Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Też chcę mieć piękny ogród 03:07, 26 cze 2011

Do góry
Witam także po powrocie z wojaży.

Dobre poczatki pięknego ogrodu.
Ogród Marty 03:05, 26 cze 2011

Do góry
Marta napisał(a)

sosnę podsadzilam hostami, a świerk ogołociłam z uschniętych gałęzi..
I tu zaczyna się problem. Chciałam zasadzić tu 1 lub 2 Rh i podsadzić np. żurawkami, ale nie wiem czy będzie tu cokolwiek rosło. Ziemia jest tu zbita i sucha. oczywiście sadzilabym w lepszej ziemi. Nawet kupiłam już torf, Rh też już czeka.

Będę bardzo wdzięczna za radę.

To trudne stanowisko w tym momencie bo glebę na pewno poprzerastały korzenie drzew.
Jeśli da się to przekopać zruszyć, wykopać spore dołki to może się udać, ale różaneczniki będą pewnie pod okapem drzew cierpiały na brak wody, bo od deszczu tam za wiele jej nie dotrze.

Sam torf nie wystarczy, gdyż RH muszą mieć także materię organiczną w glebie no i kwaśne podłoże.
Poczytaj o RH w artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/176-rozaneczniki-ogrodowa-arystokracja

Ja bym chyba zaryzykowała, ale trzeba przygotować stanowisko inaczej RH padną. Nie zapominaj też o podlewaniu.
Pokażę nasz ogród 02:56, 26 cze 2011

Do góry
Bogdzie chyba nie chodziło o wykonanie stałych obrzeży tylko o docięcie kantów
Wystarzy je ładnie przyciąć i poprawia się wygląd ogrodu na wielki plus.
Ogródek Agam 02:52, 26 cze 2011

Do góry
agam napisał(a)
Pwl dziękuję bardzo za słowa uznania. Tak na prawdę to wszystkie drzewka i krzewy sadzone były bez jakichkolwiek planów i głębszych przemyśleń.
Jedyna zaplanowana rabata znajduje się pod tylną ścianą domu i została wykonana w tym roku.

Tutaj wg mnie brakuje wyższych punktów przyciągających uwagę.
Cały ogród pięknie dopieszczony, wielkie uznanie dla systematyczności w działaniach ogrodowych.
Ogródek Agam 02:50, 26 cze 2011

Do góry
agam napisał(a)
hanka_andrus pod szpalerem mam perukowca żółtego i bordowego, berberysa bordowego i pęcherznicę zieloną. Co jeszcze mogłabym tam wsadzić?

Nie zawsze nadmiar roślin jest dobrym rozwiązaniem. Można poszerzyć rabatę i dodac wyłacznie hortensje np. Annabelle lub Limelight (nasze ulubione na forum) wtedy zyskasz efekt spektakularny. Dosadzanie na siłe zawsze odradzam.

Witam na Forum po powrocie
Dziurki w pniu jarzębiny 02:46, 26 cze 2011

Do góry
Czy tam jeszcze są jakieś objawy inne niż dziurki, czy kora jest martwa?
Czy widać ślady żerowania?
Ogród Moneta w Giverny 01:54, 26 cze 2011

Do góry
Pamiętam ten ogród z angielskich programów, ale jeszcze tam nie dotarłam. Bardzo chciałabym zobaczyć słynny mostek i wyspy grzybieni.
Gdzie przechowujecie fotki? 01:46, 26 cze 2011

Do góry
Ja mam na dysku zewnętrznym, mam tam 100 tys zdjęć które są jakby sprzężone z programem Picassa, są w folderach. Chcąc je zamieścić eksportuję zmniejszone 800x600 na pulpit i dodaję a potem do kosza. Na dysku mam w oryginalnej wielkości.

Musisz sobie wgrać ten program i tam archiwizować fotki jak masz niedużo.
Tawułka - Astilbe 01:40, 26 cze 2011

Do góry
Wsadziłam kiedyś tawułkę w pobliżu zbiornika na deszczówkę i ilekroć tamtędy przechodziłam wlewałam w tawułkę wiadro wody. Zakwitła 25 kwiatami
Z wizytą u Jana van den Top czyli hostowy zawrót głowy 01:39, 26 cze 2011

Do góry
Ja bym też nie wyszła aż zapełnię bagażnik.

