Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:27, 04 lis 2016

Do góry
Constans napisał(a)
Zanim poznałam Marcina to kupiłam sobie kiedyś na urodziny młot pneumatyczny (w betonie mieszkam, zwykła wiertara nie daje rady), ponieważ wymyśliłam sobie trzy obrazki w przedpokoju. Wiecie takie o jednej tematyce, równiutko w linii... myślę sobie powieszę - wypas będzie. Mierzyłam 4 godziny, właziłam na drabinę, złaziłam, oglądałam, pion, poziom, wszystko na cacy, bo ja lubię tak pod linijkę, równiutko. Wlazłam na drabinę, przymierzyłam się, włączyłam młot... Jak mną zaczęło poniewierać po tym przedpokoju Jaką to miało moc...

Jak już dokończyłam swe działo, otrząsnęłam się po tym doświadczeniu, wytrzepałam i powiesiłam obrazki.............

Wkurza mnie czasem ten mój Marcin, ale dobrze że jest

hahahahhahah posikałam się!!!!!!!!!!!!!!!
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:21, 04 lis 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

No nie mogę zaprzeczyć, że jest to pomysł bardzo oryginalny. Nie wiem tylko, czy go "czuję". Wizualnie bardziej czuję ściankę wodną, ale to w ogóle jakiś abstrakcyjny charakter przybrała ta dyskusja Od drzew, przez derenie, a tu nagle "szast-prast" i panele i ścianka wodna

ha! a mam cie ! "resume prosimy"
pamietasz jak u mnie na różance z Asią podłapałysmy szachownicę Iwony??
juz laczki zakładałam do szkołki lecieć
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 14:19, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
no ale Kasia juz tak nie zrobi to jej nie drażnijcie już
zołzy

buhahahah!Jakie tam zołzycmok
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 14:17, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

wiesz ja akurat z czarnego zlewu jestem zadowolona, miałam jasny i brudny gorzej wyglada bo nigdy go nie doprowadzisz do idealnej czystości. a czarny tak. bardziej wkurzają mnie zacieki przy bateriach .. i samo doprawadzanie blatu do blysku

No i tu pytanie-czemu trzeba się namęczyć, zeby było ładnieeM twierdzi, że oczywiście się miotam,ale ja przy jakichkolwiek decyzjach zawsze tak...jak już zrobimy tą kuchnię to nie ma opcji, żebym coś zmieniała.Tak to jest,jak człowiek nie wprowadzi się na gotowe-to potem myśli i kombinuje.
Podmiejski ogródek 14:14, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
wiem o co chodzi...spotkania tylko wtedy kiedy sa niezbedne i gadanie o pogodzie :/

O dokładnie tak

Podmiejski ogródek 14:12, 04 lis 2016

Do góry
wiem o co chodzi...spotkania tylko wtedy kiedy sa niezbedne i gadanie o pogodzie :/
Podmiejski ogródek 14:07, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

o bosze współczuję ale i gratuluje zaciętości!
z innymi synowymi tak nie miała?to mimozy jakies.. a ty z nimi masz o czym gadać?

Nie, z innymi synowymi nie było takiej wojny, bo one lubią od teściów prezenty i podzielają zdanie, że dziecko o wadze 70kg, to dziecko, które zdrowo je.

Nie, pogadać niestety nie mamy o czym. Ale tragedii w stosunkach też nie ma.
Podmiejski ogródek 14:06, 04 lis 2016

Do góry
marta_kawka napisał(a)
Ja jestem kompletnym laikiem w dziedzinie ogrodnictwa, ale zaczynam się w to wkręcać Urządziłam niedawno swój pierwszy ogród, ale skorzystałam z pomocy firmy. Miałam pomysł na połączenie nowoczesności z klasycznym wydźwiękiem, ale nic ponad to, więc zwróciłam się po pomoc do Empart Ogrody http://empart-ogrody.pl/Stworzyli dla mnie projekt, w którym mogłam zmodyfikować parę rzeczy tak, by w końcu wiedzieć czego chcę i zajęli się również realizacją. Jestem zachwycona ich pomysłami.

o ho reklama jakaś
pokaż nam swój projekt bo patrząc na realizacje ze strony to dramat jakiś, na forum ladniejszy ogród Ci zaprojektują
Podmiejski ogródek 14:03, 04 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)
To ja się przyznam, ze z teściowa wojnę toczyłam. Taką prawie jak w filmach. Najgorszą synową do tej pory jestem, ale dopięłam swego.

Część działki obsadzona przez teściów- bez pozwolenia, bez zapytania, ale to pikuś. Wyrywanie dzieci z rąk szło, bo ja się nie umiem zajmować i płaczą, co ja żarłam, ze ma kolkę, a później na odwrót jak czekoladką karmiła i dla 5-latki przetarte zupki przynosiła, żeby sie dziecko nie męczyło gryzieniem. Ale szczytem było jak mi z mojego domu dywan wyniosła i swój położyła, bo bardziej się jej podobał. Poleciała razem z dywanem.

Dumna z wojny nie jestem, ale mam spokój.

o bosze współczuję ale i gratuluje zaciętości!
z innymi synowymi tak nie miała?to mimozy jakies.. a ty z nimi masz o czym gadać?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:02, 04 lis 2016
Do góry
tez jestem za uzdatniaczem wody ......sama mam ...i wszystko co wyżej o nim napisano to prawda ...nie widzę wad ...chyba ze odkurzanie za nim ...bo za blisko ściany stoi (w kotłowni) odsunęłabym go dziś ale to trzeba przerabiać rury do wody
anna_t napisał(a)
Ula a powiedz jeszcze co jest dalej, montuje ten uzdaczniacz i sype sól co jaki czas?jakie to koszta? sól jaka i gdzie kupujesz? jak czesto dosypujesz?

Aniu przegoń mnie jak Ci zasmiecam, przepraszam

ja mam cos takiego http://archiwum.allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-honeywell-sol-tester-erie-aquatw-i3598770107.html

nie wiem czy tej firmy ale bardzo podobnie wygląda (bo juz mojego chyba nie będzie na rynku) sól sie kupuje w markecie budowlanym w workach po 25kg około 30zł/worek...cos mi się wydaje ze ze 2-3 worki na rok kupuje.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:20, 04 lis 2016

Do góry
Ula a powiedz jeszcze co jest dalej, montuje ten uzdaczniacz i sype sól co jaki czas?jakie to koszta? sól jaka i gdzie kupujesz? jak czesto dosypujesz?

Aniu przegoń mnie jak Ci zasmiecam, przepraszam
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:18, 04 lis 2016

Do góry
testu zmywarki nie robiłam, nie miałam nic w zestawie a mam bosha. sól i tak wsypałam. to ja muszę dokładnie się o tym zmiekczaczu dowiedzieć. a niewiesz czy go za hydroforem jakoś moge zamontować? podpytam naszego hydraulika tez choć ja lubię najpierw wiedziec a potem pytać fachowców bo idiotke ze mnie próbuja robić
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:08, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
świetny pomysł!!
ja bym jeszcze tam kojec wcisnęła żeby ukryć

Constans napisał(a)

Ania pod kojcem, o ile dobrze pamiętam jest beton, albo jakieś płytki, więc to chyba nie tak hop siup przenieść kojec no chyba, że eM nie będzie miał oporów

Kojec jest wyłożony kostką i osiatkowany z dwóch stron- kojec jest nie do ruszenia w przenośni i dosłownie
Za kilka lat zarośnie bluszczem ta siatka i nie będzie się tak bardzo rzucał w oczy.
Inna sprawa, że jego nie ma gdzie przenieść.

...Jezus Maria na samą myśl, że miałabym eMowi powiedzieć o rozbiórce kojca aż się wzdrygnęłam!!!

Ogród z pergolą 12:38, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
dziewczyny dziękuję ze jesteście i zaglądacie okres Wszystkich Świętych to dla mnie bardzo trudny czas stąd moja nieobecność...

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete, niewymagający.

a ogrodowo plan na sobote to posadzenie reszty cebul, skoszenie trawy (ostatni raz??) i przedmuch linii nawadniających. muszę ściąć hosty, kanny i moze troche ostatnich fotek zrobię
poza tym w poniedzialek wracam do pracy po ponad połtorarocznej przerwie i musze do tego czasu ogarnąć dom na tip top bo potem dopiero na święta będę mieć czas sprzątnąć porządnie..

