Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

MAD 09:58, 15 cze 2015

Kasya napisał(a)
Ogromna hortensja mam nadzieje ze moja w koncu ruszy bo rośnie wszerz i kwitnie
Piękny powojnik i trawki i szpalery... Ale będzie cudnie jak hortki zakwitną

Hortensja gigant. Fakt. Tylko ona rośnie już tam dłuuuuugo. Chyba powinnam ją trochę podciąć bo się za bardzo rozpanoszyła. Tylko nie wiem kiedy. Ani jak.
Tak wyglądam za pąkami kwiatowymi u Limki i na razie nie widać ale za to Sundae Fraise cała w pączkach.
MAD 10:00, 15 cze 2015

Madzenka napisał(a)
Ta szławie omączona mnie nęka... U Noemi , u Ciebie, piekna jest! Ogród nabiera dojrzałości i jest pięknie

Ta szławia ma niesamowity kolor i naprawde duże kwiatostany. Zauroczyła mnie w naszym zieleniaku i po prostu musiałam ją kupić. To tak a propos trzymania się "listy"...

Madzenka napisał(a)

Prosze o podanie odpowiedniego wskaźnika

Wskaźnik mówisz? Ja tam doopa ze wskażników ale u mnie przypadają 2m3 kompostownika na każde 1000 m2 działki. 1m3/1000m2 to jak na moje potrzeby takie minimum.
MAD 10:05, 15 cze 2015

Donia72 napisał(a)

Piękna też takiej nie widziałąm

Prawda? Jest niesamowita tylko przy tych upałach trochę liście jej wiotczeją. Pod wieczór wszystko wraca do normy.
Edit napisał(a)

Piękna! szkoda tylko że jednoroczna

Jednoroczna niestety. Ale:
jankosia napisał(a)

Szkoda to by było jakbyś tego nie wiedziała i na wiosnę była zawiedziona. A tak, wiosną możesz sobie posiać i mieć za darmo Tylko chyba wcześnie to trzeba zrobić bo moja siana w kwietniu zakwitnie gdzieś w sierpniu dopiero
W zeszłym roku też kupowałam rozsadę bo to szałwia jedyna w swoim rodzaju. Podobną sympatią darzę tylko jeszcze muszkatołową

Tylko żebym to ja się zorientowała kiedy te nasionka można zebrać żeby potem ją sobie wysiać. Czyli co, siać styczeń/luty, jak stipę?
MAD 10:08, 15 cze 2015

Edit napisał(a)
Madziu, dziękuję za odpowiedz w sprawie stipy moja stipa okazała się carexem odpuszczam stipę z ogrodniczych, sama posieję bo już cierpliwości nie mam......
Pięknie jest u Ciebie, zachwycam się! W takim tempie to Ty za chwilkę cały ogród ogarniesz.... pozdrawiam
Ps. Mary Rose muszę nabyć....koniecznie!

To może poczekaj z zakupem aż znajdziesz kwitnącą. Tych kłosów nie da się pomylić z niczym innym... Tempo teraz muszę trochę zwolnić. Prace wznowię pewnie po powrocie z urlopu.
MAD 10:09, 15 cze 2015

Kamajla napisał(a)

Ja też jak kupiłam zeszłego lata miałam wątpliwości czy Buchananii żyje Ale tak podrosła, że mi przeszło.
Może wskazówką są czerwonawe pędy? Ona nie jest tak jednoznacznie brązowa/ruda.

Coś tam delikatnie się w nich czerwieni. Nic, poczekamy - zobaczymy. Nawet nie wiem czy coś mam/mogę/powinnam jej przyciąć. Boję się ruszyć.
lindsay80 10:09, 15 cze 2015

Iwk4 napisał(a)
Wczoraj kupiłam tą trawkę. Miała na samym dole prześwity zielonego. To chyba o to chodzi.

ja też tak myślę - moja kupowana w sobotę ma tak samo.

Ale super zdjęcia MAD dodałaś, te Twoje róże, powojniki, szałwie...
A buchannani dwa razy większa od mojej.
MAD 10:10, 15 cze 2015

jazzy napisał(a)

Jesussss, ale cudne!

Na zdjęciach robią największe wrażenie.
MAD 10:12, 15 cze 2015

Iwk4 napisał(a)
Wczoraj kupiłam tą trawkę. Miała na samym dole prześwity zielonego. To chyba o to chodzi.

lindsay80 napisał(a)

ja też tak myślę - moja kupowana w sobotę ma tak samo.
Ale super zdjęcia MAD dodałaś, te Twoje róże, powojniki, szałwie...
A buchannani dwa razy większa od mojej.

Moje też mają jakieś drobne prześwity ale raczej bordowego niż zielonego. Ciekawa jestem ich daleszego losu.
MAD 10:14, 15 cze 2015

Malgosik napisał(a)
miałam podobny problem z Buchanani
wyglądała że nie żyje
nie kwitły jak inne turzyce
w zeszłym tygodniu przycięłam je krótko i teraz dopiero widać, że urosły powyżej miejsca cięcia

Ja się boję, że jak ciachnę to ubiję na amen... Za to wczoraj czesałam stipę. Znajomi sie smiali, że córki nie mam to się za czesanie traw zabrałam.

U mnie po burzy to już noc ciemna była.
jankosia 10:20, 15 cze 2015

MAD napisał(a)

Tylko żebym to ja się zorientowała kiedy te nasionka można zebrać żeby potem ją sobie wysiać. Czyli co, siać styczeń/luty, jak stipę?

Ja nie zbierałam nasion, kupiłam papierek. Pisze na nim że luty-marzec. Wtedy zakwita w czerwcu.