Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

iwka 12:18, 04 lis 2016

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1368-moj-przyszly-ogrod?page=48

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1368-moj-przyszly-ogrod?page=67

a tu Aneta planuje takie panele przy pergoli. Na piny patrzcie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=68

edit. a moja siorka ma w domu taką ścianę nawet fajnie wygląda

Constans 12:23, 04 lis 2016

No bombowe to jest! Na różne sposoby można wykorzystać. Osobiście jestem zauroczona takimi elementami, tylko co na to sama zainteresowana?
Makusia 12:59, 04 lis 2016

makadamia napisał(a)
Makusia, przegrzebałam trochę wątek, znalazłam taki plan:

Naniosłam go wraz z aktualnym projektem na wrzucony przez Ciebie plan i wyszło mi coś takiego

Czy to się zgadza z rzeczywistością?

O kurdeczka!!!
Powiem Ci- nie wiem jak Ty to zrobiłaś, ale oddałaś to idealnie! Widać też na tym Twoim rysunku mój problem z kółkiem na tyłach- że chciałabym większe, ale więskze nie wchodzi, bo albo miejsce na ognisko wypada w kojcu Albo na suszarką mi zachodzi.
Idealnie to oddałaś!

Widać też jak wąska rabata wyjdzie na wprost wykusza i jak blisko świerków kończy się łuk!
Nie no Asia- m a j s t e r s z t y k ! ! !

Ale żeby zbyt słodko nie było
Jodeł jest sześć, jeśli wręcz nie 9- przy kojcu. Między jodłami, a trzema świerkami są dwa lilaki zwane bzami

I mam pytanie ale nie wiem jak go sformułować...chodzi mi o to, że środek kółka to trawiszcze, a poza kółkiem to rabaty. A prawa strona? Takie ogromne rabaty?? I to miejsce koło suszary- suszara w środku rabaty?
Makusia 13:01, 04 lis 2016

makadamia napisał(a)

Jak stoisz tyłem do rabaty i masz przed sobą północ, to rabata ma wystawę północną.
Jak widzisz południe - to południową.

Odrębną sprawą jest zacienienie: u Ciebie rabata pod świerkami będzie przez te świerki zacieniona.
Ja też mam rabatę z wystawą północą, ale nie jest zasłonięta więc mam głupią sytuację, bo niby dużo słońca ale od tyłu, więc nie do końca

Dodatkowo z tymi świerkami jest problem, o którym Toszka napisała Ci chyba na 3 czy 4 stronie wątku: świerki mają rozległy system korzeniowy, który wysusza ziemię dookoła nich. Po robieniu trawnika u siebie całkowicie to potwierdzam.
Czyli masz całkowity cień (bo nawet zachodnie słońce jest zasłonięte przez brzozy) i sucho. Warunki takie jak u mnie na rabacie pod tujami. U mnie sprawdziły się: mahonie, ostrokrzew, żurawki citronelki, bodziszek ma ładne liście ale słabo kwitnie, hosty dają radę i parzydło leśne. Tyle.

Na trzeźwo nie ma szans
Pomyślę nad tym przez weekend
Makusia 13:04, 04 lis 2016

Constans napisał(a)
Martuś, z tą instalacją to miałam coś takiego na myśli

http://allegro.pl/scianki-dzialowe-panele-dekoracyjne-azurowe-hit-i5708274175.html#imglayer

Osobiście, jak już będę sadzić na działce to w miejscach kłopotliwych będę tego typu rzeczami kamuflować. Oczywiście kwestia gustu, ale może w czymś Ci pomoże

No fajne to, choć nie mam zielonego pojęcia jak to można na środku ogrodu wpasować...w domu, to widzę to oczyma wyobraźni
Constans 13:05, 04 lis 2016

Hahahaha, to jest myśl. Może trzeba się sponiewierać alkoholowo i rozwiązanie samo przyjdzie
Makusia 13:08, 04 lis 2016

anna_t napisał(a)
świetny pomysł!!
ja bym jeszcze tam kojec wcisnęła żeby ukryć

Constans napisał(a)

Ania pod kojcem, o ile dobrze pamiętam jest beton, albo jakieś płytki, więc to chyba nie tak hop siup przenieść kojec no chyba, że eM nie będzie miał oporów

Kojec jest wyłożony kostką i osiatkowany z dwóch stron- kojec jest nie do ruszenia w przenośni i dosłownie
Za kilka lat zarośnie bluszczem ta siatka i nie będzie się tak bardzo rzucał w oczy.
Inna sprawa, że jego nie ma gdzie przenieść.

...Jezus Maria na samą myśl, że miałabym eMowi powiedzieć o rozbiórce kojca aż się wzdrygnęłam!!!

Makusia 13:09, 04 lis 2016

Aniu z motyką- świetny rysunek
Na rysunku ogarniam- pismo obrazkowe zawsze bardziej do mnie przemawiało
Constans 13:10, 04 lis 2016

Muszę się przyznać, że faktycznie masz Marta problem z tymi stałymi elementami. Patrzę na te kółka Asi i faktycznie albo rabata włazi na ognisko, albo na płot...może należy z łagodniejszymi łukami pokombinować. Nie wiem sama - Asia lepiej widzi to z kartki na gruncie, może coś wymyśli
Constans 13:11, 04 lis 2016

Makusia napisał(a)
Aniu z motyką- świetny rysunek
Na rysunku ogarniam- pismo obrazkowe zawsze bardziej do mnie przemawiało

Mam to samo, pomagam sobie obrazkami zawsze i wszędzie