Takie ściągi, to ja lubię
Kopiuję do notatnika i będę się przyglądać i przeglądać
Ewentualnie-jak to zasugerowała Asia- poczekam, co Ty wybierzesz i będę miała gotowca
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:34, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Ula ta sól ma za zadanie zmiekczać wodę tak?
bo podpytałam juz M i on powiedzial że my mamy osad wapienny czyli za miekką wodę..
mój problem z osadem na blacie pozostaje grrr :/

Aniu, wapienny? Wysoki poziom wapnia to raczej twarda woda. Robilas test jak instalowaliscie zmywarke? Zwykle jest dolaczony zestaw.

Druga Aniu a jakie zdjecie chcesz? Na stronie widac jak to wyglada i sa rysunki z wymiarami tego ustrojstwa - jak cos .
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:10, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
bo podpytałam juz M i on powiedzial że my mamy osad wapienny czyli za miekką wodę..
Ania woda wapienna to miękka? Pierwsze słyszę, przeciez na twardość wody wpływ ma głównie wapń Kamień tzw. który się tworzy z twardej wody, to właśnie wapień.
Sól ma zmiękczyć, tak jak do zmywarki wsypujesz, żeby właśnie się nie uszkodziła.
Sama myślę nad zmiękczaczem na wejściu do domu, bo już mnie dobija ten osad wszędzie. Prysznic i baterie mogę myć codziennie, sitka w kranach mi się co chwile uszkadzają, nie wspominając, że spłuczki nawet muszę co chcwilę rozbierać i czyścić, bo woda zaczyna wolno lecieć
Na szczęście co roku przychodzi serwisant od pieca i mówi, że ten o dziwo jak nówka
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:57, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
świetny pomysł!!
ja bym jeszcze tam kojec wcisnęła żeby ukryć

Ania pod kojcem, o ile dobrze pamiętam jest beton, albo jakieś płytki, więc to chyba nie tak hop siup przenieść kojec no chyba, że eM nie będzie miał oporów
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:53, 04 lis 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Anie , u mnie wejście rury wodnej jest w piwnicy. Przyszli panowie hydraulicy, wycieli kawałek rury, zrobili odgałęzienie do zmiękczacza i dalej powrót do rury. Cięcie jest już na rurze od wody użytkowej, na ogrodową tego nei stawialiśmy. Musi tez byc podłaczenie do rury kanalizacyjnej, przynajmniej w mojej wersji. To sie stawia w domu, nie na zewnątrz.
Są rózne możliwosci takich zmiękczaczy, my mamy taki z zasobnikiem na sól. Sól kupujemy w formie tabletek (worek bodajże 25kg) - jest to zwykła NaCl czyli sól kuchenna. Cała woda przepłwya przez ten filtr, "śmeici" są wypuszcane do kanalizacji. Smak wody sie nie zmienia, skład chemiczny - bardzo. Do tego mozna dołozyc mineralizator w kuchni przy zlewie - wtedy jest dodatkowa wylewka w blacie.
My mamy zmiękczacz CosmoWater Home 22. Ile ksoztował dokladnie Ci nie powiem, bo razem instalowalismy odkurzacz centralny ale to było ok. 2 tysięcy (zakup w zaprzyjaznionej hurtowni, wiec moze nieco taniej). Podobne zmiekczacze widziałam np. w Casto.
Baterie w łazienkach myjemy co 2 tygodnie i wierzcie mi - są czystsze niz po dniu od mycia z czasów gdy nie mielsicmy zmiękczacza. Kamienia w garnkach, czajniku nie mam w ogole. Zlew w kuchni mam ze stali - nie msuze mówic jaka jest rozncia w utrzymaniu? No i w koncu nei martwie sie o zmywarke, pralke i instalację CO.

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 11:51, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
zołzy
Dokładnie to samo pomyślałam, przecież pisała, że ma okno podmurowane
No chyba, że wymieni okno
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 11:50, 04 lis 2016

Do góry
zołzy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies