Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mały ogród Kasi 11:12, 10 cze 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Kolejna zachcianka pod wpływem ogrodu Agaty
Gwiazda- róża Pomponella- cały samochód mi zapachniła
Szałwia omszona - Salvia nemorosa (tyle było w nazwie)
szałwia blaukonigin
caradonny nie mieli, chyba że ta pierwsza to jest caradonna
2 jeżówki green eye - prawdę mówiąc moje sadzoneczki co po 3 zeta w bied kupiłam są już 3 razy większe. Ale wzięłam, bo mam za mało
2 werbeny patagońskie, za mało mam

Acha - i do szkółek zawsze jeżdżę sama, w ten sposób oszczędzam stresu mężowi

mowisz, ze pomponella? taka jakaś inna z pąka; a nie oszukali Cię
tak czy siak i tak piękna
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:01, 10 cze 2015

Do góry
Anito ja też lubię kolorki Zabiegi z żurawkami opisałem dwa posty wyżej w odpowiedzi do Alicji
Dodatkowo mogę dodać, że jak czasem przypali się jakiś listek co przy takich upałach jak ostatnio jest bardzo prawdopodobne to obrywam. Kwiatostany w pierwszym roku obrywam, aby roślina nie wysilała się na kwiaty i nasiona. Później zostawiam żeby zakwitły, ale też za długo nie zostawiam kwiatostanów by nie szły w nasiona, a w liście. Na bieżąco średnio co dwa trzy sezony dzielę, aby wymieniać na nowe rośliny.

Alka dziękuje bardzo kulki miałem od bardzo dawna i nawet w sporej ilości bo było ich 10 i zawsze cięte, ale pod odkryciu ogrodowiska poznałem ich potencjał Ja jesienią też planuję już ostatni wypad po buksy, przywiózłbym sobie z chęcią na zapas, ale nie mam gdzie sadzić

Kasiu mnie też czeka sadzonkowanie odrostów Ice Dance, a z 4 kęp będzie ich sporo, ale cieszę się z tego bo dzięki temu koszt drugiego ogrodu się zmniejsza, niestety krzewów i drzew nie da się łatwo pozyskać, a szkoda

Agnieszko roślinek nawet sporo kwitnie, a dopiero się zacznie bo mnóstwo jest w pąkach, niestety wkradły się też dwie pomyłki i mam zgryz kolorystyczny na nowej rabacie, ale jakoś będę musiał teraz przecierpieć
Plamkami na różach zbytnio się nie martwię, ale na wszelki wypadek wolę zadziałać i pilnować rozwoju sytuacji bo mam malutkie krzewy i szybko mogłyby stracić listki

Jadwiszka szałwia to Blue Quuen i kupiona stacjonarnie w szkółce Wróblewscy, jestem z niej bardzo zadowolony bo ma fajne zwarte i sztywne pędy

Danusiu spotkanie miało być dość kameralne i nie był założony wątek, ale zebrało się więcej osób więc będzie lepiej Może by wypadało w ostatniej chwili założyć wątek, aby było wiadomo co i jak
Starorzecze na górce 10:53, 10 cze 2015

Do góry
inag napisał(a)
ja też zawsze boję się zamawiać przez internet rośliny. Cieszę się chociaż z tych żurawek, że takie ładne przyszły.. A z kupowaniem sadzonek przez allegro już skończyłam na dobre. Wszystkie zakupy tam były porażką w moich centrach ogrodniczych są szałwie ale oczywiście odmian nie znają! Tak jest ze wszystkim. Jak pytam o odmianę żurawek to patrzą na mnie jak na wariata...

Niestety to częsta przypadłośc, idzie się do CO z przekonaniem, że rośliny są im raczej dobrze znane, a tam opis ogólnikowy, typu: szałwia niebieska, szałwia fioletowa... I to i tak dużo, bo chociaż przymiotnik jest
Co jakiś czas niestety skuszę się na zakup przez net, ale doświadczenia mam takie, że im wieksza firma tym gorzej: czas realizacji ponad miesięczy, rosliny powrzucane do kartonu, poturbowane i czesto z chorobami, do tego niejednokrotnie pomylone, ech.

Mały ogród Kasi 10:53, 10 cze 2015

Do góry
Kolejna zachcianka pod wpływem ogrodu Agaty
Gwiazda- róża Pomponella- cały samochód mi zapachniła
Szałwia omszona - Salvia nemorosa Amathyst
szałwia blaukonigin
caradonny nie mieli,
2 jeżówki green eye - prawdę mówiąc moje sadzoneczki co po 3 zeta w bied kupiłam są już 3 razy większe. Ale wzięłam, bo mam za mało
2 werbeny patagońskie, za mało mam

Acha - i do szkółek zawsze jeżdżę sama, w ten sposób oszczędzam stresu mężowi
Droga do spełnienia 10:27, 10 cze 2015

Do góry
hej dziewczyny

jezówki mi bardzo szkoda nie wiem co się jej stało, praktycznie dwie sadzonki padły
ale zostawiłam może gdzieś w przyszłym roku odbije
przelana nie była sucho też nie miała nie wiem co się stało moze robale jakies albo grzyb albo kot?

w ogóle na tej rabacie-skarpie wszystko jakoś slabo rośnie
jedynie łubin daje radę chociaż 2 też padły ale jeden odbił
no i szałwia omszona daje radę
z przetaczników 6 ocalały 3
ale już nie ruszam
zobaczymy czy się coś będzie działo czy nie
szkoda mi już tak coś dosadzać a z drugiej strony to rabatka przy samym wejściu
zobaczymy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:00, 10 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Łukasz co to za obłedna szałwia? i skąd? Pragnę takiej

Zmienić pobojowisko w ogród... 09:56, 10 cze 2015

Do góry
O jak ładnie a ileż u Ciebie kolorów , ta szałwia to rewelacyjnie wygląda, może moja dziś przyjdzie , i turzyca jakby większa, chyba trochę podskoczyła? Pomarańczko cud malina Jak byś kiedyś dosadzała sobie malin to ja mogę Ci polecić żółtą, dostałam w tamtym roku od koleżanki z pracy, ma super wielkie mięsiste owoce Ale jak się patrzę, to u Ciebie wszystko jakoś podskoczyło, lałaś już czymś?
"W kolorze blue" 09:12, 10 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

rosną i werbeny i szałwia jaka to?
U mnie na pierwszej stronie, taka co się wysiewa jak durna.

Magda, szukaja paczki
"W kolorze blue" 08:59, 10 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
tak)))) maiałam Ci powiedzieć, że masz dodatek rosną?

rosną i werbeny i szałwia jaka to?
Starorzecze na górce 00:23, 10 cze 2015

Do góry
agatanowa napisał(a)

Ilona, oczywiście, że trafiłaś, to szałwia omszona Caradona - Salvia nemorosa Carradona; faktycznie bardzo udana, mam dopiero drugi rok, zima była łagodna, więc nie wiem, czy będzie się sprawdzać długodystansowo
bardzo mi się podoba.. Poluję na tę odmianę od dawna ale u mnie jest nie do zdobycia przez Ciebie nie będę dzis spała
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:18, 10 cze 2015

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Cofnęłam sie , obejrzałam kolekcje piwonii, i inne cudowności! Teraz przyśnią mi się!

Ty u mnie, a ja byłam w tym czasie u Ciebie Zaczynają róże, a u Ciebie to festiwal różany

Cover i szałwia.. czekam na pochmurny dzień z fotami.. bo biały nie wychodzi
Mały ogród Kasi 00:02, 10 cze 2015

Do góry
nie znam trybuli
a szałwia moja nazywa się szałwia omszona Caradona, szczerze polecam, choć mam na razie krotkie z nia doswiadczenie

wkleiłam zdjecie niedzwiadka u siebie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:43, 09 cze 2015

Do góry
Ale ślicznie . Moja szałwia omszona też zakwitła nareszcie, uwielbiam tę roślinkę . Moje Ice Dance też się cudnie rozrastają. Zrobiłam z nich już chyba 8 malutkich sadzonek, a wciąż puszczają nowe .
Starorzecze na górce 22:31, 09 cze 2015

Do góry
inag napisał(a)
Cześć!
Wzdycham właśnie do Twojej szałwi... Oglądam ją już dziesiąty raz! Też taką chcę!!! Wiesz może jaka to odmiana? Nie caradonna przypadkiem?

Ilona, oczywiście, że trafiłaś, to szałwia omszona Caradona - Salvia nemorosa Carradona; faktycznie bardzo udana, mam dopiero drugi rok, zima była łagodna, więc nie wiem, czy będzie się sprawdzać długodystansowo
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:51, 09 cze 2015

Do góry
Violu najbliżej Ascot rośnie różowa szałwia Rosenwein, niekwitąca jeszcze różowa pysznogłówka, i róże Queen of Sweeden, troszkę dalej jest jeszcze ostnica, rozchodnik Matrona, fioletowa szałwia i róża Maria Theresia. Czy to będzie ładnie wyglądać? mam nadziję, że tak najwyżej mamy przecież łopaty Moje Ascot mają dwa pąki kwitnące i teraz wypuściły mnóśtwo nowych, ale na nie będzie trzeba trokszę poczekać.

Małgosiu kule mają się dobrze poza delikatną utratą koloru, ale to normalne bo przecież kopane, małe bukszpaniki są podejrzane, muszę je dobrze obserwować
Moje z zeszłęgo są wręcz nabite młodymi przyrostami, nawet w CO takich gęstych nie mają a cena 20 razy niższa

Alicjo bardzo mi miło, że tak piszesz tym bardziej, że z rabat na początku wątku niewiele już zostało bo prawie wszystko zostało zmienione mam nadzieję na lepsze Żurawki do pewnego momentu kolekcjonowałem, teraz nadal mam sporą kolekcję, ale nie poszukuje wyszukanych i drogich odmian bo jest wiele innych roślin, któe wolę mieć w zamian

Również nie mam zbyt dobrej ziemi, bardzo piaszczysta. Wszystkie sadzę do ziemi zmieszanej z kompostem a taka mieszanka najbardziej im odpowiada i nawożę 3-4 razy w sezonie. Wiosną granulowanym wieloskładnikowym w sezonie dolistnie lub podlewam florovitem. Nawożenie kończę w lipcu

Ewo trawniczek to prawie sama koniczyna, ale na zdjęciach nie widać. Podlewałem ten fragment w upały, aby nie wyschnął
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:37, 09 cze 2015

Do góry
Łukasz mój żywopłocik też taki . Dzisiaj pryskałam signum. Pryskaj i nie martw się ale koniecznie signum. W zeszłym roku pięknie odbiły buksy a były kiepskie
Ślicznie masz a szałwia to już cudo
Ogródek Iwony 19:33, 09 cze 2015

Do góry
A tu młodziutkie nasadzenia:
Miskanty klaine fontanne, trawka od Małgosi, bodziszki, szałwia różowa (od Any - dziękuję ), stipa, jeżówki różowe i jeszcze coś od Małgosi (zapomniałam nazwę)
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:29, 09 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To od naszej Fineczki ze sklepu.. wspaniała kompaktowa szałwia Szałwia omszona Compacta Deep Blue. U sąsiadki posadziłyśmy przed lawendą.. na słoneczku, ależ jest piękna..
Moje bylinki niech się sprężają, bo tylko patrzę co wyciepać by posadzić tej szałwii więcej

Jest jeszcze różowa Bright Rose.. ale wolę niebieską

Aniu, dzikuję za odpowiedź. Tylko po co mi pokazywałaś tę różową, teraz chcę dwie Powiedz jeszcze, jak one długo kwitną, bo z tego, co piszesz, wolą słońce.

No i jeszcze... co to za Fineczka ? Może głupio, że pytam, ale ja jeszcze na forum raczkuję, więc chyba mi wolno.
A tę różę, która zachwalasz, też gdzieś umiejscowię
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:36, 09 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To od naszej Fineczki ze sklepu.. wspaniała kompaktowa szałwia Szałwia omszona Compacta Deep Blue. U sąsiadki posadziłyśmy przed lawendą.. na słoneczku, ależ jest piękna..
Moje bylinki niech się sprężają, bo tylko patrzę co wyciepać by posadzić tej szałwii więcej

Jest jeszcze różowa Bright Rose.. ale wolę niebieską

ładna ta rozowa, moją slimaki objadly i nie wiem czy zakwitnie
Ogródek Niny 18:31, 09 cze 2015

Do góry
Część dalsza wiosennych nasadzeń. Azalia chanel, szałwia omszona, trawy (też dostałam) oraz dzikie bratki. Z tylu pęcherznica i zdaje się że słoneczniczek żółty (tez dostałam). Kępki zielone nie wiadomo czego to lobelia, wysiana i rozsadzona przeze mnie w lutym.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies