam jedną która ma ok 1 metra kupiona razem z powyższej foty były jednakowe. Trzeba ją przesadzić.

Po prawej róża Maria Henrieta

Ptasi gaj 11:56, 11 wrz 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Oj rydzów pamietam smak z dzieciństwa, przysmażane na patelni z masełkiem, u mnie w okolicy rydze znikły

A ty wiesz Grzegorz, że u mnie rosły od kilku lat i myślałam, że to psióry. Znajomi przyjechali i zdziwili się, że u mnie tyle rydzów. Wyzbierali wszystkie i zaczęli się śmieć z mojej niewiedzy.
Teraz zbieram i żyje nawet się nie przyznaje, że mam rydze na działce.
Podobno rydz aby rosnąć musi mieć dobre sprzyjające warunki.
U mnie rosną pod dwoma sosnami czarnymi.

Czekam na podgrzybki i prawdziwki. 2 lata temu i tydzień temu zaszczepiłam grzybnia mikoryzy. Może w przyszłym roku.
To pewnie efekt mikoryzy w takim łańcuszku.

Ptasi gaj 11:47, 11 wrz 2020

Do góry
Trochę fotek

Bardzo ładna i zdrowa (po lewej) róża kupiona w Le clerku kupiłam 5 sztuk, ale moje dziecko wiosna posadziło nie tak jak trzeba wiosna i uschły. Koniecznie w przyszłym roku muszę kupić.

Po lewej największy kwiat różany. Po prawej Venrosa mam je 3 sezon w zeszłym roku obsypana mąka. W tym roku się trzyma.

Jeszcze druga Memory olbrzym

Ptasi gaj 11:29, 11 wrz 2020

Do góry
polinka napisał(a)
Ten lasek brzozowy to bym ukradła Przepiękny!

Piękny jest, ale wszędzie nasmiecone. W niedzielę eM kosiarka zbieral liście i znowu tyle. Jak tylko obeschnie zaraz idę grabić. W żwirze na skalniaku jeszcze gorzej dmuchawa trzeba
Stary ogród zamkn. 00:33, 11 wrz 2020

Do góry
Ile kupiłeś tych sadzonek i gdzie. Jak na 10 zł to taniocha.
Ja nie znoszę zapachu jaśminu. Można mnie tym zapachem przegonic.

Nic się nie stało byłam wczoraj.

Trawy to mój ulubiony zakątek w moim ogrodzie. A te hortensje to vanille Freise
Ptasi gaj 23:23, 10 wrz 2020

Do góry
Pięknie masz w ogrodzie, ta fotografia jest wyjątkowa. Nie mam tak wybarwiających się hortensji. Wszystko tu gra, i trawy i kalina. Każda roślina zdrowa i dorodna.

Najbardziej zazdroszczę rydzów. Uwielbiam w jajku i w bułce . Jeśli będziesz chciała zobaczyć, to wrzuciłem u mniej zdjęcie róży.

Ptasi gaj 22:10, 10 wrz 2020

Do góry
Grzybobranie

Na takim skrawku maślaki, rydze i kozaki

Muszę zacytować. Uwielbiam grzyby: zbierać, obierać, gotować, zaprawiać, suszyć i jeść

Ptasi gaj 21:11, 10 wrz 2020

Do góry
Dzisiaj ładna pogoda można było coś zrobić. Ścięłam jeżówki i monardy.
Jeszcze jakieś tam suche przekwitłe.

Trawy coraz wyższe i ładniejsze z pióropuszami

Liści od groma fajnie to wygląda, ale tyle samo w oczku wodnym.

Żywopłotki cisowe. 20:49, 10 wrz 2020

Do góry
Hania cudowne dalie. Wszystkie ładne ale ta pomarańczowa przepiękna.

Haniu podetnij jeszcze nic się nie stanie. Wrzuć do kompostownika tylko potnik aby nie były długie. Też jeszcze moje podcinamy jak nachodzą na inne rośliny lub podwiązuje.

Tyle słoików ja nigdy tyle nie miała nawet jak miałam fioła jak robiłam zapasy. Ale pomidorki jak malina

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:45, 10 wrz 2020

Do góry
Grzybobranie

Na takim skrawku maślaki, rydze i kozaki

Ptasi gaj 14:45, 10 wrz 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Dziękuję Elu, lubię Twoje oczko, bo ja też uwielbiam mieć rybki
i wodę w ogrodzie, preparat naturalny i ważne, że wypróbowany
Fajny też jest sam sklep, pełen asortyment wszystkiego do oczek
i najważniejsze dla rybek

I bardzo mili ludzie tam pracują. Zresztą widziałaś mają pokarmy do rybek.
Wiosna jak szukałam ekstraktu było wszystko zamknięte też czekali na dostawę z Holandii. To dzwonili przepraszali że tak to długo trwa, ale to nie była ich wina tylko transportu nie było.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies