Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Goniak

Ogródek Goniak

Urszula 20:03, 20 sie 2012

Miskancik jutro znajdzie miejsce u brata w ogrodzie- on ma hektary, więc mu nie zaszkodzi. A ja będę napawać się jego widokiem przez ogrodzenie.
goniak 20:39, 20 sie 2012

Urszula napisał(a)
Miskancik jutro znajdzie miejsce u brata w ogrodzie- on ma hektary, więc mu nie zaszkodzi. A ja będę napawać się jego widokiem przez ogrodzenie.

To jest optymalne rozwiązanie, będziesz miała fajny widok, bo ten miskant jest bardzo malowniczy
Leida 21:30, 23 sie 2012

Clematis bylinowy Ditches of Albany, fantastyczny

Sliczny ten clematis a nawet chyba ładniejszy niż ten Bells, który Wy juz macie a ja nie. A czy on długo kwitnie Gosiaczku?
goniak 07:59, 24 sie 2012

Cześć Hanuś, miło, żeś wpadła
Ten powojniczek kwitnie nieprzerwanie od czerwa do jesieni i ogólnie jest bezobsługowy, podobnie jak inne bylinowe.
Z takich sprawdzonych odmian (godnych polecenia) mam jeszcze powojnik Albina Plena Purpurea, co prawda nie bylinowy ale również bezproblemowy w uprawie i kwitnący obficie przez cały sezon.

Pszczelarnia 09:49, 24 sie 2012

Gosia, zapisałam sobie wszystkie (czy wszystkie?) Twoje clematisy. Bylinowe, powiadasz? Tzn. jak je prowadzisz, po ziemi?
A tej pluskwicy zmyślnie ukryłaś liście czy te wiechy się tak pięknie wygięły? Świetna roślina. Czy na zimę lekko ją przysypujesz czymś?

I jeszcze: kolekcja host (na spokojnie oglądam bez emocji) jest pięknie wyeksponowana w Twoim ogrodzie.

A ta róża to będzie Golden Celebration, jednak. Ostatnio miałam porównanie na żywo. Golden jest bardziej kulkowy w płatkach - tak myślę a Graham lekko rozwarty. Ale mogę się mylić, oczywiście, przecież.
goniak 12:38, 24 sie 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Twoje clematisy. Bylinowe, powiadasz? Tzn. jak je prowadzisz, po ziemi?

Bylinowe powojniki to takie, których część nadziemna zamiera na zimę podobnie jak u host
Wiosną wybijają młode pędy z ziemi a stare trzeba przyciąć nisko.
Jeśli nie dasz im podpórek to będą się ścieliły po ziemi

Pszczelarnia napisał(a)
A tej pluskwicy zmyślnie ukryłaś liście czy te wiechy się tak pięknie wygięły? Świetna roślina. Czy na zimę lekko ją przysypujesz czymś?

Niczym nie okrywam pluskwicy, radzi sobie świetnie.
Milka 15:00, 24 sie 2012

no taki powojnik, to jakby nie u nas, cudny!!
ola 20:51, 24 sie 2012

Pięknie u Ciebie Gosiu. Zielona jeżówka - moje marzenie. Na żywo jeszcze nie udało mi się jej spotkać. Marzy mi się też Green Envy ale do nabycia chyba tylko w necie (jakoś nie bardzo lubię zakupy roślin tą drogą). A czerwony buk na jednym z ostatnich zdjęć, to purple fountain?
goniak 22:19, 07 wrz 2012

ola napisał(a)
A czerwony buk na jednym z ostatnich zdjęć, to purple fountain?

Tak, to ta odmiana

Udało mi się spełnić swoje kolejne ogrodowe marzenie
W miejscu namiotu, w którym trzymałam hosty powstała wiata-altana, zbudowana w zaledwie kilka dni przez prężną ekipę górali. Od dawna zbierałam starą cegłę rozbiórkową, która teraz wykorzystałam
Długo myślałam nad projektem, który wreszcie dojrzał w mojej głowie

justi 22:23, 07 wrz 2012

Niezła miejscówka na biesiadowanie osłonięta i z jakimś grilem , super Nawet w chłodne jesienne wieczory można będzie siedzieć.