Czekamy co Gosiu przywiozłaś. A ja byłam dla odmiany w ogrodzie znanej w Anglii autorki książek o hostach.
Ogród minimalistyczny 01:20, 26 cze 2011

Do góry
W ogrodzie najważniejsza jest systematyczność, nie da sie odłożyc czegoś na później. Szczególnie to widać na trawniku.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 01:15, 26 cze 2011

Do góry
Trawnik w lecie potrzebuje stałej wilgotności i nawożenia.
Zaglądajcie do artykułów o trawnikach. Jest tam sporo informacji o ich pielęgnacji

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Zeolit zakarpacki 01:13, 26 cze 2011

Do góry
Co jakiś czas wchodzą nowe środki i materiały do ogrodnictwa, efekt ich stosowania dopiero po jakimś czasie pokaże czy było warto i czy działa. Jak nie zastosujemy - nie przekonamy się. Ja staram się wypróbowywać różne środki.
Stawy i przydomowe oczka wodne 01:11, 26 cze 2011

Do góry
Oto dowód, że malutkie oczko może być czyste i urokliwe.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 01:09, 26 cze 2011

Do góry
Znam zwolenników takiego stosowania, zwłaszcza jak roslinki mają się źle. Kiedyś sadziliśmy wielkie kopane świerki serbskie. Bałam się że się nie przyjmą i laliśmy pod każdy świerk. Ale nie wiem czy to pomogło, czy systematyczne podlewanie i zraszanie roslin. Chyba takiego doświadczenia nikt nie przeprowadzał.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 01:06, 26 cze 2011

Do góry
W ogrodach stosujemy korę jako ściółkę na całym ogrodzie wyłączając róże, które ściółkujemy próchnicą odkwaszoną lub kompostem. Kora powinna byc przekompostowana, nie świeża. ponieważ zabiera azot z gleby.
Ogródki ziołowe - zioła 01:03, 26 cze 2011

Do góry
Spodobała mi się ozdoba u Bożenki w postaci gąsiora szklanego. Fajny pomysł.
Mata przeciw chwastom 01:01, 26 cze 2011

Do góry
Agrowłóknina służy do okrywania roślin przed mrozem, wydaje mi się, że używacie nieprawidłowej nazwy.

Mata przeciw chwastom - to prawidłowa nazwa (tak myślę)

Te nasze opinie wynikają z obserwacji po zastosowaniu maty przeciw chwastom, która jest wbrew naturze. Wyłącznie jest stosowana dla wygody ludziom, ale niekoniecznie dla wygody roślin, które nie mają normalnego obiegu materii organicznej. Mata zamula się i nie przepuszcza powietrza. Stąd bierze się ta wysoka wilgotność na wierzchu. Jest o tym szczegółowo wcześniej.
Wiele roślin padało zwłaszcza jeśli na matę były użyte kamyki jako ściółka.

Być może teraz wynaleziono coś innego, co się nie zamula, jednak ja osobiście uważam że stosowanie takiej maty przeciw chwastom szkodzi roślinom i nieporządnie wygląda zwłaszcza jeśli za mało się nasypie kory. Kora jest sucha, nie może użyźnić gleby no bo niby jak, skoro leży "szmata" ?
Ja jestem przeciwna, ale każdy decyduje sam za siebie.

Moda na matę wzięła się ze szkółek ogrodniczych kiedy to wykładano pole, aby jak najszybciej otrzymać wolny teren i stawiano na tym doniczki. Potem taką modę z lenistwa zaczęto stosować w ogrodach.
Antyki i starocie w ogrodzie 00:50, 26 cze 2011

Do góry
Wspaniale to wygląda. I kto by pomyślał? Takie kompozycje widywałam szczególnie na działkach. Stare wanny służyły jako zbiorniki na deszczówkę. A tu ktoś nasadził roślin i od razu weselej
Chelsea Flower Show 2011 00:45, 26 cze 2011

Do góry
Nie było koło mnie Witka bo nawet mogłam z nim zrobić zdjęcie. Również go uwielbiam, to wielka osobowość. Dziękuję Syla za komplement
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies