Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Równanie terenu pod trawnik - nierówny trawnik 00:42, 26 cze 2011

Do góry
Darować sobie ten sposób, teren musi być wielokrotnie grabiony, równany, wałowany, a kamienie usunięte. Od tego zależy powodzenie nowego trawnika.
Kostka granitowa 00:39, 26 cze 2011

Do góry
Jeśli po nawierzchni mają jeździć większe samochody to najpierw należy położyć warstwę piasku
(10 cm), potem tłuczeń (10-15 cm), potem piasek z cementem (10 cm) na którym układamy kostkę.
Kostka granitowa 00:37, 26 cze 2011

Do góry
Do chwastów mam specjalne narzędzie do wyskubywania, ale można też herbicydem opryskiwać na większych powierzchniach, tylko w pobliżu roślin i trawnika trzeba je zabezpieczyć kartonem aby wiatr nie rozniósł oprysku szkodliwego dla roślin ozdobnych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:30, 26 cze 2011

Do góry
Roślinki ściśle zapakowane w folię samoprzylepną jak baleroniki przyjechały w walizie i żadna się nie złamała.
Przywiozłam rewelację: na pierwszym miejscu jaśminowiec o zapachu truskawek , cudowny jego zapach unosił się w każdym z ogrodów, które zwiedzałam i w końcu był w sprzedaży no i kupiłam, ale nie tylko Jutro pokażę moje zakupy roślinne, ( w tym trzy róże) a pozostałe nieroślinne zobaczycie 2 lipca
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:47, 25 cze 2011

Do góry
Kochani witam Was, przekroczyłam próg domu i jaka niespodzianka

Dziękuję za życzenia imieninowe, jak najbardziej trafione

Wrażeń cała głowa, a nawet dwie, bo Witek był ze mną, Ile zdjęć zrobiłam napiszę jutro, ale starczy na całą zimę pisania o wszystkim co piękne w angielskich ogrodach.

Tyle cudownych miejsc, miasteczek, uroczych uliczek i kwiatów Ale u mnie też pięknie, róże jeszcze kwitną - widziałam po ciemku
NIe mogę się doczekać co tam u Was Duża buźka dla wszystkich moich Przyjaciół Starych i nowych, bo poznałąm tylu ludzi.
Pędraki w trawie 19:37, 21 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
W czerwcu przykryć siatką trawnik aby nie wyleciały chrabąszcze.

Kiedyś zlewaliśmy glebę preparatem GROT, ale teraz chyba już jest wycofany.

Dzięki. A sąsiadka mówiła mi o jakichś nicieniach. Co to za robale?
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 00:58, 19 cze 2011

Do góry
No to pooglądałam sobie piękne rododendrony Cudne niektóre są i jakie zadbane! Jedynie co mnie zaniepokoiło to panująca "moda na mikoryzę" . Sprawa jest bardzo skomplikowana - prowadzone są dopiero badania a wyniki znanych wskazują że naturalne zjawisko mikoryzy nijak ma się do rh mikoryzowanych w naszych ogrodach. Zanim ktoś zakupi i wyda niemałe przecież pieniądze niech zainteresuje się tematem - ale odradzam strony producentów wraz z ich naiwnymi badaniami w stylu : jestem profesorem użyłem raz i miałem plony wyższe o 25% niż w ubiegłym roku więc rekomenduję.

korzystajcie z takich obserwacji:
gardenarium napisał(a)
Mikoryza też, stosowałam ją nawet do już istniejących krzewów, szprycowałam do gruntu. Ma zwielokrotniać przyrosty i kwitnienie. Jednak najlepszy efekt obserwowałam po magicznej sile.

Pisałam w wątku u Syli o borówce brusznicy - w której towarzystwie rh czują się świetnie i równie dobrze wyglądają.
Napisze jeszcze, że w 1974 roku Anglicy wyizolowali mikoryzującego grzyba pezizella ericae z korzeni calluna vulgaris. Ten sam gatunek został później znaleziony u rh. ponticum, ericea, gaultheria, vaccinum. Wpływał bodajże na ograniczenie fytoftorozy /nie mam pewności/ - to jeden z wielu mikoryzowatych, każdy działa inaczej. Więc jak ktoś będzie na jagódkach w lesie, spotka wrzosowisko, znajdzie smardza/również grzyby workowate/ - rozejrzeć się czy nie ma gajowego w pobliżu - ziemia w kieszeń i pod rh Można przynieść oczywiście jakieś patogeny z lasu - ale to jak z dziećmi - albo wychowujesz sterylnie albo "narażasz".

Wnętrzowisko - dom i wnętrze 23:51, 17 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ale masz dobrze Sebciu A ja spałam tylko trzy godziny;(

Ja śpię teraz około 7 godzin. Bezsenności współczuję...
Dziś jednak poszedłem do szkoły - ale się zwolniłem z dwóch - po co mam siedzieć
Zimowanie bukszpanów w donicach 23:48, 17 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Można Sebku, ale mniej roboty jest z dołowaniem w donicach, tylko umyć donice.

Jak są plastikowe to jasne, a jak się ma takie jak Twoje to tylko je głaskać można i podziwiać
Osteospermum - stokrotka afrykańska 22:56, 17 cze 2011

Do góry
Te kwiaty nie są tak długowieczne jak np. petunie czy pelargonie.
Jeśli je przelałam to zawsze źle to się kończyło. Może to być grzyb, może lejesz po listkach?

Obrywaj suche listki i ucinaj przekwitnięte kwiatki. Można podlać np. Topsinem - to środek grzybobójczy.
Można też kupić Magiczną siłe substrala do roslin balkonowych. Jak tn środek zastosujesz - będzie efekt w postaci nowych kwiatów w dużej masie.
Wejście, ładna mi wizytówka, heeelp 22:39, 17 cze 2011

Do góry
Możesz dać Picea omorika Nana on jest taki stożkowy, czyli zamiast żwiru kora musi być
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:19, 17 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

i jakiś nie trapezowaty ten ogród...?

Oficjalnie tarpezowaty, a nieoficjalnie trójkątny Zgadnijcie o co chodzi?

Żeby go nie splagiatować?
Rysunki są chyba trosinkę inne niż w rzeczywistości

ciekawe kto wygra konkurs?

Jeszcze raz przyjemnej podróży i wspaniałych wrażeń
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:51, 17 cze 2011

Do góry
Dawaj teraz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:37, 17 cze 2011

Do góry
Dziekuję za wyrazy sympatii, miło będzie wracać do Was
Mój ogród :) 21:36, 17 cze 2011

Do góry
Taką działkę trzeba podzielić na mniejsze "wnętrza" ogrodowe. Wtedy nie widać wszystkiego od razu. To trudne wymiary do zagospodarowania. Oprócz iglaków potrzebujesz na pewno drzewa liściastego np. o bordowych liściach (śliwa wiśniowa, buk, klon) i trochę kwitnących krzewów kiściastych.

W oczku wodnym trzeba chyba posadzić rośliny, będzie łatwiej utrzymać je w równowadze biologocznej.
Jeśli dzieci jeszcze się bawią (bawi) to kącik zabawowy jest jak najbradziej potrzebny.
Powojnik - Clematis 21:21, 17 cze 2011

Do góry
The President

U Kasi w ogrodzie ... 20:56, 17 cze 2011

Do góry
Dziś Kasi urodziny, Kasiu wszystkiego co najlepsze, spełnienia marzeń wszelakich

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:52, 17 cze 2011

Do góry
Kochani, poskubałam róże, popodlewałam kwiaty balkonowe i hortensje, popatrzyłam na to wszystko i jutro już Asia przejmuje dowództwo w ogrodzie. Do zobaczenia w niedzielę 26.06.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:06, 17 cze 2011

Do góry
Claudia być może dopiero wyjdzie, przecież to numer specjalny, ja dziś nie widziałam w MPiKU
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:02, 17 cze 2011

Do góry
Michael napisał(a)
i jakiś nie trapezowaty ten ogród...?

Oficjalnie trapezowaty, a nieoficjalnie trójkątny Zgadnijcie o co chodzi?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies