Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 08:54, 10 sie 2012

I wzajemnie Celinko
agata_chrosc... 08:57, 10 sie 2012

Uwaga! Znalazłam małą niebieską roślinkę! Jasieniec piaskowy! I nawet sprzedają jego nasiona, bo podobno jest rośliną miododajną. Jest taki filigranowy i taki niebieski Oczywiście tu nie ma, ale już sobie wpisuję na listę zakupową w Polsce!. A może ktoś miał do czynienia z tym jasieńcem? Bo ja chętnie bym się dowiedziała jak się sprawuje
GabiK 09:14, 10 sie 2012

W życiu nie słyszałam o jasieńcu. Pewnie monte lub Hania Cię poratują.
Ta vertigo jakaś dzika, pod koniec czerwca niewielka była a teraz gigant. Też jej nigdzie u nas nie widziałam.
JulkAd 09:49, 10 sie 2012

Jasieniec na zdjęciach ładny, ale to jednoroczny "kfiatek" chybo nie?

Gabik ja vertigo u siebie widziałam, ale za to hortensji u mnie brak. Z tymi centrami ogrodniczymi tak jest, jest moda na coś to się zaopatrują innych roślin nie biorą.
Ozz 11:07, 10 sie 2012

To ja jeszcze coś dorzucę

Jak szukasz byliny, to całkiem zgrabnie się spisuje Rozwar. Kwitnie dość długo i będzie zahaczał się z różami. Na jesieni ładnie sie wybarwia na żółto.

Z takich do wysiania/sadzenia co rok to klasycznie lobelia. Bardzo polecam też bratki miniaturowe w niebieskim kolorze - są niskie, kwitną dłużej niż zwykłe, zwlaszcza jak im się trochę przstrzyga stare kwiatostany, no i lubią wyręczać i same się rozsiewają.

Tak dla smaku:
http://www.justmydelicious.com/2012/04/wielkanocna-babka-majonezowa-z-bratkami.html

agata_chrosc... 17:31, 10 sie 2012

GabiK napisał(a)
W życiu nie słyszałam o jasieńcu. Pewnie monte lub Hania Cię poratują.
Ta vertigo jakaś dzika, pod koniec czerwca niewielka była a teraz gigant. Też jej nigdzie u nas nie widziałam.

Bo jasieniec to roślina łąkowa, a Ty Gabiku to same takie wypasy u siebie masz. Żarty oczywiście. Ale faktycznie to jest niepozorna roślinka, chyba rzadko brana pod uwagę w ogrodowych nasadzeniach. A mnie się marzą takie malutkie niebieskie kulki w mgiełce białej trawki! Jakaś nieznośnie romantyczna się robię na stare lata
agata_chrosc... 17:32, 10 sie 2012

JulkAd napisał(a)
Jasieniec na zdjęciach ładny, ale to jednoroczny "kfiatek" chybo nie?

Gabik ja vertigo u siebie widziałam, ale za to hortensji u mnie brak. Z tymi centrami ogrodniczymi tak jest, jest moda na coś to się zaopatrują innych roślin nie biorą.

On się musi sam wysiewać, bo rośnie "na dziko" więc nawet jeśli jednoroczny to i tak może zostać na dłużej
agata_chrosc... 17:35, 10 sie 2012

Ozz napisał(a)
To ja jeszcze coś dorzucę

Jak szukasz byliny, to całkiem zgrabnie się spisuje Rozwar. Kwitnie dość długo i będzie zahaczał się z różami. Na jesieni ładnie sie wybarwia na żółto.

Z takich do wysiania/sadzenia co rok to klasycznie lobelia. Bardzo polecam też bratki miniaturowe w niebieskim kolorze - są niskie, kwitną dłużej niż zwykłe, zwlaszcza jak im się trochę przstrzyga stare kwiatostany, no i lubią wyręczać i same się rozsiewają.

Tak dla smaku:
http://www.justmydelicious.com/2012/04/wielkanocna-babka-majonezowa-z-bratkami.html

Rozwar zdecydowanie za duży, a lobelia byłaby super, zwłaszcza taka jasna odmiana, ale to trzeba co roku sadzić! Natomiast wyobraź sobie, że ja te malutkie bratki to mam dokładnie w tym miejscu bo właśnie mi się wysiały z takich kupionych w zeszłym roku! I I masz rację - one też by ładnie wyglądały!
agata_chrosc... 17:40, 10 sie 2012

Ponieważ powoli dochodzę do siebie, udało mi się zrobić kilka zdjęć

Gąszcz! Ale kontrolowany

Trzcinnik i bukszpan w słońcu

Żeby nie było! Ja też mam kultowego Limelighta

Natomiast V-F przypomina już lody truskawkowe z bitą śmietaną

agata_chrosc... 17:43, 10 sie 2012

Dla wątpiących - oto jakie piękne są liście irysów!

Czy mój rachityczny Gracillimus wreszcie przestanie się wygłupiać?

A to są piękne liście zawilców, ale pączków ani śladu! Zakwitnie czy nie?