Brunnery lubią półcień i dlatego u mnie dosyć dobrze rosną,mam 3 różne,sama już podzieliłam w ubiegłym roku i powiększam swoje chciejstwo ,teraz są w fazie kwitnienia.
po przeanalizowaniu ... mówię stop dla koszuli ... smycz pożyczę od Tequili bo zewałby się jak nic ... a zaoszczędzone aktywa zainwestuję w hosty i żurawki ...
Ło maaatko...uruchomiłam ten diabelski link.........................i tak mi jesteś bliska Iza...rozumiem, że zrobiłaś to jedynie dla naparstnic i innych dobroci....
Wyżlin większy, nazywany potocznie lwią paszczą jest rośliną jednoroczną z rodziny babkowatych (Plantaginaceae). Pochodzi z Europy Południowej i Afryki Północnej. Roślina, ze względu na długość kwitnienia - od czerwca do końca pażdziernika - jest wyjątkowo atrakcyjna. Kwiaty zebrane w kłosy mogą mieć wszystkie barwy oprócz niebieskiej i fioletowej. Wysokość roślin od 40 - 70 cm. Odmiany karłowe są niższe - 20 do 30 cm. Stanowisko słoneczne, ziemia próchniczna, żyzna i wilgotna. Rozmnażanie z siewu w marcu do skrzynek w mieszkaniu a w kwietniu na rozsadnik. Na miejsce stałe rośliny wysadzamy w maju. Zastosowanie na obwódki, rabaty bylinowe, do mis i donic a także na kwiat cięty.
Czekałam na zdjęcie tej jabłonki, pod którą zawsze widziała mi się ławka do posiadywania. Obskubałabym jej odrosty z pnia poniżej pierwszego piętra gałęzi od dołu, do niczego nie są potrzebne, a drzewo nieporzebnie się wysila.
Podziwiam rabatki i nowe nasadzenia.
Gabrielo bardzo dziękuję za radę. Tak zaraz zrobię! Co ma się staruszka męczyć!
I dzieki za dobre słowa To zawsze bardzo miło słyszeć
pal licho tekst ... mniejsza o wszystko ... kto mi poda najwięcej nazw roślinek w "teledysku"??? ... w zamian obiecuję nie wstawiać więcej takich kawałków ... Iwonka wybacz ...
czy to fioletowe to może być glicynia?
a to drzewo z białymi pomponami to kalina? ...
Wisteria fajnie by u Ciebie wyglądała na ceglanej ścianie
Danusia poleca angielską, która pięknie pachnie, ja mam roseum, która mam mieć duźe pompony, na razie male i nie pachną...