Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Postawić trawkę nad i... 16:49, 16 lip 2012

Do góry
betysia napisał(a)
...tylko kamienie na sciezki...hihi to ja cos do tych kamyczkow z promykami slonka dolacze...

p.s
dziekuje za wszystko i ...ciasto...oj az slinka kapie !
mam nadzieje,ze corcia szczesliwie wrocila do domku!!!!

Dzięki...
...słodka...

Ps. też cosik się dzieje z moim lap. bo mi nie wskakują zawijaski i kreseczki przy polskich literkach... ale to juz staroc to sie nie ma co dziwic..

Córka w domu...wypoczęta, opowiada jak nakręcona ...zazdroszczę jej tej beztroski i tych przeżyc..
Postawić trawkę nad i... 16:45, 16 lip 2012

Do góry
...tylko kamienie na sciezki...hihi to ja cos do tych kamyczkow z promykami slonka dolacze...

p.s
dziekuje za wszystko i ...ciasto...oj az slinka kapie !
mam nadzieje,ze corcia szczesliwie wrocila do domku!!!!

Sosna - Pinus 16:42, 16 lip 2012

Do góry
magja_ napisał(a)
jeszcze dopisałam kosodrzewinę - rośnie w jednym ze znanych mi ogródków, może ta by była lepsza - rośnie kolumnowo - szybko jak na kosodrzewinę ale nie tak szybko jak inne pionowe sosny

Sosny można kształtować - jak będziesz całą uszczykiwać - to zmniejszysz nie tylko rozrost w górę ale i na boki, te boki będą jedynie bardziej gęste. Możesz spokojnie redukować pęd o 2/3 długości. Ale to mordercza praca przy większych sosnach. I trzeba to robić palcami - bo inaczej będziesz mieć efekt obciętych igieł a to nie wygląda już dobrze przy sosnach

aaa... pytałaś o sam wierzchołek, moje uszczykiwane w ten sposób czarne sosny robią się niestety coraz grubsze - gęstsze- uszczykiwanie powoduje krzewienie się wierzchołka - z czego jeden zostaje przewodnikiem a reszta rozkłada się po bokach, jest różnica między puchato wyglądającymi fragmentami drzewa a naturalnie rosnącą resztą.
Nie wygląda to dobrze - ale ja mam na celu doprowadzenie wszystkich do tej samej wielkości - potem i tak te gałęzie będą poodcianane

Zgadzam się z tym co napisałaś, pokażę Wam coś!
Jest to ta sama roślina, której zdjęcie zamieściłam jako 2. Przez 3 lata uszczykiwałam ją, W tym roku już tego nie zrobiłam, bo przestało mi się podobać to co się z nią działo, ale co dalej, no właśnie stąd wątek o sosnach Kupiłam ich kilka i kazda z nich jest inna, a chętnie pocztam o Waszych doświadczenich z tymi roślinami, no i oczywiście posłuchm rad w razie czego.
Nie ulega wątpliwości, że nie są to rośliny dla wszyskich, tak jak ja mogę zapomnieć o niektórych, szczególnie kwiatkach.
Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 16:39, 16 lip 2012

Do góry

Bogdziu, te piwonie to są dwie obok siebie, ale już przerwy między nimi nie ma.
Marzenko, a teraz c.d.

Borówcowy raj 16:35, 16 lip 2012

Do góry
Ale piękny ten miłorząb Irenko, skuszę się w przyszłym roku jak będę wywalała tę studzienkę. Muszę tylko przekonać mojego M. żeby zrobić coś z wodą przy tej pompie. Zrobię placyk z ławeczką, mokrym kamieniem z miłorzębem w tle. Będzie dobrze co?
A pomysł z trawami w tej rabacie to muszę przemyśleć. Nie umiem ich niestety komponować, zrobiłam taką próbkę:

Po lewej dokupię jeszcze 2 thuje Sunkist, żeby były 3 i co myślicie o posadzeniu buka tutaj? Na 3 miłorzęby jednak mnie nie stać, za drogie są.
W zakolu na froncie jest lawenda z obwódką z bukszpanu, ale co wsadzić w środek? Z tyłu jest ten brzydki żywopłot ze Skyrocketa i staram się go za wszelką cenę zasłonić. Posadziłam gdzie się dało bluszcz i on już wchodzi na te jałowce, a przed nimi po prawej posadziłam thuję Szmaragd, za 2 lata będzie już większa.
Mój mały raj na ziemi :) 16:34, 16 lip 2012

Do góry
rabata pod czereśnią zalana porannym słoneczkiem

róże pod garażem.....
Małe przeróbki ..... gotowa na wszystko 16:34, 16 lip 2012

Do góry
Witajcie Kilka tygodni czytania, obserwowania a przede szystkim podziwiania Waszych pomysłów, ogodów , realizacji planów, aż w końcu postanowiłam się zarejstrować i prosić was o pomoc.
Wasze wjazdy na posesje, ogródki a raczej ogrody są CUDOWNE.
Chęci do pracy z mojej strony i strony R (mojej połówki) są wielkie tylko brak pomysłu i jak narazie materiałów ;( roślinnych
Ale zacznę od początku. 9 lat temu przeprowadziłam sie po ślubie do meża czyli "migracja " z miasta na wieś - domek jednorodzinny "kawał pola" z brakiem pomysłów. Dorobiliśmy sie (raczej ja) małego ogródeczka kwiatowego (co bardzo lubię). Kawałek trawki, iglaczki, skalniaczki i byliny oraz jednoroczne. Ogródek jakoś ogarniam choć czekają go WIELKIE zmiany na jesień.

Moją zmorą jest jak narazie wjazd na posesję (zwykłe podwórko) Całośc wjazdu ma około 40 m długości (co widać na foto) i około 2 m szerokości (można troszkę poszerzyć). Wzdłóż betonowego płota posadziliśmy Tuje szmaragd narazie są malutkie ale myśle że sie szybko zadomowią i rozrosną. W tym roku z nadmiaru zimozielonych "powtykałam je pomiędzy tujki.
Nie ukrywam że brakuje tam odgrodzenia trawki (usychającej) od "szlaki " - wjazd będzie w przyszłości niedalekiej pokryty kostką i czegoś żywego. Myślałam o forsycji, bukszpanach, i wierzbach (jedna juz tam się znajduje)

Z nadzieją na waszą pomoc - jak to rozplanować wstawiam kilka foteczek - myśle że do ogarnięcia i zrozumienia co gdzie jest

Prawa strona WJAZDU i lewa strona mały kwiatowo - trawnikowo - iglasty ogródek (bałagan na kółkach) Między innymi: hosty, yuki (w nadmiarze) mieczyki, róże cantedeski, i LILIe (moje ulubione)

To mój wjazd:
1. po prawo bez biały ( nie do ruszenia - pamiątka po mamie )
2. Cis (chyba) ale malutki
3. skalniak
4. wierzba na pniu
Reszta do zaplanowania
Tujki musza pozostać

Mniej więcej w połowie płotku rosną 2 róże pienne a na końcu tych 40 m kilka tujek własnej hodowli , tawuła i yuki (młode)

Roślinki nie są wielkie ale ciesza oko jak rozną z roku na rok , choć jak Danusia wolałabym "już dorosłe sztuki "

Z nadzieją na pomoc z Waszej strony jeszcze raz się witam )
Iza

Wjazd

Całość po płocie

skalniak

Pośrodku młodziutkie w tym roku sadzone róże pienne (2 kolory ) - i jednoroczne kapustki ozdobne + canna do wykopania na jesień

Między tujami zimozielone (nie znam nazwy)

Całość beznadziejnie wykończona (przed betonem gdzie parkują autka) w tym roku na wiosnę roślinkami z "własnej prawie " produkcji ( yuki, tawuła - kupiona) malutka wierzba ) ;( Wszystko prosi sie o zmiany

POMOŻECIE ???

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 16:31, 16 lip 2012

Do góry

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 16:29, 16 lip 2012

Do góry
Wszystko dziala, laptopik caly i zdrowy !!!!
...a oto co moje oko dzisiaj ujrzalo po powrocie do domku... ( zanudze Was ale znowu rozanie... kwitna jak oszalale ... )

Ogród coli 16:26, 16 lip 2012

Do góry

Mój mały raj na ziemi :) 16:24, 16 lip 2012

Do góry
ławeczka k/ogniska

Ogród coli 16:21, 16 lip 2012

Do góry
Po deszczu:

Ogród coli 16:16, 16 lip 2012

Do góry
Jestem na przymusowym urlopie, bo córka się rozchorowała.
Jak mała spała zrobiłam parę fotek.

Hortensje zaczynają pokazywać swoje piękno.

Wojsławice - Święto Liliowców 16:13, 16 lip 2012

Do góry

i inne ciekawostki przy okazji bytności w tym cudownym miejscu!
Mój mały raj na ziemi :) 16:06, 16 lip 2012

Do góry
kilka rzutów oka na ogród w sobotni poranek

moja duma i radość - limelight przycinana co wiosnę, a teraz ma ok.190-200cm
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 16:00, 16 lip 2012

Do góry
Bożenko,dzięki,wstawię na FO dziewczynom.Najbardziej żal im za to grupowe w salonie.

Irenko,to ismena.Niestety na zimę trzeba wykopywać.

Drzewko oliwne oddam 15:55, 16 lip 2012

Do góry
Dwa lata temu kupiłam drzewko oliwne z zamiarem trzymania go w domu. Niestety zima doznaje szoku i opadają mu listki, ma za ciepło po prostu. Za kazdym razem wypuszcza nowe na wiosnę. W tym roku trochę je przyciełam i obecnie stoi na zewnątrz. zimą musi mieć dodatnią temperaturę, ale maksymalnie ok15 stopni. Mam nadzieję, ze ktoś ma warunki, aby ją zimować i chcialby mieć takie drzewko.

Na początku była z niego kula, ale musiałam poprzycianć bo trchę posechły gałązki, teraz ma zdrowe listki, ale potzrebuje dobrych warunków na zimowanie.
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 15:47, 16 lip 2012

Do góry

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 15:45, 16 lip 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Irenko,powiem ci,że sama jestem zdziwiona,ze klimat u mnie im tak pasuje i cebulki,które mam drugi czy trzeci rok wydają piekne wielkie dorodne kwiaty.Ciekawa jestem jak bedzie w kolejnych latach.

co to za roslina, z takim dziwnym kwiatem?
I gratuluję udanego spotkania ale miałyście fajnie, zwłaszcza, że były osoby z różnych forum
Witajcie w Wyżełkowie 15:42, 16 lip 2012

Do góry
Jabeska napisał(a)
Idę sobie uliczką przez moją wioskę, patrzę sobie pod nogi i zobaczcie co zobaczyłam!

Ktoś miał super pomysł, żeby na pokrywie kanału wygrawerować fragment "Hymnu o miłości". Znalazłam ich potem więcej. Wyobraźcie sobie, że idzie jakiś smutny człowiek ze zwieszoną głową i pod stopami znajduje taką pociechę. Mnie się to bardzo podoba

Coś niesamowitego, ludzie sporo pięknych rzeczy jednak wymyslają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies