Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

anieszka 19:33, 02 sie 2012

Kasiu - wpadnij do mnie i doradź jako ekspert
KasiaWB 21:49, 02 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
ALe piękne rabaty! Hortensje wielkie! Ile one mają lat? I rabata wiejska bardzo swojska i bezpretensjonalna! Nie wszystko musi być takie nowoczesne Akurat z tym murem bardzo to fajnie wygląda i zastanów się trzy razy zanim zaczniesz tam pakować kule na pniu!

Witaj Agatko dziękuję w imieniu rabat i swoim, ale muszę powiedzieć, że to jeszcze nie to co bym chciała ale jest lepiej niż rok temu ))))) ile hortensje mają lat? u mnie są podobnie jak niemal wszystkie inne rośliny dopiero od 2011 r. zatem jest to ich drugi sezon. Wiem już, że muszę je mocniej ciąć wiosną tzn. wycinać więcej bocznych pędów, aby pozostawić tylko te najmocniejsze by prowadzić je wysoko. Rabata przy murze marzy mi się piękna ) ale powstanie dopiero jak dom stanie, więc jeszcze trzeba poczekać
Serdecznie pozdrawiam!
monteverde 22:00, 02 sie 2012

Kasiu gdzieś Ty była? a może awatarek miałaś zmieniony? tak się zastanawiałam gdzie Kasia, ale fajnie,że jesteś nadrobiłam 10 stron, dopiero skończyłam czytać i oglądać, wszystko tak pięknie rośnie, aż niemożliwe, żeby za rok wszystko tak poszło w górę, kosmosy reklamuj jak masz torebkę od nasion, a co do powojników to 3 razy mi padła Violet Elizabeth, Jan Paweł ma się dobrze, a powój to ja też mam, odkopywałam drania do korzeni, które są głęboko (białe), wyrywałam je i trochę pomogło, było go mniej , ale lepszy sposób to pędzlować Roundapem po przycięciu i to kilka razy bo będzie wypuszczał młode, buziole Kasiu
KasiaWB 22:01, 02 sie 2012

Gardenarium napisał(a)
Hortensje wielkie, cudnie Kasiu na rabatach, a powoja rwij ile się da.

Dziękuję Danusiu! miło mi bardzo choć jeszcze wiele muszę się nauczyć ) powoja rwę i wykopuję zawzięcie ) może chemią też go potraktuję na próbę

Dzisiaj poszły w ruch nożyce szpalerowe JB, rewelacja tnie się niezwykle wygodnie

Serdecznie pozdrawiam
an_tre 22:04, 02 sie 2012

Witaj Kasiu Hortensje na przemian z trawami piękne a poza tym nie widać po ogrodzie, że długo tam nie zaglądałaś wszystkie kwiatuchy rosną pięknie uściski
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
KasiaWB 22:09, 02 sie 2012

monteverde napisał(a)
Kasiu gdzieś Ty była? a może awatarek miałaś zmieniony? tak się zastanawiałam gdzie Kasia, ale fajnie,że jesteś nadrobiłam 10 stron, dopiero skończyłam czytać i oglądać, wszystko tak pięknie rośnie, aż niemożliwe, żeby za rok wszystko tak poszło w górę, kosmosy reklamuj jak masz torebkę od nasion, a co do powojników to 3 razy mi padła Violet Elizabeth, Jan Paweł ma się dobrze, a powój to ja też mam, odkopywałam drania do korzeni, które są głęboko (białe), wyrywałam je i trochę pomogło, było go mniej , ale lepszy sposób to pędzlować Roundapem po przycięciu i to kilka razy bo będzie wypuszczał młode, buziole Kasiu

Witaj Droga Aniu! były pewne sprawy,które uniemożliwiły mi obecność na forum, ale staram się nadrobić ten czas - tyle jest do zobaczenia w innych wątkach, że hej! Wiele roślin u mnie faktycznie ładnie rośnie, ale są również porażki ale to tylko nauka ) kosmosy są nadwyraz bujne, ale biała kompozycja z różnych innych roślin u mnie się nie sprawdziła - już więcej nie kupię
Rwę powój i również odkopuję, ale to straszne dziadostwo wciąż odbija niestrudzenie, będę pędzlować chemią, podobnie jak skrzypa, który w tym roku jest również bujny

