Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

UlaB 12:40, 04 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
Ania woda wapienna to miękka? Pierwsze słyszę, przeciez na twardość wody wpływ ma głównie wapń Kamień tzw. który się tworzy z twardej wody, to właśnie wapień.
Sól ma zmiękczyć, tak jak do zmywarki wsypujesz, żeby właśnie się nie uszkodziła.
Sama myślę nad zmiękczaczem na wejściu do domu, bo już mnie dobija ten osad wszędzie. Prysznic i baterie mogę myć codziennie, sitka w kranach mi się co chwile uszkadzają, nie wspominając, że spłuczki nawet muszę co chcwilę rozbierać i czyścić, bo woda zaczyna wolno lecieć
Na szczęście co roku przychodzi serwisant od pieca i mówi, że ten o dziwo jak nówka

Ania, rozejrzyj sie za zmiekczaczem - warto. Najwieksza roznice odczulismy na sprzataniu i w trakcie prysznica - skora nie potrzebuje jakos tak duzo balsamow, a wlosy odzywek.
U nas kamien w piecu zaczal sie pojawiac po 4 latach dopiero. Ale to zalezy nie tylko od wody - wazne jest jeszcze powietrze. U nas kamien jest glownie w komorze spalania a nie na wymienniku co oznacza zapylenie powietrza (miasto, trudnosie dziwic...)

anna_t 13:18, 04 lis 2016

testu zmywarki nie robiłam, nie miałam nic w zestawie a mam bosha. sól i tak wsypałam. to ja muszę dokładnie się o tym zmiekczaczu dowiedzieć. a niewiesz czy go za hydroforem jakoś moge zamontować? podpytam naszego hydraulika tez choć ja lubię najpierw wiedziec a potem pytać fachowców bo idiotke ze mnie próbuja robić
anna_t 13:20, 04 lis 2016

Ula a powiedz jeszcze co jest dalej, montuje ten uzdaczniacz i sype sól co jaki czas?jakie to koszta? sól jaka i gdzie kupujesz? jak czesto dosypujesz?

Aniu przegoń mnie jak Ci zasmiecam, przepraszam
Makusia 13:40, 04 lis 2016

Słyszałam o tym uzdatniaczu i nawet zeszłej zimy myślałam, żeby wiosną zamontować...i przyszła era Ogrodowiskowa i właśnie przypomniałam sobie o uzdatniaczu dzisiaj u Ciebie na wątku
AniuCh jak będziesz coś działać w tym temacie, to daj znać- przyjdę na gotowe, wemę ekipę po Tobie
AnnaCh 13:50, 04 lis 2016

Ula, chyba mus się rozejrzeć Już nawet z miesiąc temu z M rozmawiałam o tym, bo mam dośc mycia prysznica, a mam gładką szybę, co oznacza ślad po każdej kropelce wody. Zapylenia powietrza chyba nie mam jakiegoś wielkiego, mieszkam co prawda w mieście, ale 40 metrów od jego granicy w otulinie parku krajobrazowego, sąsiadów sporo ma piece na gaz, więc chyba tragedii nie ma. Piec po 4 roku użytkowania był jak nowy, na szczęście

Marta, jak rozkminię temat, to dam znać, a hydraulików fajnych już teraz mogę polecić
Basilikum 13:55, 04 lis 2016

ale fajny tytul watku
lece sie rozejrzec
14:02, 04 lis 2016
tez jestem za uzdatniaczem wody ......sama mam ...i wszystko co wyżej o nim napisano to prawda ...nie widzę wad ...chyba ze odkurzanie za nim ...bo za blisko ściany stoi (w kotłowni) odsunęłabym go dziś ale to trzeba przerabiać rury do wody
anna_t napisał(a)
Ula a powiedz jeszcze co jest dalej, montuje ten uzdaczniacz i sype sól co jaki czas?jakie to koszta? sól jaka i gdzie kupujesz? jak czesto dosypujesz?

Aniu przegoń mnie jak Ci zasmiecam, przepraszam

ja mam cos takiego http://archiwum.allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-honeywell-sol-tester-erie-aquatw-i3598770107.html

nie wiem czy tej firmy ale bardzo podobnie wygląda (bo juz mojego chyba nie będzie na rynku) sól sie kupuje w markecie budowlanym w workach po 25kg około 30zł/worek...cos mi się wydaje ze ze 2-3 worki na rok kupuje.

AniMa 14:24, 04 lis 2016

Makusia jesień bez grzybobrania to nie jesień. W sobotę jak pogoda dopisze kolejny wypad

Netka wiem, wiem widać.. lubię siadać na blacie przy oknie z kawką i patrzec ...i planować ...i snuć wizje

Aniu, Ula Ewo na 100% mam twardą wodę. Codziennie poleruje baterie, bo jak pisalam wcześniej...nerwica natręct... Dobrze, że eM poleruje prysznic....
Teraz będzie mniej ogrodu, to zaczne szukać po stronkach, Ula masz u siebie na wątku, czy chodziło ci o firmowe?????

Beatko witam Cie serdecznieZapraszam częściej - Odwdzięczę się odwiedzinami - podoba mi się twój tytuł - też założyłam na wstępie, ze "DAM RADĘ"
AniMa 14:26, 04 lis 2016

Ula, Aniu, Martuś nie zaśmiecacie mi wątku, to ważne informacje dla mnie...Niestety ja nie mam rozdzielonej wody na ogród, ale moze to i lepiej bo ponoć roślinki nie lubią takiej twardej??? Wiecie coś na ten temat???
AniMa 14:27, 04 lis 2016

AnnaCh napisał(a)

[b]Marta,
jak rozkminię temat, to dam znać, a hydraulików fajnych już teraz mogę polecić

Dawaj znać, dawaj. Temat ważny