Andziulka juka jest cudnie waniliowa i po 3 latach wreszcie w kwiatach ... a pelaśka coś choruje ... ma brązowe plamki na listkach i nie wiem co to za zaraza ...
Oczadziala??????????????????????????????????????
No wez, ja Cie prosze nie rob sobie zartow z powaznej osoby. Tu sa takie wypasione ogrody, ze mozg sie lasuje, ale moj do nich nie nalezy.
Bogda, ale jestes Kochana Dzieki za dobre slowo Buziale i usciski dla Ciebie
Nie plakulkaj, bo sie futro zdenerwowalo
Ale tak swoja droga to balamucisz, balamucisz a niezle kwiatki posiadasz, . Tojesc kwitnie w jakim kolorze, ze spytam?
No i jak pachruszcze sie miewa??? Te w ilosci szt. 13
bycie ogrodowiczanką zobowiązuje ... więc mam już 13 pachruszcza jak to uprzejmie bukszpaniki określiłaś ... czekają jeszcze bo małż weranduje siem jak wiemy )) ... mam ostróżkę - nie jest to pełny kwiat ale w cudnym wybarwieniu jak widać powyżej ... nie wiem czy ona letnia czy wieloletnia to się okaże a może ktoś wie ? ... no i mam plantacje kann ... przypadkiem - nie żeby specjalnie - koleżanka mi dała kłącza i jakimś cudem nie udało mi się ich zniszczyć ... no i mam do nich cynie ... ba jukę mam nawet kwitnącą ... a tojeść to dar Ani naszej kochanej i będzie biała ... cudnie biała a za nią naparstnice w paprociach - już rosną ............ i paprocie i naparstnice ... no prawie ogródek mi się robi ... jak będzie tak jak ma być (juz niebawem ) to bedą szersze kadry ...
no a tato mój do nieba sięga .... moja mama taka tęga ... moja siostra taka mała ))) ... a ja jestem ....
pomijam próbę wejścia w wyższą emocjonalną i życiową paranoję, którą mi Bociek próbował zaszczepić słowami filozofa "jak żyć " ... bo zupełnie nie wiem ...
Od północnej strony domu od kilku lat bardzo dobrze rośnie leśna paproć.
Z kilkunastoletniej ketmii zaczyna się robić poważne drzewo.
Witam, wpadlam sobie dokładnie poogladac i nie mogłam nie skomentować tych zdjęć!!! Niesamowite, piękne u Ciebie dorodne rośliny, i te paprocie... Uwielbiam je, a ketmi takiej jak Ciebie nigdy nie widziałam... Najwyższe wyrazy szacunku. Pozdrawiam m
Miałam skomentować jedno zdjęcie, drugie, bo wszystkie piękne, ale jak to zobaczyłam to ..... Oniemialam!!!!
cud malina!!!!! Nie mam gdize skopiowac, ale pomyślę, bo lawendy mam, kulę też tylko gdzie żwirek wysypać i ławeczke!!!
A za carex ice cream baaaaardzo dziękuję, jutro przesadzam koński ogon w inne miejsce!!!!
betysiu,czy przy tej pięknej urody ławeczce....tutaj z lewej strony rośnie przypadkiem krwawnik wiązówkowaty?wstawiam zdjęcie z netu dla porównania strasznie mi się podoba i jeśli to on .........prosiłabym o zdjęcia w zbliżeniu jak on wygląda bo w necie jest wiele ,ale jak rzeczywiście wyglądają to nigdy nie wiadomo ciekawa jestem jak długo kwitnie? plisssssss
Ulubione miejsce najstarszej ogrodniczki - ciekawe, mój ojciec też takie ma!
Chciałam zapytać o szare rośliny z prawej strony - czy to jakaś artemisia luisiana?
I ja nie mogę się doczekać Mai u Ciebie.
PS Hosta "limonkowa" od Ciebie obłędna!
Ewo przypuszczam że to Bylica luizjańska, w ubiegłym roku posadziłam cztery rachityczne roślinki, w tym roku bardzo się rozrosły. To miejsce jest suche, a one rosną bez dodatkowego podlewają i mają ładny kolor.
Mai w tym roku u mnie już nie będzie, chcieli przyjechać bezpośrednio po tygodniowych deszczach, kwiaty piwoni zgniły, płatki róż zrobiły się brązowe, nie chciałam pokazywać ogrodu w takim stanie (Wycięłam kilka wiader kwiatów piwoni i róż).
Mam nadzieję że ogród zechcesz zobaczyć na żywo. Będziesz mile oczekiwanym gościem.
Zaczynają kwitnąć hortensje, jest to jedyny kwiat który w tym roku nie sprawił mi zawodu.
A tu trochę żywszego koloru - mój ulubiony PINK
Wieloletni groszek rozrósł się w tym roku znacznie - wlazł na płot, oplótł szmaragda i kórnika : Lubię go i jego piękne kwiaty Ma mnóostwo pączków a ukorzenia się z byle gałązki
Tikurilla, norweski Jotun, co tu się dzieje? I dąb bielony? Deski są fajne, zwłaszcza jak ktoś lubi na bosaka biegać (ja lubię ale nie mam, więc hasam po kamieniach).
weranda Ewuniu się buduje ... wymarzona i choć początki wyglądały żałośnie i zagadkowo - co miało tę fajną stronę, że życie towarzyskie ulicy zaistniało i to NA NASZYM PŁOCIE )) ... (co akurat mi się podobało w przeciwieństwie do zaistniałego onegdaj na płocie też dywanu sąsiada ) ... dziś są wykończone schodki i połowa podestu i tak to jest to na czekałam ... więc cieszę się jak głupia ... choć wiem, że barierki na razie nie będzie ... ale nic to ))) ... a dla Ciebie kilka kwiatuszków ... bo coś smutna chyba byłaś rano ... cieplutko pozdrawiam ...
Ja lubię takie nazwy jak parzydło, bo łatwo zapamiętać
A nowy nabytek powoduje odrobinę zazdrości U mnie w sklepie był dzisiaj duży wybór hortensji, ale "okazy okazałe", więc i cena wysoka sie okazała
Niom Mam bialego niecierpka, bakope, biala lobelie (sama sialam) i biala roze A w gruncie biale begonie
Wooow. Zabielone jak Lavazza A w gruncie rzeczy Białe jest piękne Zwłaszcza własnoręczne posadzone.
Białego niecierpka widziałam - na obrazku Bakopa- coś mi świta, że do wiszących takich pejzaży?
Begonia - to proste! A róża - .. .heheee Chopin????
PS.
Zdjęć Nowicjuszom nie dajesz?... A feee, tak bez podpowiedzi...?