Ściskam Ciebie serdecznie! wpadnę z rewizytą
KasiaWB 22:15, 02 sie 2012

an_tre napisał(a)
Witaj Kasiu Hortensje na przemian z trawami piękne a poza tym nie widać po ogrodzie, że długo tam nie zaglądałaś wszystkie kwiatuchy rosną pięknie uściski

Witaj witaj Kochana! dzięki za piękne zdjęcie również udana kompozycja
kompozycja hortensji z trawami to oczywiście zasługa Danusi to naprawdę niezwykle udane połączenie, właśnie hortensje i miskant Variegatus, bo wcześniej były tam miskanty Morning Light, ale to dla mnie nie było to, więc nastąpiła zamiana. Morning Light powędrowały do stożków bukszpanowych i to jest jak dla mnie dobre dla nich połączenie
Nie widać - bo wyplewiliśmy znaczną ilość chwastów , no i robię tak zdjęcia żeby nie pokazywać tych mniej ładnych miejsc, bo oczywiście są takie ))))
Buziaki!
an_tre 22:17, 02 sie 2012

hihihiI ja też tak robię
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
anieszka 22:17, 02 sie 2012

KasiaWB napisał(a)

Hortensje wielkie, cudnie Kasiu na rabatach, a powoja rwij ile się da.

Dziękuję Danusiu! miło mi bardzo choć jeszcze wiele muszę się nauczyć ) powoja rwę i wykopuję zawzięcie ) może chemią też go potraktuję na próbę

Dzisiaj poszły w ruch nożyce szpalerowe JB, rewelacja tnie się niezwykle wygodnie

Serdecznie pozdrawiam

A gdzie efekty ??? Fotki , fotki
KasiaWB 22:29, 02 sie 2012

Tess napisał(a)

Bo ono dziś trochę nieteges Zaznaczenia wątków poznikały...

a hortensje piękne a tę budleję tu zostawisz, czy przesadzisz?
To miniaturowa, prawda? Jest na mojej liście chciejstw, już zamówiłam

Miłego popołudnia Kasiu

witaj Tess miło mi Ciebie gościć, choć u mnie skromniutko

przesadzę raczej tą zagłuszoną hortensję, a budleja zostanie przy Anabelkach i drugiej hortensji Grandiflora bo w zasadzie podoba mi się połączenie hortensji z budlejami i taki był zamysł a wyszło nieoczekiwanie, bo budleja wymarzła zimą i ścięłam ją do ziemi i wyrósł wielki krzak. Ta budleja to napewno nie miniaturka , nazwy w tej chwili nie pamiętam, ale przy okazji sprawdzę i napiszę.
Serdecznie pozdrawiam

Hmmm.... Czy ja dobrze myślę, że Twoje powitanie oznacza, że ja się tu nigdy jeszcze nie wpisałam?
A teraz wpisując się, się nie przywitałam

Kasiu, nie wiem, jak to się stąło tyle razy tu już byłam, znam ten ogród, zachwycałam się nie raz
Byłam więc przekonana, że już się witałam.
Wybaczysz mi, prawda? Wybacz...

Tess prawdę mówiąc, to nie sprawdzałam czy już się witałyśmy jeśli tak to fajnie, a jak nie to właśnie to zrobiłyśmy z moim wątkiem też nie jestem na bieżąco, ale staram się ) choć bardziej interesuje mnie co słychać u innych ) do siebie zaglądam na końcu )
Jeszcze raz dziękuję za odwiedziny, no i za pochwały, choć do zachwytów to jeszcze nie pretenduję, bo to nie jest to co mam w głowie i pod powiekami ) narazie jest czas prób i błędów oraz nauki sztuki ogrodowej )
Sprawdziłam dzisiaj nazwy budleji,które mam:
- biała to White Profusion
- niebieska to Empire Blue.

Serdecznie pozdrawiam