Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kosolkowa Pasja 19:44, 15 maj 2015

Do góry
Kasyu, Waldku, Toszko, Ewulko, Wilczyco, Lewku Ogrodowy, Violu, Ewo Pszczółko, Iwonko, Laurowiśnio, Buszująca Reniu, Reniu z Zakola - dziękuję Wam bardzo za odwiedziny, komentarze i porady!! Pozwólcie że napiszę ogólnie. W niedzielę mamy komunię córki, więc póki co czas zagospodarowany mieliśmy pod tym kątem. Ale nie znaczy to, ze ogrodu nie ruszam
Rabat trawą na razie ściółkowac nie będę. Po oprysku decisem mszyc NIET. Była też nimułka, ale nie wiem czy decis ją powstrzymał? - oberwałam tylko cztery łodyżki ze zwiniętymi listkami. Leni nie ma, poseksiły się i pewnie teraz larwy gfdzies buszują, ale czego oczy nie widzą tego sercu nie żal.. Więc larwami się nie przejmuję. Chwasty dają popalić, ale pielę sukcesywnie. Jutro idę zrywać pokrzywy na gnojówkę. Beczkę M. załatwił, czeka na jutrzejszy wsad Beczka znaczy. Wszystko rośnie jak na drożdżach. Vanilki i PolarBear podżarte przez nornice na razie usilnie walczą i ładnie się zielenią. Krzewuszki zbierają się do kwitnienia. Dopiero zaczynają kwitnąć tawuły. Pierwsze rh przekwitają, kolejne zaczynają. Szałwia blaukoing i przetaczniki zaraz będą kwitły. Róże nie mają jeszcze pąków. Musze przesadzić szałwię marcus, bo jednak kocimiętka ją zażera. Zrobię z niej obwódkę - może przy różance tarasowej.. Dzieliłam hosty i dosadzałam na obwódkę cienistej. Mam mnóstwo sadzonek kocimiętki - zebrałam do doniczek mam nadzieję ze dadzą radę. Na pewno mi się przydadzą Trochę fotek.

Azalia (nn) i późny rh (nn)
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:15, 15 maj 2015

Do góry
IzaK napisał(a)
Aga jak zwykle fenomenalnie... wszystko jak spod igły napawam się widokiem...

Ja w tym roku też się obraziłam na moją lawendę... przy tarasie ładnie odbiła, ale pod klonem ledwo co się przebija coś zielonego... może miejsce jej nie służy, a może za mocno ciachnęłam... najwyżej wymienię na szałwię omszoną ...

Czyli prawie u wszystkich lawendowa porażka w tym sezonie
Szałwia na zastępstwo koniecznie z jakimiś trawkami, bo po kwitnieniu zazwyczaj jej liście robią się brzydkie.
To tu... 22:41, 13 maj 2015

Do góry
A zamiast jeżówek szałwia ?
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 15:16, 13 maj 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Ahhh, różanka, nie mogę się doczekać fotek jak wszystko na niej pięknie rozkwitnie Pięknie się jeszcze szałwia komponuje z różami, i szyściec W

wiem,wiem ale zobaczę jak tam bedzie z miejscem jak róże się rozrosną,przetaczniki w tym roku bedą ładne z czego się cieszę bo w tamtym roku takie marne i koslawe były.
Teraz priorytet to ten trawnik i aż się boję czy będzie z nim wszystko dobrze bo ostro się napracowaliśmy z glebą..podlewamy i czekamy na pierwsze źdźbło
Czas zaczynać, a w głowie pustka... 13:20, 13 maj 2015

Do góry
Duże pole do popisu te Twoje donice, też mam dwie , tylko dużo mniejsze, uwielbiam je obsadzać, jak dobierać rośliny dowolnie
Na stałe dosadzam bukszpany i turzyce, pomiędzy, już w marcu bratki i stokrotki, krokusy, prymule, cyklameny, później trawy sezonowe zielistki, można wysadzić guzmanie, tilandsie, letnie heliotropy, stokrotki afrykańskie, możesz żurawkami nawet żonglować, ziółka możesz sadzić jakie chcesz...pięknie wygląda szałwia lekarska, bordowa bazylia, pomidorki koktailowe, rozmaryn...można poszaleć
powodzenia i u Danusi masz całe spektrum inspiracji
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 12:32, 13 maj 2015

Do góry
Ahhh, różanka, nie mogę się doczekać fotek jak wszystko na niej pięknie rozkwitnie Pięknie się jeszcze szałwia komponuje z różami, i szyściec
Dla odmiany czas na zmiany... 08:36, 13 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Ale piękna pergola...płot
No ekstra to wygląda razem z rabatą przed!!!
Działasz

Aaaaa i rabatka nowa będzie moja ulubiona...bo bronzowe trawki i niskie jeżówki są cacy
Szałwia zresztą też!
A jakie masz dokładnie te jeżówki? Bo ja mam taką samą rabatę tylko jeszcze jeżówek małych nie upolowałam

dzięki Juziek...w końcu jakies sensowne tło dla tej rabaty...jeszcze jak berberysy podrosną to już w ogóle będzie prześlicznie...o...taka jestem skromna
Juzia jeżówki to PowWow Wild Berry...tzn. taką zamawiałam...a co do dostałam to się okaże
Moja działka. 07:25, 13 maj 2015

Do góry
Azalie.

Szałwia trójbarwna,Irysek

Biała aksamitka,Czosnek
Dla odmiany czas na zmiany... 22:25, 12 maj 2015

Do góry
Ale piękna pergola...płot
No ekstra to wygląda razem z rabatą przed!!!
Działasz

Aaaaa i rabatka nowa będzie moja ulubiona...bo bronzowe trawki i niskie jeżówki są cacy
Szałwia zresztą też!
A jakie masz dokładnie te jeżówki? Bo ja mam taką samą rabatę tylko jeszcze jeżówek małych nie upolowałam
Ogród niby nowoczesny ale... 22:05, 12 maj 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Grabowa z rozplenicami i kulkami będzie latem hiciorem. Szukam coś u siebie pod graby, na razie mam hakone i stipę. Coś kwitnącego się przyda, może jeżówki i szałwia?

Jak masz stipę to muszą być i jeżówki Też mam takie połączenie...wprawdzie dopiero jesienią sadzilam ale juz nie mogę się doczekać efektu

Ogród niby nowoczesny ale... 21:52, 12 maj 2015

Do góry
Grabowa z rozplenicami i kulkami będzie latem hiciorem. Szukam coś u siebie pod graby, na razie mam hakone i stipę. Coś kwitnącego się przyda, może jeżówki i szałwia?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:35, 11 maj 2015

Do góry
Ok. Po prawej będzie kontynuacja żywopłotu z szmaragdów.
Reszta jak? Trzyma się to kupy? Chciałbym, żeby ta rabata była dekoracyjna cały rok, bo to część ogrodu, którą ciągle widzę z okien.

Wrzuciłam w GP i wyszło mi takie coś:
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/202708

i gdy urosną:
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/202707

Po lewej za iglakiem dałam żółtą pęcherznicę kanolistną i perukowca. Jakie drzewo o niebieskich/srebrnych igłach byłoby tu najsensowniejsze? Bo świerk srebrny mi odradzono.

Czy szałwia omszona będzie dobrze wyglądała w roli obwódki? Jeśli nie, to co innego niebiesko-fioletowego by tam pasowało?

-----------------
edit
Między świerkiem a magnolią oczywiście będzie coś posadzone, myślę że roóżaneczniki W projekcie jest dziura, bo skupiam się w tym momencie na tym jednym kawałku.
U BusyBee w ogródku... 14:06, 11 maj 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Pszczółeczko, w Iglaki24 są szalwie różowe, ale po 6zł. Kupowałam tam moją, Marcus, po 4,50 w zeszłym roku, bardzo ładne i zdrowe sadzonki, dobrze zapakowane. Tylko nie wiem jak ta cena, może różowa jest droższa..?

Dzięki Olu różowa bardzo mi się podoba...pasowałaby mi do nowych róż.
Zresztą fioletowa też, ale na tej rabacie już mam trochę fioletu.
A jak długo ta Twoja szałwia kwitła? Bo planuję ją przy tarasie i nie chciałbym, aby potem brzydko wyglądała....
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:08, 10 maj 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Jeszcze lekko chora, niedospana bo luby tak chory że w nocy miał dreszcze więc nie za dużo pospałam. Poszłam do ogródka odpocząć na bujaku. Po 30 sekundach stwierdziłam że jednak może czas coś zrobić z kawałkiem rabaty gdzie były exotic emperor. I rezultat jest taki że koszyków z tulipanami i innych cebulowych już tam nie ma, ale są kulki: bukszpanowa i cisowa własnego dzieła znów. Bukszpanowa kupowana w sklepie w atrakcyjnej cenie jest rzeczywiście kopana. Z 3 kupionych 2 mają przyrosty, a ta co wsadziłam dziś jest marniejsza, kiedyś tam zapomniało mi się jej podlewać. Ale mam nadzieję że ruszy. Do kulek poszła szałwia, jeżówki ubiegłoroczne, trawa zimo zielona i stipa z własnego siewu. Róża eden rose która ma obiecujące pąki [i póki co brak mszyc] została tam gdzie była, czyli obok nowych nasadzeń. Zdjęć brak bo potem chciałam sobie posiedzieć i w końcu się pobujać

aaa tak, złamałam rydel, jutro muszę skoczyć do ogrodniczego po rydel, kolejnego ogona [tatarak mam na myśli] i podpórkę do drugiej róży.

Pozdrawiam i lece do Was popodglądać co i jak!

No to sobie odpoczęłaś
Zazdroszczę pączków Eden rose- u mnie podobno trzeba ją porządnie okrywać. Nie zdecydowałam się, chociaż kuuusiła mnie w ogrodniczym Fajnie jak taki łagodniejszy klimat....
Działka wkoło Lubczyka :) 16:51, 10 maj 2015

Do góry
inag napisał(a)

Szukam, szukam i nie mogę znaleźć Pamiętam, że znalazłam to przez przypadek na nie polskich stronach i bardzo utkwiło mi w pamięci. Na pewno, niektóre te przestrzenie były wysypane jakimiś kamyczkami tak, żeby można było wchodzić do środka i pielegnować rośliny.
Ja zrobiłabym coś takiego: (Sorry za te krzywańce - to tak na szybko)

Rośliny trzebaby było podobierać tak by były dosyć atrakcyjne cały rok.
To żółte duże pole to np kostka z trzmieliny,
mocno zielone - kostka z bukszpanu,
jasnozielone - runianka
brązowe - turzyca włosista bronco (trawy nadadzą lekkości ciężkim bryłom)
żółto- zielone pole to jakieś trawki w mocny kolorze, Hakonechloa???
Fioletowe - coś kwitnącego dla rozweselenia - lawenda? przetacznik gęsto posadzony? Szałwia omszona?
Jasne pola to kamyczki w odcieniu kostki, zeby już nie wprowadzać innego koloru
Tło bym zrobiła z czegoś typu cis, tuje cięte w kostkę zeby wszystko do siebie pasowało idealnie i dopełniało kształty "na ziemi"...

Przez cały czas miałabyś ładnie i ciekawie. A miejsca po sciętych wiosną trawach mogłabyś obsadzić dziesiątkami tulipanów, szafirków itp. zanim przekwitną zaczną wychodzić już trawki

To taka moja wizja

aż też zaczęłam szukać w necie, czegoś na ten wzór, ale sama nie wiem, jakoś nie jestem do końca przekonana do takich geometrycznych całkowicie zestawień! nawet do ema poszłam, co on na to, ale on też jest na dwa razy!
chociaż nie powiem, że jestem całkiem na nie
jakoś na jesieni też kombinowałam na tym kawałku, żeby porobić tam rośliny grupami, hosty, żurawki kulki z tui, tawuły więc w sumie coś podobnego u mnie tylko rośliny ułożone były w trójkąty
tylko nie wiem, czy takie w sumie nowoczesne zestawienie będzie pasowało do mojego dworkowego domu?!
qrcze sama nie wiem, bo z drugiej strony to coś innego, nowego i by się rzucało w oczy
szkoda, że nie masz tej inspiracji z neta, może było by łatwiej do mnie dotrzeć
Działka wkoło Lubczyka :) 14:54, 10 maj 2015

Do góry
Ja zrobiłabym coś takiego: (Sorry za te krzywańce - to tak na szybko)

Rośliny trzebaby było podobierać tak by były dosyć atrakcyjne cały rok.
To żółte duże pole to np kostka z trzmieliny,
mocno zielone - kostka z bukszpanu,
jasnozielone - runianka
brązowe - turzyca włosista bronco (trawy nadadzą lekkości ciężkim bryłom)
żółto- zielone pole to jakieś trawki w mocny kolorze, Hakonechloa???
Fioletowe - coś kwitnącego dla rozweselenia - lawenda? przetacznik gęsto posadzony? Szałwia omszona?
Jasne pola to kamyczki w odcieniu kostki, zeby już nie wprowadzać innego koloru
Tło bym zrobiła z czegoś typu cis, tuje cięte w kostkę zeby wszystko do siebie pasowało idealnie i dopełniało kształty "na ziemi"...

Przez cały czas miałabyś ładnie i ciekawie. A miejsca po sciętych wiosną trawach mogłabyś obsadzić dziesiątkami tulipanów, szafirków itp. zanim przekwitną zaczną wychodzić już trawki

To taka moja wizja

Życie w wiejskim ogrodzie 14:39, 10 maj 2015

Do góry
MalaGoska napisał(a)

Mi wystarczy wyobaźni by ją zobaczyć, trenuję regularnie. Ja przed domem chcę dać podobne połączenie, też stipa tylko z lawendą. Też je sobie ciągle wyobrażam

Gosiu muszę przyznać że wyobraźnię masz wielką Na tym zdjęciu które umieściłem prawie nic nie widać Mam nadzieję że stipa nie zawiedzie i podrośnie Też się zastanawiałem nad lawendą bo to by było dobre połączenie ale mam tam wąskie rabatki i szałwia o zwartym pokroju będzie lepsza Lawenda się pokłada i przy koszeniu trawnika by było nieciekawie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:41, 09 maj 2015

Do góry
Jeszcze lekko chora, niedospana bo luby tak chory że w nocy miał dreszcze więc nie za dużo pospałam. Poszłam do ogródka odpocząć na bujaku. Po 30 sekundach stwierdziłam że jednak może czas coś zrobić z kawałkiem rabaty gdzie były exotic emperor. I rezultat jest taki że koszyków z tulipanami i innych cebulowych już tam nie ma, ale są kulki: bukszpanowa i cisowa własnego dzieła znów. Bukszpanowa kupowana w sklepie w atrakcyjnej cenie jest rzeczywiście kopana. Z 3 kupionych 2 mają przyrosty, a ta co wsadziłam dziś jest marniejsza, kiedyś tam zapomniało mi się jej podlewać. Ale mam nadzieję że ruszy. Do kulek poszła szałwia, jeżówki ubiegłoroczne, trawa zimo zielona i stipa z własnego siewu. Róża eden rose która ma obiecujące pąki [i póki co brak mszyc] została tam gdzie była, czyli obok nowych nasadzeń. Zdjęć brak bo potem chciałam sobie posiedzieć i w końcu się pobujać

aaa tak, złamałam rydel, jutro muszę skoczyć do ogrodniczego po rydel, kolejnego ogona [tatarak mam na myśli] i podpórkę do drugiej róży.

Pozdrawiam i lece do Was popodglądać co i jak!
Życie w wiejskim ogrodzie 01:37, 09 maj 2015

Do góry
Agnieszko o tej porze roku każdy ogrodnik cierpi na brak czasu Wiesz jak to jest Jak Cię nie ma na forum to cisza a jak wrócisz to rozmowy nie maja końca Najwięcej kolorów pochodzi od cebulowych ale ich czas długo nie będzie trwał Byliny powoli zbierają się do kwitnienia Moja szałwia omszona sadzona miesiąc temu już ma pączki Uwielbiam tę porę roku Dziękuję za miłe słowa Pozdrawiam
Kwiaty z ogródka Marty :) 01:04, 09 maj 2015

Do góry
Pieknie rośnie rozwar, mój chyba zmarzł, bo w miejscu, w którym rósł w zeszłym roku, na razie go nie ma. Ale dla odmiany szałwia i żurawki od Ciebie pięknie się zbierają. Szkoda, że moja werbena też odmówiła współpracy ale w ubiegłym roku też bardzo późno się obudziła, więc jeszcze mam nadzieję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies